ارسلان زارع در آستانه سفر رئیس جمهوری در گفت و گو با « ایران» تأکید کرد

اقتصاد دریا محور و انرژی؛ دو ریل توسعه بوشهر

استان‌ها

87459
string(850) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"532.199118187314","_w":"946.131765666336","_y":"128.49999999999997","_x":"26.93411716683199","source":"\/news\/photo\/1403\/11\/24\/7afedd35b575dbededed5d2ac4e95652.jpg","_pr_css":"display: block; width: 169.11px; height: 119.561px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateX(-4.55482px) translateY(-21.7306px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" اقتصاد دریا محور و انرژی؛ دو ریل توسعه بوشهر

«بوشهر» امروز مقصد پنجمین سفر استانی رئیس‌جمهوری و اعضای هیأت دولت چهاردهم است. استانی با ظرفیت‌ها و منابع عظیم انرژی و بنادر استراتژیک و فرصت‌های بکر در حوزه اقتصادی و صنعتی و بویژه پتروشیمی، کشاورزی، بازرگانی و صادرات.

به گزارش گروه استان‌ها ایران آنلاین، «بوشهر» امروز مقصد پنجمین سفر استانی رئیس‌جمهوری و اعضای هیأت دولت چهاردهم است. استانی با ظرفیت‌ها و منابع عظیم انرژی و بنادر استراتژیک و فرصت‌های بکر در حوزه اقتصادی و صنعتی و بویژه پتروشیمی، کشاورزی، بازرگانی و صادرات. «ارسلان زارع»، استاندار بوشهر که یکی از استانداران بومی دولت چهاردهم است، در گفت‌و‌گوی اختصاصی با «ایران» به تشریح ظرفیت‌ها و برنامه‌های دولت برای توسعه زیرساخت‌های استان و بهبود شاخص‌های اشتغال، تولید، بهره‌وری، محیط‌زیست و کشاورزی پرداخت. برنامه‌هایی که با سفر رئیس‌جمهوری به این استان و تصویب طرح و اتخاذ تصمیم‌های عملیاتی می‌تواند رنگ تحقق به‌خود گیرد.

 گفتمان وفاق در دولت چهاردهم به دنبال بهره‌مندی از توانمندی افراد برای عبور از چالش‌ها و مشکلات است. بوشهر هم یکی از استان‌های مهم کشور بوده که همواره دولت‌ها تلاش کرده‌اند آسیب‌ها و مشکلات این استان را برطرف کنند. در این زمینه مهم‌ترین اولویت شما به عنوان نماینده دولت چهاردهم چه موضوعی بوده و برای آن چه برنامه‌ای دارید؟
گفتمان وفاق از اولویت‌های دولت چهاردهم است و به تبع آن در استان بوشهر نیز این مسأله مورد توجه و تأکید قرار دارد. از این رو برای توسعه استان از همه ظرفیت‌ها استفاده خواهد شد. بهبود حوزه‌های اقتصادی از جمله ارتقای سطح رفاه خانواده‌ها، اجرایی کردن برنامه ملی تقویت کسب‌وکار، بهبود معیشت مرزنشینان، ایجاد اشتغال پایدار در مناطق مرزی و... از اهداف مورد تأکید دولت در استان است. در این زمینه تلاش داریم تا با استفاده از ظرفیت‌های اقتصاد دریا محور زمینه رشد استان را بیش از پیش فراهم کنیم.
در حوزه عمرانی نیز توسعه ارتباطات ریلی به شبکه سراسری خط آهن برای اتصال بندر بوشهر به کریدور شمال- جنوب و خط آهن سراسری از مهم‌ترین برنامه‌های استان است. تلاش برای تسریع در تکمیل و راه‌اندازی راه‌آهن شیراز- بوشهر- عسلویه که مصوبه بهره‌مندی از اعتبار تهاتر نفت را نیز دارد، در دستور کار قرار گرفته است.
البته حقیقتاً اصلی‌ترین بحران استان مشکل آب شرب و کشاورزی است که کم بارشی و خشکسالی‌های مستمر سالیان اخیر این وضعیت را تشدید کرده است. لذا انتصاب معاون عمرانی از چهره‌ای که متخصص ملی در حوزه آب است گامی به سمت پیگیری مؤثر در مسیر رفع این مشکل است. کوشش می‌کنیم با برنامه‌ریزی و اقداماتی نظیر تسریع در تکمیل پروژه‌های آب‌شیرین کن و پروژه‌های اصلاح شبکه، در کوتاه مدت و میان مدت وضعیت آب استان را بهبود ببخشیم، هرچند خرید تضمینی آب از آب‌شیرین کن‌ها نیازمند اعتبار بالایی است. بر این اساس یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم استان از دولت توجه به موضوع آب است.

بوشهر با دارا بودن منابع عظیم نفت، گاز و بنادر مهم، یکی از قطب‌های مهم صنعتی و اقتصادی کشور است و با فرصت‌های بکر در حوزه اقتصادی و صنعتی و بویژه پتروشیمی، کشاورزی، بازرگانی و صادرات و... می‌تواند با هم‌افزایی بیشتر منجر به ارتقای شاخص‌های رشد استان شود. در این زمینه شما چه اهدافی را برای استان ترسیم کرده‌اید؟
 استفاده از ظرفیت‌های نفت، گاز وپتروشیمی نقش مهمی در بهبود شاخص‌های توسعه‌ای استان دارد. اعتبارات آلایندگی از منابع مهم بودجه‌ای هستند که بویژه برای شهر و روستاهای متأثر از آلاینده‌های زیست‌محیطی مورد توجه هستند. در این زمینه تشکیل کارگروهی با همراهی محیط ‌زیست و سمن‌های مردمی و محققین و پژوهشگران در اولویت قرار دارد.

با وجود اینکه بوشهر یکی از قطب‌های مهم صنعتی کشور بوده، رفتن به سمت صنایع سبز از اهمیت بالایی برخوردار است. آیا استفاده از این تکنولوژی‌ها را دنبال خواهید کرد؟
 برای کاهش آلاینده‌ها و سبز شدن صنایع از همه ظرفیت‌های قانونی بهره می‌بریم تا سلامت شهروندان به مخاطره نیفتد. استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری در این زمینه مورد اهمیت ویژه بوده و در دستور کار جدی قرار گرفته است. استان بوشهر با دارا بودن بیش ‌از‌70درصد ظرفیت‌های صنایع نفت، گاز و پتروشیمی کشور از مناطق استراتژیک و حساس زیست‌محیطی محسوب می‌شود اما با وجود اهمیت اقتصادی؛ این صنایع آلودگی‌های زیست‌محیطی درحوزه‌های آب، خاک و دریا ایجاد کرده‌اند.
 در حوزه آلودگی هوا با وجود مصوبه هیأت وزیران(کاهش آلودگی‌های منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس) همچنان فیلترینگ و انتشار آلایندگی از سایر منابع به محیط زیست یکی از معضلات صنایع است.
برهمین اساس نیاز به اجرای دقیق برنامه‌های مصوبه کاهش آلودگی و احداث تصفیه‌خانه‌های صنعتی پیش‌بینی‌شده و استقرار سیستم پایش آنلاین آلودگی ضروری است. صنایع پتروشیمی و پالایش نفت نیز باید نسبت به باز‌یابی گازهای فلر و همچنین حذف فنل‌های موجود اقدام کنند. همچنین صنایع نفت، گاز و پتروشیمی که سالانه حجم قابل ‌توجهی پساب تولید می‌کنند باید نسبت به احداث تصفیه‌خانه‌های تخصصی با فناوری پیشرفته، نصب سیستم‌های پایش آنلاین بر خروجی تصفیه‌خانه‌ها، باز چرخانی و بازیافت پساب‌ها اقدام کنند.
 آلودگی خاک نیز از دیگر چالش‌های زیست‌محیطی استان محسوب می‌شود. اگرچه مرکز مدیریت پسماند صنعتی در مناطق عسلویه و کنگان ایجاد شده اما نیاز به گسترش این مراکز در سایر شهرستان‌ها داریم‌.


