۵۰۰ واحد بوم گردی تجربه ها و برنامه های خود را در کرمان به اشتراک گذاشتند
شروعی برای جهانی شدن بومگردی ایران
نماینده سازمان جهانی گردشگری: ایران، آغازگر حرکتی الهامبخش در توسعه گردشگری روستایی است
فرهنگ
100148

اولین سالروز ثبت ملی بومگردیها (۳۱ اردیبهشت ماه) در تقویم ملی با حضور ۵۰۰ واحد بومگردی در کرمان جشن گرفته شد. به مناسبت این رویداد ملی، قطار ویژهای با الهام از نقش و نگارهای اصیل ایرانی تزئین شده از تهران به حرکت درآمد تا جلوههایی از فرهنگ، طبیعت و میهماننوازی مردم کرمان را به مسافران نمایش دهد.
ایران آنلاین: این قطار، ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴، همزمان با روز ملی بومگردی پس از عبور از شهرهای مختلف به کرمان رسید. این استان تاریخی در بناهایی چون ارگ راین، کویر شهداد، باغ قاجاری شاهزاده ماهان، ارگ بم و در شهرهای رفسنجان و کرمان، میزبان شرکت کنندگان در این جشن شد. در حاشیه این جشنواره، رویداد بینالمللی راه ادویه شامل نمایشگاه گردشگری خوراک و ادویه، سوغات و اقوام ایرانی در میدان تاریخی ارگ کرمان نیز برگزار شد.
یک الگوی اقامتی ایرانی
محمد جهانشاهی، دبیر کمیته ملی طبیعت گردی و گردشگری سبز وزارت میراث فرهنگی و ایده پرداز ثبت روز «بومگردی» در تقویم ملی، در گفتوگو با «ایران» بومگردیها را شکل گرفته از مختصات زیستی ایرانیان میداند که با نقشی که در حفظ ارزش عناصر فرهنگی وهویتی در کنار ارزشهای زیستمحیطی دارند، یک الگوی اقامتی مخصوص گردشگری ایران را شکل دادهاند.
فدریکا لویسی، نماینده سازمان جهانی گردشگری(UNWTO)در پیامی به این رویداد، برگزاری جشن ملی بومگردیها را اقدامی الهامبخش و همسو با اهداف توسعه پایدار دانست و گفت: «ایران، آغازگر حرکتی الهامبخش در توسعه گردشگری روستایی است. گردشگری میتواند موتور توسعه، اشتغال و امید در مناطق کمتر برخوردار باشد.»
3700 اقامتگاه بومگردی در ایران
جهانشاهی یکی دیگر از ویژگیهای مثبت بومگردیها را گستردگی آنها در سطح کشور دانست و گفت: «3700 اقامتگاه بومگردی در ایران مجوز فعالیت دارند.» او جشن ملی بومگردیها را که از 31 اردیبهشت ماه تا 2 خرداد ماه در کرمان برگزار شد فرصتی برای اقامتگاههای بومگردی دانست که به بهانه این روز ملی، توانستند تصویری از ارزشها و توانمندیهای خودشان را به نمایش بگذارند. به گفته جهانشاهی 10 درصد از بومگردیهای کشور در کرمان فعالیت میکنند و همین موضوع باعث شده تا استانداری کرمان برای میزبانی اولین جشن بومگردیها در کرمان اعلام آمادگی کند که با موافقت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی روبهرو شد.
سلام دنیا به کرمان ۱۴۰۵
جهانشاهی برگزاری اولین جشن ملی بومگردیها را با شکوه توصیف کرد و با اشاره به نامگذاری سال 1405 بهعنوان سال سفر به کرمان گفت: « استانداری کرمان برگزاری این رویداد را شروعی برای کرمان دانست تا این استان بتواند در سالجاری جایگاه خود را در گردشگری داخلی وخارجی ارتقا دهد.»
محمدعلی طالبی، استاندار کرمان نیز با تأکید بر ظرفیتهای منحصربهفرد استان در حوزه میراثفرهنگی و گردشگری، در این جشن گفت: «کرمان استانی با گنجینهای از آثار تاریخی، تنوع اقلیمی و غنای فرهنگی است که در مقیاس ملی و بینالمللی کمنظیر است. امروز، فصل جدیدی در بهرهبرداری خردمندانه از این داشتهها آغاز میشود.»
