«ایران آنلاین» گزارش می‌دهد؛

آیا بازاندیشی در دکترین هسته‌ای ضرورت دارد؟

صفیه رجایی هرندی

صفیه رجایی هرندی

سیاست

78427
آیا بازاندیشی در دکترین هسته‌ای ضرورت دارد؟

کارشناسان هسته‌ای اذعان دارند که بازاندیشی در دکترین هسته‌ای نباید در دستور کار قرار گیرد چرا که ما برای بازدارندگی، پتانسیل‌های زیادی داریم که هنوز از آنها استفاده نکردیم.

گروه سیاسی ایران آنلاین: بازاندیشی در دکترین هسته‌ای ایران موضوعی است که از مدت‌ها پیش توسط برخی گروه‌های فکری مورد توجه قرار گرفته، اما پس از عملیات موشکی ایران علیه رژیم صهیونیستی و تهدید اسرائیل برای هدف قرار دادن مواضع جمهوری اسلامی این موضوع دوباره مطرح شده که با تغییر دکترین هسته‌ای می‌توان قدرت بازدارندگی ایران را افزایش داد. این نظریه مورد حمایت برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم قرار گرفته و موافقان و مخالفانی نیز دارد.

اخیرا، حسنعلی اخلاقی امیری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس از امضای نامه‌ای توسط ۳۹ نفر از نمایندگان مجلس به شورای عالی امنیت ملی و درخواست آنها درباره تجدید نظر در دکترین هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران خبر داده است.

محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور نیز در این خصوص عنوان کرده: «برداشت من این است که مقام معظم رهبری از زمانی که فتوای خود را صادر کردند و حتی پیش از آن، علاوه بر نگاه فقهی، از نظر راهبردی هم همین دیدگاه را داشته‌اند. نظر فقهی‌شان را هم که اعلام کرده‌اند ولی در جامعه این دو نگرش وجود داشته کما اینکه در سطح جهانی هم همین دو دیدگاه متفاوت در زمینه اینکه آیا سلاح هسته‌ای اصولا باعث ایجاد امنیت می‌شود یا اینکه موجب ایجاد یک ناامنی گسترده می‌شود، وجود دارد. گروه دوم معتقدند که شاید این ناامنی و بالانس وحشت باعث شده است که تصور امنیت یا توهم امنیت وجود داشته باشد.»

استراتژی جمهوری اسلامی همواره عدم اتکا به سلاح‌های هسته‌ای بوده است

در این باره با دو تن از کارشناسان سیاسی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

احمد شیرزاد کارشناس سیاسی اصلاح طلب در گفت‌وگو با ایران آنلاین در رابطه با بازاندیشی در دکترین هسته‌ای  اظهار کرد: استراتژی جمهوری اسلامی همواره عدم اتکا به سلاح‌های هسته‌ای بوده است و ما برای اثبات این حقیقت، هزینه های سیاسی زیادی متحمل شدیم و  مذاکرات هسته‌ای حدوداً ۱۰ ساله ما بر این بوده که اطمینان جامعه جهانی را جلب کرده و به آن‌ها ثابت کنیم که دنبال گسترش سلاح‌های هسته‌ای نیستیم، ما در این مسیر خیلی زحمت کشیدیم هزینه‌های زیادی متحمل شدیم، تن به بازرسی‌های زیادی دادیم و مشکلات زیادی را تحمل کردیم و طبیعتاً آزمایش هسته‌ای هم نوعی تهدید به داشتن سلاح هسته‌ای است.

شیرزاد ادامه داد: من فکر می‌کنم بازاندیشی دکترین هسته‌ای نباید در دستور کار قرار گیرد و مورد بررسی واقع شود، چرا که ما برنامه‌ریزی استراتژی دفاعی خود را بر مبنای پرهیز از سلاح‌های هسته‌ای انجام دادیم و سرمایه‌گذاری سیاسی گسترده‌ای نیز در این زمینه صورت گرفته و به نظر می‌رسد بازگشت از این مسیر غیرعاقلانه است که بخواهیم به خاطر یک مسئله گذرا و کوتاه مدت به خاطر تهدیدات رژیم صهیونیستی استراتژی خود را تغییر دهیم.

