درباره قرارداد آمریکا و اوکراین برای اکتشاف منابع طبیعی چه می‌دانیم؟

جهان

96561
string(794) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"675.0000000000001","_w":"1200","_y":"39.16822429906542","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1404\/02\/12\/671e8e34b83dd07a2b3a8c1ec0e808df.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 101.6px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateY(-5.22243px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" درباره قرارداد آمریکا و اوکراین برای اکتشاف منابع طبیعی چه می‌دانیم؟

پس از ماه‌ها مذاکره همراه با تنش و مشاجره، واشنگتن و کی‌یف توافقی را که مدت‌ها انتظار آن می‌رفت امضا کرده‌اند؛ قرارداد بهره‌برداری از منابع طبیعی اوکراین.

ایران آنلاین: هر دو طرف تأیید کرده‌اند که بر سر راه‌اندازی یک صندوق مشترک سرمایه‌گذاری برای اکتشاف مواد معدنی و نحوه تقسیم درآمد توافق کرده‌اند.

به گزارش بی بی سی، آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد که این توافق «به روسیه پیام می‌دهد» که دولت ترامپ « به روند صلح با محوریت اوکراین آزاد، مستقل و مرفه پای‌بند است.»

این قرارداد کمی بیش از دو ماه پس از آن امضا شد که دیدار دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، رئیسان جمهور آمریکا و اوکراین در کاخ سفید به داد و فریاد در برابر دید همگان تبدیل شد و این نگرانی را ایجاد کرد که ممکن است آمریکا از حمایت از اوکراین دست بکشد.

آنچه در مورد قرارداد می‌دانیم

پس از پیشرفت آشکار در مذاکرات، یولیا سویردنکو، وزیر اقتصاد اوکراین، برای امضای قرارداد با اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز چهارشنبه به واشنگتن سفر کرد.

وزیر خزانه‌داری آمریکا پس از ملاقات با همتای اوکراینی خود در مراسم امضای قرارداد، مفاد آن را فهرست‌وار در رسانه‌های اجتماعی منتشر کرد.

او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس گفت که این قرارداد یک صندوق سرمایه‌گذاری بازسازی را برای کمک به جذب سرمایه‌گذاری‌های غربی در طرح‌های اکتشاف و بهره‌برداری معادن و ذخایر نفت و گاز اوکراین ایجاد می‌کند.

او نوشت که این منابع در مالکیت اوکراین باقی می‌مانند و کی‌یف محل عملیات استخراج را انتخاب می‌کند.

 بسنت‌ گفته است که شراکت دو کشور بر اساس سهم برابر پنجاه-پنجاه خواهد بود.

ایالات متحده در کمک به جذب سرمایه‌گذاری و فناوری در طرح‌های مورد نظر در اوکراین نقش خواهد داشت.

به عنوان بخشی از این قرارداد، آمریکاکمک‌های جدیدی در اختیار اوکراین قرار خواهد داد که ممکن است شامل سامانه‌‌های دفاع هوایی باشد.

وزیر خزانه‌داری آمریکا افزود که عواید و سرمایه‌گذاری دوطرف در این صندوق مشمول مالیات دو کشور نیست.

 سویردنکو گفته است که این توافق باید به تصویب پارلمان اوکراین برسد.

او نوشته است که این توافق، کمک اوکراین به امنیت جهانی را به رسمیت می‌شناسد و از همه کسانی که برای حصول این توافق تلاش کردند قدردانی می‌کند.

مشخص نیست که این توافق شامل ضمانت صریح امنیتی آمریکا هست یا نه. زلنسکی در طول مذاکرات خود با مقامات آمریکا، به‌سختی برای کسب چنین ضمانتی تلاش می‌کرد.

در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا آمده است: «هیچ دولت یا شخصی که به تامین ماشین جنگی روسیه کمک کرده است یا خواهد کرد اجازه نخواهد داشت از روند بازسازی اوکراین بهره‌مند شود.»

ترامپ به‌نوبه خود گفته است که این توافق نشان‌دهنده بازپرداخت پولی است که آمریکا تاکنون برای این جنگ هزینه کرده است.

