ایران آنلاین گزارش می‌دهد؛

رویکرد ترامپ در مورد ایران چگونه خواهد بود؟

صفیه رجایی هرندی

صفیه رجایی هرندی

بین‌الملل

85887
string(748) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"337.5","_w":"600","_y":"0","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/11\/03\/8881d23a5d39419c2764a6488132167f.jpg","_pr_css":"display: block; width: 80px; height: 53.3333px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: none;"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" رویکرد ترامپ در مورد ایران چگونه خواهد بود؟

حالا که ترامپ به کاخ ریاست جمهوری آمریکا بازگشته، بسیاری از ایرانیان در انتظارند تا بازتاب چرخش رویکردی که از او در روابط با جمهوری اسلامی ایران انتظار دارند را مشاهده کنند، آنطور که گفته می‌شود رسیدگی به پروندۀ هسته‌ای ایران یکی از اولویت‌های ترامپ در دولت جدید اوست.

گروه بین الملل ایران آنلاین: درست از هنگامی که احتمال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فزونی گرفت، پیش‌بینی بسیاری از تحلیل‌گران بر این بود که بازگشت او به کاخ سفید با یک چرخش بزرگ در سیاست‌ خارجی ایالات متحد آمریکا همراه خواهد شد. حالا ترامپ اکنون به کاخ ریاست جمهوری آمریکا بازگشته و بسیاری از ایرانیان در انتظارند بازتاب این چرخش را در روابط با جمهوری اسلامی ایران مشاهده کنند، آنطور که گفته می‌شود رسیدگی به پروندۀ هسته‌ای ایران یکی از اولویت‌های ترامپ در دولت جدید اوست. 
در همین رابطه، اميرعلي ابوالفتح كارشناس مسائل امريكا می گوید: شواهد و قرائن دركنار مواضع چهره‌ها و مشاوران نزديك به ترامپ نشان مي‌دهد كه رييس‌جمهوري امريكا شخصا تمايل دارد كه باب ورود به توافق با ايران را باز كند اما از طريق اعمال قدرت. به عبارتي در اين برهه از زمان دونالد ترامپ در سياست خارجي خود الگوي صلح رومی را مد نظر قرار داده است. 
وی اضافه می کند: در زمان امپراتوری روم، بايد ارتش به ‌قدری قدرتمند و رعب‌‌آور ‌بود كه هيچ قدرتی جرات نمی‌كرد با اين كشور وارد جنگ شود كه پس از آن بخواهد صلحی برقرار شود، به عبارتي مقوله نمايش قدرت از طريق مشت‌آهنين برجسته بود. به همين ترتيب دونالد ترامپ در دولت اول خود نيز همين رويكرد را دنبال ‌كرد. درمورد ايران نيز اين ديدگاه ادعايی همچنان وجود دارد. بدان معنا كه او باور دارد بايد آنقدر قدرت خود را به رخ ايران بكشد تا ايران خود آماده توافق با امريكا باشد.
به باور ابوالفتح اكنون اما علی‌رغم اينكه همچنان رويكردهای ضدايرانی در سياست‌های ترامپ و كابينه‌اش وجود دارد، اين رويكرد به شكلی متقابل در ايران نه تنها نسبت به دولت امريكا بلكه نسبت به شخص ترامپ برجسته است اما شواهد نشان می‌دهد كه هر دو طرف تلاش می‌كنند كه باب گفت‌وگو يا توافق باز بماند يا مسير برای تحققش هموار شود. لذا هر دو طرف در حال انجام اقداماتی هستند كه حكايت از امكان رسيدن به توافق دارد؛ هم از طرف ايران و هم از طرف امريكا. 
رضا صارمی راد کارشناس مسائل آمریکا در گفت‌وگو با ایران آنلاین اظهار کرد: ترامپ کنونی با ترامپ سال ۲۰۱۶ تفاوت‌های زیادی دارد، در آن زمان تقابلات بین روسیه و آمریکا یا چین و آمریکا به این صورت وجود نداشت، در حال حاضر، دنیا تقریباً با نوع نگاه ترامپ آشناست، اینکه در 4 سال گذشته چگونه عمل کرده، به همین دلیل دیگر نمی‌تواند سیاست مرد دیوانه را اجرا کند چرا که دیگر چنین اقدامی جواب نمی‌دهد و همه به این موضوع واقفند که او دیگر هیچ مسئله غیرقابل پیش‌بینی ندارد.
کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: موضوع دیگر این است که فضای جهان به ویژه مسائل منطقه‌ تغییر کرده، وقتی ترامپ در سال ۲۰۱۶ روی کار آمد هیچ جنگی وجود نداشت اما در سال جاری ما شاهد یک جنگ در اوکراین و یک جنگ دیگر در غزه بودیم و آتش بس اعلام شده هم ناپایدار است.
صارمی راد با بیان اینکه در حال حاضر، فضا تغییر کرده، گفت: موقعیت آمریکا دیگر هم‌تراز 4 سال پیش نیست، موقعیت اقتصادی آمریکا نسبت به رقبای اقتصادی آن تغییر کرده و نگاه اتحادیه اروپا نسبت به ترامپ عوض شده و ترامپ را به عنوان رقیب خود به شمار می‌آورند.
کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بزرگ‌ترین تهدید برای آمریکا در منطقه غرب آسیاست، عنوان کرد: در حال حاضر فضا تغییر کرده در آن زمان، کشورهای عربی و در راس آنها عربستان مایل به این موضوع بودند که ترامپ با ایران وارد تقابل نظامی شود اما الان این فضا وجود ندارد چون رویکرد آنها تغییر کرده و نگاه عربستان به یک نگاه اقتصادی تبدیل شده و این مسئله باعث شده که حتی نگاه آنها هم تغییر کرده و در مطالبه آنها از ترامپ نیز تغییراتی ایجاد شود.
طهمورث غلامی دیگر كارشناس مسائل امريكا نیز در پاسخ به سوال اعتماد در اين باب و رويكرد احتمالي ترامپ در ارتباط با ايران می‌گوید: عصر دوم رياست ترامپ به سه دوره كوتاه‌مدت، ميان ‌مدت و بلندمدت تقسيم مي‌شود. به باور من در مرحله كوتاه‌مدت، يعني در فاصله سي يا چهل روزه، او به سمت اعمال سياست موسوم به فشار حداكثري نمي‌رود و مواضع تندي را عليه جمهوري اسلامي ايران اتخاذ نخواهد كرد.
غلامی اضافه می‌کند: در ايالات متحده، اين نگرش وجود دارد كه به محض ورود ترامپ به كاخ سفيد، سياست فشار حداكثری مجددا اعمال خواهد شد و تحريم‌ها تشديد می‌شود تا ايران در وضعيتی ضعيف به ميز مذاكره بيايد. مشخصا گروه اتحاد عليه برنامه هسته‌ای يك برنامه صد روزه تحويل كاخ سفيد داده است كه در صد روز ابتدايی ايران تحت فشار قرار گيرد اما به باور من در سی يا چهل روز ابتدايی ترامپ چنين عملكردی نخواهد داشت كه البته كه نشانه حسن نيست. بلكه در اين بازه زمانی واشنگتن صبر خواهد كرد و گزينه مذاكره را به دقت بررسي می‌كند.
وی ادامه می‌دهد: اگر در اين مذاكراتی كه مطمئنا دو دور بيشتر طول نخواهد كشيد، روشن شود كه امكان توافق بين تهران و واشنگتن وجود دارد، در آن صورت احتمالا ترامپ وارد فاز ميان‌‌مدت خواهد شد و رايزني‌ها انجام مي‌شود. اما اگر مشخص شود كه احتمال گفت‌وگو و توافق وجود ندارد، طبيعتا بايد منتظر اعلام سياست جديدي از سوي ايالات متحده باشيم.
همچنین، رحمان قهرمان‌پور در گفت‌وگویی با اشاره به اولین سخنرانی دونالد ترامپ در مراسم تحلیفش و با تاکید بر اینکه ترامپ این دوره «پیچیده‌تر» از ترامپ دور قبل است، گفته: او برخلاف دفعه قبل آمد و با بایدن دست داد ولی حرف‌هایش را هم زد و به نوعی ظاهر را حفظ کرد، اما به مراتب رادیکال‌تر از دور قبل بود. انتظار داشتیم بحث افزایش تعرفه‌ها در دستورات اجرایی‌اش باشد اما اینکه نبود، به این مساله برمی‌گردد که می‌خواهد پیچیده‌تر برخورد کند، ضمن اینکه عنصر عدم قطعیت را حفظ می‌کند. 
وی در پاسخ به اینکه این رفتار، تصمیم ترامپ است یا تیم مشاورانش در این رفتار و رویکرد او موثر هستند، اظهار کرد: تیم ترامپ حتما تاثیر دارند؛ درست است که بین مردم به خاطر پوپولیست بودن وانمود می‌کند از همه عاقل‌تر است اما پشت پرده نشان می‌دهند که چقدر کار می‌کنند و خیلی از جمهوری‌خواهان به او کمک کردند و تیم قوی دارد و با ورود آقای ایلان ماسک و تکنوفئودال‌ها به شدت این بار در انتخابات از هوش مصنوعی استفاده کردند و با قدرت زیاد شبکه‌های اجتماعی را رصد می‌کنند و ذائقه مردم را می‌سنجند و این کار را خیلی گسترده و تکنیکال انجام دادند. صحبتی که بایدن داشت که گفت «عده‌ای محدود می‌خواهند دموکراسی ما را تهدید کنند»؛ اشاره‌اش به همین تکنوفئودال‌هایی مثل ماسک و زاکربرگ است.
به گزارش ایران آنلاین، بدون تردید حالا که ترامپ به کاخ سفید بازگشته، نحوه تعامل و نوع رویکردی در گونگی برخورد با جمهوری اسلامی ایران اتخاذ خواهد کرد، دوباره به یکی از اصلی‌ترین موضوعات سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه تبدیل خواهد شد. نوع عملکرد ترامپ در طولی 4 سال نخستی که اداره ایالات متحده آمریکا را بر عهده داشت، به خوبی نشان دهنده این موضوع است که تا چه اندازه به ایران توجه نشان می‌دهد و حالا که او دوباره به کاخ سفید بازگشته باید منتظر ماند و دید که چه سیاستی در مقابل کشورمان اتخاذ خواهد کرد؟

انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار بین‌الملل