پشت پرده قطع غیرمنتظره برق در پنجشنبه چه بود؟

تصمیم گیری اضطراری

اقتصاد

82633
تصمیم گیری اضطراری

اوایل غروب پنجشنبه هفته گذشته بود که در برخی از مناطق کشورمان شاهد قطعی برق بودیم، به طوری که وزارت نیرو در این خصوص اعلام کرد: با توجه به برودت هوا و سهم تأمین ۹۰ درصدی برق کشور توسط نیروگاه‌های حرارتی با سوخت گاز، شاهد این امر بوده‌ایم.

به گزارش گروه اقتصادی ایران آنلاین، محسن ذبیحی معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر در این خصوص گفت: به منظور حفظ پایداری شبکه سراسری، ملزم به اعمال محدودیت در بخش‌های اداری، خانگی و صنعت شده‌ایم.
وی افزود: در صورت تأمین سوخت کافی برای نیروگاه‌ها، آماده تولید و تأمین برق پایدار برای همه مشترکان هستیم و برنامه محدودیت‌ها لغو خواهد شد.

اطلاع‌رسانی به مردم
شرکت توانیر نیز طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد: با توجه به افزایش شدید مصرف انرژی در کشور، مقرر شد برای جلوگیری از چالش‌های جدی انرژی برنامه زمانبندی قطع برق اجرایی شود که از روز شنبه جداول خاموشی منتشر می‌شود. همچنین در این خصوص مشترکان می‌توانند برای اطلاع از برنامه زمانبندی اعمال محدودیت برق در بخش خانگی و تجاری به سامانه برق من یا بخش اطلاع‌رسانی سایت
tbtb.ir مراجعه کنند.
 
 اظهارنظرهای قابل تأمل
با این حال خالی از لطف نیست بدانیم که درباره علت قطع ناگهانی شبکه برق در شامگاه پنجشنبه 22 آذر، اظهارنظر قابل تأملی وجود دارد که می‌تواند بخشی از مشکلات دولت چهاردهم در خصوص مدیریت ناترازی‌ها را شفاف کند.
علی‌اکبر محرابیان وزیر نیرو در دولت گذشته، اواخر بهار سال‌جاری در اظهار نظری از وقوع حدود 18 هزار مگاوات ناترازی برق به دلیل کمبود حدود 4 میلیون لیتر ذخیره‌سازی سوخت خبر داده و گفته بود: این موضوع برای فصل پاییز امسال پیش‌بینی می‌شود. همچنین کارشناسان توانیر درخصوص وقوع قطع ناگهانی شبکه برق در اواخر هفته گذشته اعلام کردند: اگر این قطع ناگهانی انجام نمی‌شد، یک مشکل فراگیر پیش می‌آمد و بازگشت برق به شبکه سراسری حداقل چند روز به طول می‌انجامید. این مسأله بیش از هرچیز به کمبود سوخت دریافتی نیروگاه‌ها بازمی‌گشت و این ناترازی در روز پنجشنبه به فشار فزاینده بر شبکه سراسری برق انجامید که مدیریت توانیر تلاش کرد با قطع ساعتی برق آسیب‌ها را به حداقل ممکن برساند.
 مجموع این مسائل حکایت از بحران ناترازی در حوزه برق است که دولت چهاردهم حداکثر تلاش خود را به کار گرفته تا این موضوع با کمترین آسیب به مردم و شبکه سراسری برق مدیریت شود.
 
رکوردشکنی در تولید گاز و گازوئیل
ذکر این نکته خالی از لطف نیست که از ابتدای شروع به کار دولت چهاردهم تاکنون شاهد موفقیت‌هایی در حوزه انرژی کشور بوده‌ایم، به طوری که با افزایش تولید حدود ۳۰ میلیون مترمکعب گاز، کمک قابل توجهی به رفع مشکلات کشور در حوزه ناترازی گاز شده است، با این حال طی این مدت در برخی از روزها مقدار افزایش تولید گاز حتی به ۴۰ میلیون مترمکعب در روز نیز رسیده است. به طوری که هم‌اکنون تولید گاز به بیش از ۸۵۵ میلیون مترمکعب در روز رسیده و حتی در برخی روزها به ۸۶۰ میلیون مترمکعب نیز افزایش یافته که در نوع خود یک رکورد در دولت چهاردهم محسوب می‌شود.
وزارت نفت نیز از افزایش تولید گازوئیل(نفت‌گاز) در کشور خبر داد و اعلام کرد: این مهم به لطف اقدام‌های مؤثر در زمینه بهره‌برداری بهینه از فرآیندهای پالایشگاهی مانند راه‌اندازی واحد هیدروکراکر پالایشگاه آبادان، رفع گلوگاه‌ها، افزایش خوراک پالایشگاه‌های کشور به مقدار بیش از ۱۰۰ هزار بشکه در روز، اصلاح شرایط عملیاتی و به‌کارگیری ظرفیت خالی واحدهای عملیاتی شکست کاتالیستی مانند ایزوماکس‌ها و کت‌کراکرها محقق شده است.
در این خصوص بد نیست بدانیم، طبق آمارها روند میانگین تولید روزانه گازوئیل در کشورمان که تا پایان دولت سیزدهم و مردادماه 111 میلیون لیتر بود، در شهریور ماه با رشد ۱.۸ درصدی به ۱۱۳ میلیون لیتر، در مهرماه به 115 میلیون لیتر و در آبان‌ماه به 117 میلیون لیتر رسید.  همچنین در 20 روز اخیر نیز میانگین تولید روزانه این سوخت دیزلی با افزایش حدودی ۵.۹ درصدی نسبت به آبان‌ماه‌ به روزانه ۱۲۴ میلیون لیتر رسید و دولت چهاردهم موفق به ثبت رکورد تازه تولید نفت‌گاز در آذرماه امسال شد.
از این رو می‌توان گفت، در دولت چهاردهم نسبت به ماه پایانی دولت سیزدهم، شاهد افزایش 13 میلیون لیتری یا حدود 12 درصدی تولید گازوئیل در کشور بوده‌ایم، از طرف دیگر میانگین تولید روزانه نفت‌گاز ۱۲۴ میلیون لیتر نسبت به میانگین آذرماه سال‌ ۱۴۰۱ (۱۰۷ میلیون در روز) و سال ۱۴۰۲ (۱۱۳ میلیون لیتر در روز) به ترتیب ۱۷ و ۱۱ میلیون لیتر در روز افزایش نشان می‌دهد.

