«سلام علیکم حاج آقا» هیچ ربطی به «مارمولک» ندارد/ ماجرای ممیزی ۱۸ دقیقهای
هنر
101029

تهیهکننده «سلام علیکم حاج آقا» گفت: فیلم ما هیچ ربطی به «مارمولک» که درباره لباس روحانیت بود، ندارد. این فیلم در حمایت از روحانیت است اما در نهایت، ۱۸ دقیقه از آن کم کردند.
ایران آنلاین: محمدرضا محمدی درباره توقف ۸ ساله برای اکران این فیلم گفت: قصه ۶ روحانی را در فیلمنامه داشتیم که همین، حساسیتهایی را ایجاد کرده بود. فیلمنامه اصلی ما ۱۲۰ تا ۱۳۰ دقیقه بود اما در نهایت بین ۱۳ تا ۱۸ دقیقه از فیلم را حذف کردیم؛ با این حال تکلیف کارنامه من روشن است؛ حتی اگر قرار بود این فیلم توقیف تا ابد هم باشد، میپذیرفتم و تبعیت میکردم.
به گزارش ایرنا، وی افزود: از ابتدا تاکید داشتم که در حال حاضر همه چیز دارد به اسم روحانیت تمام میشود؛ پس به من که از دل انقلاب هستم اجازه دهید که اگر ضعفی هست، من مطرح کنم که امین هستم و حریمی دارم. راه هنرمند باید باز باشد تا کار کند؛ البته این طور تصور میشد که این فیلم نمونه جدیدی از «مارمولک» است و برای همین حساسیتهایی ایجاد شده بود.
وی در این باره توضیح داد: «مارمولک» هیچ ربطی به این فیلم ندارد، آن فیلم درباره لباس روحانیت بود اما «سلام علیکم حاج آقا» در حمایت از روحانیت است. هدف این بود تا بگوییم در جامعهای که دروغ هست روحانیت وارد میدان شود و مشکلات را حل کند. روحانیتی که خودش طعمه دشمن شده باشد، مراقبت از فضای فکری خود نمیکند. ما میخواستیم بگوییم از روحانیت انتظار داریم در فضاهای مختلف، هدایت و تولید اندیشه داشته باشد.
این تهیهکننده درباره دریافت پروانه ساخت و چالشهای آن گفت: ما یک دوره ۸ ماهه را برای پذیرش فیلمنامه درگیر بودیم. بعد از ۸ ماه که توانستیم مجوز بگیریم، به ما گفتند همان طرح خودتان را بسازید! دوستان میدانستند که من حداقلهای رسانه را بلدم اما در آن روزگار، گرفتار جریان دمدستی و سلیقهای شدم و دیگر نخواستم پیگیری کنم. کار متوقف ماند تا به دولت شهید رئیسی رسید.
شهید رئیسی فیلم را دیدند تا پروانه نمایش گرفت
وی افزود: آقای اسماعیلی که وزیر شدند، من نامه زدم که این کار برای اکران دچار مشکل شده، ایشان نامهای به آقای خزاعی نوشتند که مشکل فیلم را برای اکران حل کنید. در آن زمان کار بلاتکلیف بود و با این نامه کلا توقیف شد. بعد از آن تلاشهای بنده به جایی رسید که در نهایت شهید رئیسی کار را دیدند تا پروانه نمایش گرفت.
محمدی تاکید کرد: حاج آقا گفتند این کار به نفع کشور است، چرا باید متوقف بماند؟ ایشان دستور داد و پروانه نمایش فیلم ما در اسفند ۱۴۰۲ صادر شد؛ البته که یک سال طول کشید تا به ما ابلاغ کنند پروانه نمایش فیلم صادر شده است.
