رئیس‌جمهوری در کمتر از دو ماه باز هم به سیستان و بلوچستان رفت

خادم ملت در روستای «کلوخی‌»

سیاست

84944
string(854) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"1413.2366652715773","_w":"2512.420738260582","_y":"97.52394488068664","_x":"4.205305657419218","source":"\/news\/photo\/1403\/10\/22\/a19c38a02eab916d2f181e4234844a39.jpg","_pr_css":"display: block; width: 162.393px; height: 108.262px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateX(-0.267809px) translateY(-6.21068px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" خادم ملت در روستای «کلوخی‌»

کمتر از دو ماه پس از اولین سفر رئیس جمهوری به سیستان و بلوچستان، این بار جنوب سیستان و بلوچستان مقصد سفر استانی دوم رئیس جمهوری به این استان بود. سفر قبلی مسعود پزشکیان اول آذرماه صورت گرفت. اما به دلیل برخی ملاحظات، این سفر یک روزه بود و رئیس جمهوری فقط در زاهدان حضور یافت. پنجشنبه گذشته نوبت به جنوب استان بود که عالی‌ترین مقام اجرایی کشور و وزرای دولت را میزبانی کند.

به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، در شهرهای چابهار و زابل، هم ملاقات‌ها و دیدارهای مردمی برگزار شد، هم نشست بررسی مسائل و مشکلات و بحث درباره برنامه‌های توسعه‌ای این منطقه، با اینکه پزشکیان از بندر چابهار هم بازدید کرد و همچنین قطعه پایانی بزرگراه زابل- زاهدان به طول 200 کیلومتر نیز افتتاح شد. همه این‌ها، بویژه اینکه رئیس جمهوری و هیأت همراه در فاصله دو ماه، دو سفر به این استان داشته‌اند، نشان دهنده توجه ویژه رئیس جمهوری و دولت وفاق ملی به سیستان و بلوچستان است. این سفرها به این معنی نیست که همه مشکلات حل شده است یا مشکلات خیلی زود حل خواهد شد. محدودیت‌های بودجه‌ای، هم دولت و هم مدیران ارشد دولتی را وا می‌دارد تا محتاط‌‌تر درباره اتمام پروژه‌ها و رفع یکباره مشکلات اظهارنظر کنند. اما نکته مهم این است که این سفرها، دیدارها، ملاقات‌ها و برنامه‌ها نشان می‌دهد که استان سیستان و بلوچستان در کانون توجه همه دولت‌ها قرار دارد. اینکه این استان در کانون توجه همه دولت‌ها قرار دارد، ناشی از این است که افتتاح قطعه پایانی بزرگراه زابل- زاهدان در سفر پزشکیان به این استان، قطعاً فقط کار دولت چهاردهم نبود. بلکه پروژه‌ای بود که از دولت‌های گذشته آغاز شده بود، بخش زیادی از آن در دولت سیزدهم دنبال شد و حالا در دولت چهاردهم به بهره‌برداری رسید. این امر به همراه طرح‌های توسعه چابهار یا طرح‌های گازرسانی، آب‌رسانی و سوخت‌رسانی به بخش‌های مختلف سیستان و بلوچستان، نشان‌دهنده عزم جمهوری اسلامی ایران برای رفع محرومیت در این استان است که در هر دولت، به فراخور نگاه و تلاش و امکاناتش، دنبال می‌شود. البته می‌توان بر این موضوع تأکید کرد که دولت چهاردهم در کنار نگاه توسعه‌ای و محرومیت‌زدایی که در همه دولت‌ها دنبال شد، یک نگاه ویژه مبتنی بر وحدت و همگرایی هم به این استان دارد. این نگاه ویژه دولت وفاق ملی از این نکته فهمیده می‌شود که برای اولین بار در همین دولت بود که یک بلوچ اهل سنت به عنوان استاندار سیستان و بلوچستان انتخاب شد. این اتفاق بازتاب‌های بسیاری داشت و نویدهای بسیاری مبنی بر تقویت همگرایی‌ها و از بین بردن زمینه اختلاف نظرها، که مهم‌ترین محمل جریان‌های برون مرزی برای فعالیت است، با خود دارد.

