کسری تراز تجاری اندکی بهبود یافت
خروج صادرات ایران از رکود دوساله
بازار
90059

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت گفت: «بر اساس آمار گمرک، تجارتِ غیرنفتی ایران از ابتدای امسال تا پایان بهمن، به رقم بالای۱۱۷ میلیارد دلار رسید که سهم صادرات، بیش از ۵۳ میلیارد دلار بود، که این عدد بالاترین میزان صادرات غیرنفتی کشورمان در طول دو سال گذشته بوده است. با این حساب، میزان واردات نیز در این مدت زمان، حدود ۶۴ میلیارد دلار بوده که تراز تجاری ایران را تا پایان بهمن ماه به منفی ۱۱ میلیارد دلار رسانده است.
به گزارش گروه اقتصادی ایران آنلاین؛ آمار تازهای که این مقام مسئول اعلام کرده، نشان میدهد میزان کسری تراز تجاری تا حدی بهبود یافته است. به گفته سیدروحالله لطیفی «میزان صادرات ایران نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸.۵ میلیارد دلار بیشتر و نسبت به ۱۱ماهه سال ۱۴۰۱ که بالاترین رکورد صادرات گذشته در آن سال اتفاق افتاده ۴.۵ میلیارد دلار بیشتر بوده است.»
او همچنین پیشبینی کرده که «صادرات سال ۱۴۰۳ به حدود ۵۸ میلیارد دلار برسد که با این میزان صادرات رکورد صادرات غیرنفتی کشور که مربوط به سال ۱۴۰۱ بود، جابهجا میشود.»
این آمار البته باید توسط گمرک به عنوان مرجع رسمی اعلام آمار تجاری تأیید شود اما براساس دادههای آماری، در ده ماه اول سال 1403 نیز صادرات غیرنفتی 18 درصد با رشد روبهرو بوده و کسری تراز تجاری کاهش یافته بود که این روند در بهمن ماه نیز ادامه داشته است.
افزایش صادرات ایران در ماههای پایانی سال جاری اگرچه نشانهای از بهبود تراز تجاری کشور بوده، با اینحال، تداوم ناترازیها و کاهش صادرات غیرنفتی واقعی، تحتتأثیر تورم ریالی در برابر دلار، همچنان چالش اصلی اقتصاد صادراتمحور ایران باقی مانده است.
اگرچه رشد صادرات و افزایش تعاملات تجاری، منجر به کاهش ناترازی تجاری شده است اما در عین حال، چالش اصلی همچنان پابرجاست؛ تورم ریالی در برابر دلار، که به وضوح در گزارش مرکز آمار از تورم کالاهای صادراتی در پاییز امسال مشخص بوده، بر رقابتپذیری کالاهای صادراتی ایران تأثیر گذاشته و همین موضوع بر کاهش صادرات غیرنفتی منهای صادرات محصولات فرآوردههای گازی و نفتی که به عنوان غیرنفتی نام برده میشود اثر منفی گذاشته و همین امر به تداوم ناترازی تجاری انجامیده است. در ۱۱ماهه امسال، صادرات محصولات پتروشیمی ایران با ۲۹ درصد رشد وزنی و ۳۱.۳ درصد رشد ارزشی، به ۲۳.۵ میلیارد دلار رسید. سه کالای عمده صادراتی ایران در این مدت شامل گاز طبیعی با ۶.۶ میلیارد دلار، پروپان مایع شده با ۳.۳ میلیارد دلار، متانول با ۲.۱ میلیارد دلاربوده است. با توجه به این آمار، محصولات گازی سهم مهمی در افزایش صادرات غیرنفتی ایران داشتهاند. ایران بهعنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر گازی جهان از مزیت رقابتی در این حوزه برخوردار است.
انتهای پیام/