پیشبینی رشد ۳ درصدی تولید ناخالص داخلی در آذر ماه
بازار
86980
![پیشبینی رشد ۳ درصدی تولید ناخالص داخلی در آذر ماه](https://cdn-news.inn.ir/photo/1403/11/18/6357e051eaf33640cd5dadd76c5ebad9-a-i-l.jpg)
مرکز پژوهش های مجلس براساس آمار بانک مرکزی پیش بینی کرد که رشد اقتصادی کشور در آذرماه گذشته ۳.۱ درصد با نفت و ۳ درصد بدون نفت بوده است.
به گزارش گروه اقتصادی ایران آنلاین، یکی از مهمترین عوامل دخیل در سیاستگذاریهای اقتصادی کشور داشتن برآوردهای آماری بهنگام و قابل اعتماد در موارد مختلف است که میتواند به بهبود دقیق فعالیتهای اقتصادی کشور منجر شود.
بر همین اساس دستگاه های مختلف در بازه های زمانی متفاوت اقدام به انتشار آمارهای مختلفی درباره روند جاری اقتصاد در کشور می کنند که دو دستگاه مهم مرکز آمار و بانک مرکزی این وظیفه را برعهده دارند.
به تازگی مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به بررسی رشد اقتصادی کشور و میزان تولید ناخالص داخلی در آخرین ماه فصل پاییز پرداخته است که بر اساس آن رشد اقتصادی کشور در آذر ۱۴۰۳ معادل ۳.۱ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز ۳ درصد برآورد شده است.
برهمین اساس از نرخ رشد ۳.۱ درصدی در آذرماه سال ۱۴۰۳ بخش کشاورزی سهمی معادل ۰.۲۲ درصد، بخش نفت و گاز سهمی معادل ۰.۳۱ درصد، گروه صنایع و معادن سهمی معادل ۰.۲۷ درصد و گروه خدمات سهمی معادل ۲.۲۷ درصد را به خود اختصاص داده است.
بخش کشاورزی
براساس اعلام بانک مرکزی بخش کشاورزی در فصل تابستان سال ۱۴۰۳ رشد ۲.۸ درصدی را ثبت کرده است. نتایج برآوردهای این مرکز نشان می دهد در آذر ۱۴۰۳، ارزش افزوده گروه کشاورزی نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳ درصد رشد داشته است.
برآوردهـای انجـام شـده در ایـن زمینـه بـا توجـه بـه آمارهای پایه دریافتی از وزارت جهاد کشاورزی حاکی از آن است که در آذرماه تولید محصولات زراعی، باغی و دامی نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۴.۵، ۱ و ۲/۲ درصد افزایش یافته است. همچنین، براساس آمار دریافتی از مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، میزان بارش در آذرماه ۱۴۰۳ افزایش ۳.۸ میلیمتری داشته است.
بخش نفت خام و گاز طبیعی
براساس اعلام بانک مرکزی بخش نفت خام و گاز طبیعی در فصل تابستان سال ۱۴۰۳ رشد ۸.۸ درصدی را ثبت کرده است .نتایج برآوردهای این مرکز نشان می دهد ارزش افزوده گروه نفت در آذر سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد ۳.۳ درصدی داشته است. طبق آخرین آمار اوپک از منابع ثانویه و برآوردهای در دسترس، تولید نفت ایران در آذرماه با رشد کمتری نسبت به ماه های قبل روبه رو بوده است.
گروه صنایع و معادن
براساس اعلام بانک مرکزی، گروه صنایع و معادن در فصل تابستان سال ۱۴۰۳ رشد ۱.۷ درصدی را ثبت کرده است. این گروه شامل بخش های «ساختمان، صـنعت، اسـتخراج معدن، تأمین آب، برق و گاز طبیعی» است.
نتایج برآوردهای این مرکز نشان می دهد گروه صنایع و معادن در آذرسال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب رشد ۱/۱ درصدی داشته است که عمدتا تحت تأثیر کاهش شاخص تولید بخش صنعت و کاهش شاخص فروش نهاده های ساختمانی بورسی بوده است.
گروه خدمات
گروه خدمات در فصل تابستان سال ۱۴۰۳ رشد ۲.۵ درصدی را ثبت کرده است؛ نتایج برآوردهای این مرکز نشان می دهد ارزش افزوده گروه خدمات در آذر سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد ۳.۹ درصدی را ثبت کرده است.
در آذرماه بخش های «حمل ونقل و انبارداری»، «املاک و مستغلات» و «فعالیت های مالی و بیمه» رشد مثبتی را نسبت به مدت مشابه سال قبل ثبت کرده اند.
براساس اعلام بانک مرکزی تولید ناخالص داخلی در فصل تابستان ۱۴۰۳ رشد ۲.۷ درصدی و تولید ناخالص داخلی بدون نفت رشد ۲.۳ درصدی را ثبت کرده است. به همین ترتیب نتایج برآوردهای مرکز پژوهش ها نشان می دهد تولید ناخالص داخلی با نفت در آذر سال ۱۴۰۳ رشد ۳.۱ درصدی و بدون نفت رشد ۳ درصدی داشته است.
همچنین در آذرماه امسال بخش کشاورزی تحت تأثیر افزایش تولید محصولات زراعی و باغی با رشد ۳ درصدی، بخش نفت خام و گاز طبیعی تحت تأثیر کاهش تولید نفت خام با رشد ۳.۳ درصدی، گروه صنایع و معادن تحت تأثیر کاهش شاخص صنایع بورسی در بخش صنعت و معدن و کاهش شاخص فروش نهاده های ساختمانی بورسی با رشد ۱.۱ درصدی و گروه خدمات تحت تأثیر رشد مثبت بخش های اصلی خود با رشد ۳.۹ درصدی روبه رو بوده است.
همچنین مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران در گزارش پایش ملی محیط کسبوکار ایران در فصل پاییز اعلام کرد که محیط کسبوکار کشور که در فصل تابستان به ۶.۰۲ رسیده بود، در فصل پاییز بهبود پیدا کرده و ۵.۹۶ محاسبه شده است.
بر این اساس در پاییز ۱۴۰۳ فعالان اقتصادی مشارکتکننده در این پایش، به ترتیب سه مؤلفه «غیرقابل پیشبینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «دشواری تأمین مالی از بانکها» و «بیثباتی سیاستها، قوانین و مقررات و رویههای اجرایی ناظر بر کسبوکار» را نامناسبترین مؤلفههای محیط کسبوکار کشور نسبت به سایر مؤلفهها ارزیابی کردهاند.
بر اساس یافتههای این طرح در پاییز ۱۴۰۳ استانهای خوزستان، البرز و زنجان به ترتیب دارای مساعدترین وضعیت محیط کسبوکار نسبت به سایر استانها ارزیابی شدهاند.
در این بررسی میانگین ظرفیت فعالیت (واقعی) بنگاههای اقتصادی شرکتکننده در فصل پاییز ۱۴۰۳ معادل ۴۰.۷۲ درصد بوده است که نسبت به تابستان ۱۴۰۳ (۴۱.۹۵ درصد) کاهش ۱.۲۳ درصدی داشته است.
همچنین وضعیت محیط کسبوکار در بخش کشاورزی (۵.۹۱) در مقایسه با بخشهای صنعت (۵.۷۶) و خدمات (۵.۸۹) نامناسبتر ارزیابی شده است.
انتهای پیام/