«ایران»برای اولین بار گزارش سفر استانی را از پایین به بالا روایت کرد

رئیس جمهوری از نمای مردم

سیاست

83776
رئیس جمهوری از نمای مردم

«ما آمدیم اینجا که حرف‌هایتان را بشنویم؛ اگر به فکرتان نبودیم که اینجا نمی‌آمدیم.» این جملات مسعود پزشکیان است خطاب به یک جوان از خراسان شمالی که وسط سخنرانی رئیس جمهوری در بجنورد، برخاست و دغدغه‌هایش را خطاب به رئیس جمهوری بیان کرد.

به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، جوان، سخنرانی رئیس جمهوری را قطع کرد اما کسی متعرض او نشد. به عکس، رئیس جمهوری سکوت کرد تا دغدغه‌های او بیان شود و سپس سخنان خود را پی بگیرد. این جوان در این سخن هیجانی خود گفت: «دکتر! خواهش می‌کنم فقط به فکر اشتغال جوانان استان باشید. کسی که سه مرتبه در المپیاد دانشجویی اول شده، اما دریغ از این که یک قران شهریه‌اش را تخفیف بدهند. کمی به فکر اشتغال جوانان این مملکت باشید.» مردم با تشویق‌های خود حرف‌های این جوان را تأیید کردند. رئیس جمهوری هم تأیید کرد و گفت «ما آمدیم اینجا که حرف‌هایتان را بشنویم، اگر به فکرتان نبودیم که اینجا نمی‌آمدیم.» اما تنها این جوان نبود که با شیوه‌ای اعتراضی صحبت کرد. مرد میانسالی از وسط‌های سالن رئیس جمهوری را خطاب قرار داد و گفت: «الان سه ماه است که به من کلاس نمی‌دهند. فقط به خاطر شخص شما من از کلاس درس اخراج شدم، برای اینکه از شما حمایت کردم، اما چرا؟ برای چی؟» پزشکیان ضمن سؤال از اینکه چرا این اتفاق افتاده، خواست مشکل نوشته شود تا شخصاً آن را پیگیری کند.
حرف‌های این دو در دیدار عمومی پزشکیان با مردم بجنورد، نشان دهنده یک برنامه، هدف یا رویه در سفر دو روزه رئیس جمهوری به خراسان شمالی بود. این رویه یا هدف این بود: شنیدن صدای مردم و گوش دادن به حرف‌های آنان، آن هم بی واسطه و از نزدیک. به قول پزشکیان، «آمدن ما به اینجا (خراسان شمالی) برای این است که از نزدیک وضعیت و مشکلات را ببینیم و بتوانیم با همکاری شما (مردم) دست به دست هم بدهیم و کمک کنیم تا مشکلات حل شود.» بنابراین می‌توان مبنای سفرهای استانی در دولت وفاق ملی را به این شکل صورت‌بندی کرد: شنیدن صدای مردم، دیدن مشکلات از نزدیک و درنهایت یافتن راه‌های حل مسائل از طریق این گفت و شنود استانی یا ملی که در آن، نقش دولت و مردم از هم جدا نیست و هر یک به فراخور ظرفیت و امکاناتی که در اختیار دارد، توان خود را برای حل مشکلات بسیج می‌کند.
سفر استانی دولت چهاردهم، سفری یکسویه نیست که در آن مردم نقش شنونده را داشته باشند یا اینکه دنبال کاروان خودرویی رئیس جمهوری حرکت کنند و تصویرهایی برای انتشار عمومی خلق کنند. در سفرهای استانی دولت وفاق، دولت و ملت، رئیس جمهوری و مردم نقش و جایگاه به نسبت یکسانی دارند. مشکلات از طریق گفت‌وگو کشف می‌شود، از طریق حضور میدانی و بازدید از نزدیک طرح می‌شود و دست آخر از طریق نوعی همگرایی و همراهی میان دولت به منزله ستاد اجرایی کشور، مدیران استانی به منزله ستاد استانی دولت و مردم به عنوان حاملان اصلی مشکلات و عاملان اصلی تغییرها، حل می‌شوند.


