احیای بافت فرسوده فصل مشترک دولت و شهرداری تهران

استان‌ها

84229
string(783) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"675","_w":"1200","_y":"12.946976400091117","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/10\/12\/fe083e7bc2fda1cd57e6f4b871788b42.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 110.667px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateY(-1.72626px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" احیای بافت فرسوده فصل مشترک دولت و شهرداری تهران

مسکن نیاز اصلی مردم و بیشترین هزینه سبد هر خانوار را به خود اختصاص داده از این رو دولت‌های مختلف سعی بر ساخت و ایجاد مسکن کرده‌اند اما سوال اینکه نحوه ساخت آن از چه طریق باشد؛ ایجاد شهرهای جدید یا احیای بافت فرسوده؟

به گزارش گروه استان‌های ایران آنلاین، در ایجاد مسکن ۲ رویکرد مواره مطرح بوده است؛ دیدگاه اول که به تامین زمین و ایجاد شهرک‌های جدید استوار است و دیگری بر احیای بافت فرسوده.

این ۲ رویکرد هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارد؛ تجربه نشان داده که ساخت شهرک‌ها یا شهرهای جدید می‌تواند به رفع کمبود مسکن کمک کند اما منابع زیادی را می‌طلبد، باید زیرساخت‌هایی چون مسجد و مراکز آموزشی و درمانی تا خیابان و جدول‌کشی هم انجام و از سوی دیگر هم ممکن است باعث تغییرات عمده در ساختار اجتماعی و فرهنگی هم شود.

از طرف دیگر احیای بافت‌های فرسوده یک راه‌حل پایدارتر برای بهره‌وری بهتر از منابع موجود است چرا که در این مناطق، امکاناتی همچون مسجد، مدرسه و دیگر زیرساخت‌ها وجود دارد و با نوسازی آنها، هویت فرهنگی و تاریخی محلات نیز حفظ می‌شود گو اینکه ممکن است به دلیل قدمت محلات ساختار شهری آن به عنوان مثال در بحث عرض خیابان یا برخی دسترسی‌ها با مشکل روبرو شویم.

احیای بافت فرسوده تاکید وزیر راه و شهرسازی

فرزانه صادق مالواجرد وزیر راه و شهرسازی اما از زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم و تکیه بر صندلی وزارت بر اهمیت نوسازی بافت‌های فرسوده تاکید کرده است.

او گفته است که این بافت‌ها زیرساخت‌هایی همچون خیابان‌ها و جدول‌کشی دارند و از بخشی از خدمات نیز برخوردارند اما برخی از این مناطق نیاز به ارتقای خدمات دارند.

صادق همچنین گفته که برای عملیاتی کردن این پروژه‌ها، باید با نهادهای مختلفی همچون آموزش و پرورش، نیروهای مسلح و دیگر ارگان‌ها همکاری کرد.

او همچنین بر این نکته تاکید دارد که باید گفت وگوهایی با نهادهای پشتیبان و تعاونی‌ها انجام شود تا منابع مالی مورد نیاز برای احیای بافت‌های فرسوده تامین شود.

دولت برای نوسازی بافت فرسوده تسهیلات بدهد

پیش‌تر شهرداری تهران هم آستین‌ها را بالا زده و احیای بافت فرسوده را در پی گرفته است در این رابطه مهدی هدایت مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران نیز اعلام کرد: ما برآوردی انجام دادیم و هزینه ساخت در حریم شهرها که خدمات زیربنایی و روبنایی همچون لوله کشی آب و گاز، ساخت مدرسه و درمانگاه وجود ندارد، هر مترمربع برای دولت ۵۰ میلیون تومان می‌شود که تامین ۲۵ میلیون از این ۵۰ میلیون تومان طبق قانون باید توسط دولت انجام شود اما اگر به جای ساخت مسکن در حریم، فقط در محدوده بافت فرسوده رقم وام و تسهیلات را افزایش دهند، شاهد جهش ساخت مسکن در بافت فرسوده خواهیم بود.

او بیان می‌کند: به‌گونه‌ای که مشاهده کردید موفق ترین بخش «مسکن مهر» بخش خود مالکی بود و در این راه، دولت فقط به مالکان تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی داد در حالیکه ساخت مسکن متری ۳۰۰ هزار تومان بود و افراد می‌توانستند فقط با دریافت وام خانه خود را نوسازی کنند به همین دلیل اگر کار به دست مالکان و بخش خصوصی باشد و فقط تسهیلات را براساس واقعیت‌ها عرضه کنیم، می‌توانیم شاهد تند شدن سرعت نوسازی در کشور باشیم.

هدایت با اشاره به برآورد هزینه‌های ساخت مسکن در حریم شهرها و کمبود زیرساخت‌های ضروری، پیشنهاد می‌دهد که به جای ساخت مسکن در حریم شهرها، وام‌ها و تسهیلات برای نوسازی در بافت‌های فرسوده افزایش یابد.

او تاکید کرد که تجربه موفق «مسکن مهر» نشان داد که در صورتی که کار به دست مالکان و بخش خصوصی سپرده شود و فقط تسهیلات به‌صورت واقع‌بینانه عرضه شود، سرعت نوسازی در کشور افزایش خواهد یافت.

هدایت معتقد است که نوسازی بافت‌های فرسوده به جای ایجاد شهرهای جدید، مزایای زیادی دارد.

از جمله این مزایا می‌توان به صرفه‌جویی در منابع، استفاده بهینه از زیرساخت‌ها و منابع موجود، جلوگیری از تخریب منابع طبیعی، کاهش آلودگی، ارتقای شرایط زندگی و کاهش حاشیه‌نشینی اشاره کرد همچنین، نوسازی بافت‌های فرسوده به حفظ هویت فرهنگی و ارزش‌های تاریخی مناطق کمک کرده و هزینه‌های جابجایی و اسکان را کاهش می‌دهد.

با بررسی رویکردهایی که گفته شد و بنابر نظر وزیر و مسوولان شهری به نظر می‌رسد مزایای نوسازی بافت‌های فرسوده نه تنها از لحاظ اقتصادی و اجتماعی به صرفه است بلکه از لحاظ فرهنگی نیز به حفظ هویت محله‌ها و مناطق شهری کمک می‌کند.

اجرای سیاست‌های حمایتی و افزایش تسهیلات برای نوسازی بافت‌های فرسوده می‌تواند راه‌حلی موثر برای پاسخ به نیازهای مسکن و ارتقای کیفیت زندگی در کشور و به ویژه در کلانشهر تهران باشد؛ همگرایی دولت و شهرداری تهران قطعا برای پایتختی که از بافت‌های فرسوده و ناپایدار رنج می‌برد، مناسب است و می توان از آن به فصل مشترک دولت و شهرداری نام برد.


انتهای پیام/
منبع: ایرنا
دیدگاه ها
آخرین اخبار استان‌ها