سفری برای بررسی مشکلات
در سفر پنجشنبه و جمعه گذشته پزشکیان به سیستان و بلوچستان، همچون سفر دور قبل، یک نکته بارز است. هدف این سفر بررسی مشکلات، دریافت فهم عمیق و میدانی از نیازها و تصمیم‌گیری مبتنی بر مشارکت مردمی و نخبگانی در خود استان است. به عبارت دیگر، دولت راهبر است، و تصمیم ساز اصلی و عمل کننده نهایی مسئولان استانی و مردم خود استان خواهند بود.
پزشکیان پس از حضور در همایش «وفاق ملی» در تهران، افتتاح بیمارستان آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و حضور در فرهنگستان علوم، عصر پنجشنبه تهران را ترک کرد و از طریق فرودگاه کنارک وارد چابهار شد. در اولین اظهارنظر، پزشکیان نگاه کلان دولت به این استان را تشریح کرد. وی با بیان اینکه «هدف ما از این سفر ابتدا دیدار با مردم، آشنایی با مشکلات آنان و همچنین اطلاع از امکانات و ظرفیت‌های موجود در این منطقه است» تأکید کرد که «رفع فقر، محرومیت، تبعیض و بی‌عدالتی اولویت‌های اصلی دولت وفاق ملی است و برای تحقق این هدف استان سیستان و بلوچستان مقصد اول ما است و برای رشد و توسعه کشور کار را از این منطقه آغاز کرده‌ایم.»

مصمم هستیم تبعیض را از میان برداریم
در این سفر هم از استقبال مردمی که بیشتر شامل دویدن مردم اطراف کاروان خودرویی حامل رئیس جمهوری است، خبری نبود. در عوض آیین دیدار عمومی رئیس جمهوری با مردم برگزار شد. آیین ملاقات مردمی رئیس جمهوری با مردم چابهار و منطقه مکران برگزار شد. پزشکیان بار دیگر هدف از سفرهای استانی را «رفع تبعیض، بی‌عدالتی و نابرابری‌هایی» دانست که گریبانگیر برخی مناطق شده است. وی تأکید کرد که «این وظیفه ما در حکومت است که عدالت را برقرار کنیم.»
وی خطاب به مردم چابهار و مکران از این گفت که چرا رفع تبعیض مهم است: «وقتی تبعیض نباشد، مردم از درون خود توانایی می‌یابند که مشکلات را حل کنند و راه‌حل‌های عملی برای چالش‌های موجود ارائه دهند. ما در دولت مصمم هستیم راه را برای شما مردم عزیز باز کنیم و شرایطی را فراهم آوریم که استعدادهای شما شکوفا شود و با توانایی‌های خود، مشکلات موجود را از میان بردارید.»
رئیس جمهوری در ادامه منطقه راهبردی مکران و شهر چابهار را یکی از مناطق حیاتی کشور توصیف کرد که همه چیزش طلاست و گفت: «اما چه فایده که از این منابع به‌خوبی بهره‌برداری نشده است.»
پزشکیان ادامه داد که «ما و شما می‌توانیم با همکاری و همدلی، این ظرفیت‌ها را به بهترین شکل ممکن به کار بگیریم و تبعیض را از میان برداریم.» رئیس جمهوری نه در این سخنرانی و نه در دیگر ملاقات‌ها، هیچ گاه نگفت که دولت این طور می‌کند یا دولت چنین و چنان خواهد کرد. وی به جای تأکید بر اینکه دولت همه کاری برای مردم می‌کند و دولت چهاردهم هم بهترین دولت و همه کاره و همه توان است، بیشتر بر ضرورت همکاری و همگرایی دولت و ملت برای پیشبرد توسعه تأکید کرد.
وی گفت: «ما با همدلی و همکاری می‌توانیم ایران را به کشوری آباد و سربلند تبدیل کنیم. تمام ایران سرای ماست و هیچ نقطه‌ای از این سرزمین نباید از رشد و توسعه محروم بماند. با کمک شما مردم عزیز، می‌توانیم بار سنگینی را که بر دوش ماست به سرانجام برسانیم و کشوری بهتر برای همه ایرانیان بسازیم.»
پزشکیان در ادامه به این هم اشاره کرد که هنوز به آذربایجان شرقی و غربی که استان‌های بومی او محسوب می‌شوند، سفر نکرده است و حضور دوباره‌اش در سیستان و بلوچستان «نشان می‌دهد که رسیدگی به مشکلات شما از اولویت‌های دولت است.»
وی در بخش دیگری از سخنانش، با تأکید بر اهمیت نقشه‌ راه در توسعه کشور و بیان اینکه «وقتی این نقشه‌ها طراحی شوند و مسیر توسعه مشخص گردد، راحت‌تر می‌توانیم برای ساختن این منطقه و ایران عزیزمان اقدام کنیم»، اضافه کرد: «توسعه بدون نقشه‌ای دقیق و هدفمند امکان‌پذیر نیست. ما در حال طراحی نقشه‌های توسعه هستیم تا مسیر پیشرفت مشخص باشد و با همکاری و همراهی شما مردم عزیز، این مسیر را ادامه دهیم.»
پزشکیان با اشاره به تلاش‌های انجام‌شده در زمینه شناسایی مسائل توسط کارشناسان و مسئولان افزود: «کارشناسان، مدیران کل و وزرا پیش از این بارها به منطقه سفر کرده و مشکلات را بررسی کرده‌اند. جلسات متعددی برگزار شده تا راهکارهایی برای رفع نیازها و از بین بردن تبعیض در کشور طراحی شود. این اقدامات با برنامه‌ریزی دقیق و همفکری ادامه خواهد یافت.»