خواسته‌های مردم خراسان شمالی از پزشکیان
در هر برنامه رئیس جمهوری در خراسان شمالی، اعم از دیدار با فعالان اقتصادی استان یا دیدار عمومی با مردم، ابتدا فرصت طرح مطالب به مردم و نخبگان استان داده شد. در حاشیه این دیدارها هم برخی دیگر از حاضران در گفت‌وگو با خبرنگاران دغدغه‌های خود را مطرح کردند. مهدی امیدوار،‌ فعال اقتصادی استان خواستار سهم بخش خصوصی به بیش از 20 درصد در بازار شد. حامد چمن‌رخ دیگر فعال اقتصادی، نبود مرز فعال در استان را یک مشکل بخش خصوصی برشمرد و خواستار ایجاد گمرک مرکزی و بازارچه مرزی با کشور ترکمنستان شد. یک فعال بخش کشاورزی به گرانی علوفه اشاره کرد که به دلیل خشکسالی حادث شده و خواستار کمک دولت برای نجات دام‌های مردم شد. وی با اشاره به معضل بیکاری از مهاجرت ناگزیر جوانان به استان‌های دیگر خبر داد. یک فعال دامپروری خواستار حمایت دولت از دامداران شد، دیگری هم خواستار ایجاد انگیزه و فرصت برای نخبگان و دلسوزان شد. یک تولیدکننده از دولت خواست راهی برای جبران زیان‌های ناشی از قطعی برق پیدا کند. یک نابینا هم از رئیس‌جمهوری خواست بیشتر به اشتغال معلولان توجه کند. یک مادر اهل بجنورد که در دیدار عمومی با رئیس جمهوری حضور داشت، گفت خواسته‌ام از رئیس جمهوری این است که نخبگان دانشگاهی و مبتکرین شناسایی و به‌کارگیری شوند.
 
آمدیم تا از نزدیک با شما گفت‌وگو کنیم

دیدار عمومی رئیس جمهوری و مردم، پنجشنبه گذشته و در دومین روز سفر رئیس جمهوری به خراسان شمالی، در بجنورد برگزار شد. عمده سخنان رئیس جمهوری در این دیدار، به پاسخ دادن به مطالبات، درخواست‌ها و نیازهای مردم اختصاص داشت. اما با این ترجیع‌بند که اگر قرار است مشکلات حل شود، با کمک دولت و مردم حل می‌شود، نه دولت به تنهایی قادر به حل مشکلات است، نه مردم بدون دولت می‌توانند کاری از پیش ببرند.
پزشکیان در ابتدای این آیین، پس از طرح مسائل از سوی مردم و شنیدن مشکلات آنان، گفت: سخن گفتن در اینجا برای من بسیار سخت است، چرا که الان در جایگاه حرف زدن نیستم و باید به آنچه گفته‌ام و تعهد کرده‌ام، عمل کنم.
وی با اشاره به اینکه 45 سال از پیروزی انقلاب می‌گذرد و مکرر درباره حل مشکلات گفته شده‌، اما به آن عمل نشده است، گفت: ما به امید خدا و با کمک و همراهی شما مشکلات را تا آنجا که بتوانیم حل می‌کنیم.
رئیس جمهوری در واکنش به سخنان برخی مردم حاضر در سالن و بیان مطالبات‌شان گفت: ما به اینجا آمدیم که سخنان شما را بشنویم و اگر به دنبال شنیدن و حل مشکلات شما نبودیم، اصلاً به استان نمی‌آمدیم؛ آمدیم هم حرف‌های شما را بشنویم و هم برای مشکلات چاره‌اندیشی کنیم. ما آمدیم تا از نزدیک هم با شما دیدار و گفت‌وگو کنیم، هم مشکلات را از زبان خود شما بشنویم و هم دست به دست شما بدهیم تا با همراهی یکدیگر مشکلات را حل کنیم.