ضرورت صرفه‌جویی در مصرف
به همین دلیل می‌توان تأکید کرد که دولت چهاردهم سوخت بیشتری را طی این مدت به نیروگاه‌ها داده است، هر چند نباید از ذکر این نکته نیز غافل شد که مردم باید با صرفه‌جویی در مصرف گاز به کاهش قطعی برق در کشورمان کمک کنند.
به طوری که با ورود موج اسکاندیناوی به کشور که در 50 سال اخیر بی‌سابقه بوده، روند مصرف گاز خانگی نیز افزایش یافته است و در هفته جاری شاهد یخبندان در سراسر کشور خواهیم بود.  در همین خصوص مسلم رحمانی، مدیر مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور گفت: پیش‌بینی می‌شود هفته جاری یکی از سردترین هفته‌های سال باشد و مصرف گاز در بخش خانگی، صنعتی و تجاری از روزی 600 میلیون مترمکعب به بیش از ۶۸۰ میلیون مترمکعب برسد که این موضوع موجب گازرسانی کمتر به دیگر بخش‌ها، از جمله نیروگاه‌ها می‌شود و ضرورت دارد تمامی دستگاه‌ها برای پایداری جریان گاز همکاری‌های لازم را داشته باشند.
دیگر مسئولین دولت، وزارت نفت، وزارت نیرو و شرکت ملی گاز نیز بارها اعلام کرده‌اند، هر ۱ درجه کاهش دما معادل ۲۵ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی گاز است که این میزان با کارکرد یک روز یکی از فازهای پارس‌جنوبی در تولید گاز برابر است.
 
دعوت به پویش کاهش 2 درجه‌ای
 فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز درخواست کرده که همه مردم به پویش کاهش 2 درجه‌ای مصرف گاز بپیوندند.
محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت نیز در راستای پیوستن به پویش «۲ درجه کمتر»، با انتشار ویدیویی اعلام کرد: طبق قاعده‌ای که در فصول سرد هر سال داریم به دلیل تغییر میزان مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده در مدیریت سوخت و سوخت‌رسانی تغییراتی حاصل می‌شود. وی افزود: به دلیل افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، مجبور هستیم محدودیت‌هایی را به سایر بخش‌ها اعمال کنیم. این محدودیت‌ها کاملاً مدیریت‌شده است تا مردم بتوانند از گاز و برق استفاده کنند. وزیر نفت خاطرنشان کرد: اخیراً نشستی با وزیر کشور، وزیر راه و شهرسازی و سایر همکاران با هدف اتخاذ تدابیری برای مدیریت بهینه شرایط سوخت‌رسانی برگزار کردیم و در آن راهکارها و تصمیمات خوبی اتخاذ شد که اطلاع‌رسانی می‌شود.


رشد ۴ میلیارد لیتری تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌ها
با این حال پر واضح است، در صورت افزایش مصرف بخش خانگی که در اولویت دولت چهاردهم قرار دارد، میزان تحویل سوخت نیروگاه‌ها کاهش یابد، با این حال اما وزارت نفت نیز نسبت به سال گذشته سوخت معادل بیشتری را برای تأمین نیاز نیروگاه‌ها فراهم کرده است.  کرامت ویس‌کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی می‌گوید: امسال نسبت به سال قبل 4 میلیارد لیتر سوخت مایع، نفت‌گاز و نفت‌کوره بیشتر تحویل نیروگاه‌ها شده و جمعاً ۴۲ درصد رشد داشتیم.
ویس‌کرمی اظهار کرد: در آذرماه ۱۴۰۳ میانگین تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌ها به رقم ۴۵ میلیون لیتر در روز رسیده که نسبت به میانگین تحویل در ماه مشابه سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ به ترتیب ۸ و ۱۴ میلیون لیتر در روز افزایش داشته است. وی افزود: این افزایش تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌ها به پشتوانه افزایش تولید نفت‌گاز در پالایشگاه‌های کشور به حدود ۱۲۴ میلیون لیتر در روز و اضافه شدن نزدیک به ۲۴۰۰ نفتکش به ناوگان حمل فرآورده‌های نفتی در دولت چهاردهم حاصل شده است.

روند گاز تحویلی به واحد‌های حرارتی
وزارت نیرو نیز اعلام کرده، متوسط سوخت گاز تحویلی به واحدهای حرارتی شبکه برق از ابتدای سال تاکنون نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته رشدی 7.5 درصدی داشته است.

 

عذرخواهی توانیر از مردم

در پی قطع برق از پیش اعلام نشده در برخی نقاط کشور و ازجمله تهران، شرکت توانیر از مردم عذرخواهی کرد. به گزارش « ایران» شرکت توانیر قطعی برق روز پنجشنبه را بر اساس پیش آمدن یک شرایط اضطراری اعلام کرد و بابت قطعی برق بدون اعلام قبلی از مردم عذرخواهی کرد.

 

امین محمودی
خبرنگار


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار اقتصاد