خطیبزاده:
آنچه آمریکا انجام داد، غیرقابلبخشش، غیرقابلفراموشی و نقض آشکار حقوق ایران بود
سیاست
109050

رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه ایران کشوری کوچک نیست؛ خاطرنشان کرد: ایران،کشوری با ۹۰ میلیون جمعیت است و تمدنی که نمیتوان آن را با موجودیتی مانند اسرائیل مقایسه کرد. ایدئولوژی آپارتایدِ آنها مبتنی بر محصور شدن در پایگاههاست. ایران کشوری است که هم از تواناییهایش آگاه است و هم از ضعفهایش.
ایران آنلاین: «سعید خطیبزاده» رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه امروز سهشنبه ۱۷ تیر در وبیناری با عنوان «تجاوز رژیم اسرائیل به ایران: چشم انداز بعدی» در پاسخ به این پرسش که آیا واکنش ایران به حمله ضعیف بوده است، گفت: مقامات اسرائیل دهههاست ادعا میکنند که ایران در پی دستیابی به سلاح هستهای است. اما ایران یک کشور و ملت با سابقهای هزارانساله است. ما شطرنجبازیم و میدانیم چگونه برنامههای راهبردی خود را پیش ببریم.
به گزارش ایرنا، وی ادامه داد: کسانی که ادعا میکنند ایران ضعیف است، تنها میخواهند این تصور را به دونالد ترامپ بفروشند. اگر ایران احساس تهدید امنیتی کند، قطعا واکنشی متفاوت و غیرقابلپیشبینی خواهد داشت.
ایران ظرف ۲۴ ساعت خود را بازیابی کرد
معاون وزیر خارجه با اشاره به اینکه وقتی به تأسیسات ما در خلیج فارس حمله شد، ایران نیز به حمله به حیفا پاسخ داد؛ خاطرنشان کرد: آنها خوب میدانند چرا ایران تصمیم گرفت پایگاه آمریکا در قطر را هدف قرار دهد؛ این یک پیام قوی بود. برخی تصور میکردند ایران پاسخ خود را از طریق عراق خواهد داد، اما ایران این پاسخ را از قطر داد. ما پیشتر به طرفهای درگیر اطلاع داده بودیم. بازیگران بالغ میدانند که اگر روزی ایران بخواهد از تمام تواناییهای خود استفاده کند، نتیجه بسیار متفاوت خواهد بود.
خطیب زاده در ادامه افزود: فرماندهان ایران در حالی هدف قرار گرفتند که در حال انجام عملیات نظامی نبودند؛ آنها شبانه و در خانه ترور شدند. با این حال، مدعیاند که غیرنظامیان را هدف قرار ندادهاند، در حالی که در غزه، ۶۰ هزار فلسطینی مورد هدف قرار گرفتهاند.
وی با تاکید بر اینکه ایران کشوری کوچک نیست؛ خاطرنشان کرد: ایران، کشوری با ۹۰ میلیون جمعیت است و تمدنی که نمیتوان آن را با موجودیتی مانند اسرائیل مقایسه کرد. ایدئولوژی آپارتایدِ آنها مبتنی بر محصور شدن در پایگاههاست. ایران کشوری است که هم از تواناییهایش آگاه است و هم از ضعفهایش. ما ظرف ۲۴ ساعت خود را بازیابی کردیم و پاسخ متناسبی دادیم.
سخنگوی پیشین وزارت خارجه با تاکید بر اینکه ایران در ۲۰۰ سال گذشته، به هیچ کشوری تجاوز نکرده، گفت: خوب میدانیم چگونه به تجاوز پایان دهیم. آنها باید انتخاب کنند که آیا با احترام رفتار میکنند یا با تقابل. آنچه آمریکا انجام داد، غیرقابلبخشش، غیرقابلفراموشی و نقض آشکار حقوق ایران بود. این نخستینبار بود که آمریکا به دلیل یک برداشت راهبردی اشتباه، به ایران حمله کرد. اما همه باید بدانند که این زنجیره با ایران پایان نمییابد.
