«ایران» در گفتوگو با کارشناسان، ابعاد آتشبس جنگ لبنان را بررسی میکند
پیروزی دیپلماتیک مقاومت با پشتوانه ایران
سیاست
81480
سرانجام پس از چندماه مناقشه خونین میان اسرائیل و حزبالله لبنان، سهشنبهشب آتشبس میان دو طرف جبهه نبرد اعلام و با استقبال ایران روبهرو شد. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در بیانیهای بر حمایت قاطع جمهوری اسلامی از دولت، ملت و مقاومت لبنان تأکید کرد. سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه نیز با اعلام اینکه ایران از توافق آتشبس استقبال میکند، همچنین افزود: «تهران این حق را برای خود محفوظ میدارد که به حملات هوایی ماه گذشته رژیم اسرائیل به ایران واکنش نشان دهد، اما تحولات دیگری در منطقه مانند توافق آتشبس در لبنان را نیز در نظر میگیرد.» حزبالله لبنان هم با صدور بیانیهای از حمایتها و تحرکات دیپلماتیکی که با سفر عراقچی وزیر امور خارجه ایران به بیروت آغاز شد، قدردانی و تشکر کرد. شماری از کارشناسان حوزه منطقه در گفتوگو با «ایران» این آتشبس را تصمیم ناگزیر «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل خواندهاند که بالاجبار و در نتیجه مقاومت پیچیده و چندوجهی جبهه مقاومت در میدان جنگ اتخاذ شد.
به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، شماری از کارشناسان حوزه منطقه در گفتوگو با «ایران» این آتشبس را تصمیم ناگزیر «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل خواندهاند که بالاجبار و در نتیجه مقاومت پیچیده و چندوجهی جبهه مقاومت در میدان جنگ اتخاذ شد.
اسرائیل در لبنان به بن بست رسید
امیر موسوی دیپلمات سابق
رژیم صهیونیستی در حمله به لبنان سه هدف داشت: نابودی حزبالله و خلع سلاح آن؛ ایجاد منطقهای در جنوب لبنان به عمق حداقل 10 کیلومتر و ایجاد یک معادله جدید در لبنان و انتخاب یک رئیس جمهور وابسته و درنهایت اخراج حزبالله از معادلات سیاسی. برای صهیونیستها هر سه این اهداف به بنبست رسیده و راهی برای تحقق آن وجود نداشت.
حمله یکشنبه گذشته حزبالله به تلآویو و حیفا با 400 موشک و پهپاد سبب شد رژیم صهیونیستی متوجه شود که نه ترور دبیرکل و نه فرماندهان نظامی حزبالله فایدهای نخواهد داشت و اثری روی اقتدار آن نخواهد گذاشت. لذا صهیونیستها متقاعد شدند این جنگ ذلتبار است و نتانیاهو که در این مدت، هم در داخل رژیم دچار مشکل شده و هم در خارج با حکم
دادگاه بینالمللی جنایتهای جنگی محکوم شده، مجبور به پذیرش آتشبس میشود.
نقطه عطف این جنگ که سبب شد نتانیاهو آتشبس را بپذیرد، بمباران تلآویو از سوی حزبالله و مقاومت فوقالعاده رزمندگان در جنوب لبنان بود. آنچنان که منطقه خیام و عیتا الشعب به قبرستان تانکها و سربازان ارتش صهیونیستی تبدیل شد. هر چند بسیج 5 لشکر و پرواز جنگندههای اف-35 و اف-16 و هواپیماهای بدون سرنشین باید فضا را به نفع صهیونیستها تغییر میداد اما حتی استفاده از بمبهای فسفری هم نتوانست آنها را به خواسته خود برساند.
حزبالله معادلات منطقه را دگرگون ساخت. آنها ثابت کردهاند که حزب کوچکی نیستند و پایگاه مردمی خوبی دارند. در همین ایام جنگ، تابلوی زیبایی از همدلی مردم به تماشا گذاشته شد. حتی گروههای معاند حزبالله هم درهای خود را روی آوارگان جنگی جنوب لبنان گشودند. همین امر سبب قوت چند برابری مقاومت شد و باعث شد که حزبالله در برابر جبهه متحدی از دنیا ایستادگی کرده و آنها را به زانو درآورد.
دو اقدام موثر حزب الله برای عبور از خسارت ها
صباح زنگنه تحلیلگر مسائل خاورمیانه
روندی که حزبالله لبنان از آغاز جنگ طی کرده نشان داد به لحاظ برنامهریزی، سازماندهی و مبانی اعتقادی محکم بوده و آنقدر خوب طراحی شده که میتواند در برابر پنجمین ارتش دنیا ایستادگی کند و خسارتهایی را به این ارتش پر ادعا وارد سازد. حزبالله طراحیهای چندلایهای داشته و همیشه توانسته ابتکار عمل خود را بخوبی نشان دهد. آنگونه که در جنگ ۳۳ روزه هم اسرائیل از ابزار جنگی دریایی استفاده کرد و حزبالله هم توانست کشتیهای جنگی رژیم را غرق سازد.