با وجود استقرار 50 میدان نفتی و گازی در استان، اما هیچ شرکت نفت و گازی دفتر خود را در بوشهر مستقر نکرده و تصمیمات از تهران، خوزستان و سایر استان‌ها اتخاذ می‌شود. آیا در این خصوص برنامه‌ای دارید؟
 این موضوع دغدغه مهم مردم و البته مسئولان هم هست. همچنین درخصوص نظام‌مند شدن مسئولیت‌های اجتماعی و اینکه اعتبارات به‌صورت جزیره‌ای هزینه نشود، مشکل را با معاون اول رئیس‌ جمهوری مطرح کرده و امیدواریم در مسیر تحقق آن شاهد تصمیمات خوبی باشیم. همچنین معاونت انرژی و پتروشیمی در استانداری بوشهر در آینده نزدیک ایجاد خواهد شد. از سوی دیگر پیگیر کسب مجوز وزارت کشور برای ایجاد این معاونت با 2 اداره کل هستیم تا پیگیری حق و حقوق استان از مجموعه نفت و گاز و پتروشیمی به صورت تخصصی‌تر دنبال شود.

شما در صحبت‌های اخیر خود از حمایت سرمایه‌گذاران و ارائه مشوق به این افراد خبر داده‌اید؛ در این زمینه چه برنامه‌ای برای رفع پیچ‌وخم‌های اداری و سهولت کار سرمایه‌گذاران دارید. درواقع بفرمایید چه مشوق‌هایی برای رشد سرمایه‌گذاری در استان در نظر گرفته‌اید؟
 بخش خصوصی نقش مؤثری در توسعه و پیشرفت دارد. به همین خاطر از روز اول مسئولیتم در استان تاکنون تمهیدات ویژه‌ای برای جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در استان ارائه کرده‌ام. با توجه به اهمیت موضوع؛ تشکیل کارگروه رفع موانع تولید‌کنندگان و سرمایه‌گذاران نیز در دستور کار قرار گرفته است. همچنین تلاش شده تا با استفاده از ظرفیت‌های مرزی زمینه ارتباط‌ با کشورهای حاشیه خلیج فارس برای جذب حداکثری سرمایه‌گذاری خارجی را نیز فراهم کنیم.‌
دراین زمینه ارائه تسهیلات قانونی مناطق آزاد تجاری، معافیت مالیات 15 ساله برای دریافت‌کنندگان، ارائه مجوز فعالیت اقتصادی، فراهم کردن امکان ورود اتباع خارجی بدون اخذ روادید، سرعت دادن به خدمات بانک‌های دولتی، عدم محدودیت در انتقال ارز به دیگر مناطق آزاد و... از دیگر اقدامات در این زمینه است.

 - چشم‌انداز برنامه پنج ساله هفتم این است که شمار گردشگران خارجی افزایش یابد. با توجه به اینکه بوشهر یکی از استان‌های ساحلی با ظرفیت گردشگری بی‌شمار به حساب می‌آید، شما چه برنامه‌ای برای توسعه زیرساخت‌های حوزه گردشگری در استان دارید؟

