مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌و‌گو با «ایران» از رویکرد دولت برای حل مشکلات هنرموسیقی می‌گوید

حذف نگاه‌های سلیقه‌ای

فرهنگ

139468
حذف نگاه‌های سلیقه‌ای

مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌و‌گو با «ایران»: در جشنواره امسال موسیقی فجر  برنامه‌ریزی‌های متفاوتی در نظر گرفته‌ایم که ان‌شاءالله به مرور اعلام خواهد شد.

ندا سیجانی، گروه فرهنگی:سال‌های بسیاری است که ساختمان دفترموسیقی خیابان شهریار که یکی از زیر‌مجموعه‌های پرچالش معاونت امورهنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، با فراز و نشیب‌هایی دست و پنجه نرم می‌کند و با وجود مشکلات متعدد از لغو کنسرت‌ها و نگاه‌های سلیقه‌ای برخی مجموعه ها و دلواپسان موسیقی تا گرانی بلیت و عدم مجوز آثار و مشکلاتی از این دست، تلاش دارد موسیقی ایرانی را که هویت فرهنگی و هنری کشورمان است، حفظ و صیانت کند تا این هنراصیل همچنان مسیر اعتلای خود را ادامه بدهد و نگذارد مانعی موجب بازایستادن در این مسیر شود. تا آنجا که ضرورت ایجاد تدوین یک سند بالادستی ایجاب و سند ملی موسیقی مصوب شد تا فصل‌الخطابی برای اما و اگر‌های هنر موسیقی در نگاه دیگران باشد. اما این سند همچنان نیازمند بازنگری‌هایی است که گویا در این دوره انجام گرفته است. بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌و‌گو با «ایران» درباره بازنگری این سند و نظارت بر حوزه شعر و ترانه و همچنین حمایت از موسیقی رپ و هنرمندانی که دراین ژانر موسیقی فعالیت می‌کنند، سخن گفته است که در ادامه می‌خوانید:

در آستانه چهل و یکمین دوره جشنواره موسیقی فجر قرار داریم. با نگاه به جدول این رویداد هنری طی یک دهه گذشته و بلکه بیشتر خواهید دید آثار منتخب جدول این جشنواره به نسبت جشنواره‌هایی همچون تئاتر و فیلم به تکرار افتاده است. این درحالی است که جشنواره فیلم و تئاتر در هر دوره حرف تازه‌ای برای مخاطب دارند؛ اما در جشنواره موسیقی آثاری به روی صحنه می‌رود که طی سال و حتی سال‌ها قبل‌تر هم شنیده شده است. با این تفاسیر چه برنامه تازه‌ای در جشنواره امسال خواهید داشت؟
در جشنواره امسال موسیقی فجر  برنامه‌ریزی‌های متفاوتی در نظر گرفته‌ایم که ان‌شاءالله به مرور اعلام خواهد شد. بطورمثال قرار است در جدول موسیقی پاپ چهل و یکمین جشنواره موسیقی فجر بخشی به معرفی چهره‌های جدید این ژانر موسیقی اختصاص پیدا کند و در این زمینه با شرکت‌های کنسرت‌گذار صحبت‌هایی انجام شده و قراراست آثار خواننده‌های جوان موسیقی پاپ که در فضای مجازی برای مردم شناخته شده است و مجوز هم دارند اما تعدادشان به میزان یک کنسرت کامل نیست، با یک آنسامبل مشترک در یک سالن ویژه اجرای برنامه داشته باشند. درواقع هدف ما از ایجاد این فرصت تازه برای خوانندگان جوان، نگاه جدی به آینده موسیقی پاپ ایران است و براین نظرم اتفاق بزرگ و مهمی خواهد بود. درواقع علاوه برآشنایی بیشترعلاقه‌مندان موسیقی پاپ با چهره‌های آینده بازارموسیقی، فرصتی برای تجربه اندوزی این خوانندگان با اجرای صحنه‌ای خواهد بود. نکته دیگردرخصوص چهل و یکمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر این است که دیدگاه من این بود که این جشنواره از ابتدای بهمن ماه آغاز شود تا مخاطبان حرفه‌ای حوزه فرهنگ و هنر از تماشای تمامی آثار جشنواره‌ها همچون فیلم و تئاتر و موسیقی دلزده نشوند و در تداوم این برنامه‌ها بتوانیم مخاطبان بیشتری را جذب این رویدادهای هنری کنیم تا اتفاقات بهتری در این زمینه رقم بخورد.