این اتفاقات نشان میدهد قدرت حزبالله بجز اعتقاد و ایمان راسخ چیز دیگری نیست. همین امر سبب شده اهداف اعلام شده از سوی رژیم صهیونیستی با شکست روبه رو شود. اگرچه حزبالله در این جنگ متحمل خسارات زیادی بخصوص از لحاظ نیروی انسانی و شهادت رهبران خود شد اما با دو اقدام توانسته اولاً این ضرر را هضم کند و دوماً از آن عبور کند.
- تربیت نیروهای صاحب توان و معرفت
- کسب تجربیات بیشتر؛ هم در تاکتیک و هم در استراتژی.
حزبالله با این دو روش به مراتب بالاتری از قدرت مقاومت و اقدام رسید و در منطقه و جهان به موقعیت بالاتری دست یافت. البته خسارتهای تخریب زیر ساختها نیازمند سرمایهگذاری است اما در مقایسه با تلفاتی که بر رژیم صهیونیستی تحمیل شد، این خسارتها شاید بهصورت اندک به چشم آید.
همچون خساراتی که با شهادت فرماندهان حزبالله به وجود آمد. این خسارات برخلاف آنچه که همگان تلقی میکنند، قابل جبران است. زیرا فرماندهان حزبالله از ابتدا خود را برای شهادت آماده کرده بودند و جایگزینهای آنان هم همواره برای انجام مسئولیتهایشان آماده بهکار بودند. همین امر سبب میشود که باری از نگرانیها برداشته شود.
شکست پروژه اسرائیل در کنترل سیاسی و امنیتی منطقه
محمد ایرانی دیپلمات و سفیر اسبق ایران در لبنان
اگرچه جنگ در لبنان خسارتهای سنگینی را برای محور مقاومت در بر داشته و مردمان این سرزمین ضربات زیادی را از قِبل وحشیگریهای رژیم صهیونیستی متحمل شدند، اما آن هنگام که نیروهای مقاومت فاصله نتانیاهو با خواستههایش را که همانا از بین بردن حزبالله بوده بیشتر و بیشتر ساختند، این اسرائیل بود که ناچار به پذیرش آتشبس شد.
رژیم صهیونیستی با آن شدت و حدتی که وارد لبنان شد گمان میبرد که میتواند نیروهای خود را به لیتانی برساند و با این اقدام نیروهای مقاومت را مجبور به خروج کرده و دست به پاکسازی بزرگی بزند و در نهایت خواستههای خود را به دولت لبنان تحمیل کند.
از نوع تبلیغاتی که نتانیاهو و ارتش رژیم هم از دیروز آغاز کردهاند و قصد دارند اینگونه بقبولانند که پیروزی را از آن خود ساختهاند، مشخص میشود که این گزاره تا چه اندازه با واقعیت فاصله دارد. حالا اکثر اسرائیلیها از این توافق ناراضی هستند و 60 درصدشان هم پذیرش آن را از سوی رژیم صهیونیستی به معنی شکست میدانند.
اگر امروز اسرائیل نتوانسته به خواسته خود در لبنان برسد و مردم لبنان هم از این وضعیت خوشحال هستند، -نه راضی- و توانستهاند به خانههایشان بازگردند، بر حوزههای مختلف مقاومت تأثیرگذار خواهد بود. مقاومت، همچون درختی است که ممکن است شاخههای آن آسیب ببیند اما ریشه در بدنه اجتماعی لبنان داشته و بسیار زود احیا میشود و بار دیگر تحت عنوان مقابله با خواستههای درازمدت رژیم صهیونیستی برای تحقق خاورمیانه بزرگ ظاهر خواهد شد.
اسرائیل با آغاز این جنگ، قصد داشته شرایط را به سمتی پیش ببرد که کنترل سیاسی - امنیتی منطقه را در اختیار بگیرد، اما یک بار دیگر از این خواسته فاصله پیدا کرده است؛ خواستهای که اگر تحقق پیدا میکرد، شرایط سختی را برای جمهوری اسلامی رقم میزد.
اما لبنان به عنوان بازوی پر قدرت مقاومت، توانسته سدی در برابر اسرائیل تشکیل دهد و مقامات این رژیم را از نزدیک شدن به ایران پشیمان سازد. حالا آتشبسی که در جنگ لبنان رقم خورده، بنا بر این اصل اساسی که تحولات منطقهای و بینالمللی با هم در ارتباطند، نمیتواند بر ایران بیتأثیر باشد.
حزبالله بهعنوان یکی از محورهای مقاومت، به پشتوانه جمهوری اسلامی تقویت شده و اگر چنانچه در آنجا خسارتهایی شکل گرفته باشد، برای ایران هم خسارت محسوب میشود و اگر بر قدرتش افزوده شود، بر قدرت ایران افزوده خواهد شد.
روزنامهنگار: رضوانه رضاییپور
انتهای پیام/