کارشناس عکس‌های تاریخی تشریح کرد؛

نمایش زنده‌ قاجارها در ۳۱ حلقه فیلم دیده نشده

جامعه

125683
نمایش زنده‌ قاجارها در  ۳۱ حلقه فیلم دیده نشده

محمدرضا طهماسب‌پور، درباره ۳۱ حلقه فیلم خبرساز به «ایران» توضیحاتی را ارائه کرد.

گروه زیست بوم - ایران آنلاین: محمدرضا طهماسب‌پور، کارشناس عکس‌های تاریخی، درباره ۳۱ حلقه فیلم خبرساز به «ایران» می‌گوید: «این فیلم‌ها از قبل وجود داشته‌اند، فقط شاید محل نگهداری‌شان مشخص نبوده است.»

او دلیل این نظر را نگهداری فیلم‌ها در جعبه‌های اسیدفری می‌داند و می‌افزاید: «در دوران قاجار چنین کاغذی وجود نداشت؛ به‌نظر می‌رسد این فیلم‌ها در سال‌های اخیر شناسایی و سامان‌دهی شده‌اند. فیلم‌ها شماره اموال خورده و به‌صورت رسمی جزو دارایی‌های کاخ گلستان ثبت شده و پس از طی مراحل اداری، در پوشه‌ها و جعبه‌های مخصوص نگهداری می‌شوند.» طهماسب‌پور مشکل اصلی را نبود متخصصان واقعی قاجار می‌داند؛ افرادی که بتوانند ارزش و شرایط نگهداری چنین آثار حساسی را بشناسند.

او درباره ۳۱ حلقه فیلم جدید می‌گوید: «این فیلم‌ها همان مجموعه‌های پیشین یا ادامه آنها هستند؛ زیرا موضوعات‌شان-جشن‌های قاجار، آیین‌های محرم و مراسم درباری-همان مضامینی است که در آثار شناخته‌شده قبلی، دیده می‌شود.»

وی درباره ماهیت فیلم‌ها توضیح می‌دهد: «اینها اولین فیلم‌هایی‌اند که مظفرالدین‌شاه به‌صورت خام خرید و به ایران آورد. فیلم‌برداری آنها به‌دست آقا ابراهیم‌خان عکاس‌باشی سلطنتی انجام شد و از نظر تاریخی جزو اولین فیلم‌های سینمای ایران محسوب می‌شوند.» این آثار دوران مظفری را به‌صورت تصویری و سینمایی نشان می‌دهند و نقطه‌عطفی در تاریخ سینمای ایران هستند.

ویژگی مهم این فیلم‌ها نمایش زنده‌ای از دوران قاجار است. پیش از آن تاریخ تصویری محدود به عکس و نقاشی بود، اما در این فیلم‌ها انسان‌هایی دیده می‌شوند که امروز نیستند-نظامیان، درباریان و حتی پادشاه-و تصاویری از تهران قدیم که ارزش سندی بالایی دارند. اینها اولین تصاویر متحرک پایتخت ایران‌اند. بخشی از فیلم‌ها در تهران و بخشی در فرانسه و بلژیک فیلم‌برداری شده، زمانی که شاه در حال خرید و آزمایش دوربین بود. فیلمی از شهرهای دیگر ایران در کاخ گلستان موجود نیست، اما آثار گرفته‌شده توسط فیلم‌برداران خارجی موجود است.

در محتوای فیلم‌ها صحنه‌هایی از مراسم قربانی شتر، آیین‌های محرم مانند قمه‌زنی و بخش‌هایی از زندگی روزمره مردم دیده می‌شود، از جمله صحنه‌هایی از زنان در حال سوار شدن به قطار. این تصاویر از نظر مردم‌شناسی، فرهنگی و اجتماعی بسیار ارزشمندند و هر صحنه سندی از گذشته است.

* متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه