شی با چه ابزارهایی می‌خواهد با ترامپ چانه‌زنی کند؟

مهره‌چینی پکن برای مذاکره

جهان

87352
string(781) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"421.875","_w":"750","_y":"12.801482531489158","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/11\/23\/0c318d93f03bf6d371c7a6f3441271bd.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 96px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateY(-2.73098px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" مهره‌چینی پکن برای مذاکره

مقامات چینی در حال تهیه فهرستی از شرکت‌های فناوری آمریکایی هستند که می‌توانند موضوع تحقیقات ضدانحصار قرار گیرند، به این امید که روی مدیران فن‌سالار دولت ایالات‌متحده که اطراف دونالد ترامپ حلقه زده‌اند، تأثیر بگذارند.

به گزارش گروه بین الملل ایران آنلاین، منابع آگاه از استراتژی پکن می‌گویند که هدف آن این است، تا حد ممکن اهرم‌های فشار بیشتری جمع‌آوری کنند تا در مذاکرات احتمالی با دولت ترامپ بر سر مسائل آمریکا و چین، از جمله تعرفه‌هایی که ترامپ بر کالاهای چینی اعمال کرده، از آنها استفاده کنند.
پکن پیش‌تر اعلام کرده که در حال بررسی پرونده‌های انحصارطلبی علیه «اِنویدیا» (شرکت فناوری تراشه‌های هوش مصنوعی) و گوگل است. افراد مطلع می‌گویند سایر شرکت‌های آمریکایی که در تیررس چین قرار دارند شامل اپل، شرکت فناوری سیلیکون‌ولی برادکام و شرکت ارائه‌دهنده نرم‌افزار طراحی نیمه‌رسانا سیناپسیس هستند. سیناپسیس منتظر تأیید پکن برای یک معامله ۳۵ میلیارد دلاری است.
«تام نانلیست»، متخصص سیاست‌گذاری فناوری در شرکت مشاوره ترویوم چین در شانگهای، می‌گوید: «چین برای مقابله با آمریکا به هر اهرم فشار قابل استفاده‌ای نیاز دارد و قوانین ضدانحصار یکی از مؤثرترین ابزارهاست.»
«نانلیست» با مقایسه این وضعیت با بازی پوکر می‌گوید: «چین در حال جمع‌آوری مهره‌های بازی است. آنها می‌خواهند پای میز مذاکره بیایند و برای چانه‌زنی به چیزی نیاز دارند.»
این گزارش می‌افزاید، این استراتژی با ریسک‌هایی همراه است؛ شرکت‌های آمریکایی اخیراً، برخلاف دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، تمایل کمتری به حمایت از چین نشان داده‌اند و این تهدیدها ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد، زیرا شرکت‌ها را از سرمایه‌گذاری در چین منصرف می‌کند، این درحالی است که پکن به دنبال جذب سرمایه‌گذاری است.
پکن در سال‌های اخیر ابزارهای نظارتی خود را گسترش داده و از رویکرد آمریکا درس گرفته است. در سال ۲۰۲۰، چین فهرستی به نام «نهادهای غیرقابل‌اعتماد» را ایجاد کرد که مشابه فهرست نهادهای محدود شده آمریکاست، فهرستی که شرکت‌های چینی مانند «هواوی» را از تجارت با شرکت‌های آمریکایی منع می‌کند. در سال ۲۰۲۲، چین قانون ضدانحصار خود را اصلاح کرد تا مقررات مربوط به ادغام‌های ضدرقابتی را سخت‌تر کند.
افراد نزدیک به سیاست‌گذاران پکن می‌گویند که مقامات چینی امیدوارند توجه افراد تأثیرگذار در دنیای ترامپ را جلب کنند، از جمله مدیرانی که در روز تحلیف در کنار او نشسته بودند، مانند «ساندار پیچای» از گوگل و «تیم کوک» از اپل.
لحظاتی پس از اجرایی شدن تعرفه ۱۰ درصدی جدید آمریکا بر کالاهای چینی در روز سه‌شنبه، چین اعلام کرد که یک تحقیق ضدانحصار علیه گوگل آغاز کرده است.

گوگل، اپل و دیگران
چین در سال ۲۰۱۹ زمانی که گوگل، در تبعیت از قوانین آمریکا، دسترسی هواوی به سیستم‌عامل اندروید برای دستگاه‌های موبایل را محدود کرد، خشمگین شد. در نتیجه، هواوی دسترسی به اپلیکیشن‌های گوگل و سایر نرم‌افزارهای اختصاصی را از دست داد و مجبور شد سیستم‌عامل خود را توسعه دهد.
یک اقدام تلافی‌جویانه دیگر در دسامبر انجام شد، زمانی که دولت بایدن محدودیت‌های بیشتری بر دسترسی چین به نیمه‌رساناهای پیشرفته اعمال کرد. یک هفته بعد، چین اعلام کرد، تحقیقاتی درباره «انویدیا» (Nvidia) آغاز کرده است_شرکتی که قدرتمندترین تراشه‌ها را برای توسعه هوش مصنوعی تولید می‌کند_و این تحقیقات مربوط به یک ادغام در سال ۲۰۱۹ است.
افراد آگاه از این موضوع می‌گویند، محور این تحقیق بررسی این است که آیا «انویدیا» هنگام توقف فروش برخی محصولات به شرکت‌های چینی، علیه آنها تبعیض قائل شده است یا نه. از سال ۲۰۲۲، کنترل‌های صادراتی آمریکا، انویدیا را از فروش پیشرفته‌ترین تراشه‌های هوش مصنوعی خود به چین منع کرده است.
اپل نیز با شرکت‌های فناوری چینی بر سر دریافت سهمی از پرداخت‌های درون‌برنامه‌ای، مانند خرید توکن برای بازی‌ها (امتیازات قابل معامله دیجیتالی در بازی‌ها)، دچار اختلاف شده است. تنسنت، غول بازی‌های رایانه‌ای چین و بایت‌دنس، شرکت مادر تیک‌تاک، نگرانی‌های خود را درباره سیاست‌های اپ‌استور که برخی از آنها را ناعادلانه می‌دانند، به اطلاع اپل رسانده‌اند.
شکایات مشابهی در سراسر جهان مورد بررسی نهادهای نظارتی قرار گرفته است. اپل اعلام کرده که سیاست‌هایش برای تضمین کیفیت و امنیت برنامه‌ها ضروری است.
در حالی که ناظران چینی ابتدا این اختلاف تجاری را از دور نظاره می‌کردند، افراد مطلع می‌گویند که در هفته‌های اخیر بررسی‌های خود را تشدید کرده‌اند. برخی مقامات چینی معتقدند که کارمزدهای اپل در چین بیش از حد بالاست و قوانین این شرکت درباره پرداخت‌های درون‌برنامه‌ای، رقابت را محدود می‌کند. به همین دلیل، پکن «اپل» را به‌عنوان یک اهرم دیگر برای مذاکرات با آمریکا در نظر گرفته است.
ادغام شرکت‌های چندملیتی معمولاً نیاز به تأیید نهادهای ضدانحصار در سراسر جهان دارد و در صورت عدم دریافت مجوز حتی از یک کشور بزرگ، ممکن است به شکست بینجامد.

فشار از طریق قوانین ضد انحصاری
در سال ۲۰۱۸، در بحبوحه تنش‌های تجاری میان آمریکا و چین در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، شرکت کوالکام مجبور شد خرید پیشنهادی خود برای شرکت هلندی NXP Semiconductors را لغو کند، زیرا نتوانست تأیید چین را دریافت کند.
تلاش شرکت برادکام، تولیدکننده نیمه‌رسانای آمریکایی، برای خرید VMware که در زمان اعلام در ماه مه ‌۲۰۲۲ ارزشی معادل ۶۱ میلیارد دلار داشت، تا مدتی در معرض تهدید بود. اما پس از دیدار بایدن و شی جین‌پینگ در نوامبر ۲۰۲۳ که دو طرف توافق کردند تنش‌ها را کاهش دهند، چین در آخرین لحظه با این معامله موافقت کرد، مشروط بر اینکه برادکام به تأمین نیاز مشتریان چینی ادامه دهد.
چین به‌طور فزاینده‌ای چنین شروطی را به معاملات اضافه می‌کند، بویژه در ادغام‌های مرتبط با نیمه‌رساناها، به این معنا که حتی پس از تکمیل معامله، شرکت‌ها همچنان در معرض اقدامات نظارتی قرار دارند. اینتل و AMD، دو شرکت تولیدکننده تراشه آمریکایی، در سال‌های اخیر برای برخی معاملات خود در چین با چنین شروطی مواجه شده‌اند.
آنجلا ژانگ، استاد دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و متخصص در قوانین ضد انحصار چین، می‌گوید: «با اجرای شرایط سخت‌گیرانه برای رعایت مقررات، پکن می‌تواند بر شرکت‌ها فشار وارد کند و برای عدم پایبندی، جریمه‌هایی اعمال کند.»
بااین‌حال، او اضافه می‌کند که «پکن باید هنگام اقدام علیه شرکت‌های آمریکایی، بویژه آنهایی که برای تأمین قطعات حیاتی مانند انویدیا به آنها وابسته است، محتاط باشد.»
یکی از معاملاتی که در بلاتکلیفی قرار دارد، خرید ۳۵ میلیارد دلاری شرکت ارائه‌دهنده نرم‌افزار طراحی تراشه سیناپسیس برای خرید شرکت
Ansys است. چین از اینکه این شرکت، مطابق با قوانین کنترل صادرات آمریکا، دسترسی چین به برخی نرم‌افزارهای طراحی تراشه‌های پیشرفته را قطع کرده، ناخشنود است. به گفته منابع آگاه، نهاد ضدانحصار چین در ماه دسامبر به
Synopsys اعلام کرد که بررسی این معامله را به دلیل «ناکافی بودن اسناد» به حالت تعلیق درآورده است.
سخنگوی سیناپسیس اظهار کرد، این شرکت اطمینان دارد بررسی این پرونده به نتیجه مثبتی خواهد رسید و انتظار دارد معامله در نیمه اول سال ۲۰۲۵ تکمیل شود.
امنیت ملی نیز یکی دیگر از ابزارهایی است که چین می‌تواند برای محدود کردن شرکت‌های آمریکایی استفاده کند. در سال ۲۰۲۳، پکن شرکت‌های بزرگ چینی را از خرید محصولات شرکت آمریکایی Micron Technology منع و اعلام کرد که تحقیقات امنیت سایبری این شرکت را به‌عنوان تهدیدی برای امنیت ملی شناسایی کرده است. وزارت بازرگانی آمریکا در آن زمان اعلام کرد که این محدودیت‌ها هیچ مبنای واقعی ندارند.

منبع: The Wall Street Journal

 

امیر فرشباف
روزنامه‌نگار


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جهان