فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب در گفت‌وگو با «ایران آنلاین»:

افزایش سکته مغزی در جوانان/ مهم‌ترین اقدام هنگام بروز سکته چیست؟

بهار خسروی

بهار خسروی

جامعه

79894
افزایش سکته مغزی در جوانان/ مهم‌ترین اقدام هنگام بروز سکته چیست؟

دکتر سیده سهیلا سامی گفت: تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی نامناسب در جوان‌‌ها از عواملی است که منجر به افزایش سکته مغزی در جوانان شده است.

دکتر سیده سهیلا سامی فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایران آنلاین درباره بالا رفتن آمار سکته مغزی گفت: ما دو نوع سکته مغزی داریم. یک نوع سکته مغزی به دلیل قطع جریان خون‌رسانی به مغز  اتفاق می‌افتد که خیلی هم شایع است. یکی از عروق یا رگ‌هایی که به مغز می‌رسند دچار تنگی شدید شده و بسته می‌شود. ممکن است منجر به ایجاد لخته هم در جریان خون شود.

وی ادامه داد: نوع دیگر سکته مغزی ناشی از خون ریزی است. افرادی که فشار خون بالایی دارند و آن را کنترل نمی‌کنند یا چکاپ مناسبی انجام نمی‌دهند در خطر سکته مغزی قرار دارند. وقتی فشار خون بالاتر از یک حدی برسد رگ‌های شکننده‌تر با زیاد و کم شدن فشار خون یکدفعه با یک فشار زیادی آزاد شده و باعث پارگی رگ‌ها می‌شود و خونریزی رخ می‌دهد.

این فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب بیان کرد: در افرادی که داروی ضد انعقاد خون مصرف می‌کنند، احتمال خونریزی بیشتر است. برخی از افراد هم ممکن است مشکلات عروقی و مغزی داشته باشند یا دچار گشاد شدگی عروق مغزی باشند. در این افراد احتمال بروز سکته مغزی بیشتر خواهد بود. 

زمان طلایی برای درمان سکته مغزی

دکتر سامی درباره زمان طلایی برای درمان سکته مغزی اظهار کرد: در هر دو نوع از سکته مغزی برای تشخیص و درمان زمان طلایی وجود دارد. فردی که دچار سکته مغزی شده حداکثر ۳ الی ۴ ساعت فرصت دارد تا به مراکز درمانی منتقل شود. در بیمارستان به سرعت سی تی اسکن از سر انجام می‌شود و بسته به نوع سکته مغزی درمان شروع شود. اگر سکته به خاطر خون ریزی شدید باشد باید مقداری از استخوان برداشته شود تا فشار از روی مغز کم شود و قسمتی که خونریزی کرده هم بهبود یابد.

وی در ادامه افزود: در سکته مغزی ناشی از نرسیدن خون به مغز، بافت مغز  شروع به ورم کردن می‌کند و چون جمجمه محیطی بسته است باید جراحی شود. سکته‌هایی که وسیع نیستند معمولا نیاز به جراحی ندارند و درمان دارویی کافی خواهد بود.  به هرحال، در سکته مغزی زمان اولیه ۳ الی ۴ ساعته بسیار مهم تلقی می‌شود و ممکن است بیمار نیازی به جراحی پیدا نکند و با راه‌های اولیه درمان شود. در برخی از آسیب‌های مغزی اگر همان اول و در زمان طلایی درمان شوند برگشت پذیر خواهند بود، وگرنه اگر زمان طلایی بگذرد و خون رسانی به یک بافت چندین ساعت مختل شود فعالیت آن بافت دیگر برگشت پذیر نیست‌.

عوامل موثر در بروز سکته مغزی 

این فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب درباره عواملی که به سکته مغزی منجر می‌شود، عنوان کرد: سبک زندگی خیلی مهم است. وزن زیاد، کلسترول بالا، عدم تحرک و فعالیت بدنی، مصرف الکل و مواد مخدر و دخانیات از عواملی هستند که در بروز سکته مغزی نقش دارند. زندگی پر استرس با رژیم غذایی نامناسب هم مزید بر علت خواهد بود. مثلا افرادی که از غذاهای فست فودی بسیار استفاده می‌کنند یا برنامه غذایی پرچرب دارند احتمال بروز سکته مغزی در آن‌ها بیشتر است. 

دکتر سامی در ادامه خاطرنشان کرد: برخی هم ممکن است فشار خون ارثی، دیابت و کلسترول بالا ارثی در خانواده داشته باشند. این دسته از افراد با چکاپ‌های مداوم و مصرف دارو باید عوارض احتمالی را کنترل کنند تا خطر ابتلا به سکته مغزی در آن‌ها کاهش پیدا کند.

چرا سن ابتلا به سکته مغزی پایین آمده است؟ 

وی درباره اینکه چرا سن ابتلا به سکته مغزی پایین آمده است، توضیح داد: تغییر سبک زندگی در جوان‌‌ها از عواملی است که منجر به پایین آمدن سن سکته مغزی شده است. استرس در زندگی و فشار کار زیاد منجر به بیماری‌های فشار خون می‌شود. غذاهای فست و فودی و پر چرب نیز بیش از گذشته در برنامه غذایی وارد شده و جوانان به این نوع غذاها تمایل بیشتری پیدا کرده‌اند. از طرفی با وجود فضای مجازی و بازی‌های کامپیوتری تحرک در نوجوانان کم شده و به تدریج این کم تحرکی به عادت در جوانی تبدیل می‌شود. همچنین مصرف الکل، دخانیات و سیگار در میان جوانان زیادتر از نسل‌های گذشته است. این عوامل منجر به پایین رفتن سن سکته مغزی و بروز این بیماری در جوانان شده است. 

راهکارهایی برای مواجهه با سکته مغزی 

این فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب درباره علائم سکته مغزی اظهار کرد: شخص مبتلا به سکته مغزی ممکن است در تکلم مشکل پیدا کند یا درک و فهمی از صحبت‌های طرف مقابل خود نداشته باشد. این فرد نمی‌تواند کلمات را به درستی بیان کند یا به طور کلی توان صحبت کردن را از دست داده باشد. وی حالت گیجی دارد و یا در دست‌ها، پاها یا صورت خود احساس بی حسی کند. این فرد ممکن است دچار مشکلات بینایی یا دو بینی شود. در برخی از افراد هم مشکل در حرکت یا لنگیدن دیده می‌شود. 

دکتر سامی در ادامه بیان کرد: کسی که احتمال بروز سکته مغزی را در فردی تشخیص می‌دهد در ابتدا باید خونسردی خود را حفظ کند، سپس یک جمله را به فرد بگوید و بخواهد که آن را تکرار کند. یا از او بخواهد که لبخند بزند تا ببیند دو طرف صورت متقارن حرکت می‌کند یا خیر. از فرد بخواهد دست‌های خود را بالا بیاورد یا از جای خود بلند شود. اگر در انجام هر یک از این موارد موفق نبود باید به سرعت با اورژانس تماس بگیرد. از دادن هر نوع نوشیدنی و خوراکی هم باید به فرد خودداری شود، چون ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه