تبعیض جنسیتی و اینکه چه کاری برای زنان مناسب است، توانایی آنها را برای دسترسی به مشاغلی همپای مردان محدود میکند. این مسائل در کنار حمایتهای قانونی ضعیف، منجر به تبعیض علیه زنان در محل کار، دستمزد نابرابر، کاهش ظرفیت مقابله با شوکها، دسترسی نابرابر به کنترل امور مالی و داراییها و تفکیک جنسیتی مشاغل میشود. با این حال در چند دهه اخیر توانمندسازی مشاغل اقتصادی زنان برای رفع تبعیض علیه آنها، مورد اقبال گسترده دولتها و صاحبان صنایع و مشاغل در سراسر جهان قرار گرفته است.
یکی از معیارهای مهم برای ارزیابی توسعه کشورها میزان اهمیتی است که به زنان در زمینههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی داده میشود. لزوم حضور زنان برای تحقق و تسریع فرآیند توسعه در این بسترها برهیچکس پوشیده نیست. در این میان نوآوری و جسارت، محور موفقیتهای اقتصادی شناخته شده است. زنان کارآفرین ایرانی با داشتن ویژگیهایی همچون توفیقطلبی، استقلالطلبی و انعطافپذیری با تقویت تواناییهای خود از طریق ارتقای تحصیلات، تجربه و مهارتها توانستند تا حد زیادی نگرش جامعه را نسبت به تواناییهای خود تغییر دهند. یکی از نمونههای آن دختری جوان و پرانرژی است که با ارادهای استوار و عشق به هنر، توانسته است تحولی شگرف در بازار فرش دستباف ایرانی بهوجود آورد. او با صدور شناسنامه برای هر فرش دستباف، اصالت و کیفیت محصولات را تضمین کرده و با این کار، اطمینان مشتریان را جلب کرده است. با اینکه تولیدکننده یا بافنده نیست، با ایجاد فرصتهای شغلی برای چندین نفر، در رونق اقتصادی جامعه نقش بسزایی داشته است. خلاقیت و نبوغ او نهتنها باعث افزایش فروش و صادرات فرشهای دستباف شده، بلکه او را به نمادی از قدرت و پایداری تبدیل کرده که الهامبخش بسیاری از جوانان و علاقهمندان به هنر شده است.
شاید اگر تا یکی، دو دهه قبل کارآفرینی زنان به عنوان یک عامل کلیدی در توسعه پایدار اجتماعی چندان متداول نبود، اما با ارتقای توانمندیها و ظرفیتهای بالای آنان در حوزههای مختلف کسبوکار، تأثیر مثبتشان بر توسعه پایدار اجتماعی و اشتغالزایی در جامعه نمایان شد.
خراسان رضوی وزیر علوم، فناوری و تحقیقات گفت: باید فرهنگ کارمندی را به فرهنگ کارآفرینی تبدیل کنیم؛ فارغالتحصیل ما معطل اداره و سازمان نباید باشد، بلکه باید فناور و کارآفرین باشد. در جهت این امر باید تغییراتی در آموزش دهیم که از تسهیلات مهمتر است.
رها روحی ۳۵ سال است در زمینه تولید تجهیزات هتلینگ بیمارستانی و تجهیزات دندانسازی و دندانپزشکی فعالیت میکند.
مهوش صابری افزون بر اینکه با مدیریت یک واحد تولیدی در حوزه پوشاک بهعنوان یک تولید کننده و کارآفرین فعال است، حدود ۲۵ سال است که در حوزه آسیبهای اجتماعی و در زمینه آموزش، توانمندسازی، ایجاد اشتغال برای افراد بهبودیافته (آقایان و بانوان)، افراد آسیبدیده و در معرض آسیب و بانوان سرپرست خانوار فعالیت میکند.