در گفت‌وگوی «ایران آنلاین» با سازمان غذا و دارو مطرح شد؛

۴ نکته کلیدی برای مصرف ملاتونین/ تغییر پاسخ ایمنی بدن با مصرف خودسرانه داروها

بهار خسروی

بهار خسروی

جامعه

86545
string(783) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"675","_w":"1200","_y":"34.145558031299444","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/11\/13\/a59ddf5e9a40d4bea5c95e45cb968a50.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 106.667px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateY(-4.55274px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" ۴ نکته کلیدی برای مصرف ملاتونین/ تغییر پاسخ ایمنی بدن با مصرف خودسرانه داروها

سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف فراورده‌های سلامت‌محور سازمان غذا و دارو ۴ نکته کلیدی درباره مصرف ملاتونین عنوان کرد.

گروه اجتماعی ایران آنلاین: بارها پیش آمده که با مسئله بی‌خوابی یا سخت‌خوابی مواجه شده باشیم و برای رفع آن به هزار و یک روش متوسل شده‌ایم تا بتوانیم راحت و آسوده بخوابیم. یکی از دلایل بدخوابی کم ترشح شدن هورمون ملاتونین در مغز است. این هورمون در تاریکی فعال می‌شود و بدن را برای خواب آماده می‌کند. 

ملاتونین در برخی از افراد به دلایل مختلفی کمتر ترشح شده و منجر به بی‌خوابی یا سخت خوابی در آن‌ها می‌شود. یکی از روش‌هایی که معمولا برای بهبود و تنظیم ساعت خواب استفاده می‌شود، مصرف ملاتونین به صورت مکمل، قرص یا کپسول است تا افراد بتوانند تاثیرات مشابهی که این هورمون در بدن ایجاد می‌کند را به‌صورت مصنوعی به بدن خود القا کنند.

برخی از افراد اما به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک این دارو را تهیه می‌کنند. سازمان غذا و دارو بر مصرف خودسرانه ملاتونین هشدار داده‌ است.

در این راستا با دکتر نازیلا یوسفی سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف فراورده‌های سلامت‌محور سازمان غذا و دارو به گفت‌وگوی کوتاهی پرداختیم. وی در این باره ۴ نکته کلیدی را عنوان کرد که در ادامه می‌خوانید. 

۱. مصرف ملاتونین می‌تواند در شرایط خاص و کوتاه مدت مفید باشد، اما نیاز به آگاهی و احتیاط دارد، اگرچه ملاتونین در دوزهای پایین و برای مدت کوتاه معمولاً خطری ندارد. اما استفاده خودسرانه یا طولانی‌مدت آن می‌تواند مشکلاتی مانند سردرد، سرگیجه، خواب‌آلودگی مفرط در طول روز و تغییرات خلق‌وخو را ایجاد کند. مصرف بی‌رویه ممکن است ترشح طبیعی این هورمون را در بدن مختل کرده و تولید آن را کاهش دهد، به ویژه در افراد جوان‌تر.

۲. عوارض ممکن شامل سردرد، سرگیجه، خواب‌آلودگی مفرط در طول روز و تغییرات خلق‌وخو می‌شود. در صورتی که مصرف ملاتونین طولانی‌مدت و بدون نظارت باشد، ممکن است بر هورمون‌های باروری اثر بگذارد و یا پاسخ ایمنی بدن را تغییر دهد.

۳. افرادی که باردار یا شیرده هستند یا افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، فشار خون بالا یا اختلالات ایمنی دارند، باید قبل از مصرف ملاتونین با پزشک یا داروساز مشورت کنند.

۴. ملاتونین خود به طور مستقیم اعتیادآور نیست، اما مصرف نادرست و طولانی‌مدت آن ممکن است به اختلال در تنظیم طبیعی خواب و هورمون‌ها منجر شود. برای این دلیل، مشورت با پزشک قبل از استفاده از آن حتما توصیه می‌شود.


انتهای پیام/
دیدگاه ها