کاهش ۴۰ درصدی بارشها کانونهای ریزگرد را فعال کرده است؛
گرد و غبار در نصف ایران
جامعه
109009

تابستان امسال افزون بر گرما و خشکسالی و کم آبی و چالشهای تأمین برق یک معضل مهم دیگر هم دارد و آن آلودگی هوا به دلیل تغییرات شرایط اقلیمی و طبیعی است.
گروه ایران زمین: تودههای گرد و غبار با هر وزش بادی از دشتهای خشک و کویر زده و بیابان شده بر میخیزند و آسمان شهرها و روستاهای کوچک و بزرگ را آلوده میکنند. ذرات غبار و نرمههای خاک بیابان و کویر حالا روی خانهها، ماشینها و خیابانهای تهران، کرج، قزوین، اصفهان، اهواز، همدان، تبریزو حتی شهرهای شمال کشور مینشیند. اگر پرسشتان این است که این وضعیت تا کی تداوم دارد باید گفت؛ معلوم نیست. فعلاً سازمان هواشناسی تداوم آلودگی هوا تا پایان هفته را برای بسیاری از شهرها از جمله تهران و کرج پیشبینی کرده است. شرایط آلودگی هوا در استان خوزستان روز گذشته به اوج خود رسید طوری که هیچکدام از شهرهای این استان هوای سالم نداشتند و تمام ۲۲ شهر استان در وضعیت ناسالم ودو شهر استان در وضعیت خطرناک هوا قرار داشتند. طبق اعلام سامانه پایش کیفی هوای کشور، ساعت ۹ صبح روز دوشنبه بر اساس اندازهگیری ذرات معلق به میزان ۲.۵ میکرون، وضعیت شهر حمیدیه با شاخص ۲۹۷ و سوسنگرد ۲۶۸ میکروگرم بر مترمکعب در وضعیت بسیار ناسالم قرار گرفت.
مردم مراقب خودشان باشند
به گفته صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور، فعال شدن کانونهای آلودگی در اطراف تهران و شهرهای دیگر به آلودگی هوا دامنزده است. امسال سال خشکی بود و مراتع تبدیل به کانونهای گرد و خاک شدند. با وزش باد در اطراف شهرها، این گرد و خاکها به داخل شهر کشیده میشوند. این شرایط در حال حاضر در عموم نقاط کشور بجز شمال غرب و نیمه شمالی، وجود دارد. استانهای اصفهان، کرمان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس و خراسان جنوبی درگیر این چالش هستند. شرایط خیزش گرد و خاک و تحت تأثیر قرار دادن شهر تهران تا آخر هفته در اوایل شب وجود دارد. الان بحث آلودگی خودروها خیلی مهم نیست و گرد و خاک اثر بیشتری بر آلودگی گذاشته است. ضیائیان خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیمی از کشور از جمله کرمان، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس، اصفهان، یزد و تهران درگیر پدیده گرد و غبار هستند.
وی در رابطه با راهکار عبور از بحران فعلی بیان کرد: «واقعیت این است که در حال حاضر هیچ کاری برای حل این مشکل نمیتوان انجام داد و کل کشور را درگیر کرده است. بارشها در سراسر کشور تا الان ۴۰ درصد نسبت به سالهای قبل کاهش داشته است. برای کشوری مانند ایران، کاهش ۴۰ درصدی بارش عدد بسیار بالایی است. بجز خودمراقبتیهای جامعه، هیچ راهکاری برای عبور از آلودگی هوای فعلی وجود ندارد. در شرایط گرد و خاک باید از در معرض قرار گرفتن، خودداری کنند. آنچه با توجه به گستردگی وضعیت میبینیم، شرایط عملیاتی کوتاه مدتی وجود ندارد.» او افزود: «در سالهای قبل هم نمونههای مشابهی داشتهایم. وضعیت خوب نیست، اما شگفتزده هم نشدهایم. ما آلودگیهای بیشتر از این را هم در تهران داشتهایم. در سالهای پربارش، وضعیت مسلماً بهتر میشود. سال گذشته بارشهای بهاری خوبی داشتیم و گرد و خاک کمتر بود.»
احتمال وقوع سیل در جنوب شرق کشور
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی با هشدار احتمال مخاطره سیل در بخشهای جنوب شرقی کشور، گفت: «پدیده مونسون سبب شده تا در این موقع از سال شاهد بارشهای شدید تابستانی در جنوب شرق کشور باشیم.»
وی افزود: «بارشها در جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و شمال شرق هرمزگان شدیدتر خواهد بود و با مخاطره سیل همراه است.»
خشکسالی تاریخی خوزستان
از سوی دیگر مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با بیان اینکه مخازن سدهای استان، ۵۰ درصد منفی هستند، گفت: «با یک خشکسالی تاریخی روبهرو هستیم. انتظار میرود مردم و کشاورزان بالادست در شرایط موجود مراعات حال مناطق پاییندست را کنند.» عباس صدریانفر با اشاره به وضعیت آبی استان اظهار کرد: «مخازن ما ۵۰ درصد منفی هستند و ما آوردی نداشتیم. نه استانهای مولد ما برف و ذخیرهای داشتند و نه در استان بارندگی داشتیم و از این بابت با یک خشکسالی تاریخی روبهرو هستیم و قطعاً در این شرایط، نمیتوانیم کشت تابستانه را به شکل عادی پیش ببریم.»
وی افزود: «بنابراین از هماستانیها و کشاورزان استان در بالادست انتظار میرود تا در شرایط موجود مراعات حال مناطق پاییندست را کنند تا بتوانیم از این شرایط عبور کنیم.»
صدریانفر ادامه داد: «کارشناسان مختلف در تمام حوزهها، کارگروه ملی و کارگروه استان به این نتیجه رسیدند که کشتهای آببر و شلتوک نباید در استان اتفاق بیفتد تا مردم پاییندست مانند خرمشهر، آبادان و نخیلاتی که وجود دارند، بتوانند از این پیک تنش آبی در تابستان عبور کنند.»
صدریانفر در خصوص تخصیص بیشتر آب به تالاب هورالعظیم اظهار کرد: «برای این تالاب یک حقآبه را مشخص کردند و ما تا الان و حداقل در سه سال گذشته براساس حقآبهای که مشخص شده آب را به هورالعظیم رساندیم. امسال نیز با وجود خشکسالی، بخشی از آب تالاب تأمین شد و مقداری از آن مانده که انشاءالله تا پایان سال آبی مابقی آن را تأمین کنیم.»
صدریانفر گفت: «هورالعظیم دو بخش ایرانی و عراقی دارد که براساس پروتکلهای بین ایران و عراق (پروتکل ۱۹۷۵) که هنوز پابرجا است، بخش عمدهای از آب این منطقه باید از سمت عراق و دجله و فرات تأمین میشد.»
ایران آنلاینانتهای پیام/