داستان کوتاه جای رمان را نگرفته است/ نویسندگان هم به قیمت فروش کتاب فکر میکنند
فرهنگ
109391

نویسنده «اعلیحضرت تشریففرما میشوند» با بیان اینکه رمان نزدیکترین قالب ادبی به زندگی انسانها است، گفت: آنطور که در سالهای گذشته فکر میکردیم که انسان معاصر به دلیل کمبود وقت و حوصله از رمانهای قطور و مفصل به سمت داستان کوتاه برود در واقع چنین نشد، استقبال مردم از رمان بیشتر است.
ایران آنلاین: هادی خورشاهیان درباره اقبال جامعه نسبت به داستان کوتاه بیان کرد: داستان کوتاه مخاطب دارد، اما آنطور که در سالهای گذشته فکر میکردیم که انسان معاصر به دلیل کمبود وقت و حوصله از رمانهای قطور و مفصل به داستان کوتاه و داستان کوتاهِ کوتاه برود در واقع چنین نشد. اگر نگاهی به قفسه کتابفروشیها بیندازیم، و کتابهایی را که در انتشارات منتشر شده و مردم آنها را میخرند بررسی کنیم، میبینیم استقبال مردم از رمان بیشتر است.
به گزارش ایرنا، این نویسنده با اشاره به اینکه مردم شخصیت نزدیک به خود را در رمان پیدا میکنند، ادامه داد: واقعیت امر این است که رمان نزدیکترین قالب به زندگی انسانها است؛ زیرا رمان سالهای متمادی و وقایع مختلف را در بر میگیرد، همچنین رمان شخصیتهای متفاوت و مختلف دارد، گویی به حالات و روحیات انسانها بیشتر از سایر سبکها نزدیک است؛ به همین دلیل داستان کوتاه به شکلی که فکر میکردیم در فرهنگ داستانخوانی جایگاه خاصی ندارد و مردم به خواندن رمان بیشتر علاقه نشان میدهند.
او درباره مجموعه داستان «اعلیحضرت تشریففرما میشوند» که به تازگی منتشر شده است، گفت: این کتاب مجموعهای از داستانهای کوتاه است، مجموعه ۲۵ داستان است که در فضاهای مختلفی نوشته شده اند، همه را در یک بازه زمانی نزدیک به هم در یک سال نوشته شده است.
به گفته این نویسنده مجموعه داستان «اعلیحضرت تشریففرما میشوند» شامل ۲۵ داستان کوتاه است. عناوین داستانها بدین ترتیب است: «الو! فرشته!»، «تهران شلوغ»، «نسترن»، «تاجوتخت»، «رودخانه»، «ایستگاه آخر دنیا»، «شلیک»، «شب انتخابات»، «توی سنگر فرو رفته بودم»، «کتاب ممنوعه»، «۱۳۳۲»، «این سنگ قبر من است»، «یونس ناموس من نیست؟»، «بردیا»، «پیرمردی با دستهای عجیب»، «اعلیحضرت تشریففرما میشوند»، «مرگ پسرت را باور کن»، «به قصد کشت»، «دوازده شب»، «مگر زبان آدم سرت میشود»، «خالکوبی اژدها»، «ارثیه دایی»، «جنازه کی بود؟»، «مردی که دیگر خودش نبود» و «پاشنهآشیل».
داستانها برشی از زندگی من هستند
خورشاهیان درباره چرایی انتخابش در نوشتن داستان کوتاه در زمانهای که از رمان بیشتر استقبال میشود، توضیح داد: دوست داشتم این داستانها را بنویسم، زیرا آنها برشی از زندگی من هستند، بنابراین مجموعه را با نزدیک ۷۰ داستان در طول یکسال و با علاقه نوشتم. پیش از این تعدادی از داستانها منتشر شده و ۲۵ داستان باقی مانده بود که آنها هم توسط نشر نریمان منتشر شد.
نویسنده مجموعه داستان «اعلیحضرت تشریففرما میشوند» درباره این کتاب بیان کرد: برخی از داستانها واقعگرایانه، برخی سورئال و برخی خانوادگی است، برخی به سبک جنایی نوشته شده اند و برخی سیاسی است، اما محور همه داستانها خانواده است، روابط خانوادگی، ارتباطهایی که اعضای خانواده با یکدیگر دارند نه صرفا فقط زن و شوهر، بلکه رابطه پدر و فرزند، فرزندان با یکدیگر و اعضای مختلف به تصویر کشیده شده است. همچنین تنهایی افرادی که تنها یا در جمع زندگی و تنهایی خاص خود را احساس میکنند.
