رئیس مرکز تحقیقات پوکی استخوان دانشگاه علوم پزشکی تهران:
شکستنی است؛ احتیاط کنید!
یک سوم از جمعیت ۵۰ سال به بالای کشور پوکی استخوان دارند
جامعه
112804
نیمی از جمعیت ۵۰ سال و بالاتر کشور مبتلا به کاهش تراکم استخوان و حدود یک سوم آنها مبتلا به پوکی استخوان هستند. کاهش شدید مصرف لبنیات، سبک زندگی کمتحرک، فقر تغذیهای و روند سالمندی جمعیت، پوکی استخوان را به یکی از بحرانهای خاموش سلامت کشور تبدیل کرده است.
محدثه جعفری - گروه اجتماعی: این بیماری ارتباط مستقیمی با مصرف کلسیم دارد که براساس مطالعهای که در ایران برای افراد بالای ۵۰ سال انجام شده، حدود ۷۵ درصد از زنان و ۴۸ درصد از مردان کلسیم کافی مصرف نمیکنند و در خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند.
دکتر نوشین فهیمفر رئیس مرکز تحقیقات پوکی استخوان دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید: «با اقدامات پیشگیرانه، آموزش و تشخیص زودهنگام، میتوان بار این بیماری را بهطور چشمگیری کاهش داد. استخوان به عنوان بافتی زنده به صورت دائم و همزمان در حال ساخته شدن و جذب شدن است. تا ۳۰ سالگی میزان ساخت استخوان از میزان جذب آن پیشی گرفته و در مجموع توده استخوانی در حال بیشتر شدن است. این موضوع باعث میشود که در نهایت یک فرد در ۳۰ سالگی به «حداکثر توده استخوانی» خود برسد. از آن پس میزان جذب استخوان از ساخت آن پیشی گرفته و به تدریج از دست دادن استخوان شروع میشود. براساس آخرین مطالعات انجام شده در کشور، شیوع پوکی استخوان در افراد بالای ۵۰ سال کشور حدود ۳۸ درصد در خانمها و در آقایان ۲۵ درصد گزارش شده است.»
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه این کاهش توده استخوانی در زنان پس از یائسگی و به دلیل کاهش میزان هورمونهای جنسی زنانه ایجاد میشود، توضیح میدهد: «این مورد در مردان با کاهش هورمونهای آندروژن و البته در سنینی بالاتر شدت میگیرد. به همین دلیل هرچه حداکثر توده استخوانی تشکیل شده میزان کمتری داشته باشد، روند پوکی استخوان سریعتر آغاز میشود. پس گام اول زمینهساز پوکی استخوان در سالمندی، تکامل نیافتن بهینه استخوان در دوران کودکی و نوجوانی و نرسیدن به حداکثر توده استخوانی در دوره جوانی است.»
دکتر فهیمفر با اشاره به مطالعات انجام شده روی جمعیتی از افراد بالای ۵۰ سال کشور در مورد شیوع استئوپروز در مناطق مختلف ایران میگوید: «نتایج مطالعات نشان میدهد حدود ۵۴ درصد از مردان و ۴۶ درصد از زنان تراکم استخوان پائین داشته و در مرحله پیش از ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند. به زبان ساده حدود نیمی از جمعیت ۵۰ ساله و بالاتر کشور مبتلا به کاهش تراکم استخوان و حدود یک سوم آنها به پوکی استخوان مبتلا هستند. به همین دلیل طراحی و اجرای مداخلات پیشگیری اولیه و ثانویه در کشور بسیار حائز اهمیت است و فعالیتهای متعددی در این خصوص در کشور راهاندازی شده و در حال گسترش است.»
شکستگی استخوان مهمترین عارضه بیماری
شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان به عنوان اصلیترین عوارض پوکی استخوان، پیامدهای بالینی شدیدی به همراه دارند، رئیس مرکز تحقیقات پوکی استخوان دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان این موضوع میگوید: «شکستگیهایی که در نواحی ستون فقرات، ساعد و لگن اتفاق میافتد، باعث تغییر کیفیت زندگی، ایجاد درد و ناتوانی و از دست دادن استقلال افراد میشوند. بعد از بروز اولین شکستگی، خطر بروز شکستگیهای بعدی در هر دو جنس به اندازه دو تا سه برابر افزایش مییابد و این افزایش خطر در شکستگی مهرهای حتی به ۴ برابر هم میرسد.»
۳۹۲ میلیون دلار بار مالی پوکی استخوان
دکتر فهیمفر با تأکید بر این موضوع و بار مالی این بیماری میگوید: «پوکی استخوان بار مالی زیادی به سیستمهای بهداشت و درمان هر کشور تحمیل میکند. شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان در سال ۲۰۱۰، هزینهای معادل ۲۹.۶ بیلیون یورو خرج روی دست کشورهای عضو اتحادیه اروپا گذاشته است. در ایران هم بار اقتصادی وارده ناشی از این بیماری چشمگیر بوده و در مطالعهای که در سال ۱۳۹۷ انجام شده، بار اقتصادی این بیماری حدود ۳۹۲ میلیون دلار برآورد شده است.»
دکتر فهیمفر با تأیید این موضوع به اهمیت مصرف کلسیم اشاره میکند و میگوید: «کلسیم یکی از مهمترین مواد معدنی است که برای ساخت استخوان ضروری است. کمبود ذخیره کلسیم در بدن میتواند بهعلت کاهش دریافت کلسیم در زمان کودکی یا بزرگسالی باشد. در اوایل زندگی (از دوران نوزادی تا جوانی) چون استخوانها به سرعت در حال رشد هستند، به کلسیم زیادی نیاز دارند. هر زمان که دریافت کلسیم به میزان کافی نباشد، بدن برای تأمین کلسیم مورد نیاز، از ذخایر موجود که عمده آن در استخوانهاست، استفاده میکند. در دوران میانسالی و سالمندی نیز دریافت کافی کلسیم اهمیت دارد.»
سرانه مصرف لبنیات در دنیا ۱۶۰، ایران ۷۰ کیلوگرم
برای داشتن استخوان سالم املاح و مواد مغذی متعددی مورد نیاز است. به گفته او، لبنیات، غنی ترین منبع کلسیم غذایی است. اگرچه سبزیهای برگ سبز مثل اسفناج و کلم بروکلی، غذاهای دریایی، حبوبات و میوههایی نظیر پرتقال از کلسیم نسبتاً بالایی برخوردار هستند، اما میزان جذب کلسیم از این مواد غذایی در مقایسه با لبنیات بسیار پائینتر است.
دکتر فهیمفر میگوید: «وجود ویتامین D برای جذب کلسیم در بدن ضروری است. باید از طریق دریافت نور کافی آفتاب (با رعایت نکات ایمنی برای سلامت پوست)، دریافت مواد غذایی غنی از ویتامین D یا مصرف مکملها در صورت نیاز مقدار کافی ویتامین D در بدن ایجاد شود.»
انتهای پیام/