چرا وزارت ارشاد دو بار اکران فیلم را به تعویق انداخت؟
تهیهکننده «سلام علیکم حاج آقا» درباره تعویق دوهفتهای اکران این فیلم نیز اظهار داشت: بعد از ۸ سال غصه خوردن تیم و سرمایه بلاتکلیف، قرار بود فیلم را در ۱۷ اردیبهشت ماه امسال اکران کنیم. ۲۴ ساعت قبل از اکران، معاونت سینمایی وزارت ارشاد تماس گرفتند و اطلاع دادند که وزیر گفته باید اکران فیلم دو هفته عقب بیفتد؛ دلیل آنها هم این بود که اکران فیلم با سمینار ۱۰۰ سالگی روحانیت شیعه همزمان شده. من حتی گفتم اصلا فیلم را ببرید و در همان سمینار اکران کنید، اما نپذیرفتند.
وی ادامه داد: در آخر با چانهزنیهای مرسوم مجوز دادند تا فیلم از ۲۷ اردیبهشتماه اکران شود. این قرار را شنبه ۲۰ اردیبهشتماه گذاشتیم. یک مرتبه با من تماس گرفتند و گفتند کمیسیون فرهنگی مجلس میخواهد فیلم را ببیند و تا آنها فیلم را تماشا نکنند، نمیتوانیم آن را اکران کنیم! قرار شد خودشان هماهنگ کنند تا ارشاد سالنی را بگیرد و اعضای کمسیون آنجا کار را ببینند اما خبری از سوی ارشاد به من داده نشد و من نگرانی تبلیغات را داشتم.
محمدی با بیان اینکه در نهایت خودم با آقای رسایی، رئیس کمیته هنر و رسانه مجلس هماهنگ کردم، افزود: ۲۳ اردیبهشتماه توانستیم فیلم را برای اعضای کمسیون فرهنگی مجلس اکران کنیم. آنها بسیار از کار استقبال و تعجب کردند که چرا فیلم تا بهحال توقیف بوده!
این تهیهکننده افزود: اعضای کمیسون هیچ ممیزی و اصلاحیهای ندادند و منطقی با کار برخورد کردند. خودشان گفتند چنین اتفاقی در تاریخ سینمای ایران نیفتاده که اعضای کمیسیون فرهنگی فیلمی را تماشا کنند. وقتی از آنها جویا شدم که چه زمانی نتیجه را به معاونت سینمایی اطلاع میدهید؟ گفتند ما از اکران کار جلوگیری نکردیم، صاحب این فیلم ارشاد است؛ چرا توپ را در زمین کمیسیون فرهنگی انداختهاند؟
۳۰ درصد فیلمنامه اولیه حذف شد
وی در پاسخ به اینکه به جز حذفیات پس از ساخت، قبل از آن نیز حذفیاتی داشتید، گفت: ۳۰ درصد فیلمنامه اولیه حذف شد؛ نقاط جذاب زیادی داشتیم اما آنها را حذف کردیم. از آنچه که به تصویر کشیدیم نیز ۱۳ تا ۱۸ دقیقه حذف شد.
محمدی درباره انتخاب بازیگران نیز گفت: اگر ۱۵ یا ۲۰ میلیارد تومان پول داشتیم، بازیگران چهره میآوردیم؛ البته بازیگرانی که داریم همه چهرههای صاحبنام و شکل گرفته از تلویزیون و صدالبته بازیگران خوبی هستند.
وی افزود: از آنجا که قرار بود در آن سال این فیلم را با ۲ الی ۳ میلیارد تومان تولید کنیم، متناسب با بضاعت خود، بازیگران را انتخاب کردیم. جمعبندی من این بود که به دلیل اینکه کار اول است، به سراغ بازیگرانی برویم که کمحاشیهتر هستند.
این تهیهکننده در پاسخ به اینکه برای حضور کدام بازیگران مشکل ممیزی داشتید، گفت: علاوه بر اینکه برای حضور آقای لرستانی مشکلی نداشتیم، برای حضور آقای ارژنگ امیرفضلی نیز مشکل ممیزی نداشتیم.
انتهای پیام/