حامد جیرودی

حامد جیرودی

مصاحبه

17881
هاشمی طبا: اخلاق عمومی در کشور ما نزول کرده است

در جامعه افراد به هم فحش می‌دهند، از ورزشکار با ضربان بالا چه انتظاری است

هاشمی طبا: اخلاق عمومی در کشور ما نزول کرده است

بازی سه‌شنبه شب بنفیکا و بارسلونا، یکی از هیجان انگیزترین دیدارهای چند وقت اخیر لیگ قهرمانان اروپا بود. مسابقه‌ای که تا ثانیه‌های آخر با تساوی 4-4 در پیش بود اما در لحظات آخر و در حالی که بازیکن بنفیکا با برخورد به دروازه‌بان بارسا روی زمین افتاد، یک ضدحمله برای کاتالان‌ها شکل گرفت و رافینیا در دقیقه 96، گل پنجم آبی و اناری پوشان را به ثمر رساند تا برونو لاژ، سرمربی بنفیکا در پایان بازی بگوید: «ما به داور باختیم نه به بارسلونا». این تنها واکنش اعتراض‌آمیز مربی تیم بازنده بود و بازیکنان دو تیم در پایان بازی به هم خسته نباشید گفتند تا تنها رد و بدل شدن 9 گل در شب بارانی لیسبون در ذهن دوستداران فوتبال باقی بماند. این در حالی است که چند ساعت قبل از این بازی و در لیگ برتر فوتبال، علاقه مندان در دیدارهای مختلف، شاهد حاشیه‌هایی بودند که در نوع خود بسیار عجیب بود. از درگیری حامد لک دروازه‌بان مس رفسنجان با عکاس و لگد پرت کردن به سمت او تا خوشحالی عجیب مهدی محبی بازیکن سپاهان در دیدار با چادرملو که باعث عصبانیت تماشاگران یزدی شد و درگیری و شکستن شیشه اتوبوس سپاهان را در پی داشت. در ادامه هم فحاشی عجیب ساکت الهامی سرمربی نساجی به یحیی گل‌محمدی سرمربی فولاد که به سرعت در فضای مجازی وایرال شد و موجب محرومیت فوری الهامی تا اطلاع ثانوی شد. این حواشی تنها مربوط به فوتبال نیست و در سایر رشته‌های ورزشی هم درگیری‌هایی رخ می‌دهد که همه را انگشت به دهان کرده است. در هفته نوزدهم لیگ برتر والیبال، کری عرشیا به‌نژاد پاسور شهرداری ارومیه با هواداران پاس گرگان، از شعار و فحاشی به زد و خورد و درگیری فیزیکی در زمین کشید تا جایی که یکی ازهواداران پاس با زدن مشت به صورت جواد حسین‌آبادی بازیکن شهرداری، او را مصدوم و روانه پزشکی قانونی کرد. در حساس‌ترین بازی هفته نوزدهم لیگ برتر فوتسال نیز، مس سونگون در خانه مغلوب گیتی‌پسند شد که بعد از پایان بازی و حین خروج بازیکنان تیم میهمان، هواداران مس با پرتاب بطری به آنها حمله کردند. این موضوع باعث شد به آسیب شناسی این بداخلاقی و خشونت همگانی در ورزش ایران بپردازیم.
سیدمصطفی هاشمی‌طبا، رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی و رئیس پیشین کمیته ملی المپیک، در این خصوص به «ایران ورزشی» گفت: «متأسفانه باید بگویم که اخلاق عمومی در کشور ما نزول کرده است. پرخاشگری‌هایی که آدم‌ها در خیابان نسبت به هم انجام می‌دهند و حتی رفتار کسبه هم با مشتریان می‌بینیم که خوب نیست. اما وقتی ما می‌بینیم که در سطوح بالا هم بداخلاقی‌هایی صورت می‌گیرد، چه انتظاری از یک ورزشکار داریم در زمین که می‌دود و به خاطر آن ضربان قلبش بالا می‌رود، بتواند خودش را در مواجهه با یک درگیری کنترل کند؟ این در حالی است بعضی وقت‌ها شاهد هستیم افرادی که پشت میز نشسته‌اند، به هم فحاشی می‌کنند.»
او ادامه داد: «من قضیه را این طور می‌بینم که ما در کشورمان تربیت را جزو آموزش و پرورش نمی‌بینیم. در حالی که اولین وظیفه آموزش و پرورش، تربیت انسان‌هاست اما به آن توجه چندانی نمی‌شود. در این شرایط، این بداخلاقی تا سطح نخبگان ما هم پیش می‌رود. در دوره‌های مختلف مجلس، شاهد بوده‌ایم که گاهی نمایندگان به هم بی‌احترامی می‌کردند و حتی به مهندس بازرگان با آن سابقه، حرف نامربوط زده می‌شد. این در حالی است که حتی در قرآن و در آیه «وَلَا تَسُبُّوا الَّذِینَ یدْعُونَ مِنْ دُونِ‌الله...» پرورگار می‌فرمایند: «به معبودانی را که کافران به جای خدا می‌پرستند، دشنام ندهید که آنان هم از روی دشمنی و نادانی خدا را دشنام خواهند داد.» اما ما در جامعه می‌بینیم که افراد به برادر مسلمان خود فحش می‌دهند و تهمت می‌زنند. در همه جا هم هست. از مجلس گرفته تا مطبوعات و ورزش. وقتی هم که از سطوح بالا این اتفاق می‌افتد، به سطوح پایین جامعه سرایت می‌کند. نارضایتی‌های اجتماعی هم در رخ دادن این درگیری‌ها مؤثر است. بنابراین این اتفاق‌ها در ورزش و در بین هواداران هم رخ می‌دهد.»
هاشمی‌طبا درباره اینکه چه راه‌حلی برای کمتر شدن این بداخلاقی وجود دارد، پاسخ داد: «راه حل آن، مؤدب بودن است. وقتی مدیران سطوح بالای جامعه ما، نمایندگان مجلس و افراد سرشناس مؤدب باشند، این ادب به سطوح پایین‌تر جامعه نیز می‌رسد اما اگر آنها حقوق همدیگر را رعایت نکنند، نباید انتظاری داشت.»
این مدیر سیاسی و ورزشی باسابقه کشور، درباره فضایی که در آستانه انتخابات فدراسیون فوتبال وجود دارد و کاندیداها در آن به هم تهمت می‌زنند، چنین نظر داد: «شما ببینید وقتی افرادی توسط مجلس خبرگان برای انتخابات تأیید می‌شوند، وقتی به تلویزیون می‌آیند، به آنها می‌گویند شما این کاره هستید! در این شرایط چنین فضایی در انتخابات فدراسیون هم به وجود می‌آید. در حالی که تهمت زدن و دشنام دادن در اسلام بشدت تقبیح و منع شده و وقتی ما این کار را می‌کنیم، مردم هم می‌گویند خب ما هم این رویه را در پیش می‌گیریم و اشکالی ندارد.»
 
انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین‌های مصاحبه