سیاه‌چادرهای عشایر؛ مهر اصالت بر پیشانی تاریخ

فرهنگ

88928
string(744) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"720","_w":"1280","_y":"0","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/12\/07\/1574a45552b00b7bf5cf43e1225c06bc.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 120px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: none;"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" سیاه‌چادرهای عشایر؛ مهر اصالت بر پیشانی تاریخ

نوروز امسال، ایلام با گشودن سیاه‌چادرهای عشایری‌اش، قصه‌هایی از دل طبیعت و تاریخ را برای مسافران روایت می‌کند قرار است ۳۰ سیاه‌چادر در مسیر گذر گردشگران نوروزی برپا شود تا تجربه‌ای سرشار از گرمای مهمان‌نوازی عشایر زاگرس بر صفحات سفر مسافران حک شود.

به گزارش گروه فرهنگی ایران آنلاین، سرزمین زاگرس‌نشینان، در بهار هر سال لباسی نو از لطافت طبیعت به تن می‌کند، این دیار با فرهنگ غنی و نشانه‌های اصیل ایرانی، میزبان مسافرانی می‌شود که نوروز را نه‌ تنها در میان گل و سبزه بلکه در قلب زندگی بکر عشایر تجربه می‌کنند.

این‌بار، سیاه‌چادرها «این خانه‌های گرم عشایری که از دل طبیعت زاده شده‌اند»، بار دیگر برپا شده‌اند تا پلی باشند میان دنیای مدرن و گذشته‌ای که هنوز با صلابت ایستاده است.

درون این سیاه‌چادرها، قصه‌ها زنده می‌شوند، عطری از نان تازه‌ای که روی تنور محلی پخته می‌شود، رایحه‌ای از خورشت های آغشته به ادویه‌های کوهی و گرمای دست‌سازهایی که هنر زنان عشایر را بازگو می‌کند، همه و همه تصویری شگفت‌انگیز از هماهنگی انسان با طبیعت را به نمایش گذاشته‌اند.

سیاه‌چادرها نه تنها پناهگاهی برای گردشگران نوروزی است بلکه میزبان آداب‌ و رسوم، موسیقی محلی، و داستان‌هایی‌اند که نسل‌ها از گَرد آفرینش برآمده‌اند.

بلندی‌های ایلام، با نسیم بهاری و طنین نی‌لبک‌های عشایری که غروب‌هایش را به آرامش دعوت می‌کند، در این چادرها معنای دیگری پیدا می‌کند، نسیمی که لبه‌های سیاه‌چادر را به بازی می‌گیرد، گویی دِل می‌برد به سال‌هایی که حکایت مردمان سخت‌کوش این سرزمین در همین آستانه‌های سیاه‌چادرها شکل می‌گرفت.

شاید هیچ بنایی مثل این چادرها، از پشم طبیعی بافته شده، نتواند چنین سادگی، وقار و صلابت را یک جا گرد آورد.

مدیرکل امور عشایر استان ایلام دیروز دوشنبه در نشست ستاد خدمات سفرهای نوروزی استان ایلام با اشاره به برپایی ۳۰ سیاه‌چادر در مسیر عبور گردشگران نوروزی، از این اقدام به‌عنوان فرصتی برای آشنا کردن گردشگران با هنر دست، سبک زندگی و فرهنگ مردمان عشایری یاد کرد.

«محمدجواد خانزادی» تاکید کرد که برگزاری این برنامه‌ها، نه‌تنها راهی برای پاسداشت میراث فرهنگی منطقه است، بلکه می‌تواند تجربه‌ای متفاوت و خاطره‌انگیز برای مسافران نوروزی رقم بزند.