توجه ویژه به عدالت آموزشی
رئیس جمهوری در این سفر هم، پروژه مهم خود یعنی ایجاد عدالت آموزشی را دنبال کرد. عدالت آموزشی از دو طریق ساختن مدارس و اصلاح نظام و شیوه آموزشی دنبال می‌شود تا دانش‌آموزان همه مناطق کشور از آموزش یکسان و با کیفیت مناسب برخوردار باشند. شامگاه پنجشنبه در نشست «نهضت توسعه عدالت در فضای آموزشی با مشارکت مردم» با حضور رئیس جمهوری در چابهار برگزار شد. پزشکیان در این نشست تأکید کرد: «ما اراده کرده‌ایم که مدارس مورد نیاز را نه‌تنها در بلوچستان، بلکه در تمام نقاط کشور که به امکانات آموزشی نیاز دارند، با کمک مردم بسازیم. این کار شدنی است و با همکاری و مشارکت شما مردم عزیز، می‌توانیم این پروژه‌ها را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسانیم.» وی تأکید کرد که این هدف، تنها با حضور مردم و نهادهای دیگر دست یافتنی است. پزشکیان گفت: «این روحیه همبستگی و اراده جمعی، همان چیزی است که ما را قادر خواهد ساخت تا به نیازهای آموزشی مناطق کمتر برخوردار پاسخ دهیم. این مدارس، نه فقط فضاهای آموزشی، بلکه نمادی از تلاش مشترک ما برای ساختن آینده‌ای بهتر خواهند بود‌.»
دلیل تأکید پزشکیان بر رفع مشکلات کشور در حوزه مدارس، از این گفته وی دانسته می‌شود: «توسعه عدالت آموزشی، راهی است برای رفع نابرابری‌ها و ایجاد فرصت برابر برای تمام فرزندان ایران.» رئیس جمهوری در این نشست دست یاری به سوی همه دراز کرد و افزود: «رقابت در خدمت به مردم، چه در سلامت، بهداشت یا ساختار آموزش، راه‌حل پیشرفت است. هرکس می‌تواند به میدان بیاید و کار کند، و حتی به نام خودش ثبت کند، چراکه ایران مال همه ماست. مملکت متعلق به همه است و باید دست به دست هم بدهیم تا مشکلات را حل کنیم. من به تنهایی نمی‌توانم این کار را انجام دهم، اما ما می‌توانیم. این تفاوت نگاه ماست؛ یک گروه، جناح یا دسته نمی‌تواند به‌تنهایی موفق شود، اما وقتی همه کنار هم باشند و مشارکت کنند، می‌توان هر کاری را به نتیجه رساند.»