او با اشاره به سند تحرکبخشی استان کرمان افزود: «در این سند، گردشگری بهعنوان محور راهبردی توسعه تعریف شده و ذیل برنامه جامع «سلام دنیا به کرمان ۱۴۰۵» طرحهای متنوعی برای توسعه زیرساختها، جذب سرمایه و ارتقای برند گردشگری کرمان پیشبینی شده است.»
بازتولید مستمر هویت ملی
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز در این رویداد، بومگردی را فراتر از یک صنعت دانست و گفت: «این پدیده فرهنگی-اقتصادی، عصاره زنده تمدن ایرانزمین است که باید از دل روستاها و جوامع بومی احیا و بازشناسی شود.» او بومگردی را نه صرفاً یک فعالیت اقتصادی، بلکه جلوهای زنده از هویت، فرهنگ و تمدن دیرپای ایرانی معرفی کرد. صالحیامیری کرمان را مهد گنجینههای تاریخی-تمدنی همچون روستای میمه در شهر بابک و بیابان لوت در شهداد خواند و افزود: «این خطه نه صرفاً بستری جغرافیایی، بلکه منشأ تمدنی با هزاران سال پیشینه است که با کهکشان شب، نمادی از شکوه و رازهای تاریخ درخشان ایران را به تصویر میکشد.» او، بومگردی را بازنمای تمامعیار فرهنگ و سبک زندگی ایرانی دانست و گفت: «بومگردی بیش از آنکه یک صنعت باشد، زیستبوم فرهنگی است که در آن پوشاک، خوراک، زبان، صنایعدستی، آداب و رسوم بهصورت یکپارچه و زنده جریان دارد و این همان بازتولید مستمر هویت ملی است.»
وزیر میراثفرهنگی، بومگردی را مفصل پیوند میان سه رکن اساسی توسعه فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی معرفی کرد و گفت: «این پدیده، با تأکید بر کالبد و محتوای فرهنگی روستا، فرصت نابی برای باززایی و نوسازی فرهنگی-اقتصادی روستاهای ایران و حتی معکوس کردن روند مهاجرت از روستا به شهر است.» صالحیامیری با تأکید بر لزوم توسعه همهجانبه بومگردی در تمامی روستاهای ایران گفت: «هدف ما این است که در هر روستا حداقل یک خانه بومگردی شکل گیرد؛ خانهای که صرفاً محل اقامت نیست، بلکه مرکز زنده بازتولید هنر، ادبیات، فرهنگ و مهر ایرانی باشد. این راه با اراده ملی و همت فعالان این عرصه شدنی است.»
گردشگری اولویت دولت چهاردهم
براساس آمارهایی که «انوشیروان محسنی بندپی»، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی در رونمایی از پوستر جشن ملی بومگردیها ارائه داد ۳ هزار و ۷۰۰ اقامتگاه بومگردی دارای مجوز در سطح کشور فعالیت دارند و مجموعههای بومگردی در نوروز امسال با ۴ درصد افزایش (52 درصد) نسبت به نوروز پارسال، تنها مراکز اقامتی رسمی در کشور بودند که با افزایش گردشگر روبهرو بودند. معاون گردشگری اعتقاد دارد که با رونق گرفتن بومگردیها، مشکلاتی از جمله حاشیه نشینی کلانشهرها و مهاجرت از روستاها برطرف خواهد شد و روستاییان میتوانند با مهاجرت معکوس خدمات خود را در روستاها ارائه کنند.
معاون گردشگری، اولویت دولت چهاردهم را گردشگری میداند و میگوید: «دو راهبرد «ارتقای جایگاه گردشگری در نظام حکمرانی» و «ارتقای دیپلماسی گردشگری در عرصههای بینالمللی» از اولویتهای این وزارتخانه است.»
انوشیروان محسنی بندپی درباره دلیل انتخاب کرمان بهعنوان اولین میزبان جشن ملی بومگردی گفت: «کرمان یکی از سه استان کشور است که بیشترین جمعیت روستایی را دارد و جاذبههای مختلف را در خود جای داده است؛ همین موضوع باعث شد تا میزبانی اولین جشنواره ملی بودمگردیهای ایران به کرمان واگذار شود.»