 توسعه اماکن اقامتی و افزایش امکانات تفریحی در مناطق گردشگر‌پذیر و توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل از تمهیدات اندیشیده شده در این عرصه است. همچنین تلاش داریم با ایجاد هتل‌های پیشرفته و توسعه امکانات در سواحل، زمینه حضور بیش از پیش گردشگران را فراهم کنیم.
 تلاش شده با توسعه زیرساخت‌های موجود در بندر دیر و تکمیل پایانه بین‌المللی دریایی مرکز استان، زمینه را برای جذب گردشگران حوزه خلیج ‌فارس فراهم کنیم. همچنین در برگزاری نمایشگاه و رویداد‌های ملی در فصول خوش آب‌وهوا، زمینه حضور گردشگران بیشتری را فراهم خواهیم کرد. از سوی دیگر معرفی جاذبه‌ها و مواریث ناملموس آیین‌های مذهبی به‌عنوان گردشگری مذهبی که شامل سینه‌زنی سنتی و سنج و دمام است نیز در دستورکار قرار گرفته است.

 شما در صحبت‌های اخیر خود قول پیگیری برای همکاری بین وزارت نفت در حوزه اشتغال، تقویت و توسعه زیرساخت‌های استان را به مردم دادید. در این زمینه بیشتر توضیح دهید.
با وجود تکلیفی که در زمینه اشتغال 50 درصدی نیروهای بومی در صنایع وجود دارد، ما نیز موضوع را با جدیت پیگیری کرده‌ایم. همچنین مکاتباتی با پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌های پارس جنوبی داشته‌ایم تا میزان اشتغال جوانان تحصیلکرده بومی را افزایش دهند. برای افزایش سهم مدیریتی جوانان متخصص استان در صنایع نفت و گاز نیز اقدامات لازم انجام‌شده و با وزرای مربوطه دیدار و مذاکره شده‌ است.

 موضوع ته لنجی‌ها از دیرباز در استان مطرح بوده و اقتصاد مردم استان به این موضوع گره خورده است. در حال‌ حاضر با ابلاغ دستورالعمل جدید، شما چه برنامه‌ای برای نجات ته لنجی‌ها از تصمیمات سلیقه‌ای و تبدیل آن به یک امر باثبات و درآمدزا برای بهبود معیشت مردم استان دارید؟
 همان‌گونه که همه می‌دانیم تجارت ملوانی یا ته لنجی یک رویه تجارت سنتی و بومی منطقه جنوب بوده و بر دو اصل استوار است. اول اینکه این کار زمینه اشتغال دریا محور را تقویت کرده و دوم اینکه این حرفه براساس مزیت‌های نسبی منطقه شکل‌ گرفته است. برهمین اساس در استان‌های جنوبی بویژه در استان بوشهر در سال‌های متمادی سرمایه‌گذاری کلان پیرامونی آن انجام‌ شده است. از این‌رو بدون تردید این شیوه تجاری قابل حذف یا جایگزین نیست.
بر این اساس با همکاری نمایندگان مجلس، نماینده ولی ‌فقیه، امام‌ جمعه بوشهر و نمایندگان استان در مجلس خبرگان رهبری، برای بهبود وضعیت اقتصاد دریا محور نهایت تلاش خود بویژه در موضوع ته لنجی‌ها را انجام داده و سعی کرده‌ایم تصمیمی گرفته شود که معیشت ساحل نشینان آسیب نبیند. لذا تاکنون جلسات متعددی با وزرا و معاونین رئیس ‌جمهوری داشته‌ایم و به نتایج مناسبی رسیده‌ایم. دراصل با حمایت‌های دولت برای نجات ته لنجی از تصمیمات سلیقه‌ای و تبدیل آن به یک امر باثبات و درآمدزا برای بهبود معیشت مردم اقداماتی در دستورکار قرار گرفته است که بزودی اعلام خواهد شد.
 به مردم شریف استان اطمینان می‌دهم که با جدیت منافع همه بخش‌های اقتصادی وابسته به ته لنجی را دنبال خواهم کرد. حتی اولین نامه بنده به‌عنوان استاندار بوشهر موضوع ته لنجی بود و تأکید بر تداوم باثبات رویه ته لنجی با بیشترین رسوب‌گذاری منافع در استان را داشته‌ام.

 

شیما جهانبخش
خبر‌نگار


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار استان‌ها