کارشناس هسته‌ای با بیان اینکه بحث مذاکرات ما با آژانس تقریباً در چند دولت ادامه داشته، عنوان کرد: این مذاکرات از دولت آقای خاتمی شروع شده و تا کنون ادامه پیدا کرده و دو سه دهه فراز و نشیب داشته و در تمام این دو سه دهه ما هزینه‌های زیادی اعم از سیاسی و اقتصادی متحمل شده‌ایم.

وی عنوان کرد: ایران به دنبال گسترش سلاح هسته‌ای نیست، اما طرف مقابل ما به خصوص اسرائیل تمام تلاشش این است که به جهانیان ثابت کند ایران خطرناک است و همه جهان باید متحد شوند و این خطر را از خود دور کنند. بنابراین گام برداشتن در جهت اهداف تبلیغاتی اسرائیلی‌ها کار مناسب و سازنده‌ای نیست و نباید آن را انجام داد، البته مسئولین نظام جمهوری اسلامی ایران ثابت کردند که به بسیار صبور و دقیق هستند و اهداف خود را با دقت انتخاب می‌کنند بنابراین مطمئن هستم که اصولاً چنین ایده در سطح تصمیم‌گیران سیاسی مطرح نیست.

شیرزاد با بیان اینکه در ایران ممکن است گرایش‌ها و تفکرات متفاوتی وجود داشته باشد و این خود به خود دارای اشکال نیست، گفت: و خوب است که گاهی از داخل کشور صداهای مختلفی شنیده شود، هرچند که باور دارم همه جناح‌ها باید در سیاست رسمی کشور و جهت‌گیری‌های اصولی نظام و ارزش اصولی نظام همفکر باشند، ولی به هر حال در اتخاذ روش‌ها طبیعتاً افکار مختلفی وجود دارد.

کارشناس هسته‌ای با بیان اینکه ما برای بازدارندگی، پتانسیل‌های زیادی داریم که استفاده نکردیم، عنوان کرد: ما شاید تنها ۵ یا ۱۰ درصد از امکانات خود را استفاده کرد‌ه‌ایم و آن هم در سطح خیلی محدود و کنترل شده صورت گرفته، ما ابزارهای بازدارندگی بسیار زیادی داریم، توان نظامی بسیار بالایی هم داریم که می‌توانیم از آن جهت نفوذ در منطقه بهره ببریم، بنابراین نیازی نیست که به سمت بازاندیشی دکترین هسته‌ای حرکت کنیم.

وی گفت: مسئله دیگری که در ارزیابی وضع موجود مطرح است اینکه همانطور که رهبر جمهوری اسلامی فرمودند نباید شتابزده رفتار کنیم، ما باید بسیار صبورانه عمل کنیم؛ بخش عمده‌ای از عملیاتی که صهیونیست‌ها انجام می‌دهند جنگ روانی و تبلیغاتی است و متاسفانه در این جنگ روانی هم به شکل‌های مختلف امکان نفوذ دارند و سعی می‌کنند که یک رعب و وحشت ایجاد کنند که این هم مشکل‌ساز خواهد بود و ما باید بر این بخش از مسئله غلبه کرده و آن را مدیریت کنیم.

شیرزاد در پایان تاکید کرد: قطعا دشمن می‌داند که هر نوع اقدامی عکس العمل متقابل دارد و تمام کشورهای منطقه و کشورهای اروپایی و کشورهای قدرت‌های بزرگی که در جهان وجود دارند نگران گسترش این جنگ هستند و می‌دانند که اگر اسرائیلی‌ها عملیاتی را علیه ایران شروع کنند واقعاً مشخص نیست که دامنه آن تا کجا پیش خواهد رفت خواهد رفت، به دلیل همین نگرانی‌هایت که من فکر می‌کنم اسرائیلی‌ها به این راحتی نتوانند چراغ سبز برای انجام حمله یا عملیاتی در بر ضد ایران دریافت کنند.

در حال حاضر ما باید تلاش کنیم که قدرت اقتصادی داشته باشیم

فریدون مجلسی دیپلمات پیشین نیز در گفت‌وگو با ایران آنلاین در مخالفت با بازاندیشی دکترین هسته‌ای اظهار کرد: بازاندیشی در دکترین هسته‌ای ضروری نیست، ما اول باید قدرت اقتصادی داشته باشیم تا بتوانیم از برنامه‌های دفاعی خود حمایت و پشتیبانی کنیم.

مجلسی ادامه داد: زمانی که دولت قدرت اقتصادی نداشته باشد، همه چیز به سرعت قابل فروپاشی است.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار سیاست