«ایران کریدور ۲۰۲۵» و آغاز چندجانبهگرایی در دیپلماسی فناوری
![«ایران کریدور ۲۰۲۵» و آغاز چندجانبهگرایی در دیپلماسی فناوری](https://cdn-news.inn.ir/photo/1403/11/21/d21ee90b5c6aeba2d81ed9b144bbc045-a-i-l.jpg)
علیرضا عبداللهینژاد مشاور وزیر ارتباطات
به گزارش ایران آنلاین،علیرضا عبداللهینژاد در یادداشتی نوشت: ایران از دیرباز و در عصر ارتباطات انسانی چهره به چهره در دوران باستان، شاهراه و کریدور ارتباطی حداقل سه قاره مهم بوده است. جاده موسوم به ابریشم و جایگاه محوری ایران در مسیر مواصلاتی این شاهراه استراتژیک، خود گواهی بر ایفای نقش مهم ارتباطی ایران در درازای تاریخ بوده است. جمهوری اسلامی ایران اکنون بار دیگر از دریچه ارتباطات و فناوری اطلاعات به صحنه بازگشته است. این بازگشت به نقش اثرگذار تاریخی هرچند در شرایط تحریمهای گسترده بینالمللی دشوار به نظر میرسد؛ اما ناممکن نیست.
برگزاری رویداد بینالمللی «ایرانکریدور ۲۰۲۵» در شهر دوبی در کشور امارات متحده عربی، نقطه عطفی در مسیر ارتقای جایگاه ایران بهعنوان هاب ترانزیت داده در منطقه محسوب میشود. این رویداد با حضور مقامات بلندپایه و کنشگران حوزه ارتباطات و ۱۵ اپراتور ارتباطی مهم منطقهای و جهانی، فرصتی خوب برای ارائه ظرفیتهای زیرساختی ایران و معرفی ایران به عنوان مسیری امن و پایدار برای ترانزیت داده در سطوح منطقهای و بینالمللی فراهم کرد.
حضور پررنگ شرکتهای ارتباطی و اپراتورهای منطقهای و بینالمللی در این نشست و سخنرانی وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی در آن و برگزاری چندین دیدار و گفتوگوی دوجانبه و چندجانبه، تنها یک روز پیش از همایش ارتباطاتی معتبر جهانی به نام Capacity ، نشان از اهمیت فزاینده همکاریهای چندجانبه در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات، در شرایط بغرنج تحریمها دارد.
وزارت ارتباطات دولت دکتر پزشکیان در رویکرد نوین خود به همکاریهای منطقهای حوزه خلیج فارس، از سطح تقویت روابط دوجانبه فراتر رفته و رویکرد چندجانبه گرایی را در دستور کار قرار داده و در سطحی کلانتر، با تعریف و تبیین دقیق راهبرد «دیپلماسی فناوری» در این مسیر گام برداشته است.
به باور تحلیلگران، برگزاری موفق رویداد بینالمللی «ایران کریدور ۲۰۲۵» با حضور ۱۵ اپراتور ارتباطی مهم منطقه در شهر دوبی در کشور امارات متحده عربی به ابتکار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، این پیام را مخابره کرد که میتوان در شرایط سخت تحریم نیز روی ابعاد نرم و کمتر چالش برانگیز دیپلماسی یعنی دیپلماسی فناوری تمرکز کرد و از این ظرفیت مهم برای خلق روزنههای جدید و اثربخش در پیشبرد سیاست خارجی بهره جست.
تداوم این رویکرد و برگزاری سالانه رویدادهایی همچون ایرانکریدور بهتدریج نقش ایران را بهعنوان یکی از بازیگران اصلی ارتباطات منطقهای و بینالمللی تقویت میکند. تثبیت جایگاه ایران در اکوسیستم دیجیتال منطقهای، نیازمند تداوم تعاملات، توسعه زیرساختهای ارتباطی و تقویت همکاریهای چندجانبه است.
سیدستار هاشمی و وزارت ارتباطات و فناوری تحت مدیریت او، مسیر دیپلماسی را در حوزه فناوری انتخاب کرد و با برنامهریزی دقیق مبتنی بر منافع کلان نظام، دولت و مردم به پیش میرود. مسیری که در گام نخست از ونزوئلا و کوبا در آمریکای لاتین آغاز شد و سپس به قزاقستان رسید و در دوبی، فراتر از ارتباطات و تعاملات دوجانبه، چندجانبهگرایی و ائتلافهای منطقهای را مبتنی بر ظرفیتهای مغفول مانده دهههای اخیر جستوجو و پیگیری کرده است. هاشمی و تیم همراه او در وزارت ارتباطات، نیک میدانند که دنیای امروز، دنیای گفتوگو، دنیای تعامل و دنیای ارتباطات است. دنیایی است که فناوریهای نوین و هوش مصنوعی مؤلفه اصلی قدرت در آن محسوب میشود. آنان از این دریچه به دنیای پیرامون مینگرند و منافع ملی را ذیل سیاستهای کلان نظام و دولت وفاق ملی این گونه پیگیری میکنند.
انتهای پیام/