ایرانیها استاد بقا هستند
خطیب زاده ادامه داد: دونالد ترامپ اعلام کرده بود که بهدنبال تسلیم بیقید و شرط ایران است. اما همان لحظهای که درخواست آتشبس از سوی آنها مطرح شد، نشان داد که آـنها فهمیدهاند ایران کشوری تسلیمپذیر نیست. ایرانیها استاد بقا هستند و همین ماندگاری، اعجاز این ملت است؛ آنها میتوانند برای جهان درسی باشند.
معاون وزیر خارجه با اشاره به اینکه غنیسازی ۶۰ درصدی ایران با اطلاع و همکاری کامل با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام شده و شفاف اعلام شده بود، گفت: آنها به دنبال بهانهای برای حمله بودند. آمریکا حقوق بینالملل را نقض کرد، در حالی که برنامه هستهای ایران، کاملاً صلحآمیز و در راستای اهداف صلحطلبانه است. آنها تلاش کردند روند دیپلماتیک را تحت تأثیر قرار دهند، اما ایران همچنان پای میز مذاکره حاضر است.
خطیب زاده ادامه داد: در بسیاری از گفتوگوهای اخیر با آمریکا، ایدههای خوبی برای رفع نگرانیها مطرح شده و استیو ویتکاف نیز بهخوبی از آنها آگاه است. همه میدانند که ایران همواره شفاف عمل کرده و تمامی اقدامات خود را به آژانس گزارش داده است. ایران هرگز به دنبال تسلیحات هستهای نبوده و نخواهد بود.
این لحظهای حساس و سرنوشتساز برای اروپا است
معاون وزیر خارجه در بخش دیگری از این نشست با اشاره به اینکه اروپا از نظر فرهنگی و اخلاقی امروز هیچ جایگاهی برای ایفای نقش راهبردی ندارد، گفت: در جنگ غزه، برخی کشورهای اروپایی علیه این حملات موضع گرفتند، اما هیچکس حرف آنها را جدی نگرفت. در این ۱۲ روز تجاوز به ایران، اروپا نشان داد حتی توانایی صدور یک بیانیه محکومیت در سازمانهای بینالمللی را هم ندارد. این واقعیت که خود اروپا معمار بسیاری از این سازمانها و ارزشهای لیبرال است، اما نمیتواند آنها را در این نهادها حفظ کند، نشاندهنده فروپاشی قصر حقوق بشر، اخلاق، حقوق بینالملل و هنجارهای بینالمللی است.
وی ادامه داد: امروز اروپا کاملاً عریان است و حتی مردم داخل خود اروپا هم به آن باور ندارند. برای آنها حقوق بشر و ارزشهای بینالمللی اهمیتی ندارد، گرچه خودشان معمار این اصول بودهاند. این لحظهای حساس و سرنوشتساز برای اروپا است. اگر اروپا بخواهد جایگاهی استراتژیک داشته باشد، باید نشان دهد که از لحاظ فرهنگی و اخلاقی صلاحیت آن را دارد. اما تاکنون تنها تلاش کرده برنامههای سیاسی خود را پیش ببرد.
اروپا آخرین کارت استراتژیک خود را در قبال ایران در اختیار دارد
خطیب زاده با اشاره به اینکه اروپاییها شاید بخواهند کارت استراتژیک خود را بازی کنند، خاطرنشان کرد: اما این آخرین کارت آنهاست؛ یا باید از آن استفاده کنند یا نه، یا علیه ایران به کار ببرند یا مواضع خود را بازبینی کرده و به عنوان بازیگری مسئول عمل کنند. چندی پیش نماینده عالی اتحادیه اروپا در توییتر نوشت که ایران باید «پایان برنامه هستهای» را مذاکره کند. این در حالی است که ما برجام را داریم؛ برجام نه تنها حق ایران برای داشتن برنامه هستهای را به رسمیت شناخته بلکه موضوع پایان برنامه هستهای هم در گفتوگوها مطرح است. شاید این اظهارات به دلیل خامی آنها یا دلایل دیگری باشد و در پشت آن کلمات معانی پنهان است. بنابراین، اروپا باید بفهمد که این کارت استراتژیک آخرین فرصت آنهاست. اگر این کارت را به درستی بازی نکنند، برای همیشه در پرونده ایران مهرهای نخواهند داشت.