کشور برای همه ایرانیان است
پزشکیان در ادامه چشم‌اندازی کلی از وضع کشور ارائه کرد. وی با بیان اینکه دشمن نمی‌خواهد ما ثبات، آرامش و پیشرفت داشته باشیم، تصریح کرد: قصد من از حضور در انتخابات این بود که مردم را پای صندوق‌های رأی دعوت کنم تا با هم برای حل مشکلات اقدام کنیم. دشمن مشکلات زیادی برای ما ایجاد کرده تا روی خوش نبینیم و متأسفانه خود ما نیز با وضعیتی که درست کرده‌ایم و اختلافات موجود، زمینه را برای سوءاستفاده دشمن ایجاد کرده‌ایم. یقین بدانید اگر با هم و پشت سر رهبری و در راستای اجرای سند چشم‌انداز حرکت کنیم، تمام مشکلات قابل حل هستند.
وی، پس از این چشم‌انداز کلی و پس از شرایط و مشکلات بیرونی که ایران برای حرکت در مسیر موفقیت با آن مواجه است، شرط موفقیت در مسیر رفع مشکلات را رفع دعواها و اختلافات بی‌اهمیت (داخلی) دانست و افزود: نباید عده‌ای تصور کنند که مملکت فقط متعلق به آنان است، مملکت متعلق به همه ایرانیان و همه ماست. اگر این را بپذیریم و مانند همین شعار زیبایی که شما در اینجا نوشته‌اید و خراسان شمالی را «گنجینه فرهنگ‌ها» توصیف کرده‌اید، بپذیریم که همه با هم هستیم و دعوا سر قومیت و زبان غلط است، قطعاً می‌توانیم مشکلات را حل کنیم. از این اظهارات پزشکیان می‌توان دریافت که حل مسائل و اختلافات داخلی، ارجح‌تر از مسائل خارجی است و اگر در داخل، وفاق حاصل و وحدت ایجاد شود، شرایط بیرونی نمی‌تواند تأثیر زیادی بر داخل داشته باشد. وی درباره الزامات توفیق‌های داخلی تصریح کرد: اینکه عده‌ای تصور کنند بهتر و برتر از بقیه هستند و بقیه غیرخودی هستند، همین وضعیتی پیش می‌آید که امروز با آن مواجهیم. اگر ما در داخل با هم وحدت و انسجام داشته باشیم، حتی اگر همه راه‌ها را روی ما ببندند، می‌توانیم راه بسازیم؛ می‌توانیم مملکت را بسازیم، اما قدم اول این است که دست در دست هم بگذاریم و رو به یک قبله و پشت سر یک امام، با اخلاص نماز را اقامه کنیم.
 
نگاه ما بر صلح و امنیت متمرکز است
رئیس‌جمهوری در ادامه با تأیید سخنان محمدمهدی شهریاری، نماینده بجنورد در مجلس گفت: آنچه برادر شهریاری بیان کرد، کاملاً درست است. ما نباید با دنیا دعوا کنیم. قصد تجاوز به خاک دیگران را نداریم و اجازه هم نمی‌دهیم کسی به مرزها یا حقوق ما تعرض کند. حفظ تمامیت کشور برای ما یک اصل است، اما در عین حال، نگاه ما بر صلح و امنیت متمرکز است. با همدلی و انسجام، می‌توانیم مشکلات داخلی را حل کنیم.
پزشکیان با اشاره به ضرورت اصلاح رویه‌های داخلی، باز هم دیدگاه دو وجهی به حل مسائل ارائه کرد و افزود: وظیفه دولت این است که مسیر را برای شما مردم باز کند. هر مانعی که بر سر راه شما باشد و در اختیار ما قرار گیرد، برداشته خواهد شد. اما همه ما باید در مصرف منابع مسئولیت‌پذیر باشیم. نمی‌توانیم با این رویه‌های نادرست مصرف، انتظار داشته باشیم کشور بدون چالش به جلو حرکت کند. امروز بیشترین ذخایر نفت و گاز را داریم، اما مصرف سه‌ یا چهار برابر اروپا، ما را دچار بحران کرده است. قطع برق و گاز نتیجه همین مدیریت نادرست است.


 دولت موظف است محرومیت‌ها را رفع کند
پزشکیان با اشاره به وظایف دولت در رفع محرومیت‌ها گفت: ما نمی‌توانیم ادعای مسلمانی کنیم، در حالی که در کشورمان افراد زیادی با مشکلات معیشتی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. دولت موظف است با برنامه‌ریزی مناسب، این محرومیت‌ها را برطرف کند و مناطق محروم را به سطح استانداردهای توسعه برساند.

