این روزها در نمایشگاه بین‌المللی تهران چه خبر است؟

استان‌ها

87572
string(795) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"472","_w":"839.1111111111111","_y":"0","_x":"10.944444444444452","source":"\/news\/photo\/1403\/11\/25\/151d71b18c52b2ba9f9a04f1309ada47.jpg","_pr_css":"display: block; width: 164.174px; height: 90px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateX(-2.08686px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" این روزها در نمایشگاه بین‌المللی تهران چه خبر است؟

بلاگر «کنیایی» بزم می‌گیرد وسط حنابندان تالشی‌ها که از گیلان آمده‌اند خیابان سئول تهران. نمایشگاه بین‌المللی گردشگری و صنایع دستی امسال هم، همچنان روی آیین‌های اقوام ایرانی می‌چرخد. میهمان کنیایی دل از مراسم نمی‌کند.

به گزارش گروه استان‌های ایران آنلاین، موبایل به دست‌ها دورش جمع می‌شوند. دست‌ها را در هوا تکان می‌دهد و شروع می‌کند به چرخیدن. گروه معطل او مانده‌اند که چه کنند. در نهایت راهنمای ایرانی گروه، او را از آسمان می‌گیرد، روی زمین می‌آورد تا گروه را به سالن بعدی ببرد. «دنس» «دنس»از زبان کنیایی نمی‌افتد.

تعجبی هم ندارد. رقص در آفریقا ابزاری ارتباطی است میان آدم‌ها. دلش جا می‌ماند بین زنان و مردان گیلگی که مراسم حنابندان تالشی‌ها را برای جمعیتی که آمده‌اند نمایشگاه، بازآفرینی می‌کنند. مرد جوان کنیایی، یکی از ۲۰ بلاگری است که از کنیا، پاکستان، زیمبابوه و... آمده‌اند تا ایرانی واقعی را ببیند.

از جاذبه‌های آن عکس و فیلم بگیرند و در شبکه‌های مجازی منتشر کنند. نمایشگاه در روز اول میزبان بلاگرهایی از ترکیه و روسیه بود. آنها قرار است ۱۰ روز در ایران باشند. گروه آفریقایی- پاکستانی بعد از نمایشگاه، مسافر تاریخ صفوی اصفهان می‌شوند و می‌روند تا علاوه بر اصفهان، کاشان را به زبان خودشان ترجمه و گزارش کنند.

حواس بلاگرهای خارجی به آیین‌های بومی استان‌های مختلف، پیش سازهای کوبه‌ای لرستان و کردستان و کهگیلویه و بویراحمد در سالن ۸ است. راهنمای ایرانی به آنها اطمینان می‌دهد که سالن ۷ هم پر از آیین‌های دیدنی و لباس‌های محلی اقوام ایرانی است.

بالاخره آنها را از ابتدای نمایشگاه می‌گیرد و می‌آورد توی جغرافیای گلستان که جمع شده است در ابتدای سالن. بعد آنها گم شوند بین لباس‌های رنگارنگ اقوام ترکمن، بلوچ، سیستانی، قزلباش، طبری و.... خیلی زود لبخندها کار خودش را می‌کند بی‌آنکه نیازی به کلمات باشد. بلاگرها زیر سقف شیروانی معماری بومی هیرکانی، شانه به شانه مردان و زنان قزلباش می‌ایستند تا با موبایل‌ها و دوربین‌های‌شان خاطره ثبت ‌کنند.

نگارستان اقوام ایرانی

«حبیب رضایی» باستان‌شناس در گفت‌و‌گو با «ایران»، گلستان را به دلیل تنوع اقوام، نگارستان اقوام ایرانی معرفی می‌کند. گلستانی‌ها قرار است تا روز جمعه زیر معماری چوبی برگرفته از فرهنگ هیرکانی، آداب و رسوم این خطه را معرفی کنند؛ خطه‌ای که از یک‌سو به جنگل می‌رسد، از یک طرف دامن به خزر می‌کشاند و از سوی دیگر سر بر بیابان می‌گذارد.

نمایشگاه گردشگری بهترین فرصت برای برنامه‌ریزی سفر نوروزی است. مردی مازنی در غرفه مازندران، شانه به شانه گلستان، از چوب درختان هیرکانی ساز می‌سازد، بعد ساز نیمه‌کاره را زمین می‌گذارد، ‌سازی دیگری برمی‌دارد و می‌نوازد. آن دلتنگی را که انگار با هر ایرانی متولد می‌شود، می‌ریزد توی صدایش تا جمعی را به خودش مشغول کند. بی‌آنکه کسی بخواهد کلمات را کلمه به کلمه آنچه می‌خواند، تجربه کند؛ چون دلتنگی تجربه‌ای است همگانی که مفهومی منحصر به فرد دارد.

سفره ایرانی

سیاه‌چادرهای نمایشگاه مثل هر سال خلاصه‌ای از سفره ایرانی‌اند. بوی قورمه رشتی و انارپیچ گیلانی ابتدای سفره‌ای است که بین سالن ۸ و ۷ پهن شده است. زنان گیلانی با لباس قاسم‌آبادی در حال معرفی رشت، شهر خلاق گردشگری هستند. لباس قاسم‌آبادی فقط یکی از لباس‌های محلی گیلانی است اما شاید معروف‌ترین آنها باشد. لباسی که هر تکه‌اش دارد چیزی از زنان گیلان می‌گوید. مثلاً تعداد نوارهای به کار رفته در لباس، نشان‌دهنده سن زنی است که آن را پوشیده است.