محسنیبندپی، با اشاره به نقش چندوجهی صنعت گردشگری در توسعه ملی، تأکید کرد: «گردشگری، صرفاً یک فعالیت اقتصادی نیست؛ بلکه بستری برای تقویت هویت، پیوندهای اجتماعی، دیپلماسی فرهنگی و ارتقای سلامت روان جامعه است. آنچه در کرمان رخ داد، یک نمونه عملی از همگرایی فرهنگی، اقتصادی و مدیریتی در چهارچوب توسعه پایدار است.» او گفت: «صنایعدستی بهعنوان جلوه عینی پیوند هویت با معیشت، نقشی کلیدی در توسعه پایدار ایفا میکند و استان کرمان با برخورداری از ۱۰ اثر ثبتشده جهانی و پنج فرودگاه فعال، مستعد تبدیلشدن به قطب صنایعدستی و بومگردی در مقیاس ملی و فراملی است.»
او با اشاره به شعار توسعهمحور استان کرمان «لبخند دنیا به کرمان ۱۴۰۵» گفت: «امیدواریم با همافزایی دولت، بخش خصوصی و بدنه نخبگانی استان، این لبخند تا سال ۱۴۰۵ بر چهره مردم و بافت تاریخی کرمان بنشیند.»
نقطه شروع
یاور عبیری، رئیس جامعه بومگردی کشور نیز تأکید کرد: «این جشن، تنها یک رویداد تقویمی نیست، بلکه نقطه شروعی برای مسیری بلند و هدفمند در جهت جهانی شدن بومگردی ایران است.» وی با اشاره به روند صعودی و انسجامیافته جامعه بومگردی کشور، تأکید کرد که فعالان این عرصه در جایجای ایران ظرفیتهای بیبدیلی برای عرضه دارند و باید این پتانسیل به سمت اقدامهای بزرگتر سوق داده شود.
عبیری ثبت رسمی این جشن در تقویم ملی را یک دستاورد دانست که میتواند بستر مناسبی برای گسترش ارتباطات ملی و بینالمللی در حوزه گردشگری فرهنگی و روستایی باشد.
در اولین جشن ملی بومگردیها، از «مازیار آل داوود» به عنوان پدر بومگردیهای کشور، از «پورنگ پورحسینی» به دلیل تدوین آییننامههای اقامتگاههای بومگردی و از «محمد جهانشاهی» به دلیل ارائه ایده ثبت روز ملی بومگردیها در تقویم ملی، امام جمعه و شورای شهر لافت به دلیل حمایت و کمک به راهاندازی بومگردیها در این بندر و ... تجلیل شد.
بیانیه اقتصاد مبتنی بر فرهنگ برای آیندهای پایدار
شرکت کنندگان در بیانیه پایانی اولین جشن ملی بومگردی؛ فرهنگ، صلح و همبستگی را ستونهای فردای این سرزمین دانستند. آنها در این بیانیه اعلام کردند: «بومگردی برای ما تنها ثبت یک سفر نیست، بلکه راهی است برای بازشناسی هویت، گفتوگوی فرهنگی میان اقوام ایرانی و احیای ریشههایی که در گذر زمان مغفول ماندهاند. در این جمع پرشور، بار دیگر به این باور رسیدیم که روستاها پایان راه نیستند، بلکه آغاز تمدن عمیق این سرزمین هستند و زنان و جوانان نه تماشاگران، بلکه معماران پویای آینده کشورند. زنان، ستونهای اقتصاد مادرانه و حاملان دانش بومی، در این حرکت ملی نقشی فعال و اثرگذار ایفا کردهاند. مردمانی که اقامتگاههای بومگردی را با عشق بنا کردهاند، امروز بهدرستی حافظان میراث کهن ایران و توسعهدهندگان آیینها و سنتهای نیاکان ما هستند. اکنون و در پایان این جشن، بار دیگر به خود یادآوری میکنیم: اقتصاد مبتنی بر فرهنگ نه تنها ممکن است، بلکه ضرورتی اجتنابناپذیر برای آیندهای پایدار است.این اقتصاد میتواند با تقویت جامعه روستایی، احیای سنتها و ایجاد فرصتهای برابر، رؤیای مهاجرت معکوس را به واقعیت تبدیل کند.ما جامعه بومگردی ایران، با باور به فرهنگ ایرانی، یک گام دیگر به سوی صلح پایدار، توسعه متوازن و عدالت اجتماعی برداشتهایم. این پایان یک جشن است، اما آغاز راهی بزرگتر برای آیندهای روشنتر است.»
انتهای پیام/