در مرحله دوم تبادل، ۴ اسرائیلی در مقابل ۲۰۰ اسیر فلسطینی آزاد شدند

شوک جذب نیرو در حماس

بین‌الملل

86114
string(768) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"720","_w":"1280","_y":"66.5","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/11\/07\/6041e667f124fe1dd59ae73613cafe30.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 106.625px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateY(-8.3125px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" شوک جذب نیرو در حماس

مقاومت اسلامی فلسطین حماس، چهار نظامی زن اسرائیلی را در چهارچوب توافق آتش‌بس آزاد کرد و آنها را به مقامات کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در میدان فلسطین در شهر غزه تحویل داد.

به گزارش گروه بین‌الملل ایران آنلاین، روز گذشته همچنین سازمان زندان‌های رژیم اسرائیل تأیید کرد که ۲۰۰ اسیر فلسطینی در چهارچوب دومین مبادله با حماس بر اساس قراردادی که اوایل ماه جاری میلادی امضا شد، آزاد شدند.

به گزارش شبکه الجزیره، این چهار اسیر زن ابتدا روی یک سکو قرار گرفتند و قبل از اینکه به سمت پایین هدایت شوند، دست تکان دادند، لبخند زدند و وارد خودروهای صلیب سرخ شدند و به نیروهای اسرائیلی تحویل داده شدند.
به دنبال انتشار تصاویر آزادی اسرای اسرائیلی، رسانه‌های عبری نوشتند: رزمندگان گردان‌های القسام در حالی در کنار چهار اسیر نظامی زن ایستادند که سلاح «تاور» نخبگان ارتش اسرائیل را در دست داشتند، آنها لبخند می‌زدند و دست تکان می‌دادند، این توهین بزرگی به ارتش است.

روز جمعه ابوعبیده، سخنگوی گردان‌های القسام اعلام کرده بود که مقاومت فلسطین روز شنبه چهار نظامی زن اسرائیلی به نام‌های کارینا ارئیف، دنیل گیلبوآ، نعما لوی و لری الباگ را در چهارچوب توافق آتش‌بس و تبادل اسرا آزاد می‌کنند.

در مقابل، سازمان زندان‌های اسرائیل نیز اعلام کرد که تمامی ۲۰۰ اسیر فلسطینی مطابق با فهرست منتشر شده توسط حماس آزاد شده‌اند. ارتش اسرائیل هم تأیید کرد که ۴ نظامی آزاد شده را از صلیب سرخ تحویل گرفته و آنها را تحت ارزیابی پزشکی قرار خواهد داد.

صدها هزار فلسطینی در طول جنگ از شمال غزه آواره شده‌اند و بسیاری از آنها انتظار دارند از روز یکشنبه بازگردند. همچنین انتظار می‌رود که اسرائیل گذرگاه مرزی رفح در جنوب را برای ورود کمک‌های بشردوستانه و سایر تجهیزات تجاری باز کند.

مبادله روز شنبه دومین مورد تبادل اسرا از زمان آغاز آتش‌بس در ۱۹ ژانویه بود و در مرحله اول، حماس سه شهرک‌نشین زن اسرائیلی را در ازای ۹۰ اسیر فلسطینی تحویل داد.

توان شگفت‌انگیز حماس در جذب نیرو

همزمان با اعلام خبر تبادل اسرا، خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی، از جذب ۱۵‌هزار نیرو توسط جنبش حماس از ابتدای جنگ خبر داد. رویترز نوشت: بر اساس گفته‌های دو منبع کنگره که در جریان داده‌های اطلاعاتی امریکا قرار گرفته‌اند، جنبش فلسطینی حماس از زمان آغاز جنگ با اسرائیل، بین ۱۰ تا ۱۵ هزار عضو جدید جذب کرده است. این موضوع نشان می‌دهد که این جنبش همچنان می‌تواند تهدیدی پایدار برای اسرائیل باشد.
به گفته این منابع، اطلاعات نشان می‌دهد که در همین مدت، تعداد مشابهی از جنگجویان حماس نیز جان خود را از دست داده اند. آخرین برآوردهای رسمی امریکا تاکنون گزارش نشده بود.

این منابع که از اطلاعات مجموعه به‌روزرسانی‌های آژانس‌های اطلاعاتی ایالات متحده در هفته‌های پایانی دولت بایدن مطلع بودند، گفتند در حالی که حماس با موفقیت اعضای جدیدی را جذب کرده است، بسیاری از آنها جوان و آموزش ندیده هستند و برای اهداف امنیتی ساده‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند. این گزارش می‌افزاید، در ۱۴ ژانویه سال جاری، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه وقت دولت جو بایدن، گفت که ایالات متحده معتقد است حماس تقریباً به همان اندازه که در نوار غزه نیرو از دست داده، جذب نیرو داشته است.