حدود ۸ ماه از زمان حضور شما در دفتر موسیقی می‌گذرد؛ در این مدت زمان چه اتفاقات خوبی در دفتر موسیقی انجام گرفته که در راستای منفعت اهالی موسیقی باشد؟
آنچه می‌گویم نفی زحمات همکاران و عزیزانی که قبل‌تر از من سکان مدیریت دفتر موسیقی را برعهده داشتند، نیست و خدا را شاهد می‌گیرم که از سر نقد دوستانم، این صحبت‌ها را مطرح نمی‌کنم؛ چرا که هر فردی مبتنی بر موقعیت زمانی و شرایط خاص اجتماعی دوران خود، نهایت تلاشش را در بهتر عمل کردن و خروجی بهتر موسیقی و هنرمندان این حوزه انجام داده است.
در مدت زمانی که دردفترموسیقی مشغول کارهستیم، همه تلاشمان براین بوده تا نگاهمان به مجوزهای موسیقی، نگاهی منطقی‌تر و سهل بینانه‌تر و فنی باشد و در صورت امکان خودمان را از نگرش‌های سلیقه‌ای دور کنیم. البته لازمه آن ابزارهایی است و از نگاه من اولین ابزار آن بازنگری آیین‌نامه‌ها، قواعد و قوانینی است که در دفتر موسیقی وجود داشته و آنها را سرلوحه اصلی کارمان قرار دادیم و در این مدت زمان تقریباً تمامی آیین‌نامه‌های موجود بازنگری شده است.
البته تنها به این موضوع بسنده نکردیم وهمزمان با بازنگری آیین‌نامه‌ها، تلاش کردیم با نگاه فنی‌تر و تخصصی‌تر در حوزه موسیقی در جهت دستیابی به خروجی بیشتر، ارتباط خوبی با هنرمندان برقرار کنیم. بطورمثال، انتشارعملکرد شش‌ ماهه دفتر موسیقی دراین مدت زمان، به صراحت بیان کننده این است که تمامی درخواست‌های متقاضیان برگزاری اجرای صحنه‌ای مجوز دریافت کرده‌اند و تلاش ما دور کردن نگاه‌های سلیقه‌ای است. این آمارها و مجوزها در ژانرهای مختلف کلاسیک، موسیقی ایرانی و موسیقی‌های هویتی نشان دهنده رشد و ارتقای ما در بخش‌های مختلف بوده است. همچنین درصورت بروز مشکلی برای هنرمندان، سعی‌مان در حد ممکن مرتفع کردن مشکلات آنها بوده است تا متقاضیان بتوانند برنامه‌هایشان را به منصه‌ظهور برسانند و اجرای کنسرت داشته باشند. درواقع تمام تلاش ما معطوف براین است که ان‌شاءالله با اصلاح آیین‌نامه‌ها و انتخاب هنرمندانی که فنی‌تر، تخصصی‌تر و بدون در نظر گرفتن سلیقه‌های شخصی آثار را بررسی می‌کنند، بتوانیم در مواجهه با تولیدات موسیقایی خروجی بهتری داشته باشیم.

یکی از موضوعات مهم این حوزه، سند ملی موسیقی است که در دولت سیزدهم تدوین و تصویب شد اما بنا به دلایلی بار دیگر به اصلاح و بازنگری رسید. نکته قابل توجه این است که در این سند به موضوع بانوان هنرمند موسیقی نگاه جدی نشده است. براین اساس باتوجه به اصلاحات و بازنگری‌های انجام گرفته چه اتفاق تازه‌ای در این سند رخ داده؟
سند موسیقی فرآیند طولانی را طی کرده و در دولت شهید رئیسی مصوب و ابلاغ شد. از نگاه من همین که موسیقی در نظام جمهوری اسلامی صاحب یک سند مصوب شده است و حکم تأییدیه قانونی دارد، اقدامی بسیار ارزشمند و گام رو به جلویی است.

زمانی که مسئولیت دفتر موسیقی را برعهده گرفتم، تقریباً دوران بازنگری سند به اتمام رسیده بود. در واقع زمانی وارد این مسیر شدم که سند موسیقی در دستور کار کمیته یا شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته بود و دراین زمینه هنرمندان رشته‌های مختلف و صاحب نظران حوزه فرهنگ هنر و مسائل اجتماعی، مشارکت داشتند و دیدگاه‌ها و نظرات خود را مطرح کرده بودند. بعد از آن به ما مأموریت داده شد تا به اتفاق آقای حمید‌رضا نوربخش و یکی از اعضای کمیته هنر، موارد مطرح شده را در تغییرات اعمال کنیم. بعد از تغییرات بار دیگر بازنگری انجام شد و حتی دیدگاه‌ها و نقطه نظراتی که از سوی هنرمندان مطرح شده بود، مد نظر قرار گرفت و سرانجام در آخرین جلسه‌ کمیته هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی، متن سند نهایی و تغییرات اعمال شد و ان‌شاءالله با روخوانی و تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی در هفته‌های پیش رو مصوب خواهد شد. من براین باورم این اصلاحیه درصد بیشتری از هنرمندان موسیقی را متقاعد و راضی خواهد کرد.
در مصوبه نهایی سند ملی موسیقی، به مبانی اجرایی و مبانی مورد نیاز فعالیت‌های موسیقی نگاه جدی‌تری شده و درواقع به نوعی آن را از یک سند با جایگاه پیام رسان یا کلی‌گوی خارج کرده‌ایم و تأکید بر مفاد اجرایی و مبانی و قواعدی است که برای آن در نظر گرفته‌ایم. بطور کلی با استفاده از راهکارهای مصوب شده در سند ملی موسیقی، فرآیند برگزاری اجراها و مجوزهای موسیقی برای دست‌اندرکاران دولتی در حوزه موسیقی در مسیر بهتری پیش می‌رود و با اطمینان می‌گویم این سند، درصد بیشتری از هنرمندان را با خود همراه خواهد کرد. البته ممکن است نقد و نظراتی به آن وارد باشد اما این مباحث و نظرات را مد نظر قرار خواهیم داد. لازم به ذکر است در متن این سند ذکرشده حداکثر هر پنج سال یک بار سند موسیقی می‌تواند توسط کمیته اجرایی بازنگری شود. بنابراین همچنان جای اصلاح و بازنگری دارد. البته در شاکله کلی سند موسیقی، می‌بایست قواعد و قوانین و دیدگاه‌های حاکمیت هم مد نظر قرار بگیرد. حتی ممکن است نگاه جامعه موسیقی به موسیقی بانوان سبک و سیاق دیگری باشد که در تدوین این سند با چالش‌هایی در فضای اجتماعی یا فضای حاکمیتی روبه‌رو شویم واصلا قابل اجرا نباشد.
 البته درهمین چند ماه گذشته تمامی اجراهای موسیقی برقرار بوده و توسط هیچ نهادی لغو نشده است. نکته قابل توجه اینکه تقریباً در تمامی گروه‌های موسیقی، بانوان به عنوان نوازنده حضور پررنگی دارند و موضوع اجتناب ناپذیری است. بنابراین منتظریم سندی که به نوعی با نگاه جامعه موسیقی نزدیکی بیشتری دارد، مصوب شود و خروجی آن که مفاهیم روشن‌تر و شفاف‌تری است، کمکی باشد تا به واسطه آن ارتباط و تعامل بیشتری با دستگاه‌ها و نهادها داشته باشیم تا ان‌شاءالله فضای موسیقی در یک مسیر مشخصی پیش برود. بطور مثال درحال حاضر شهرداری تهران همکاری بسیار خوبی با دفتر موسیقی دارد و درخصوص اجرای برنامه‌های مختلف هنری، مجوزهای لازم را دریافت می‌کند؛ اتفاقی که در گذشته شاهد نبودیم یا همکاری سازمان میراث فرهنگی.

