معاون وزیر اقتصاد خبر داد:
ارسال لایحه مالیات مجموع درآمد به مجلس
بازار
98054

معاون وزیر اقتصاد، گفت: نسبت مالیات به هزینههای جاری دولت نیز از ۴۰ درصد در سال ۱۴۰۰ به نزدیک ۷۰ درصد افزایش یافته است. این نسبت در بسیاری از کشورهای پیشرفته نزدیک به ۱۰۰ درصد است.
ایران آنلاین: محمدهادی سبحانیان در چهاردهمین همایش سیاستهای مالی و مالیاتی ایران اظهارداشت: نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور که یکی از مهمترین شاخصهای عملکرد نظام مالیاتی است از ۵.۷ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۸.۳ درصد در سال گذشته افزایش یافته است. همچنین سهم مالیات در منابع عمومی بودجه که در سال ۱۴۰۰ زیر ۳۰ درصد بود به حدود ۵۰ درصد در سال گذشته رسید. نسبت مالیات به هزینههای جاری دولت نیز از ۴۰ درصد در سال ۱۴۰۰ به نزدیک ۷۰ درصد افزایش یافته است. این نسبت در بسیاری از کشورهای پیشرفته نزدیک به ۱۰۰ درصد است.
سبحانیان، از ارسال لایحهای به مجلس با عنوان مالیات مجموع درآمد خبر داد و بر لزوم اصلاح معافیتهای مالیاتی تأکید کرد.
ضمن اشاره به ارسال لایحه اصلاح معافیتهای مالیاتی به مجلس، گفت که این لایحه به منظور ساماندهی و هدفمند کردن معافیتها طراحی شده است.
سبحانیان ادامه داد: با تاکید رییس جمهور بر اتکای نظام مالیاتی بر دادهها، سرعت اصلاح نظام مالیاتی خوب بوده است نظام مالیاتی ما اگرچه در تدوین لایحه ها اثرگذار است اما موارد متعددی میتوان مثال زد که هم در جهت بهبود لوایح دولت موثر بوده است؛ قانون سامانههای فروشگاهی اقدام بسیار خوبی بود لایحه مالیات بر مجموع درآمد هم در مجلس در حال بررسی است..
سبحانیان، با اشاره به حجم بالای معافیتها و تأثیر منفی آنها بر رشد اقتصادی، خواستار تغییرات جدی در نظام مالیاتی کشور شد.
او با بیان اینکه معافیتهای مالیاتی فعلی به اندازهای بالا هستند که حتی با مالیاتهای دریافتی از اشخاص حقوقی برابری میکنند، خاطرنشان کرد: این معافیتها نه تنها به بزرگ شدن کیک اقتصادی کمکی نکردهاند، بلکه در بسیاری از موارد به عدالت مالیاتی آسیب زدهاند.
سبحانیان همچنین به وجود ذینفعان جدی در زمینه معافیتها اشاره کرد و پیشبینی کرد که این افراد در مقابل تغییرات پیشنهادی صدای اعتراضات خود را بلند خواهند کرد. او تأکید کرد که برای کاهش معافیتهای مالیاتی باید ارادهای جدی و مبتنی بر مطالعات جهانی وجود داشته باشد.
سبحانیان به اقدامات جدید در زمینه مالیات بر اصناف و مشاغل اشاره کرد و گفت: امسال امیدواریم شاهد توسعه مشارکت مردم در تصمیمگیریهای مالیاتی باشیم.
وی گفت: توقعی که از نظام مالیاتی هست تامین منابع پایدار برای هزینههای جاری کشور است اما به توجه به درآمدهای بالای نفتی، دههها بود که این اتفاق نمیافتاد در سنوات اخیر این اتفاق رقم خورده است؛ سهم مالیات در نسبتهای مختلف معرف کاهش وابستگی به بودجه است که نشان میدهد در این زمینه اقدامات خوبی رقم خورده است.
وی خاطرنشان کرد: نظام مالیاتی نباید نگاه درآمدی داشته باشد و قطعا در جایی به مشکل خواهیم خورد باید به جای مالیاتسِتاتی از منابع مختلف که بعضا با فشارهای مختلف معافیت مالیاتی میگیرند و ما با این موضوع معافیت ها مشکل جدی داریم، باید از سوداگری در مسکن و ارز و ... مالیات بگیریم.
چالشهای نظام مالیاتی ایران
سبحانیان در این همایش با اشاره به معافیتهای مالیاتی گفت: "ما با معافیتها مشکلی نداریم و قطعاً برای ایجاد انگیزه باید اقداماتی صورت گیرد. اما سؤال این است که چه کسی میتواند ادعا کند که این معافیتها اثربخش یا هدفمند بودهاند؟" او به گزارشی از مرکز پژوهشهای مجلس اشاره کرد که نشان میدهد علیرغم نرخ مالیاتی ۲۵ درصدی، نرخ مؤثر مالیاتی در کشور حدود ۷ درصد است. همچنین، برخی شرکتهای بزرگ تنها نرخ مؤثر مالیاتی یک تا دو درصد را دارند.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی افزود: یکی از بهرهبرداران اصلی از پایگاه اطلاعاتی سازمان، خود سازمان است.
او با اشاره به لزوم حکمرانی دادهمحور، تأکید کرد که با استفاده از این اطلاعات، تمکین مالیاتی افزایش یافته و اصطکاک میان سازمان و مودیان کاهش مییابد.
او همچنین به رشد سه برابری میزان مالیات ابرازی مودیان علیرغم کاهش ۷ درصدی مالیات تولید اشاره کرد.
سبحانیان ادامه داد: ما به سرعت به سمت سیستم مالیاتی سیستمی و کاهش مداخلات انسانی حرکت میکنیم.
او خاطرنشان کرد که مالیات املاک و مستغلات امسال ۱۰۰ درصد سیستمی شده است، در حالی که سال گذشته ۹۰ درصد آن انسانی بود. در حوزه مالیات اصناف نیز، ۹۰ درصد پروندهها به صورت سیستمی جمعبندی میشود حتی اگر مودیان اظهارنامه پر نکنند.
وی همچنین به چالشهای موجود در نظام مالیاتی اشاره کرد و گفت: "بسیاری از مردم و مسئولان هنوز فلسفه مالیات بر ارزش افزوده را نمیدانند.
او افزود که قانون پایانههای فروشگاهی باید از سال ۱۴۰۰ اجرایی میشد و با اجرای آن، تحولات چشمگیری در نظام مالیاتی رخ داده است.
وحید ماجد، معاون برنامهریزی و سیاستگذاری اقتصادی وزارت اقتصاد نیز در این همایش بر اهمیت سیاستهای مالی و مالیاتی مناسب برای دستیابی به رشد اقتصادی تأکید کرد. او گفت: "نقش تثبیتی و تخصیصی نظام مالیاتی نباید فراموش شود." ماجد همچنین به افزایش سهم مالیات در تولید ناخالص داخلی (GDP) اشاره کرد و گفت که ۷۰ درصد هزینههای جاری دولت از محل مالیات تأمین میشود.
انتهای پیام/