چرا بانک‌ها نمی‌توانند به مشتریان خود تسهیلات دهند؟

بازار

88506
string(754) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"450","_w":"800","_y":"5","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/12\/04\/154221c74c00ce090581b663232124b9.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 92px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateY(-1px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" چرا بانک‌ها نمی‌توانند به مشتریان خود تسهیلات دهند؟

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان کرد: وضعیت شرکت‌هایی که بر اساس مصوبات مختلف به شبکه بانکی تحمیل شده‌اند، نشان‌دهنده چالش‌های بیشتری است. این دارایی‌ها به‌طور ناخواسته به بانک‌ها منتقل شده‌اند، در حالی که بانک‌ها تمایل چندانی به این قضیه نداشته‌اند. وضعیت اقتصادی به گونه‌ای شده که بانک‌ها با تسهیلات معوق مواجه هستند و همه این عوامل توان تسهیلاتی بانک‌ها را کاهش داده است.

به گزارش گروه بازار ایران آنلاین، بالاخره بانک‌ها بنگاه‌داری می‌کنند یا نه؟ این یکی از موضوعات مورد اختلاف بین کارشناسان است. برخی با توجه به ناترازی‌هایی که در سیستم بانکی وجود دارد معتقدند که تمایل بانک‌ها به بنگاه‌داری باعث به وجود آمدن ناترازی و عدم پرداخت تسهیلات به مشتریان شده است. از طرف دیگر عده‌ای تاکید دارند که موضوعاتی مانند عدم پرداخت معوقات، تکالیف بدون پشتوانه و بدون در نظر گرفتن شرایط بانک‌ها، عدم امکان واگذاری بنگاه‌ها موجب شده که بانک‌ها به مرغ عزا و عروسی تبدیل شوند.

فرید موسوی، نماینده عجب‌شیر و مراغه و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز درباره مشکلات و مصائبی که در شبکه بانکی وجود دارد توضیح داد: متاسفانه در اقتصاد کشور ما نظام تأمین مالی بر پایه بانک شکل گرفته و حدود ۸۰ درصد بار مالی کشور توسط شبکه بانکی تامین می‌شود. شبکه بانکی خود درگیر مسائل مختلفی است، مانند دارایی‌های موهومی. مسیری که در سال‌های گذشته طی کردیم، توان تسهیلات‌دهی بانک‌ها را محدود کرده و در برخی موارد حتی از بین برده است. دارایی‌های کم‌بازده‌ای که به این بانک‌ها داده‌ایم، وضعیت را پیچیده‌تر کرده و تصمیمات نادرست در برخی مؤسسات غیرمجاز و عدم مراقبت‌های لازم، بار مشکلات را به شبکه بانکی تحمیل کرده است.

وضعیت اقتصادی به گونه‌ای شده که بانک‌ها با تسهیلات معوق مواجه هستند و همه این عوامل توان تسهیلاتی بانک‌ها را کاهش داده است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به بنگاه‌ها و اموال واگذار شده به بانک‌ها و تاثیر وجود این بنگاه‌ها در تامین تسهیلات‌دهی بانک‌ها عنوان کرد: وضعیت شرکت‌هایی که بر اساس مصوبات مختلف به شبکه بانکی تحمیل شده‌اند، نشان‌دهنده چالش‌های بیشتری است. این دارایی‌ها به‌طور ناخواسته به بانک‌ها منتقل شده‌اند، در حالی که بانک‌ها تمایل چندانی به این قضیه نداشته‌اند. وضعیت اقتصادی به گونه‌ای شده که بانک‌ها با تسهیلات معوق مواجه هستند و همه این عوامل توان تسهیلاتی بانک‌ها را کاهش داده است.

باید از ظرفیت‌های بازار سرمایه بیشتر استفاده کنیم و به دنبال روش‌های تأمین مالی جدید برای بانک‌ها باشیم
موسوی در ادامه با اشاره به تکالیفی که مجلس برای بانک‌ها تصویب کرده است، گفت: برخی تکالیف مالایطاق را هم در مجلس بدون در نظر گرفتن ظرفیت شبکه بانکی به آن تحمیل شده، مزید بر علت شده است. کارشناسان، صاحب‌نظران پولی، مدیران بانکی، بارها درباره مناسب نبودن این رویکرد هشدار داده‌اند اما کسی به آنها توجه نمی‌کند. باید از ظرفیت‌های بازار سرمایه بیشتر استفاده کنیم و به دنبال روش‌های تأمین مالی جدید باشیم. باید راهکارهای جدیدی را کنار هم بگذاریم.

سال‌هاست که افزایش سرمایه در بانک‌ها انجام نشده و بدهی دولت به آنها تعیین تکلیف نشده است/ نمی‌توان به بانک‌ها به چشم مرغ عزا و عروسی نگاه کرد
این نماینده مجلس درباره دلایل پرداخت نکردن تسهیلات از طرف بانک‌ها توضیح داد: باید مشکلات شبکه بانکی را شناسایی و حل کنیم. سال‌هاست که افزایش سرمایه در بانک‌ها انجام نشده و بدهی دولت به بانک‌ها تعیین تکلیف نشده است. این وضعیت منابع بانک‌ها را قفل کرده و نمی‌توان انتظار داشت که بانک‌ها به وظایف خود به‌درستی عمل کنند. دست بانک‌ها را بسته‌ایم آنها را در آب انداخته‌ایم و می‌گوییم شنا کنید. قطعا با این روش جوابی نمی‌گیریم. به هر حال در بانک‌ها برخی مسائل داخلی هم وجود دارد اما باید نقش دلایل را تببین کنیم و بعد بگوییم که به وظایف خودشان عمل نکرده‌اند. نمی‌توان به بانک‌ها به چشم مرغ عزا و عروسی نگاه کرد.
باید بررسی کرد که چرا بانک‌ها نمی‌توانند بانگاه‌های خود را واگذار کنند؟/ هیچ بانکی راضی نیست بنگاه‌داری کند چون وظیفه اصلی بانک اعطای تسهیلات است
موسوی درباره انتقادها از بنگاه‌داری بانک‌ها که باعث می‌شوند نتوانند به وظیفه ذاتی خود عمل کنند توضیح داد: این بخشی از موضوع است، باید بررسی کنیم که بانک‌ها چرا نمی‌توانند این بنگاه‌ها را واگذار کنند. قوانین و نظارت‌های متعدد، نبود بخش خصوصی قدرتمندی که بتوانند این بنگاه‌ها را در اختیار بگیرد، سازوکارهای قیمت‌گذاری، شرایط تورمی کشور، انتظاراتی که درباره همین واگذاری‌ها تعریف شده است، همه اینها مواردی است که اجازه سبک‌بال شدن بانک‌ها را نمی‌دهد؛ وگرنه فکر نمی‌کنم هیچ بانکی راضی باشد بنگاه‌داری کند چون وظیفه اصلی بانک همین اعطای تسهیلات است.
او در ادامه افزود: اصلا فردی که در شعبه بانک‌ها فعالیت می‌کند اعطای تسهیلات یاد می‌گیرد که چگونه اعتبارسنجی و ظرفیت‌سنجی کند، چگونه نظام ریسک را طراحی کند.

بنگاه‌داری در برخی از بانک‌های خصوصی وجود دارد
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به بنگاه‌داری برخی از بانک‌های خصوصی عنوان کرد: بله بنگاه‌داری در برخی از بانک‌های خصوصی وجود دارد. نمی‌توانیم یک بانک آینده را که اقدامات مخرب و خارج از عرف انجام داده را به کل شبکه بانکی تعمیم دهیم.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار بازار