در حال حاضر تعامل دفتر موسیقی با مرکز موسیقی صدا و سیما چگونه است؟
 در این دوره یکی از مهم‌ترین کارهایی که برای من بسیار مورد اهمیت بوده، ارتباط و نزدیکی با دستگاه‌های هم‌عرض خودمان است تا بدین طریق رهاوردهای بزرگ‌تری در حوزه موسیقی و حوزه فرهنگ داشته باشیم. به طور مثال در جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر امسال، با سازمان سینمایی و مرکز هنرهای نمایشی و هنرهای تجسمی ارتباط بسیار خوبی برقرار کرده‌ایم. حتی مساعدت و همکاری‌هایی از سوی معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل تبلیغات وزارت فرهنگ انجام گرفته و دراین زمینه توانسته‌ایم هم‌افزایی کنیم و از امکانات یکدیگر بهره ببریم و ان‌شاءالله نتیجه آن در جشنواره موسیقی فجر دیده خواهد شد. لازم به ذکر است این نگاه با بخش‌های خارج از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم صورت گرفته. به طور مثال مرکز موسیقی سازمان صدا و سیما. در این مدت زمان، چهار جلسه با آقای محسن صفایی‌فر، مدیر مرکز موسیقی برگزار شد. حتی در همین ایام جنگ ۱۲ روزه تولیداتی که مربوط به حوزه جنگ و دفاع مقدس بود، با هماهنگی آقای صفایی‌فر از  رسانه ملی پخش شد. همچنین چند کلیپ از تولیدات دفتر موسیقی را در اختیار صدا و سیما قرار دادیم و در شبکه‌های مختلف رسانه ملی به روی آنتن رفت. نکته دیگر اینکه در جشنواره امسال موسیقی فجر، ارکستر سمفونیک صدا و سیما در سه برنامه کنار ما خواهد بود. با واحد موسیقی حوزه هنری آقای احمد رمضی هم ارتباط بسیار دوستانه و صمیمی داریم و ان‌شاءالله در فجر امسال، حوزه هنری هم کنار ما خواهد بود و تلاش داریم هم‌افزایی دستگاه‌های دولتی و بویژه دستگاه‌هایی که در حوزه فرهنگ حاکمیت جمهوری اسلامی فعال هستند، در فجر انقلاب اسلامی کنار ما باشند و کمک کنند این اتفاق با جلوه مناسب‌تری نمایان شود.
اما در رابطه با تولیدات سازمان صدا و سیما و پخش آنها روی آنتن باید بگویم، یکسری از کارها آثاری‌ست که سازمان تولید کرده و با مجوز خودشان در رسانه پخش می‌‌شود که البته اگر بخواهند به آلبوم تبدیل و در فضایی مانند شهر کتاب‌ها منتشر شود، قاعدتاً باید از دفتر موسیقی مجوز بگیرند.

