در گفت‌وگو با «ایران آنلاین» بررسی شد؛

چرا حضور پزشکیان در اجلاس دی ۸ مهم است؟

صفیه رجایی هرندی

صفیه رجایی هرندی

بین‌الملل

83113
چرا حضور پزشکیان در اجلاس دی 8 مهم است؟

مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران به منظور شرکت در یازدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور اسلامی درحال توسعه موسوم به دی ۸، به مصر سفر می‌کند، سفری که طبق گفته کارشناسان می‌تواند با پالس‌هایی مثبت جهت کاهش اثرات تحریم‌ها را برای کشورمان همراه باشد.

گروه بین الملل ایران آنلاین: گروه هشت کشور اسلامی درحال توسعه موسوم به دی ۸ در سال ۱۹۹۷ میلادی از کشورهای ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه تشکیل شد و دبیرخانه این جلاس در استانبول ترکیه است

نخستین اجلاس سران دی۸ با حضور سه رئیس جمهور از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، و چهار نخست‌وزیر و یک وزیر خارجه در شهر استانبول ترکیه برگزار شد. گروه کشورهای موسوم به دی۸ در واقع از تشکیلات جانبی سازمان همکاری اسلامی است.

تاکنون ۱۰ اجلاس سران به ترتیب در ترکیه، بنگلادش، مصر، ایران، اندونزی، مالزی، نیجریه، پاکستان، ترکیه و بنگلادش تشکیل شده است.

مجموع جمعیت این هشت کشور حدود ۱٫۲ میلیارد نفر یا ۶۰ درصد کل جمعیت مسلمانان و همچنین نزدیک به ۱۳ درصد کل جمعیت جهان است. هشت کشور اسلامی درحال توسعه مساحتی به وسعت ۷٫۶ میلیون کیلومتر مربع یا ۵ درصد از کل مساحت جهان را شامل می‌شوند.

در سال ۲۰۰۶ میلادی، تجارت بین کشورهای عضو این گروه ۳۵ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۰ حدود ۶۸ میلیارد دلار بوده است.

حالا، مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران به منظور شرکت در یازدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور اسلامی درحال توسعه موسوم به دی ۸، به مصر سفر می کند، سفری که طبق گفته کارشناسان می‌تواند با پالس‌هایی مثبت جهت کاهش اثرات تحریم‌ها را برای کشورمان همراه باشد.

در همین رابطه، جعفر قنادباشی کارشناس مسائل آفریقا در گفت‌وگو با ایران آنلاین در خصوص ابعاد سفر رئیس جمهور به مصر اظهار کرد:  مهم‌ترین بخش سفر پزشکیان به مصر که برای کشور ما و سایر کشورهای اسلامی مفید و همراه با بهره‌های زیادی است شرکت در اجلاس دی ۸ است، مجموعه‌ای که می‌تواند خود یک بریکس اسلامی باشد.

قنادباشی افزود: در واقع مجموعه دی ۸ مجموعه‌ای است که ابتدا آقای نجم‌الدین اربکان نخست وزیر اسبق ترکیه پایه‌گذاری کرد و از کشورهای بزرگ اسلامی دعوت کرد که در این مجوعه حضور پیدا کنند. ایران، مصر، ترکیه، اندونزی، نیجریه، بنگلادش و پاکستان کشورهایی هستند که در واقع مجموعاً بیش از یک میلیارد جمعیت دارند و می‌توانند یک اقتصاد بزرگ و مکملی را تشکیل دهند و هسته اولیه‌ای باشند برای یک بازار مشترک اسلامی هم میان ۵۷ کشوری که به اصطلاح کشورهای اسلامی تلقی می‌شوند.

دنیای غرب در تلاش است تا از وحدت کشورهای اسلامی جلوگیری کند،

وی با بیان اینکه هدف اصلی از جلاس دی ۸ این است که کشورهای اسلامی با توانمندی های خود بتوانند یک اقتصاد مکملی که در آینده مورد نیازشان است را ایجاد کنند و به سمت و سوی ایجاد یک بازار مشترک حرکت کنند، گفت: طبیعی است که این اقدام می‌تواند در شرایط امروزی که دنیای غرب در تلاش است تا از وحدت کشورهای اسلامی جلوگیری کند، این اجلاس می‌تواند از توانمندی‌های اقتصادی کشورهای عضو در جهت استقلال اقتصادی آنها در بلندمدت و برای سایر کشورهای اسلامی در میان مدت موثر و مفید واقع شود.