او جزئیات بیشتری در مورد این ارزیابی ارائه نکرد، اما آمارهای اسرائیل تعداد کل کشته‌شدگان حماس در غزه را حدود ۲۰ هزار نفر اعلام کرده است.

بلینکن گفت: «هر بار که اسرائیل عملیات نظامی خود را تکمیل و عقب‌نشینی می‌کند، شبه‌نظامیان حماس دوباره جمع می‌شوند و دوباره ظاهر می‌شوند، زیرا هیچ چیز دیگری برای پر کردن این خلأ وجود ندارد.»
یکی از مقامات حماس در پاسخ به رویترز گفت که در حال بررسی این موضوع با طرف‌های مربوطه در این گروه است. ابوعبیده، سخنگوی شاخه نظامی حماس، در ماه ژوئیه گفت که این گروه توانسته است هزاران نیروی جدید را جذب کند.

حماس در روزهای پس از آتش‌بس، علی‌رغم وعده اسرائیل مبنی بر نابودی این گروه، نشان داده است که عمیقاً در غزه ریشه دوانده است. دولت تحت اداره حماس در این منطقه، به سرعت برای اعمال مجدد تدابیر امنیتی و بازگرداندن خدمات اولیه به بخش‌هایی از این منطقه که بخش زیادی از آن در اثر حمله اسرائیل به زمین بایر تبدیل شده است، اقدام کرده است.
از زمان شروع جنگ، مقامات امریکایی به طور علنی نگفته‌اند که واشنگتن معتقد است حماس چند مبارز را از دست داده است، فقط به این نکته اشاره کرده‌اند که این گروه به طور قابل توجهی تضعیف شده و احتمالاً هزاران نفر را از دست داده است.
 
اهداف اعلامی نتانیاهو محقق نشد

مقامات امریکایی از زمان عملیات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس که بر اساس آمار اسرائیل، هزارو ۲۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۵۰ نفر اسیر گرفته شدند، هشدارهای مشابهی صادر کرده‌اند. بر اساس گزارش مقامات بهداشتی فلسطینی که آمار آنها بین غیرنظامیان و مبارزان تفکیک قائل نیست، بیش از ۴۶ هزار نفر در حملات اسرائیل کشته شده‌اند.

جمع‌آوری اطلاعات دقیق در مورد حماس به دلیل کمبود اطلاعات قابل تأیید از داخل غزه و سیال بودن تلاش‌های جذب و آموزش این گروه، به طور باورنکردنی دشوار است. اما آمارهای رسمی امریکا نشان می‌دهد که تا قبل از ۷ اکتبر ۲۰۲۳، حماس بین ۲۰ تا ۲۵ هزار مبارز داشته است.

دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، روز چهارشنبه در پاسخ به اظهارات بلینکن، تلاش‌های حماس برای جذب نیرو را تأیید کرد، اما این تهدید را کم‌اهمیت جلوه داد.

دانون گفت: «ما می‌دانیم که حماس جوانان را استخدام می‌کند اما حتی اگر جوانان را جذب کنند، آنها سلاح یا امکانات آموزشی ندارند. بنابراین اساساً شما می‌توانید آن جوانان را علیه اسرائیل تحریک کنید، اما آنها نمی‌توانند تروریست شوند، زیرا شما نمی‌توانید آنها را به سلاح یا راکت مجهز کنید.»

رویترز با اشاره به عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی پس از مرحله دوم آتش‌بس، نوشت: این مرحله از توافق آتش‌بس می‌تواند به پایان دائمی جنگ منجر شود.

سرلشکر هرتزی‌ هالوی فرمانده ارتش اسرائیل، در سخنرانی استعفای خود در روز سه‌شنبه گفت که به حماس آسیب شدیدی وارد شده است و بیشتر فرماندهان نظامی این گروه کشته شده‌اند؛ اما این گروه نابود نشده است، موضوعی که در تضاد با اهداف اعلامی بنیامین نتانیاهو در ابتدای جنگ است.

این گزارش با اشاره به سرنوشت آتش‌بس بلندمدت و آینده غزه پس از جنگ نوشت: یکی از دشوارترین مسائل در مذاکرات مراحل بعدی، حکومت غزه پس از جنگ است. برخی از مقامات اسرائیلی می‌گویند که نمی‌پذیرند حماس در قدرت بماند و حماس هم تاکنون عقب‌نشینی نکرده است.

روزنامه‌نگار: امیر فرشباف


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار بین‌الملل