«وضعیت ویژه» آمریکا برای گرینلند
جهان
97915

دو مقام آمریکایی و یک فرد مطلع اعلام کردند، مسئولان واشنگتن در حال بررسی طرحی برای تصاحب جزیره گرینلند با استفاده از نوعی توافق هستند که آمریکا برای حفظ روابط نزدیک با چندین کشور حوزه اقیانوس آرام از آن روش استفاده کرده است.
ایران آنلاین: بر اساس این طرح که مدنظر است، دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به مقامهای ارشد گرینلند پیشنهاد میکند که این جزیره وارد پیمان به اصطلاح «انجمن آزاد» یا COFA با واشنگتن شود.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، درحالیکه جزئیات دقیق این پیمان مشخص نیست که در حال حاضر شامل چند جزیره کوچک میکرونزی، مارشال و پالائو میشود، امضا این پیمان بین آمریکا و گرینلند به این بستگی دارد که واشنگتن چندین خدمت رسانی شامل ارسال نامه، حفاظت نظامی و مدیریت امور اضطراری را برای گرینلند تامین کند.
در عوض این اقدامات، ارتش آمریکا آزادانه در کشورهای عضو این پیمان فعالیت میکند و این کشورها هم بدون عوارض کمرگی با آمریکا فعالیت تجاری دارند.
ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود ایده دستیابی به گرینلند را مطرح کرده بود، در ژانویه با ورود مجدد به کاخ سفید تصاحب این جزیره را با زور رد نکرده است. دانمارک که بر این جزیره حکمرانی میکند، این ایده را به شدت رد و محکوم کرد.
یک پیمان به اصطلاح «انجمن آزاد» به جاه طلبی ترامپ برای تصاحب این جزیره ۵۷ هزار نفری و تبدیل آن به بخشی از آمریکا پایان میدهد.
رویترز پیش از آنکه ترامپ بار دیگر وارد کاخ سفید شود، گزارش کرده بود ک برخی از مشاوران به صورت غیر رسمی پیشنهاد تصاحب این جزیره را مطرح کرده بودند. اما پیش از این فاش نشده بود که مقامات کاخ سفید مذاکراتی را در مورد تدارکات چنین پیشنهادی آغاز کردهاند.
برخی از مقامهای شورای امنیت ملی و شورای ملی انرژی که ترامپ آن را ایجاد کرده، در این گفتوگوها دخیل هستند. همچنین شورای ملی اقتصاد هم در این مذاکرات حضور داشته است.
پیمان به اصطلاح «انجمن آزاد» با برخی از کشورهای مستقل به امضا رسیده و گرینلند نیز احتمالا باید برای اجرای چنین طرحی و امضای این پیمان از دانمارک جدا شود. درحالیکه نظرسنجیها نشان میدهد مردم این جزیره مایل به استقلال از دانمارک هستند، بسیاری دیگر هم نمیخواهند بخشی از آمریکا باشند.
به گفته منابع آگاه، «مارکون تومی»، سرپرست ارشد بخش نیمکره غربی شورای امنیت ملی آمریکا و «دیوید کاپلی»، مقام ارشد معدن در شورای ملی انرژی نیز در این گفتوگوها شرکت داشتند.
مشکلات قراردادهای موجود پیمان انجمن آزادی
قراردادهای موجود آمریکا با پالائو، مارشال و میکرونزی در سراسر طیف سیاسی ایالات متحده برای مقابله با نفوذ رو به رشد چین در آسیا و اقیانوسیه مهم تلقی میشوند. البته چنین پیمانهایی در گذشته با مشکلاتی روبرو بوده است.
قانونگذاران جمهوریخواه بارها با بخشهایی از بودجه اختصاص داده شده برای تأمین مالی توافقنامههای COFA مخالفت کردهاند و این امر باعث ایجاد ناامیدی عمیق در کشورهایی شده است که به این بودجه متکی هستند. امضای این پیمان همچنین هیچ تضمینی برای مصونیت یک ملت از عملیات نفوذ رقبای ایالات متحده ارائه نمیدهد.
انتهای پیام/