نگاه به آینده از منظری تازه

محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در یادداشتی نوشت: حادثه تلخ و عبرتآموز جنگ تمامعیاری که اسرائیلیها و آمریکاییها علیه ایران راه انداختند، ظرفیت ملی ما را در جامعه افزایش داد و درسهای روشنگری برای حوزه سیاسی ما به جا گذاشت. در سالهایی شاهد بودیم که برخی صاحبان قدرت و مکنت تلاش کردند تا ظرفیتهای ملی را به نفع حوزه یا جریان سیاسی خود مصادره کنند.
ایران آنلاین: این مصادره به گونهای نبود که ساختار سیاسی را یک مفهوم یا منظومه تمام و کمال در نظر بگیرد، بلکه ابتدا شأن حوزه سیاسی را در حد تدابیر و تصمیمهای صنفی، حزبی و گروهی خود کاهش میدادند و سپس آن ظرفیتها را به نفع خود مصادره میکردند. در واقع، تلاششان این بود تا امکانات، توانمندی و قابلیتهای ایران را مصادره کنند و خود را نماینده آن قرار دهند.
اگر چنین رفتاری پسندیده بود، حداقل انتظار میرفت که در برابر حادثهای سنگین علیه تمامیت ایران، این ظرفیت محدود بتواند از ایران و استقلال آن دفاع کند. در حالی که مشخص شد هیچ گروه، قبیله یا تفکر سیاسی محدودی، آنهم با قرائتهای مضیق خود، بهتنهایی توان رفع تهدید از کشور را ندارد. در جنگ اخیر دیدیم که ظرفیتهای ملی، خود را بهگونهای فراتر از همه گروهها نشان دادند. جنگ اخیر از نظر تخریبها یا شهادتها تلخ بود، اما درس سیاسی و اجتماعی هوشمندانهای به مسئولان ما داد.
آنچه آقای قالیباف هم به آن پرداخت، بیشتر تبیین این فهم یا نگرش است؛ اینکه رئیس قوه مقننه بر این مسأله تصریح میکند، واقعیتی ارزشمند است و باید ستایش شود. باید این نوع نگاه و این نوع تغییر را قدر دانست. اما سخن این است که صرف احترام و تبلیغ این نکات کافی نیست. هنگام بروز یک بحران علیه ایران، یعنی جنگ اخیر، همه ایرانیان از هر قشر، گروه، تفکر، قومیت و سابقه سیاسی و غیرسیاسی، یکپارچه در برابر دشمن واحد ایستادند، گلایههای خود را کنار گذاشتند و انسجام فراگیر خود را نشان دادند. این مسأله تا آنجا اهمیت دارد که در کنار نظامیان خوبمان، حتی میتوانیم بخشی از وقوع آتشبس را نتیجه این امر بدانیم که دنیای پیرامونی ما که در برابر ما ایستاد، متوجه شد که حملات آنان، نهتنها نتوانسته به شکافهای اجتماعی دامن بزند، بلکه جامعه متحدتر هم شد. اساساً این اتحاد فراگیر ایرانیان بود که دشمن را عقب راند. به عبارت دقیقتر، آتشبس یکی از آثار بیان نشده این انسجام بزرگ ایرانیان بود. این وحدت ملی نشان میدهد که در کنار دولت ملی، جامعه مدنی بزرگ و قوی داریم. اما حالا پس از جنگ، باید به مطالبات و توقعات این جامعه مدنی توجه شود. نمیتوان خواست ملت را به مسألههای پیشپاافتاده یا نگاههای بسته برخی با هر گرایش سیاسی تقلیل داد. امروز این فرصت برای مسئولان ما فراهم شده تا این مطالبات را دریابند و بهدرستی به آن پاسخ دهند. مهمترین مخاطب این مطالبات، مجلس شورای اسلامی است. قوهای که نمایندگانی از طبقات مختلف جامعه را در خود جمع کرده، میتواند سخنگوی خواست ملت باشد و دیدگاههای متکثر و متنوع طبقات اجتماعی را نمایندگی و این دیدگاهها را به قاعده و قانون تبدیل کند تا چنین قانونی به عنوان امری مورد دفاع از جانب حاکمیت و ملت، جنبه عملی پیدا کند. از این جهت، از سخنان آقای قالیباف استقبال میکنیم و معتقدیم باید از چنین منظری به آینده نگاه کرد، از زاویهای جدید تا بتوانیم از کشور در برابر دشمنان خارجی صیانت کنیم.
انتهای پیام/