سالیان سال است گفته می‌‌شود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی فرهنگ و هنر است. بخشی از این اعتلای فرهنگی در مبحث متن و کلام است. اما در بخش موسیقی پاپ نظارت درستی روی ترانه‌ها صورت نمی‌گیرد. دفتر موسیقی در این زمینه چه اقداماتی انجام داده است؟
شورای شعر و ترانه سال‌ها در دفتر موسیقی فعالیت داشته و همچنان هم برقرار است و تمامی اشعار و ترانه‌ها ابتدا در این شورا مورد بررسی قرار می‌‌گیرد و بعد از تأیید شورا، کار تولید می‌‌شود و در ادامه روند کاری به لحاظ فنی در شورای موسیقی مورد بررسی قرار می‌‌گیرد و بعد از آن مجوز آن صادر می‌‌شود. اما در بحث ترانه‌های موسیقی پاپ باید بگویم این موضوع بحران اجتماعی یا بحران فرهنگی است که با آن مواجه هستیم. تقریباً ۹۸ درصد ترانه‌های موسیقی پاپ، عاشقانه‌های زمینی است. این درحالی است که مضامین اجتماعی یا مشکلات اقتصادی بسیاری وجود دارد که معطوف به همین تحریم‌ها است یا معطوف به جنگ ۱۲ روزه‌ای است که شکل گرفت. بنابراین ضرورت دارد فرهنگ و هنر در این اتفاقات و ضعف و مشکلات اقتصادی، فریاد نوع دوستی و رفاقت و محبت سر بدهد و هوای همدیگر را داشته باشند. اشعار موسیقی ما باید به سمت احترام و کمک به یکدیگر سوق داده شود، نه آنکه تنها به فکر سود بردن و پر کردن جیب خودمان باشیم. باید به مضامین و حدود اجتماعی همدیگر احترام بگذاریم، اما متأسفانه در خروجی کارهای ما دیده نمی‌شود و اغلب اشعار و ترانه‌ها به سمت و سوی دیگری رفته و کلام‌ها بسیار تیز و نقادانه شده است. بایستی بگویم در اشعار و ترانه‌های ما همچنان کلام‌های عاشقانه زمینی شنیده می‌‌شود و تنزل اشعار یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های من است و در این زمینه با بزرگان شورای شعر صحبت‌هایی انجام شده و برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته است. از نگاه من یکی از اتفاقات مهم در حوزه شعر، برگرداندن شعرایی است که متأسفانه در دوره‌های گذشته با کج‌سلیقگی از فضای شعری دور شده‌اند. حالا این اتفاق ممکن است به دلیل ممنوع کار شدن آنها باشد یا طرد شدن‌شان. ما باید این شعرای خوب‌مان را شناسایی و با آنها ارتباط برقرار کنیم و تلاش‌مان این باشد اشعار با مضامین قوی‌تر، غنی‌تر و مفیدتری به موسیقی وارد شود.

در حوزه موسیقی نواحی مشکلات و مسائل بسیار است و هنرمندان این گونه موسیقایی برای حفظ و ترویج هنر خود به حمایت‌های بیشتری نیاز دارند. پیش‌تر صحبت از راه‌اندازی مکتب‌خانه‌های موسیقی بود اما این موضوع همچنان مغفول مانده و به آن پرداخته نشد. دفتر موسیقی در این زمینه چه برنامه‌هایی دارد؟
ما دلنگران فرهنگ و موسیقی کشورمان هستیم، چرا که شاید انواع موسیقی‌ها تحت شرایطی به سمت و سویی کشیده و دستخوش تغییراتی شوند. ولی به لطف خدا آنچه که از رهاورد فستیوال‌هایی مانند «کوچه»، یا جشنواره‌هایی که در حوزه عاشیقلار در تبریز، اردبیل یا در زنجان با سالن‌های مملو از جمعیت اجرا شد، بیانگر اقبال و استقبال مردم به موسیقی هویتی و موسیقی اقوام خودشان است. این موسیقی برای جذب مخاطب خوب همچنان کارکرد بسیاری دارد و با وجود آنکه سازمان صدا و سیما در پخش و معرفی این آثار کم لطفی‌هایی داشته، اما همچنان استقبال شده و مردم به این نوع موسیقی گرایش دارند. برگزاری چنین فستیوال‌هایی با این اقبال عمومی و سراسری در کشور بیانگر این است که این موسیقی و این نوع فرهنگ برای مردم ما شناخته شده است و به آن علاقه‌مندند و در رابطه با آن کنش اجتماعی دارند.
اما در بحث طرح مکتب‌خانه‌های موسیقی نواحی باید بگویم این طرح سالیان پیش توسط استاد درویشی مطرح شده بوده و جزو همان نقاط مغفول و برنامه‌ها و فعالیت‌های دفتر موسیقی بوده است. ما از روزی که به این دفتر آمدیم با آگاهی به این نکته پرداختیم؛ حتی سفرهایی مختص این موضوع به بخش‌های مهم موسیقی نواحی همچون تایباد، تربت جام، اردبیل، تبریز و... انجام شد و با مدیران فرهنگی استان‌ها جلساتی برگزار کردیم و امیدواریم در اعتبارات سال آینده بتوانیم از تعدادی از این مکتب‌خانه‌ها، در مراکزی که عملاً خاستگاه موسیقی فرهنگی و موسیقی نواحی ماست، حمایت‌های لازم را داشته باشیم و مراکزی در این زمینه تجهیز و ایجاد شود. لازم به ذکر است در جشنواره موسیقی فجر امسال، بخش مهمی برای موسیقی نواحی مد نظر قرار گرفته است. البته پیش‌تر نشست هم‌اندیشی با دست‌اندرکاران ۱۷ دوره جشنواره موسیقی نواحی و صاحب‌نظران این حوزه در دفتر موسیقی تشکیل شد و این جلسات ادامه خواهد داشت. در کنار آن با دوستان خانه موسیقی و فعالان کانون موسیقی نواحی خانه، ارتباط خوبی داریم. امیدوارم ماحصل این پیگیری‌ها و مطالعات و ارتباطات، موجب شود هجدهمین دوره جشنواره موسیقی نواحی که سال آینده برگزار خواهد شد، جشنواره‌ای پویا و با خروجی بسیار مؤثر برای حوزه موسیقی نواحی باشد. البته همه این فعالیت‌ها در رویکرد امروز جامعه نسبت به موسیقی نواحی بسیار تأثیرگذار بوده و توانسته به موسیقی هویتی ما رونق بیشتری ببخشد.