کارشناس مسائل آفریقا همچنین با اشاره به اینکه رئیس جمهور کشورمان می‌تواند با حضور در این اجلاس و پیشنهاداتی که ارائه دهد، این مجموعه را یک مجموعه فعال تبدیل کند، گفت: طبیعتاً ایران با قابلیت‌های بسیار خوب اقتصادی و توانمندی هایی که در عرصه انرژی و معادن و غیره دارد و نیروی کار زبده‌ای که در اختبار دارد می‌تواند به‌عنوان یک عضو فعال در این مجموعه حضور داشته باشد.

قنادباشی ادامه داد: مجموعه غربی‌ها نسبت به مجموعه دی ۸ بسیار خشمگین هستند و کوشش می‌کنند تا از طریق پررنگ کردن برخی تفاوت‌ها میان کشورهای مختلف از ایجاد اتحاد میان اعضا جلوگیری کنند، چرا که این مجموعه، گرایش‌های قومیتی فلج کننده و همچنین خصومت‌های مذهبی جانبخش را در نادیده می‌گیرند و فراتر از گرایشات قومیتی و خصومت‌های مذهبی می‌تواند زمینه‌ساز هم وحدت مذهبی و قومیتی باشد.

کارشناس مسائل آفریقا افزود: اگر نگاهی به اتحادیه اروپا بیندازیم، درخواهیم یافت که اعضای این اتحادیه از نظر نژاد، مذهب، زبان و بسیاری موراد دیگر دارای اختلافاتی هستند که با هدف تشکیل یک بازار مشترک اقتصادی ایجاد شد و بعدها گسترده‌تر شد. در مورد شکورهای اسلامی با وجود مجموعه دی ۸ نیز چنین است که می تواند در برابر سیاست های یک جانبه آمریکا ایستادگی کند.

قنادباشی با بیان اینکه رسانه‌های غربی از هراس اینکه این اجلاس تاثیر مستقیم در بی اثر کردن تحریم‌ها علیه ایران داشته باشد به ایجاد حواشی پرداخته‌اند، گفت: چرا که اجلاس دی ۸ ممکن است زمینه رفع تحریم ها را برای ایران فراهم کند. دو مسئله در این حاشیه پررنگ است، یکی مسئله گفتگوهای سران شرکت‌کننده راجع به مسئله سوریه چرا که اردوغان نیز در این اجلاس شرکت می‌کند و به عنوان کشوری که در ایجاد شرایط جدید سوریه نقش آفرین بوده احتمالا گفتگوهایی با رئیس جمهور ایران و همچنین با رئیس جمهور مصر که مخالف گرایشات اخوانیست است، خواهد داشت و نتایجی برای اصلاح روند تازه‌ای که در سوریه هست به اصطلاح بیانجامد

کارشناس مسائل آفریقا ادامه داد: مسئله بعدی مسئله غزه است، به خصوص اینکه همه کشورها به نوعی علاقمند به حل و فصل مسئله غزه هستند و این موضوع نیز می‌تواند از گفتگوهای مهمی باشد که در حاشیه این اجلاس صورت خواهد گرفت.

وی افزود: بحث دیگری که در حاشیه این اجلاس بسیار پررنگ خواهد شد برقراری رابطه میان ایران و مصر هست؛ ایران مدت‌هاست که تمایل خود را برای برقراری رابطه اعلام کرده ولی که مصری‌ها به دلیل مخالفت‌های پنهانی اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها همچنین اسرائیلی‌ها و حتی مخالفت‌های علنی آنها، تمایلی برای برقراری روابط نشان ندادند، اما با از سرگیری روابط ایران و عربستان؛ تغیری ایجاد شده و مصری‌ها متمایل به برقراری ارتباط با ایران هستند.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار بین‌الملل