او در برنامه پرسش و پاسخ تلفنی در شبکه نیوزنیشن گفت: «بایدن ۳۵۰ میلیارد دلار به آنها داد» و در ادامه افزود: «ما معامله‌ای انجام دادیم که از لحاظ نظری، بسیار بیشتر از ۳۵۰ میلیارد دلار ارزش دارد».

 ترامپ پیوسته ادعا کرده است که آمریکا در موارد متعدد حدود ۳۵۰ میلیارد دلار برای کمک به اوکراین هزینه کرده است. اما تجزیه و تحلیل بی‌بی‌سی نشان داده که مقدار واقعی بسیار کمتر است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا حضور آمریکا در اوکراین ممکن است مانع از پیشروی روسیه در منطقه شود، گفت: «ممکن است.»

اوکراین چه معادنی دارد؟

کی‌یف تخمین می زند که حدود پنج درصد از «مواد خام حیاتی» جهان در اوکراین است.

این برآورد شامل حدود ۱۹ میلیون تن ذخایر اثبات شده گرافیت است که سازمان زمین‌شناسی دولتی اوکراین می‌گوید این کشور را به «یکی از پنج کشور رده اول جهان» در تامین این ماده معدنی تبدیل کرده است. از گرافیت برای ساخت باتری خودروهای الکتریکی استفاده می‌شود.

اوکراین همچنین دارای ذخایر قابل توجه تیتانیوم و لیتیوم است. این سازمان می‌گوید اوکراین مقادیر قابل‌توجهی از عناصر کمیاب جهان را در اختیار دارد – مجموعه‌ای متشکل از ۱۷ عنصر که برای تولید سلاح، توربین‌های بادی، کالاهای الکترونیک و سایر محصولات دنیای مدرن کاربرد دارند. در دقت‌ و صحت این آمار تردید‌هایی مطرح شده است.

روسیه برخی از مناطق دارای ذخایر معدنی اوکراین را تصرف کرده است. به گفته خانم سویریدنکو، منابعی به ارزش حدود ۳۵۰ میلیارد دلار امروز در سرزمین‌های اشغال‌شده است.

هشدارهایی نیز داده شده است در این مورد که این توافق تا زمانی که اوکراین مشکل مین‌های زمینی منفجر‌نشده را حل نکند، نمی‌تواند اجرایی شود.

تخمین زده می‌شود که یک چهارم از خاک اوکراین که عمدتا در شرق این کشور واقع شده به مین‌های زمینی آلوده است.

مسئله دیگر این است که مدتی طول می‌کشد تا منافع مادی حاصل از این قرارداد تحقق یابد.

تیموفی میلوانوف، وزیر سابق اوکراین و رئیس دانشکده اقتصاد کی‌یف، به بی‌بی‌سی گفت: «این منابع به طور حاضر و آماده در یک بندر یا انبار نیستند، بلکه باید کشف و استخراج شوند.»

واکنش روسیه چه بوده است؟

روسیه هنوز درباره این توافق اظهار نظر نکرده است، اما اوایل سال جاری، ولادیمیر پوتین به تلویزیون دولتی روسیه گفت که آماده است مشارکت در طرح‌های مشترک از جمله استخراج معادن در «سرزمین‌های جدید» روسیه را به شرکای آمریکایی پیشنهاد کند. منظور او از سرزمین‌های جدید، بخش‌هایی از شرق اوکراین که از زمان تهاجم کامل روسیه در سه سال پیش توسط روسیه اشغال شده است.

پوتین گفت که توافق بالقوه ایالات متحده و اوکراین در مورد مواد معدنی کمیاب نگران‌کننده نیست و افزود که می‌خواهد تأکید کند که روسیه «بدون شک دارای منابعی از این نوع به میزان قابل توجهی بیشتر از اوکراین است.»

وی افزود: «در مورد سرزمین‌های جدید هم همین‌طور است. ما آماده‌ایم تا شرکای خارجی را به سرزمین‌های به اصطلاح جدید، به سرزمین‌های تاریخی خود که به فدراسیون روسیه بازگشته‌اند، دعوت کنیم.»


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جهان