میدان را ترک نکنیم
عصر پنجشنبه، دومین برنامه رئیس‌جمهوری در دومین روز سفر، نشست با نخبگان و فرهیختگان استان بود. رئیس‌جمهوری در سخنان خود، با تأکید بر وجود مشکل، راه اول حل مشکلات را باقی ماندن در میدان و ترک نکردن میدان دانست و گفت: ما و شما، دانشگاه و نخبگان، مدعی هستیم که می‌توانیم تغییری ایجاد کنیم؛ این گوی و این میدان، هر اختیاری که نیاز باشد، به شما می‌دهیم تا استان را به جایی برسانید که مردم عزیز و شایسته این استان لایق آن هستند. به نظر می‌رسد دلیل این تأکید رئیس‌جمهوری بر ترک نکردن میدان، توجه دادن به مسأله مهاجرت نخبگان باشد. وی در ادامه اظهار کرد: هنر این نیست که نخبه باشیم و استان، شهرستان یا کشور خود را ترک کنیم، هنر این است که در همین شرایط موجود، مشکلات را شناسایی کرده و راه‌حل‌هایی پیدا کنیم که موجب شکوفایی توانمندی‌ها و رشد محیط خودمان شود.
 
ریشه‌های ناترازی
رئیس‌جمهوری در ادامه، فقدان چشم‌اندازهای بلندمدت در سیاستگذاری‌ها یا اجرای پروژه‌ها را علت دیگر وجود ناترازی‌ها برشمرد و افزود: نمی‌دانم چگونه ممکن است تقاضاهایی ایجاد کنیم، اما منابع آن را تأمین نکنیم.
لوله‌کشی گاز می‌کنیم، اما منابع و توان تأمین گاز کافی نداریم. چرا در محاسبات خود، ظرفیت‌ها و محدودیت‌ها را در نظر نگرفتیم تا توسعه‌ای پایدار و ماندگار داشته باشیم؟ این مشکلات، نتیجه مصرف نادرست منابع و برنامه‌ریزی‌های نادرست است که امروز ما را شرمنده مردم کرده است. هرچند پزشکیان در همین‌جا نسبت به وضع فعلی ناترازی‌ها ابراز شرمندگی کرد، اما از مصرف نادرست هم انتقاد کرد و با اشاره به مصرف چندین برابری گاز و برق در کشورمان نسبت به کشورهای اروپایی، افزود: چرا منابع خدادادی خود را به ثروتی تبدیل نکنیم که همه مردم در آسایش و رفاه باشند؟ ما چه چیزی از همسایگان عرب خود کم داریم! باید بپذیریم که وضعیت فعلی ما قابل اصلاح است و برای حل مشکلات، تلاشی همه‌جانبه نیاز داریم.

دنبال مقصر نیستیم
رئیس‌جمهوری با اشاره به ناترازی‌ها و مشکلات موجود گفت: مدت کوتاهی است که من در این مسئولیت قرار گرفته‌ام و با مشکلات زیادی مواجه هستیم. نمی‌خواهم بگویم چه کسی مقصر است، اما آنچه مهم است، پذیرش مشکلات و تلاش برای یافتن راه‌حل است. اگر نپذیریم که مشکلی وجود دارد، هیچ درمانی مؤثر نخواهد بود.
وی با تأکید بر اهمیت صداقت در مسیر حل مشکلات افزود: ما باید صادقانه بپذیریم که راه‌حل‌ها ممکن است سخت و دشوار باشند، اما تنها با پذیرش این سختی‌ها می‌توانیم مشکلات را حل کنیم. ما قادر به حل این مشکلات هستیم و می‌توانیم با وحدت و همدلی به راه‌حل‌های پایدار دست پیدا کنیم.
پزشکیان در پایان سخنان خود تأکید کرد: ما آماده‌ایم در هر مسیری که شما را به اوج عزت و قدرت برساند، با شما همراهی کنیم. قدرت ما در وحدت و همکاری است، نه در تنهایی. از همه شما می‌خواهم تا جایی که امکان دارد، در مصرف انرژی مانند برق و گرمایش صرفه‌جویی کنید، چرا که می‌توانیم از این منابع به شکل بهتری استفاده کنیم.
 
