نگاه به تجربه، راهکار برای آینده
سیاست
85888
علی نادری مدیرعامل سابق خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران
به گزارش گروه ایران آنلاین، علی نادری مدیرعامل سابق خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی نوشت: روزنامه ایران طبیعتاً مستقل از خبرگزاری ایرنا نیست، بلکه به لحاظ حقوقی، زاده خبرگزاری است و خبرگزاری ایرنا هم یکی از سهامداران اصلی آن است. به لحاظ سیاستگذاری هم طبیعتاً از سیاستهای کلی حاکم بر رسانههای دولت تبعیت میکند و معمولاً با خبرگزاری ایرنا همگرایی و همکاری دارد. از طرفی دیگر با دفتر رئیسجمهوری و وزارت ارشاد هم هماهنگی دارد. یعنی هماهنگی سهجانبهای وجود دارد و معمولاً در همه دولتها هم سعی بر این است که این ارتباط سه طرفه همواره وجود داشته باشد. خبرگزاری ایرنا بیشتر از حیث لجستیک و پشتیبانی و در واقع حقوقی پشتیبان مجموعه رسانهای ایران است.
مسأله روزنامه و در کل مؤسسه ایران، هزینه بالای تولید روزنامه، به نسبت خروجیاش است. یعنی ما به جهت تراکم نیروی انسانی از یک جهت و هزینه مکانیزمهای تولید محتوا از سویی دیگر، همواره با این مشکل مواجه هستیم که چگونه قرار است از پس این هزینهها برآییم. تجربههای کاری در روزنامههای دیگر نشان میدهد که با هزینه کمتر هم میتوان این خروجی را تولید کرد. یکی از مهمترین ویژگیهای مؤسسه ایران که کمک میکند وضعیت مالیاش سامان بگیرد، بحث کاهش هزینه تولید روزنامه است که خب طبیعتاً در هر دورهای تدابیری برایش اتخاذ میشود که اغلب به جهت تراکم بدهی، نیرو و مسائل دیگر، با موفقیت همراه نبودهاند و در نهایت با یارانه و در واقع حمایت، به کار خود ادامه داده است. از همین رو در نظر من برای رفع این معضل، مؤسسه ایران یک تزریق مالی بزرگی لازم دارد تا به یک حالت ثبات برسد، بدهیها تسویه شود، نیروهایی که میخواهند از سازمان، منفک شوند و در نهایت یک سیستم چابک و کمهزینه اما کارآمد شکل بگیرد.
در دوره حضور من در مدیریت خبرگزاری ایرنا، تقریباً حقوق ماهانه کارکنان، از مسیر خبرگزاری ایرنا تأمین میشد. در واقع یک بخشی از بودجه ایرنا صرف خرید محتوای مکتوب روزنامه شده و به عنوان حقوق به پرسنل پرداخت میشد. هم به لحاظ سیاستی و به لحاظ رویکردی سعی شد که بین خبرگزاری ایرنا و مؤسسه ایران هماهنگی وجود داشته باشد. البته در دوره حضور من در خبرگزاری استقلال مؤسسه ایران زیاد بود و در بسیاری از موارد مستقل عمل میکرد. شاید برخیها این موضوع را نمیپسندیدند اما ما به خاطر ملاحظاتی فکر میکردیم که روزنامه باید مستقل عمل کند. بالاخره این هم یک مدل مدیریتی بود.
به لحاظ حقوقی، خبرگزاری ایرنا مالک ۳۳ درصد از سهام مؤسسه ایران است. ۳۳ درصد در اختیار وزارت ارشاد است و ۳۳ درصد دیگر هم در اختیار دفتر ریاست جمهوری است. به نظر من یک راهکار درست و مناسبی که میتواند باشد این است که ایرنا از طریق افزایش سرمایه به سهامدار عمده تبدیل شود و از طریق سرمایهای که میتواند به ایران تزریق کند، مسائل و بدهیها را حل کند. البته ایران بدهیهای بزرگی هم دارد. از جمله موضوع بیمه و مالیات که اینها هم راهحلهایی دارد. مثلاً دولت میتواند با مصوبهای، در راستای تأمین ایران به این مشکلات خاتمه دهد. علاوه بر اینها، اگر یک اصلاح ساختار بزرگ و مناسبی هم در مؤسسه ایران انجام شود، میتوان امید داشت که مشکلات مؤسسه بزرگ ایران حل شود.
انتهای پیام/