آمریکا از خاک کشورهای منطقه برای حمله به ایران استفاده می کند
معاون وزیر خارجه با تاکید بر اینکه ما روابط خوبی با قطر داریم و ساعتها پیش از حمله با آنها در تماس بودیم و میدانیم که آنها کنترلی بر پایگاهها ندارند، گفت: با وجود این روابط خوب با دوستان منطقهای، آمریکا از پایگاههای خود در این کشورها علیه منافع ملی ایران استفاده میکند. نمونه بارز آن، ترور شهید سلیمانی است. ما در کشورهای ثالث اقدام نظامی انجام نمیدهیم، اما آمریکا این کار را میکند.
این جنگ یک زنگ بیدارباش برای کل منطقه است
وی با تاکید بر اینکه نیازمند سازوکار امنیتی مشترک میان کشورهای منطقه هستیم، خاطرنشان کرد: این تجاوز نشان داد که اسرائیل به دنبال اعمال هژمونی در منطقه است و قرار نیست متوقف شود؛ تمامی کشورهایی که ظرفیت مقابله دارند، هدف قرار خواهند گرفت. زمانی که اعلام شد نقشه منطقه تغییر خواهد کرد، منظور در واقع تحقق آرمان فلسطین بود. اسرائیل هیچ حد و مرزی برای خود قائل نیست؛ ۶۰ هزار انسان را کشته، به تاسیسات هستهای حمله کرده و اساتید، دانشمندان و افراد بیگناه را هدف قرار میدهد. این رژیم به بازیگری خودسر و بیمحابا تبدیل شده است. این جنگ یک زنگ بیدارباش برای کل منطقه است.
ایران آماده مقابله با متجاوزان است
خطیبزاده با تاکید بر اینکه ایران مدتهاست در این نبرد قرار داشته و جمهوری اسلامی بر اساس فرآیند جنگ حرکت و اقدام میکند، گفت: اگر پاسخ ما بیش از این بود، ممکن بود جنگ به کل منطقه کشیده شود. با این حال، ایران آماده مقابله با متجاوزان است. ترور فرماندهان نظامی ما آسیبزننده بود، اما ایران بر اساس ارزیابیهای روزانه و محاسبات نظامی در زمان جنگ به تجاوزات پاسخ میدهد.
وی با اشاره به اینکه پیمان انپیتی لازم الاجرا است، گفت: شورای عالی امنیت ملی مسئول تنظیم روابط ایران با آژانس و حضور در این پادمان خواهد بود.
پتانسیل استفاده از سند برجام وجود دارد
معاون وزیر خارجه با اشاره به اینکه آمریکا بهصورت یکجانبه از برجام خارج شد و اروپا نیز نتوانست به تعهدات خود عمل کند، خاطرنشان کرد: اگرچه تعهدات اجرایی نشده، اما پتانسیل استفاده از این سند وجود دارد. دیپلماسی همواره یکی از راهها بوده و چه در زمان جنگ و چه در زمان صلح ادامه دارد. مذاکره یکی از ابزارهای دیپلماسی است، اما برای اجرایی شدن آن نیاز به شرایط مناسب و اعتماد به طرف مقابل داریم.
پیامهایی برای مذاکره دریافت میکنیم
خطیب زاده خاطر نشان کرد: پیامهایی برای مذاکره دریافت میکنیم، اما طرف مقابل باید به ایران و جامعه بینالمللی اطمینان دهد که قصد سوءاستفاده از مذاکرات را ندارد و درک کند که اگر نتوانسته اهداف خود را در جنگ محقق کند، باید در میز مذاکره دنبال آن باشد. مذاکره باید بر اساس تساوی و منافع مشترک باشد؛ در غیر این صورت، وارد گفتوگویی بیمعنی خواهیم شد. ایران بارها اعلام کرده که در مسیر دیپلماسی حرکت میکند.
انتهای پیام/