هدف سخنرانی نیست
حل مشکل است

توسعه نظام آموزش کشور و رفع معضل کمبود فضای آموزشی را می‌توان یک دغدغه شخصی پزشکیان برشمرد که به نوبه خود ناشی از نگاه وی به جایگاه عدالت آموزشی در ایجاد عدالت شغلی و بهره‌مندی بهتر از مواهب زندگی در آینده نوجوانان است. برای همین در سفر به خراسان شمالی هم نشست «نهضت توسعه عدالت در فضای آموزشی با مشارکت مردم» با حضور رئیس‌جمهوری برگزار شد. پزشکیان با بیان اینکه آنچه امروز ما را کنار هم جمع کرده است، نه سخنرانی کردن، بلکه برنامه‌ریزی برای حل مشکلات مردم است، اظهار کرد: دولت حل مشکل کمبود فضای آموزشی بویژه در مناطق محروم را در اولویت کاری خود قرار داده و بنا داریم در یک سال، هر نقطه‌ای که مشکل فضای آموزشی دارد، این مشکل را حل کنیم.
وی تصریح کرد: من سال آینده نخواهم پذیرفت که بگویند ما همچنان در بخش آموزش کشور با کمبود فضای آموزشی مواجهیم و این مشکل باید در این یک‌سال به‌طور کامل حل شود. رئیس‌جمهوری اظهار کرد: در زمان احداث خانه‌های بهداشت من رئیس دانشگاه و جراح قلب بودم و با فرزندانم برای احداث مراکز درمانی مشارکت کردیم و امروز هم با افتخار خواهیم آمد و قرار است در این پروژه کارگری هم بکنیم.
 
انتقاد از مصرف 35 میلیارد دلاری گاز در کشور

رئیس‌جمهوری در نشست شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان هم، با اشاره به گزارش‌های ارائه شده از سوی وزرا و معاونان رئیس‌جمهوری اظهار کرد: قول می‌دهیم به وعده‌های داده‌شده عمل کنیم و نیز با نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی جلسه برگزار خواهیم کرد و بررسی می‌کنیم که چه کمک‌هایی می‌شود به این استان ارائه داد. وی با انتقاد از مصرف معادل 35 میلیارد دلار گاز در کشور، با بیان اینکه با یک میلیارد دلار همه مشکلات این استان حل می‌شود، اظهار کرد: وقتی از لزوم صرفه‌جویی در مصرف گاز صحبت می‌کنیم، بعضی اعتراض می‌کنند. مصرف برق کشور می‌تواند به اندازه یک‌چهارم میزان کنونی باشد، اما به مصرف و مدیریت بد عادت کرده‌ایم. اگر کشور خراب شود، ما آن را تخریب کرده‌ایم، امریکا و بیگانگان نمی‌توانند کشور ما را تخریب کنند. ما باید شیوه عملکرد خود را تغییر دهیم.

 

بــــرش

اختصاص 35 هزار میلیارد تومان اعتبار برای استان

رئیس‌جمهوری پنجشنبه شب، در گفت‌و‌گویی تلویزیونی با شبکه استانی خراسان شمالی، با تشریح نتایج سفر دوروزه دولت به استان، از تخصیص قریب به 35 هزار میلیارد تومان اعتبار برای پیگیری پروژه‌های اولویت‌دار این استان تا پایان سال آینده خبر داد و اعلام کرد: برای رشد استان از هرآنچه که از دست‌مان برمی‌آید، کوتاهی نخواهیم کرد.
وی گفت: شاید نشود همه طرح‌های نیمه‌تمام در استان را تا پایان دولت به اتمام رساند، اما بر‌اساس اولویت‌بندی‌ها تلاش خواهیم کرد.
اختصاص 7 هزار و 300 میلیارد تومان بودجه عمومی به پروژه‌های مختلف، تعهد 20 هزار میلیارد تومانی بانک‌ها برای توسعه تجارت و صنعت و سرمایه‌گذاری 6هزار میلیارد تومانی شرکت‌های دولتی و نیمه‌دولتی و اختصاص 2 هزار میلیارد تومان برای پروژه بزرگ آب‌رسانی از سرانی به کل استان، نکاتی بود که رئیس‌جمهوری در این برنامه عنوان کرد.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار سیاست