بوراک

بازار پخت و فروش آش‌ها، کباب و نان‌های ایرانی داغ داغ است. «کیکی خاکپور» زنی است که به قول خودش، همیشه راست می‌گوید. با ۶ خانم دیگر از بجستان مشهد برای اولین بار آمده‌اند نمایشگاه گردشگری تهران تا خوراکی به نام بوراک را بفروشند. در ادامه با همان صداقتی که رویش تأکید دارد، می‌گوید: ۵ نفر از ما سرپرست خانوار هستیم. بوراک را از آرد، سیب زمینی و سبزی کوهی درست می‌کنند، توی روغن سرخ می‌کنند و می‌فروشند.

آنها تنها زنانی نیستند که بوراک می‌فروشند. زنان ترکمن هم روبه‌روی غرفه‌ها با بوراک ترکمنی از مخاطبان پذیرایی می‌کنند. ناترازی انرژی، آلودگی هوا یا هر چه که باشد باعث شده تعداد بازدیدکنندگان روز دوم نمایشگاه، افزایش پیدا کند و آنها را از فروش امروزشان راضی به محل‌های اقامتشان بفرستد.

سفر قسطی به اروپا

نمایشگاه گردشگری فرصت مهمی برای فروش تورهای نوروزی آژانس‌ها و دفاتر خدمات مسافرتی است. خیلی از برنامه‌ریزی‌ها برای بزرگ‌ترین تعطیلی ملی ایرانی‌ها، در همین جا رقم می‌خورد. دفاتر تور می‌فروشند و ویزای شینگن صادر می‌کنند. سفر قسطی یا آن‌طور که «شیما جابری» کارمند یکی از آژانس‌های گردشگری می‌گوید «آفر» است که به مخاطبان عرضه می‌شود.

تور قسطی پرتغال- اسپانیا، برزیل و انگلیس از جمله پیشنهادهای آنها به بازدید‌کنندگان است. برای آنکه مسافر بخواهد قسطی با آژانس به اروپاگردی برود، باید برود به دفتر آژانس و شرایط و ضمانت را از رئیس آژانس بپرسد. فروش قسطی تور اما آفر و امتیازی است که در نمایشگاه گردشگری به مشتری خود می‌دهند. برای مثال تور خردادماه برزیل این آژانس ۲۵۰ میلیون تومان می‌شود که قسط اول آن ۳۹ میلیون تومان است. به گفته جابری، برگزاری تور قسطی فعلاً شامل سفرهای داخلی نمی‌شود.

گردشگری دریایی

کشتی «گرند فری» تنها هتل دریایی کشور هم در خیابان سئول تهران پهلو گرفته است تا گردشگری دریایی، محور فعالیت‌های خطه داغ و کشیده بوشهر بر لب بالایی خلیج فارس باشد. «ابوذر شیخ سقا» دبیر کمیته گردشگری دریایی اداره‌کل بنادر و دریانوردی بوشهر، بوشهر را با ۹۷۰ کیلومتر مرز آبی دارای پتانسیل بالایی در حوزه گردشگری دریایی می‌داند و همین مسأله نقطه اشتراک و همکاری این اداره‌کل با میراث فرهنگی است.

او می‌گوید: غرفه بوشهر را رایگان در اختیار بخش خصوصی گردشگری دریایی قرار داده‌اند تا آنها تجهیزات گردشگری این حوزه آبی مثل قایق و شناورهای تفریحی و... را به مخاطبان معرفی کنند. به گفته شیخ سقا، اداره‌کل بنادر و دریانوردی بوشهر به دنبال آن است که وام و تسهیلات کم‌بهره را از صندوق صنایع دریایی کشور در اختیار سرمایه‌گذاران قرار دهد.

او کشتی «گرند فری» را تنها هتل دریایی کشور می‌داند که با ۲۵۰ اتاق، میزبان گردشگران دریایی در خلیج فارس است. «مرضیه دهار» فعال گردشگری شاغل در این کشتی هم می‌گوید: ایرانی‌های ساکن در استان‌های فارس، تهران، اصفهان و خراسان، مسافران همیشگی این هتل دریایی هستند؛ آنها تورهای سه‌روزه را می‌خرند، در اسکله بوشهر سوار می‌شوند و تمام مدت رزرو شده را در آب‌های بوشهر می‌گذرانند.

گردشگری و صلح

صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی هم بخشی از نمایشگاه را به بهره‌برداران خانه‌های تاریخی یا آن‌طور که خودش آنها را ‌«توسعه گران فرهنگی» می‌نامد، داده است؛ کسانی که بهره‌برداری از بناهای تاریخی را برای مدت مشخصی برعهده می‌گیرند اما قرارداد می‌بندند که پیش از آن، بنا را احیا می‌کنند.

تعداد آثار تاریخی متعلق به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آنقدر زیاد است که وزارت میراث فرهنگی راهی جز واگذاری بناهای تاریخی ندارد. محبوبه کاظمی دولابی هم یکی از اعضای توسعه گران صندوق احیا است که علاقه‌اش به آل‌احمد‌ها او را به خانه جلال آل احمد در کوچه کارکن اساسی در محله سنگلج کشاند. او خود را بنیانگذار گردشگری هنری می‌داند و می‌گوید، خانه جلال که به احتمال قوی سال آینده افتتاح می‌شود، قرار است محور گردشگری هنری در تهران باشد.

کاظمی آرزو می‌کند اوضاع سیاسی منطقه به سمتی برود که بتواند در خانه جلال علاوه بر میهمانان ایرانی، میزبان گردشگران خارجی باشد. صلحی که او آرزو می‌کند شعار امسال هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری و صنایع وابسته تهران است؛ گردشگری و صلح.


انتهای پیام/
دیدگاه ها