از دنبال کردن سند چشم‌انداز کوتاه نمی‌آیم
پنجشنبه برنامه دیگر رئیس جمهوری، حضور در نشست توسعه فرصت‌های سرمایه‌گذاری در منطقه آزاد چابهار بود. پزشکیان در این نشست باز هم بر ضرورت فکر کردن و حرکت کردن در مسیر تحقق سند چشم‌انداز 20 ساله که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است، تأکید کرد. وی با بیان اینکه «سند چشم‌انداز موجود باید تبدیل به باور شود» اظهارکرد: «ما امروز گرفتار تحریم‌ها، دعواها و اختلافاتی که با هم داریم و همچنین نگاه‌های محدود هستیم که در خودمان ایجاد کرده‌ایم؛ ما باید قله‌ها را ببینیم تا به آنها دست یابیم.»
 وی با تأکید بر اینکه «من به سهم خودم هرگز از این نگاه و چشم‌اندازی که رهبری تعیین کرده است، کوتاه نخواهم آمد» گفت: «ان شاءالله با کمک مردم، ایران را خواهیم ساخت و بستر را برای اجرای قوانین فراهم خواهیم کرد.»

روز جمعه، باز هم چابهار
نیمی از برنامه‌های کاری رئیس جمهوری در جمعه گذشته، به عنوان دومین روز سفر به جنوب سیستان و بلوچستان باز هم به چابهار اختصاص داشت. در اولین برنامه، رئیس جمهوری از بخش‌های مختلف فاز اول بندر شهید بهشتی چابهار بازدید کرد.
برنامه بعدی، حضور در نشست بررسی مسائل جنوب سیستان و بلوچستان بود. پزشکیان در این نشست که پس از بازدیدها و ملاقات‌ها و جلسات دیگر برگزار شد، از جامع و آینده‌نگر نبودن طرح‌های توسعه چابهار انتقاد کرد. وی در سخنان خود، ابتدا به این نکته مهم اشاره کرد که «اهل سخنرانی کردن و وعده دادن نیستم» زیرا «به نظر من دادن وعده‌ای که نتوان به آن عمل کرد، یکی از بدترین گناهان است.»
بر پایه همین رویکرد بود که نه در این سفر و نه در سفر قبلی وعده‌های بزرگ همراه با آرزوهای محال، از سوی رئیس جمهوری یا دولت به مردم سیستان و بلوچستان فروخته نشد. در مقابل پزشکیان در این نشست گفت «سفر ما به استان‌ها به معنای آن است که تلاش داریم در حد توان و امکانات مشکلات را حل کنیم. باور من این است که اگر مشارکت مردم باشد، می‌توانیم مشکلات را حل کنیم و اگر مردم همراهی و مشارکت نکنند، دولت به تنهایی نمی‌تواند مشکلات را حل کند.»
وی با بیان اینکه «پس از احصای مشکلات با استاندار و وزرا درباره راهکارهای رفع آنها گفت‌و‌گو و مذاکره می‌کنیم» اضافه کرد: «بنده قول می‌دهم و باور دارم اگر مردم پای کار بیایند می‌توانیم مشکلات را حل کنیم و اگر مشارکت نداشته باشند، حل و فصل مشکلات امکان‌پذیر نیست.»
رئیس جمهوری به یک مشکل مهم توسعه‌ای در ایران اشاره کرد، اینکه همه انتظار دارند همه کارها را دولت‌ها بکنند: «45 سال است که همواره منتظر بوده‌ایم دولت برای ما کاری کند؛ قبل از پیروزی انقلاب اسلامی زمانی که بنده در زابل سرباز بودم، مردم روستاهای مختلف هر کدام بخشی از نهرها را لایروبی می‌کردند و مشکلی در این زمینه وجود نداشت، اما بعد از انقلاب گفتند دولت می‌آید این کارها را می‌کند و حالا نمی‌دانم اساساً توانستند مشکلات آب و فاضلاب خودشان را حل کنند یا نه!»
وی پس از اشاره به اینکه «ما با کمک مسئولان ملی و محلی نقشه خوبی برای توسعه منطقه طراحی خواهیم کرد» گفت: «متأسفانه آنچه به عنوان نقشه توسعه برای منطقه تهیه شده، جامع و آینده‌نگر نبوده است.
همین مناطقی که برای گردشگری در نظر گرفته شده، تازه اگر ساخته شود، تبدیل به بستری برای تشدید ترافیک می‌شود. همین الان هم بندر در جایی ساخته شده که برای رسیدن به آن باید از وسط شهر رد شد. جای تعجب است که با وجود این همه زمین وسیع، نقشه‌های توسعه باز به گونه‌ای طراحی شده که با اجرای آنها معضلاتی مثل ترافیک و آسیب به محیط زیست به وجود می‌آید.»
رئیس جمهوری پس از بیان اینکه «درک و فهم این مشکلات حتی نیاز به تخصص زیادی هم ندارد و یک نگاه دقیق هم این مشکلات را به رخ می‌کشد» ادامه داد: «باید نقشه جامعی داشته باشیم که تکلیف صنعت ، معدن، بهداشت و درمان و آموزش و پرورش و دیگر مسائل منطقه را برای آینده در نسبت داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی تعیین کرده باشد.»
وی نخبگان و فعالان سیاسی را از دعوا و اختلاف بویژه بر سر مسائل کم اهمیت پرهیز داد و گفت: «اینکه مسلمانان بر سر مسائل بی‌اهمیت با یکدیگر اختلاف داشته باشند، باعث می‌شود که جنایتکاری مثل رژیم صهیونیستی از این دعوا و اختلافات سوءاستفاده کند و کل منطقه را به جان هم بیندازد. ما می‌توانیم به جای دعوا دست به دست هم دهیم و قدرتی اسلامی ایجاد کنیم که همه با یکدیگر با عزت و سربلندی همکاری و زندگی کنند؛ کافی است نگاه‌مان را تغییر دهیم و باور کنیم که همه با هم برادریم.»
پزشکیان در پایان سفر به شهرستان چابهار از شهر جدید در حال احداث تیس واقع در محدوده شهرستان کنارک بازدید کرد.

یک برنامه متفاوت؛ تجدید دیدار با مردم کلوخی
پس از پایان برنامه‌های پزشکیان در چابهار، او راهی شهرستان زابل شد. در این سفر یک اتفاق ویژه رخ داد. پزشکیان در اولین برنامه از روستای «کلوخی» این شهرستان بازدید کرد که دوران خدمت سربازی خود را در آن سپری کرده بود. سرباز قبل از انقلاب که حالا رئیس جمهوری اسلامی ایران شده بود، در این بازدید با مردم گفت‌و‌گو کرد و به خانه‌ای رفت که دوره سربازی در آن ساکن بود. در گفت‌و‌گویی صمیمانه با صاحبان این خانه، رئیس جمهوری خاطرات دوران سربازی خود را با آنان مرور کرد. مردم این روستا که فرصت حضور رئیس جمهوری را غنیمت یافته بودند، از او تقاضا کردند آب کشاورزی روستا تأمین شود که سرباز دیروز و رئیس جمهوری امروز، قول داد به صورت جدی این مسأله را پیگیری کند.

وضعیت حتماً باید اصلاح شود
پس از ورود به زابل، رئیس جمهوری در جمع اقشار مختلف مردم این شهرستان حضور یافت. او در این ملاقات خاطرات دوران حضور خود در این منطقه را بازخوانی کرد. اما گفت «شرایط امروز زابل، بویژه در مناطق روستایی، در مقایسه با گذشته با چالش‌های بیشتری مواجه است. مناطقی که روزگاری سرسبز و پربار بودند، امروز به دلیل خشکسالی و کمبود منابع، وضعیت بسیار سخت‌تری پیدا کرده‌اند.»
رئیس جمهوری گفت: «برای من به‌عنوان یک ایرانی و مسئول کشور، پذیرش این وضعیت قابل قبول نیست. همراه با مدیران، مسئولین، روحانیت و شما مردم تلاش خواهیم کرد تا این شرایط را تغییر دهیم. این وضعیت، به هر شکلی که شده، باید اصلاح شود.» پزشکیان در ادامه با امیدواری به آینده تصریح کرد: «ما پای به راه نهاده‌ایم و تغییر ایجاد خواهیم کرد. علی‌رغم تمام مشکلاتی که بر ما تحمیل شده است، اگر اراده کنیم، تمام این موانع را از بین خواهیم برد.»


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار سیاست