چین به جنگ تجاری ترامپ پاسخ داد
تعرفه ۱۵ درصدی پکن بر کالاهای آمریکایی
جهان
86862
چین در واکنش به جنگ تجاری دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، تعرفههای ۱۵ درصدی بر زغالسنگ و گاز طبیعی مایع (LNG) ایالات متحده وضع کرد.
به گزارش گروه بین الملل ایران آنلاین، دولت چین روز گذشته در واکنش به اقدامات جدید کاخ سفید که محصولات چینی را هدف قرار داده بود، تعرفههایی بر واردات از آمریکا، از جمله زغالسنگ و گاز طبیعی مایع، اعلام کرد.
وزارت دارایی چین این تصمیم را در پاسخ به تعرفههای 10 درصدی دولت ترامپ بر محصولات چینی که روز سهشنبه اجرایی شد، اعلام کرد.
این اعلامیه پس از آن منتشر شد که دولت ترامپ اعلام کرد پس از دستیابی به توافقهای امنیتی مرزی با کانادا و مکزیک در روز دوشنبه، برنامههای خود برای اعمال تعرفه بر این دو کشور را به مدت 30 روز به حالت تعلیق درمیآورد.
طبق این گزارش، بر اساس بیانیه وزارت دارایی، دولت چین از دوشنبه آینده تعرفه 15 درصدی بر زغالسنگ و گاز طبیعی مایع آمریکا اعمال خواهد کرد. نفت خام، ماشینآلات کشاورزی، خودروهای با حجم موتور بالا و وانت بارهای سنگین نیز با تعرفه 10 درصدی مواجه خواهند شد.
به گزارش رویترز، پکن همچنین اعلام کرد که تحقیقات ضد انحصاری علیه گوگل را آغاز کرده است. این کشور همچنین شرکت PVH Corp (شرکت مادر برندهایی مانند کلوین کلاین) و شرکت زیستفناوری آمریکایی ایلومینا (Illumina) را در فهرست تحریمهای احتمالی قرار داده است.
طبق این گزارش، گوگل از اظهار نظر در مورد این تحقیقات خودداری کرد. PVH و ایلومینا به درخواستهای اظهار نظر در خارج از ساعات کاری معمول آمریکا پاسخ ندادند.
دولت چین همچنین اعلام کرد که اقدام ترامپ «به طور جدی قوانین سازمان تجارت جهانی را نقض میکند» و پکن برنامههایی را برای ثبت شکایت قانونی در سازمان تجارت جهانی اعلام کرده است. با این حال، از سال 2019 که دولت ترامپ از انتصاب قضات جلوگیری کرد، سیستم حل اختلاف سازمان تجارت جهانی مختل شده است.
به گفته تحلیلگران، بسیاری از کالاهای چینی در حال حاضر مشمول مالیاتهای وارداتی هستند که از دوره اول ریاستجمهوری ترامپ باقی مانده است.
در همین زمینه، به تازگی اتاق بازرگانی آمریکا در واکنش به تصمیم دولت این کشور اعلام کرد که این افزایش تعرفهها فقط قیمتها را برای خانوادههای آمریکایی افزایش میدهد و زنجیرههای تأمین را مختل میکند.
نزاع بر سر یک ماده مخدر!
دولت ترامپ علیرغم هشدارهای اقتصاددانان مبنی بر اینکه این امر میتواند باعث آغاز یک جنگ تجاری، دامن زدن به تورم و آسیب رساندن به اقتصاد جهانی شود، قصد داشت بر سه شریک تجاری بزرگ ایالات متحده، یعنی کانادا، مکزیک و چین تعرفه اعمال کند؛ با این حال، مکزیک و کانادا در آخرین لحظات بر سر امنیت مرزی و جریان ورود یک ماده مخدر به نام «فنتانیل» با آمریکا به توافق رسیدند تا تعرفههای 25 درصدی علیه محصولات این کشورها را به حالت تعلیق درآورد.
به گزارش نیویورک تایمز، ترامپ روز دوشنبه گفته بود که ظرف 24 ساعت با شی جین پینگ، رهبر چین، صحبت خواهد کرد؛ اما تعرفهها بر کالاهای چینی طبق همان برنامه قبلی به اجرا درآمد و هیچ خبری از تماس بین دو رهبر منتشر نشد. ترامپ چین را متهم کرده است که به اندازه کافی برای جلوگیری از ورود «فنتانیل» به آمریکا اقدام نکرده و تمایل خود را برای استفاده از تعرفهها به عنوان اهرم فشار نشان داده است. چین اعلام کرد که با تعرفهها مخالف است و هرگونه مسألهای باید از طریق گفتوگو حل شود.
تعرفههای چین بر فلزات
پکن روز گذشته اعلام کرد که کنترلهای صادراتی را روی برخی فلزات، از جمله تنگستن (فلزی کمیاب) که برای صنایع الکترونیک، تجهیزات نظامی و پنلهای خورشیدی حیاتی هستند، اعمال میکند.
تعرفه ۱۰ درصدی که چین برای کامیونهای برقی وارداتی از آمریکا اعلام کرده است، میتواند شامل سایبرتراک ایلان ماسک، محصول خاص تسلا شود که این شرکت در چین تبلیغ میکرد.
تعرفههای جدید چین تا ۱۰ فوریه اجرا نخواهد شد و این به واشنگتن و پکن فرصتی میدهد تا برای رسیدن به توافقی تلاش کنند که سیاستگذاران چینی ابراز امیدواری کردهاند با ترامپ به آن دست یابند. ترامپ در طول دوره ریاست جمهوری اول خود، یک جنگ تجاری دو ساله را با چین به دلیل مازاد تجاری چین بر آمریکا آغاز کرد که منجر به تعرفههای متقابل شد و زنجیرههای تأمین جهانی را مختل کرد و به اقتصاد جهانی آسیب رساند.
یک تحلیلگر اقتصادی دانشگاه آکسفورد در یادداشتی با پیشبینی کاهش رشد اقتصادی چین نوشت: «جنگ تجاری در مراحل اولیه خود قرار دارد، بنابراین احتمال افزایش تعرفهها زیاد است.»
ترامپ همان طور که پیش از این نقل شد، گفته که ممکن است تعرفهها را علیه چین بیشتر افزایش دهد، مگر اینکه پکن جلوی ورود فنتانیل، یک مخدر کشنده به آمریکا را بگیرد. با این حال، چین فنتانیل را مشکل آمریکا خوانده و به اقدامات متقابل تهدید کرده است.
به گزارش رویترز، آمریکا منبع نسبتاً کوچکی از نفت خام برای چین است و سال گذشته ۱.۷ درصد از واردات نفت خام چین را به ارزش حدود ۶ میلیارد دلار تأمین کرده است؛ کمی بیش از ۵ درصد از واردات LNG چین از آمریکا.
پس از اقدام تلافیجویانه چین، قیمت نفت خام کاهش بیشتری یافت و سهام در هنگ کنگ سود خود را کاهش داد. دلار تقویت شد و یوان چین، یورو، دلار استرالیا و کانادا و پزو مکزیک افت کرد که نشاندهنده نگرانی بازار در مورد خطر تشدید جنگ تجاری جهانی است.
گری نگ، اقتصاددان ارشد ناتیسیس در هنگ کنگ، گفت: «حتی اگر دو کشور (آمریکا و چین) بتوانند در مورد برخی مسائل توافق کنند، امکان استفاده از تعرفهها به عنوان ابزاری مکرر وجود دارد که میتواند منبع اصلی نوسانات بازار در سالجاری باشد.»
پس از آنکه جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا و کلودیا شاینبوم، رئیس جمهوری مکزیک، اعلام کردند که با هم برای تقویت اجرای قانون در مرزها توافق کردهاند، در اتاوا و مکزیکوسیتی آرامش برقرار شد و تعرفه ۲۵ درصدی که قرار بود از روز سهشنبه اعمال شود، به مدت ۳۰ روز به حالت تعلیق درآمد.
اروپا: برای مذاکرات سخت آمادهایم
بازارهای سهام در آسیا روز سهشنبه پس از آنکه کانادا و مکزیک موقتاً با ترامپ به توافق تعرفهای دست یافتند، از سقوط روز قبل خود وضع بهتری داشتند؛ اما تهدید جنگ تجاری همچنان بر بازارهای اروپا سایه افکنده است. معاملات آمریکا نیز نشاندهنده آغاز پایینتر معاملات در نیویورک بود؛ زیرا سرمایهگذاران با اقدامات تلافیجویانه چین و ایالات متحده دست و پنجه نرم میکردند.
به گزارش رویترز، اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد که بروکسل برای مذاکرات سخت با آمریکا آماده است و بر لزوم ایجاد پایه و اساسی برای مشارکت قویتر با بزرگترین شریک تجاری و سرمایهگذاری اتحادیه اروپا تأکید کرد. وی در سخنرانی خود گفت: «ما در نحوه دستیابی به این هدف، رویکردی باز و عملگرا خواهیم داشت. اما به همان اندازه روشن خواهیم کرد که همیشه از منافع خودمان محافظت خواهیم کرد، هر زمان و به هر شکلی که لازم باشد.»
سخنگوی کمیسیون اروپا نیز گفت که کمیسیون اروپا و دولت جدید آمریکا در سطح فنی با یکدیگر در تماس بودهاند، اما هنوز فون در لاین و ترامپ بهطور مستقیم با هم صحبت نکردهاند.
همچنین ماروش شفچوویچ، رئیس تجارت اتحادیه اروپا گفت که میخواهد مذاکرات زودهنگامی را با آمریکا برای جلوگیری از تعرفههای احتمالی انجام دهد. وی گفت: «ما معتقدیم که از طریق تعامل و گفتوگوی سازنده میتوانیم این مشکل را حل کنیم.»
امیر فرشباف
روزنامهنگار
انتهای پیام/