در این سیاه‌چادرها، زندگی با تمام اصالتش جاری می‌شود، قله والی شهر ایلام، شهر تاریخی سیمره و سایر اماکن گردشگری استان، امسال میزبان نمایشگاه‌هایی از صنایع‌دستی و تولیدات سنتی عشایری خواهند بود، نمایشگاه‌هایی که به گفته مدیرکل امور عشایری استان ایلام از هنر زنان و مردانی که طبیعت را نه تنها می‌شناسند، بلکه خالق زیبایی‌هایی از دل آن هستند و از دست‌بافته‌های رنگارنگ گرفته تا طعم نان گرم تنوری دایر می‌شود تا گردشگران بتوانند ضربان زندگی عشایری را از نزدیک لمس کنند.

خانزادی همچنین به تقارن ماه مبارک رمضان با ایام نوروز اشاره کرد و از پیش‌بینی برنامه‌های خاص فرهنگی خبر داد و گفت که این سیاه‌چادرها، علاوه بر روایت سبک زندگی و هنر عشایر، صحنه‌های برای اجرای مراسم معنوی و آیینی متناسب با حال و هوای رمضان ایجاد خواهند کرد.

ایلام با این رویداد، بار دیگر اصالت و غنای فرهنگی عشایر را در قاب نگاهی نو به مسافران عرضه می‌کند و سیاه‌چادرها به مکانی فراتر برای استراحت یا تفریح تبدیل می‌شوند، سیاه‌چادرهایی که تجلی روح تابناک مردمان زاگرس‌اند و هر بازدیدکننده، با ورود به آن ها، نه‌تنها با دستاوردهای عشایری آشنا می‌شود، بلکه بخشی از تاریخ و هویت این مردمان مهمان‌نواز را در حافظه‌اش حک خواهد کرد.

مدیرکل امور عشایری استان ایلام با اشاره به ایجاد اِلمان عشایری در فرودگاه شهدای ایلام به‌منظور معرفی دستاوردهای عشایر استان، تصریح کرد که برگزاری برنامه‌های مختلف فرهنگی در سیاه‌چادرهای برپاشده، با توجه به تقارن ماه مبارک رمضان و ایام نوروز، یکی از مهم‌ترین برنامه‌های امور عشایری در این ایام است.

بی شک با استقرار سیاه‌چادرها و المان‌های عشایری در مسیر فرودگاه شهدای ایلام، نخستین دیدار مسافران با نماد زندگی عشایری را پیش از آغاز سفر نوروزی‌شان رقم خواهد زد، از اینجا تا دل طبیعت ایلام، گردشگران در جریان رود فرهنگ این دیار قرار می‌گیرند چرا که سیاه‌چادرها به‌مانند پنجره‌ای رو به تاریخ بومیانی است که قرن‌ها در سایه کوه‌های استوار و آغوش طبیعت، زندگی‌شان را با سادگی و زیبایی عجین کرده‌اند.

نوروز پیش رو، ایلام نه‌ تنها مسیری برای عبور مسافران بلکه مقصدی برای لمس زندگی ناب ایرانی خواهد بود؛ مسافران، میان این هیاهوی سنتی، نه‌فقط تماشاچی‌اند بلکه بخشی از این همزیستی شاعرانه با طبیعت می‌شوند، در لحظه‌ای که زمزمه کبکان بر گوششان می‌نشیند یا فاخته‌ای در آن نزدیکی می‌خواند، شاید برای نخستین بار طی سفرشان، معنای اصیل زندگی را حس کنند.

ایلام، با پیشکش سیاه‌چادرهای عشایری‌اش در نوروز، نه‌تنها سفره‌ای از خدمات و زیبایی‌ها برای مهمانان می‌گسترد، بلکه فرصتی کمیاب برای آشنایی با بخشی از فرهنگ ملی ایران فراهم می‌آورد.

اینجا هر چادر داستانی دارد، هر آوا تجربه، و هر نگاه، بازگشتی به اصالت فراموش‌شده‌ای است که در زوایای زندگی‌های مدرن رنگ باخته است.

منبع: ایرنا


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار فرهنگ