گروسی:

شکست دیپلماسی با ایران عواقبی جدی در پی دارد

جهان

99349
شکست دیپلماسی با ایران عواقبی جدی در پی دارد

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه‌ای دربرابر عواقب شکست دیپلماسی با ایران هشدار داد.

ایران آنلاین: «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه‌ای به برنامه هسته‌ای ایران و مذاکرات جاری بین تهران و واشنگتن پرداخت.

به گزارش ایسنا، او در گفت‌وگو با شبکه «DemocraciaTV»، گفت: «در جهان پرتنشی و تکه تکه شده‌ای قرار داریم. یکی از مأموریت‌های آژانس جلوگیری از اشاعه تسلیحات هسته‌ای است. شرایط بین‌المللی بسیار حساس است.»

گروسی با زیرسوال بردن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران در ادامه ادعا کرد: «در همین راستا، به‌عنوان مثال حل مسئله‌ای همچون برنامه هسته‌ای ایران بسیار مهم است. برنامه هسته‌ای ایران به موضوع داغی تبدیل شده است.»

او افزود: «قطعاً به‌طور روزانه اقدامات ما برای کسب اطمینان درباره ماهیت برنامه هسته‌ای ایران را دنبال می‌کنید. در ایران، ما به‌دنبال کسب اطمینان درباره همه بخش‌های برنامه هسته‌ای این کشور بسیار مهم و توانمند هستیم تا هیچ یک از اقدامات آن در برنامه هسته‌ای خود به سوی تولید سلاح هسته‌ای متمایل نشود.»

گروسی در پاسخ به سوالی ادعایی درباره عواقب توسعه سلاح هسته‌ای توسط ایران و شکل‌گیری رقابتی تسلیحاتی، بدون اشاره به برنامه هسته‌ای رژیم صهیونیستی و تسلیحات هسته‌ای این رژیم ادعا کرد: «دقیقا، این اقدام به تأثیراتی زنجیره‌ای خواهد انجامید. رهبران کشورهای بسیار مهم کشورهای نه چندان دور از ایران گفته‌اند که در صورت توسعه سلاح هسته‌ای، علیه ایران اقدام مستقیم خواهند کرد، یا سلاح هسته‌ای خواهند ساخت.»

این ادعا درحالی است که امروز «سید کمال خرازی» رییس شورای روابط خارجی ایران در مجمع گفت‌وگوهای تهران تأکید کرد: «با وجود توانایی ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای، فتوای رهبری دست ما را بسته و نمی‌توانیم سلاح هسته‌ای بسازیم. اما دیگر کشورهای منطقه هم ممکن است به سراغ سلاح هسته‌ای حرکت کنند، زیرا اسراییل سلاح هسته‌ای دارد. ممکن است دیگر کشورها برای حفاظت از خودشان دربرابر اسرائیل به سراغ سلاح هسته‌ای بروند. خواسته ما خاورمیانه‌ای عاری از سلاح هسته‌ای است.»

در نتیجه، گروسی ضمن نادیده گرفتن برنامه هسته‌ای رژیم صهیونیستی و واقعیات میدانی و کارشناسی درباره برنامه هسته‌ای ایران که به اذعان شخص او، کاملاً صلح‌آمیز است، با بیان گزاره‌هایی هدفمند و سیاسی، در تلاش است تا در صورت وقوع رقابتی تسلیحاتی در منطقه، ایران را مقصر آن جلوه دهد.

او در ادامه ادعا کرد: «اگر در مدیریت این مسئله از طریق راهکارهایی دیپلماتیک شکست بخوریم، باید سلاح هسته‌ای را به بحران‌های کنونی خاورمیانه همچون بحران غزه اضافه کنیم.»

اظهارات گروسی درباره خطرات احتمالی در صورت شکست دیپلماسی با ایران درحالی است که «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه کاخ سفید که نقشی کلیدی در مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن، مذاکرات اوکراین و مذاکرات غیرمستقیم با حماس درباره آتش‌بس و تبادل اسرا داشته است، در گفت‌وگویی در پاسخ به این که طرح کلی توافقی که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا به دنبال دستیابی به آن با ایران است، چگونه به نظر می‌رسد، پاسخ داد: رئیس‌جمهور صراحتا گفته است که می‌خواهد به شکل دیپلماتیک و با گفت‌وگو این مسئله را حل کند.

یتکاف در گفت‌وگو  با شبکه ای‌بی‌سی نیوز بیان کرد: او (ترامپ) تمامی سیگنال‌ها را در این باره نشان داده است. او مستقیما نامه‌هایی برای رهبر عالی ایران ارسال کرده است. من هم برای انتقال این پیام اعزام شدم و آن را رسانده‌ام.

فرستاده ویژه کاخ سفید گفت: از سوی دیگر، ما خط قرمز واضحی داریم که غنی‌سازی است. ما حتی نمی‌توانیم اجازه یک درصد ظرفیت غنی‌سازی را بدهیم. ما پیشنهادی به ایرانی‌ها ارائه رده‌ایم که فکر می‌کنیم بدون بی‌احترامی به ‌آن‌ها به بخش‌هایی از این مسئله می‌پردازد. بنابراین، این حائز اهمیت است. ما می‌خواهیم در این زمینه به راهکاری دست پیدا کنیم و فکر می‌کنیم که می‌توانیم.

ایران و آمریکا تا کنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجی‌گری عمان برای رسیدگی به مسئله برنامه هسته‌ای ایران انجام داده‌اند. طرفین به طور کلی روند این مذاکرات را خوب ارزیابی کرده و گفت‌اند ایده‌های مفیدی در جریان گفت‌وگوها مطرح شده و جریان مذاکرات از کلیات فاصله گرفته است.

مقام‌های ایران تاکید کرده‌اند برخورداری ایران از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز و حق غنی‌سازی ایران موضوعی قابل مذاکره نیست و تاکید کرده‌اند ایران مقتدرانه از برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خود در قبال هرگونه اقدام متجاوزانه دفاع خواهد کرد.

در همین راستا، شامگاه یکشنبه «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اظهارات ویتکاف گفت: «فکر می‌کنم ایشان از واقعیت‌های مذاکراتی کاملا به دور است و غنی‌سازی در ایران ادامه پیدا می‌کند. اگر علاقمند هستند که اطمینان حاصل شود که سلاح هسته‌ای (توسط ایران) تولید نمی‌شود، ما کاملا آمادگی داریم اما اگر درخواست‌های غیرواقعی داشته باشند، طبیعی است که به هیچ نتیجه‌ای نمی‌رسند.»


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جهان