زنگ خطر آتشسوزی در جنگلهای هیرکانی به صدا درآمد
جامعه
75311
اداره کل مدیریت بحران استانداری مازندران در اطلاعیهای با اشاره به افزایش دمای هوا و ورود گردشگران، نسبت به آتش سوزی در جنگل های هیرکانی این خطه از شمال کشور طی روزهای آینده هشدار داد.
به گزارش گروه اجتماعی ایران آنلاین، "مدیریت بحران استانداری مازندران روز شنبه در اطلاعیه مهمی با اشاره به افزایش دمای هوا، نسبت به هرگونه آتش سوزی در جنگل هشدار داد. کشاورزان، دامداران، گردشگران و تمام کسانی که در محیطهای طبیعی و باز برای فعالیت یا تفریح حاضر میشوند از روشن کردن آتش تا اطلاع بعدی جدا خودداری کنند.
همچنین مردم از رها کردن ته سیگار یا چوب کبریت استفاده شده در طبیعت و مکانهای مستعد آتش سوزی و از سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی در مزارع جدا خودداری کنید.
از رها سازی مواد شیشهای (نظیر انواع بطری شیشهای و پلاستیکی)، در داخل جنگلها و مراتع خودداری شود چرا که این اشیا همانند عدسی ذره بین عمل کرده و موجب اشتعال علوفه خشک کف جنگلها و مراتع شده و کانونهای آتش در مناطق ایجاد می کند.
از شهروندان تقاضا میشود با مشاهده آتش سوزی، مراتب را به ادارات حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستانها، محیط بانی ها، شوراهای اسلامی شهرها و روستاها، دهیاریها اطلاع داده تا با بسیج امکانات و هماهنگیهای لازم، عملیات اطفاء حریق در سریعترین زمان انجام شود. "
استان مازندران حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.
برای حفاظت و مدیریت عرصه های طبیعی مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در ساری و نوشهر فعالیت دارند که منطقه ساری حدود ۷۱ درصد و نوشهر حدود ۲۹ درصد این عرصه ها را مدیریت می کند. در مجموع حدود ۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.
مازندران حدود ۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد که در آنها سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول تولید می شود. این استان در تولید ۱۵ نوع از محصولات کشاورزی و باغی هم رتبه اول تا سوم کشور را دارد، ظرفیت این شرایط در حالی است که تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی و باغی در مازندران همچنان از چالشهای مهم این استان محسوب میشود.
جنگلهای هیرکانی را بهتر بشناسیم
جنگلهای هیرکانی به عنوان قدیمیترین نوع جنگلهای جهان در حالی ثبت جهانی شد که سهم مازندران نیمی از این جنگلها است و ضرورت دارد در جهت حفظ این میراث جهانی در گام نخست مردم استان این میراث را بهتر بشناسند.
ثبت جنگلهای هیرکانی در فهرست میراث جهانی یونسکو که از مدتها پیش مورد توجه دولت ایران بوده است به یکی از اولویتهای دولتمردان تبدیل شد. و در اواخر دهه ۹۰ شمسی جنگلهای هیرکانی شمال کشور پس از یک دهه دوندگی به ثبت میراث جهانی یونسکو رسید.
جنگلهای هیرکانی پس از کویر لوت به عنوان دومین اثر بزرگ طبیعی کشور در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی که در باکو مرکز کشور آذربایجان برگزار شد، با اکثریت آرا در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.
جنگلهای هیرکانی با ۱.۹ میلیون هکتار وسعت، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلیداغ در شرق استان گلستان، در گسترهای به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد. البته لازم به ذکر است که بخشی کوچکی از جنگلهای هیرکانی در کشور آذربایجان قرار دارد.
در زمان حاضر جنگلهای هیرکانی، زیست بوم ۲۹۶ گونه پرنده و ۹۸ گونه پستاندار است. همچنین ۱۵۰ گیاه بومی درختی و بوتهای (مانند شمشاد و انجیلی) نیز در آن یافت میشود.
جالب است بدانیم استان مازندران دارای بیش از یک میلیون هکتار عرصه جنگلی است که معادل ۵۳ درصد کل جنگلهای شمال کشور میباشد، در حالی که ۲ استان دیگر گلستان و گیلان فقط ۴۷ درصد از وسعت جنگلی شمال کشور را در اختیار دارند. این نسبت در ثبت جنگلهای هیرکانی نیز حفظ شده است به طوری که از ۱۲ لکه جغرافیایی ثبت شده در میراث جهانی یونسکو ۶ لکه مربوط به مازندران است.
به عبارت دقیقتر در مجموع تعداد ۱۲ لکه (به عبارتی ۱۵ سایت که لکه جنگل ابر در استان سمنان یک کامپلو سایت میباشد و از سه سایت مجزا تشکیل شده است) در چهار استان گیلان، مازندران، گلستان و سمنان با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان محیط زیست، سازمان جنگلها و مراتع و دانشگاه تربیت مدرس برای ثبت در لیست میراث جهانی یونسکو پیشنهاد شده است.
این بخشها شامل سایت بولا یا همان جنگل بولای ساری، الیمستان شهرستان آمل، جنگل واز شهرستان نور، سایت کجور نوشهر، سایت خشکه داران تنکابن و چهار باغ مرزن آباد چالوس است.
انتهای پیام/