به گفته او مجموعه داستان «اعلیحضرت تشریففرما میشوند»، درباره جنگ، انتخابات، جدایی زن و مرد، عاشق شدن، سفر و مسائل مختلف است. این مجموعه خانوادگی و اجتماعی است این داستانها برخی در واقعیت و زندگی روزمره اتفاق میافتند و برخی در ذهن ما هستند، مقداری از زندگی روزمره ما ارتباطات اند و بخش قابل توجهی ذهن ماست که در آن زندگی میکنیم من سعی کردم در این کتاب هر دو نوع زندگی را به تصویر بکشم.
نویسندگان هم به چاپ و قیمت کتاب فکر میکنند
خورشاهیان با اشاره به اینکه بیش از ۱۳۰ عنوان کتاب منتشر کرده است، درباره روند انتشار داستان جدیدش بیان کرد: به عنوان نویسندهای که برخی از کتابهایم جایزه گرفتند و برخی از آنها چاپ مجدد شدند، باید بگویم که نویسندگان هم زمانی که کتاب مینویسند، به چاپ و قیمت آن فکر میکنند. من هنوز دغدغه پیدا کردن ناشر دارم. برای همین مجموعه، چند سال پیاپی دنبال ناشر بودم.
من هنوز دغدغه پیدا کردن ناشر دارم. برای همین مجموعه، چند سال پیاپی دنبال ناشر بودمتا اینکه کارشناسِ یک نشر کتاب را پسندید، اما بعد از یک تا دو سال گفت که انتشار این کتاب در اولویت آن نشر نیست. به او حق دادم. یک ناشر دیگر کتاب را پسندید و حتی برای کتاب مجوز گرفت، اما باز هم در اولویت نشر او نبود، به او هم حق دادم. چند سالی کتاب دست ناشر دیگری بود و در نهایت نشر نریمان به این دلیل که مدیرش ناشر و نویسنده است و مجله هم دارد، انتشار کتاب را قبول کرد و کتاب را چاپ کرد.
نویسنده کتاب «موریانهها نمیخوابند» با اعلام اینکه اگر نویسنده نامدار باشد، کتاب به سادگی منتشر می شود، افزود: ناشر باید درباره فروش اطمینان داشته باشد تا روی کتاب سرمایهگذاری کند. ناشر باید بتواند کتاب را بفروشد و اگر نتواند بفروشد چاپ کردن آن معنایی ندارد. به همین دلیل به فروش کتاب فکر میکنم.
بیشتر داستانهای کوتاه روانکاوانه است
خورشاهیان با اشاره به اینکه بیشتر داستانهای کوتاهی که در ایران نوشته میشود، روانکاوانه است، ادامه داد: پیش از این هم بیشتر داستانهای کوتاه روانکاوانه بود، از زمانی که نیکلای گوگول (نویسنده روس)، ادگار آلنپو (نویسنده امریکایی) رمان نوشته اند، از وقتی که گیدو موپاسان داستان نوشت، داستانها زمینه روانشناسانه داشتند. امروزه بیشتر جریانهای سیال ذهن و داستانهای روانکاوانه مد نظر ما است. در بسیاری از داستانها واقعیت اتفاق نمیافتد، داستانها بیشتر وقایع ذهنی هستند.
این نویسنده در توضیح روند انتخاب عنوان کتاب «اعلیحضرت تشریففرما میشوند» گفت: این کتاب اول عنوان دیگری داشت و بعد که ناشر نتوانست کتاب را منتشر کند، تصمیم گرفتم برای کتاب عنوان دیگری انتخاب کنم. آن عنوان کتاب توسط ناشر دیگر مجوز گرفت و منتشر نشد، ناشر آخر پیشنهاد داد که عنوان کتاب را تغییر دهیم و از میان عناوین مجموعه داستان، عنوان یکی از آنها را انتخاب کردیم. نمیتوان گفت که این عنوان معرف کل ۲۵ داستان است، اما در بخشی که به روانشناسی، خانواده، سیاست و اجتماع ربط دارد، این داستان میتواند نماینده این مجموعه باشد.
انتهای پیام/