در بحث قیمت‌گذاری بلیت‌های کنسرت که حاشیه‌هایی هم به دنبال داشته آیا از سوی دفتر موسیقی قیمت مشخصی تعریف خواهد شد و تعرفه خاصی دارد یا همچنان این نوسان قیمت در بلیت کنسرت‌ها وجود دارد؟
 تلاش دفتر موسیقی این است مجمع صنفی تهیه کنندگان موسیقی که پیش‌تر با مدیریت آقای محسن رجب‌پور فعالیت خود را آغاز کرده، یک مجمع صنفی سراسری باشد. به این دلیل که مؤسسات فرهنگی و هنری در سراسر ایران فعال هستند و مجوز اجرای صحنه‌ای دارند. بنابراین این کانون باید مجمعی از تمامی اصناف موسیقی را در نظر بگیرد.البته دوستان در این زمینه قول‌هایی داده‌اند که یک مقدارسازوکار اداری و تشکیلات آن باقی مانده که امیدوارم تا سال آینده مجمع صنفی تهیه کنندگان موسیقی شکل بگیرد. بی‌تردید با تشکیل این مجمع قاعدتاً در مبحث قیمت‌گذاری بلیت کنسرت‌ها و همچنین اجاره سالن‌های کنسرت و استاندارد سالن‌ها و اجرای برنامه‌های موسیقی و اتفاقاتی از این دست، بازوی بسیار قوی و مهم و مطمئنی برای دفتر موسیقی خواهد بود. رویکرد دولت و تأکید وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، واسپاری فعالیت‌های موسیقی و فعالیت‌های فرهنگی به بخش خصوصی است و ان‌شاءالله با تشکیل این صنف، در آینده بخشی از فعالیت‌های دفتر موسیقی مانند برگزاری جشنواره‌ها، ایونت‌ها و همچنین برگزاری فعالیت‌های تخصصی در حوزه موسیقی با همین صنوف برنامه‌ریزی شود و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دفتر موسیقی تنها نگاه ناظرانه خود را پیگیری کنند و اجرا و اتفاق به خود جامعه موسیقی و هنرمندان و مؤسسات فعال واگذار شود تا بدین طریق خروجی بهتری هم داشته باشند.
در مبحث قیمت‌گذاری بلیت‌های کنسرت هم باید بگویم در برگزاری اجراهای هنری تفاوت قیمت وجود دارد. بطور مثال سالن سینمایی که خدمات و امکانات بیشتری در اختیار مخاطب قرار می‌دهد، قاعدتاً هزینه بلیت آن متفاوت از سالن سینمای دیگراست. این موضوع در سالن‌های کنسرت هم صدق می‌کند بنابراین دررابطه با قیمت بلیت‌های کنسرت تعرفه خاصی وجود ندارد، اما با تشکیل این صنف و با توجه به تخصصی که در این زمینه دارند وشناخت از ابعاد و دخل و خرج کار، قاعدتاً می‌توان با همکاری و همفکری آنها به عدد و رقم‌هایی رسید که با نظارت عالی دفتر موسیقی به عنوان حامی مخاطبین و یا حامی مصرف‌کننده، بتوانیم عدد و رقم منطقی را تعریف بکنیم که به نوعی برای مخاطب هم منطقی به نظر برسد.

در بخش بین‌الملل موسیقی چه برنامه‌هایی قرار است انجام بگیرد؟ پیش‌تر قرار بود معاونت امور بین‌المللی راه‌اندازی شود آیا انجام گرفت؟
یکی از نقاط بسیار مهم و مغفولی که نه تنها در دفتر موسیقی بلکه همه دفاتر معاونت هنری و به طور اولی‌تر در خود معاونت هنری وجود دارد، عدم تشکیل معاونت هنری بخش بین‌الملل است. این درحالی است که نگاه ما دیپلماسی فرهنگی است و آنچه که می‌تواند ایران و هویت فرهنگی ما را در جهان بدرخشاند و معرفی کند، حضور آثار هنری ما در عرصه بین‌المللی است. براین اساس راه‌اندازی معاونت امور بین‌المللی جزو مهم‌ترین و ناگزیرترین ارکانی است که باید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آن توجه ویژه داشته باشد و در معاونت امور هنری راه‌اندازی شود و البته به دنبال آن در هر کدام از دفاتر این معاونت، نیروی متخصص این بخش تعریف شود تا در نمایش برون مرزی فعالیت‌های فرهنگی و هنری در تعامل با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که به نوعی بخش فرهنگی وزارت امور خارجه محسوب می‌شود، در عرصه بین‌الملل تلاش‌هایی انجام بگیرد. ازنگاه من ایجاد این پل ارتباطی واحدهای بین‌الملل در دفاتر تخصصی و در معاونت‌های تخصصی، به نوعی یک جهش بزرگ در معرفی هنر ایرانی در عرصه بین‌الملل است و به نقش موسیقی در عرصه بین‌المللی هم پرداخته می‌شود.

 

بـرش

نسل امروز یا همان نسل z برای بیان و پرداختن به موضوعات اجتماعی از ترانه‌ها و اشعار انتقادی استفاده می‌‌کنند که در موسیقی رپ تعریف شده. آیا این ژانر موسیقی مجوز خواهد گرفت؟
ما از آثاری که در کلام و اشعار، نقد سازنده داشته باشند و از محتوا، مضامین و شاکله درست برخوردارند، استقبال خواهیم کرد. در برخی از ژانرهای موسیقی فارغ از موضوع محتوایی، مهم‌ترین نقدی که به اشعار و ترانه‌ها وجود دارد، عدم ساختار ادبی درست است. ساختار ادبی مبحث بسیار مهمی است که رعایت نمی‌شود و مشکل بزرگ ما هم همین است اما از همین رسانه اعلام می‌‌کنیم، پذیرای همه اشعار خوب فنی حتی با مضمون انتقادی که به نوعی بیان کننده مشکلات اقتصادی یا سیاسی به شکل سازنده باشد، خواهیم بود و استقبال می‌‌کنیم. تأکید می‌‌کنم اشعار و ترانه‌ها نباید به شکل تخریبی یا یک سویه باشد و همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردم، تلاش دفتر موسیقی این است که فضای اشعار با نگاه‌های سلیقه‌ای دیده نشود و نگاه فنی و مفیدی برای اذهان عمومی جامعه مد نظر قرار بگیرد.

یعنی شروین حاجی‌پور هم می‌‌تواند فعالیت کند و مجوز بگیرد؟
بله. آلبوم ایشان مجوز گرفته است و برای اجراهای صحنه‌ای هم اگر متقاضی باشد، آثار مجوزدارشان منعی برای اجرا ندارد.


انتهای پیام/
دیدگاه ها