متخصص طب سنتی ایرانی در گفت‌وگو با «ایران آنلاین»:

توصیه‌های طب سنتی به افراد دیابتی/ چه مواد غذایی کاهنده قند خون هستند؟

بهار خسروی

بهار خسروی

جامعه

80237
توصیه‌های طب سنتی به افراد دیابتی/ چه مواد غذایی کاهنده قند خون هستند؟

دکتر الهام پارسا گفت: درمان دیابت در طب سنتی با اصلاح سبک زندگی شروع می‌شود چرا که اگر فرد دارو بخورد اما سبک زندگی خود را اصلاح نکند نتیجه‌ مطلوب را نمی‌گیرد.

دکتر الهام پارسا متخصص طب سنتی ایرانی و عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایران آنلاین درباره تدابیر طب سنتی برای بیماری دیابت اظهار کرد: دیابت در روش سنتی به دو نوع گرم و سرد تقسیم می‌شود. وقتی اختلال مزاج کلیه را داریم و کلیه گرم‌تر از حد نرمال می‌شود، دیابت نوع گرم رخ می‌دهد. وقتی کلیه سردتر از حد نرمال باشد، اختلال مزاج سرد کلیه اتفاق افتاده و سلول از تعادل خارج شده و دیابت نوع سرد بروز می‌کند. در طب سنتی عامل دیابت را کلیه می‌دانیم. اما در طب علمی و نوین عامل پانکراس، تولید انسولین و مقاومت سلول‌ها به انسولین را مسبب این بیماری می‌دانند.

وی ادامه داد: هرکدام از اعضای بدن مزاج دارند و این مزاج‌ها ممکن است با مزاج کلیه فرد متفاوت باشد. برای دیابت ناشی از گرمی کلیه‌ می‌توان به تشنگی زیاد، ادرار پررنگ و میل جنسی نسبتا زیاد اشاره کرد. همچنین وقتی ناحیه کلیه لمس می‌شود، گرم است. از طرفی افراد درگیر با دیابت ناشی از سردی کلیه تشنگی را دارند اما کمتر از نوع قبلی است، این تشنگی صرفا با آب گرم یا نیمه گرم برطرف می‌شود. همچنین علائمی همچون ادرار سفید رنگ و بدون سوزش و میل جنسی نسبتا کم را خواهند داشت. وقتی کلیه آن‌ها لمس می‌شود، سرد است.

این متخصص طب سنتی ایرانی درباره درمان دیابت در طب سنتی بیان کرد: درمان‌ها در دیابت نوع سرد و گرم متفاوت است. اما یک سری توصیه‌های کلی وجود دارد. به طور کلی، درمان دیابت در طب سنتی با اصلاح سبک زندگی شروع می‌شود. اگر فرد دارو بخورد اما سبک زندگی خود را اصلاح نکند نتیجه‌ای که باید را نمی‌گیرد. توصیه طب سنتی به بیماران دیابتی این است که تا جای ممکن در هوای آلوده استنشاق نکنند و روزهایی که هوای شهر آلوده است ترجیحا از منزل خارج نشوند. باید ورزش را به صورت روزانه در برنامه خود داشته باشند. ما برای حفظ سلامتی حداقل به ۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی در طول هفته نیاز داریم.

عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی افزود: استرس‌ها و تنش‌های عصبی می‌تواند سلامتی را به خطر بیاندازد و برای افراد دیابتی مضرتر است. این افراد بهتر است مواد غذایی با فیبر بالا مصرف کنند. فیبر در سبزیجات و غذاهایی که از سبزیجات بهره گرفته شده، قرار دارد. دریافت فیبر بالا منجر به اجابت مزاج راحت‌تری می‌شود و از یبوست هم جلوگیری می‌کند، همچنین جذب گلوکز را در بدن پایین می‌آورد.

وی در خصوص خوراکی‌هایی که برای افراد دیابتی مناسب است، عنوان کرد: در طب سنتی استفاده از سیر و پیاز پخته توصیه می‌شود. اما زیاده روی در هیچ کاری پسندیده نیست. در حد یک یا دو حبه سیر کافی‌ است. سیر جلوی عوارض دیابت را تا حدی می‌گیرد. گشنیز، شنبلیله و خرفه سبزیجاتی‌ هستند که می‌توانند قند خون را کنترل کنند و پایین بیاورند. همچنین ادویه‌هایی همچون سماق و دارچین نیز خاصیت کنترل قند خون را دارند. سوپ جو و کدو بخار پز نیز مفید خواهد بود.

دکتر پارسا در ادامه توضیح داد: خارمریم را قالبا برای بهبود کبد چرب می‌شناسند اما برای دیابت هم موثر است و می‌شود به صورت عرق از آن بهره گرفت. چای سبز هم برای پایین آوردن قندخون تاثیر مطلوبی دارد. هندوانه ابوجهل یکی از خوراکی‌هایی است که در میان افراد دارای دیابت برای درمان شناخته شده است. مطالعاتی هم از بعد حیوانی و هم انسانی در ایران روی آن انجام شده و به درستی اثرات کاهنده قندخون را دارد. اما از طرفی اثرات سمی هم دارد.

عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی افزود: برای همین اصلا پیشنهاد نمی‌شود، چرا که تشخیص اصل بودن آن سخت است و اثرات سمی آن هم آسیب‌زا است. بهتر است از هندوانه ابوجهل به صورت موضعی بهره گرفت که اینگونه عوارض سوء نخواهد داشت. تعدادی هندوانه ابوجهل را به صورت پودر در آورند و از زانو به پایین خود را یک ساعت در تماس با این پودر بگذارند و اجازه دهند از راه پوستی جذب بدن شود.

این متخصص طب سنتی ایرانی درباره راه موضعی دیگر برای کنترل بیماری دیابت اظهار کرد: استفاده از مورد، سدر و حنا نیز در کاهش قند خون موثر است. این سه را به صورت پودر تهیه کرده و به همراه آبغوره و مقداری سرکه و روغن زیتون مخلوط می‌کنیم تا حالت خمیری به دست آید.

وی ادامه داد: توصیه می‌شود افراد دیابتی ترجیحا از نان سبوس‌دار استفاده کنند چرا که فیبر بالایی دارد و منجر به کاهش قندخون می‌شود. سیب و به پخته و رب به هم برای این دسته از افراد مفید خواهد بود. میوه‌هایی همچون سیب، گلابی، انار، تمرهندی، آلو و زردآلو برای کنترل قند خون خوب است اما باید در نظر داشت که زیاده روی در مصرف میوه هم بدون ضرر نیست و می‌تواند آسیب‌زا باشد.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه