فعالان حوزه فین تک هشدار دادند

فراهم شدن بستر رونق بازار های غیرشفاف و سیاه رمزارز

اقتصاد

84078
string(792) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"576.0000000000001","_w":"1024","_y":"180.1643835616438","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/10\/10\/0a16d6f1ddf409af37d6e765d815c296.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 120px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateY(-28.1507px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" فراهم شدن بستر رونق بازار های غیرشفاف و سیاه رمزارز

«سکوهای تبادل رمزارز» پیرو مسدودی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارزهای دیجیتال امروز عصر به میزبانی اتاق بازرگانی نشست خبری برگزار کردند .

 به گزارش خبرنگار "ایران"  این نشست پس از آن برگزار شد که در روزهای گذشته، درگاه‌های پرداخت صرافی‌ها و پلتفرم‌های ارزهای دیجیتال ایرانی به دستور بانک مرکزی به طور کامل مسدود شدند و حواشی زیادی پیرامون این تصمیم بحث‌برانگیز ایجاد شد. در این نشست جمعی از فعالان حوزه ارزهای دیجیتال و همچنین مدیران صرافی‌ها و پلتفرم‌های ایرانی رمزارزها حضور داشتند.

برگزارکنندگان، هدف از این برگزاری این نشست خبری را بررسی آخرین تحولات مربوط به محدودیت خدمات پرداخت و تأثیر آن بر فعالیت سکوهای تبادل ارزهای دیجیتال عنوان کردند.

بر اساس این گزارش ،  فعالان حوزه فین تک در خصوص داغ‌شدن بازارهای غیرشفاف در پی مسدودی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارز دیجیتال هشدار های قابل تاملی مد نظر قرار دادند . بر این اساس ضرورت دارد مسئولان مرتبط علاوه بر پاسخگویی و شفاف سازی ، اقدام عملیاتی برای رفع این چالش با در نظر گرفتن منافع دولت و بخش خصوصی انجام دهند .   

ضرورت باز شدن حساب صرافی‌های ارز دیجیتال

رضا قربانی عضو هیأت مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران ضمن اشاره به اینکه کسب و کارهای حوزه ارزهای دیجیتال در سال‌های پایانی دهه ۹۰ فعالیت خود را آغاز کردند و فعالیت آنها به رسمیت شناخته شد که برخی از آنها امروز تا چند میلیون کاربر دارند، گفت: در سال‌های گذشته اکوسیستم ارزهای دیجیتال ایران، موضوع تنظیم‌گری در این حوزه را دنبال کرده است و مهم‌ترین خواسته از جانب حاکمیت و بانک مرکزی بر جلوگیری از پولشویی و خالی‌فروشی بوده که اکوسیستم ارزهای دیجیتال تمام تلاش خود را برای تحقق این موضوع انجام داده است.

قربانی افزود: از آنجایی که در سال‌های اخیر دنیای دیجیتال رشد سریعی داشته، فضای اکوسیستم ارز دیجیتال در کشورهای همجوار رشد سریعی را تجربه کرده است. اما از اواخر هفته گذشته به شکل ناگهانی درگاه پرداخت صرافی‌های ارز دیجیتال مسدود شد و هنوز به طور واضح و رسمی دلیل انسداد این صرافی‌ها اعلام نشده است.

وی بیان کرد: خواسته امروز صرافی‌ها باز شدن حساب صرافی‌های ارز دیجیتال است. او خاطرنشان کرد که اگر این اتفاق (انسداد درگاه‌های پرداخت) تداوم داشته باشد بدون شک بستر معاملات زیرزمینی رمزارزها گسترده خواهد شد.

چالش نبود قوانین مشخص و محدودیت های یک طرفه

نیما قاضی رئیس انجمن تجارت الکترونیک نیز در این جلسه گفت: اگر قرار باشد بازاری که به صورت رسمی فعالیت می‌کند محدود شود، فضای معاملات زیرزمینی و غیرشفاف بیشتر می‌شود که متاسفانه قابل کنترل و مدیریت نخواهد بود. متاسفانه نهادهای تنطیم‌گر در سال‌های اخیر قوانین مشخصی را در برخی حوزه‌ها تدوین نکرده و ناگهان به صورت یک طرفه برخی محدودیت‌ها را اتخاذ می‌کنند در حالی که بجای ایجاد محدودیت نیازمند تدوین مقررات شفاف و به هنگام هستیم.

قاضی عنوان کرد: امیدواریم دولت اعلام کند که بر چه اساسی چنین اقدامی را انجام داده است. بخشی از دولت مسئولیت خود را در تنظیم‌گری یا انجام نداده است یا درست انجام نداده است و این موضع موجب یک اقدامی شده است که هیچ حقی نسبت به آن ندارد.

حداقل انتظار؛ توضیح  برای شفاف سازی

فرزین فردیس عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران نیز خاطرنشان کرد: وظیفه من این است که سخنان دوستان را به افراد دیگر منتقل کنم و کمک خود را در قالب نامه‌نگاری و جلسات مختلف پیگیری کنم. حداقل انتظار ما این است که برای چنین تصمیمی توضیح و دلیل بشنویم. ما مشکل عجیبی را نمی‌دیدیم که بخواهد آسیبی توسط این کسب‌وکارها به اقتصاد کشور وارد شود.

وی ادامه داد: خواسته ما این بود که روزبه‌روز وضعیت معیشت و اقتصاد مردم بهبود پیدا کند. اگر قرار است برای آینده هم این مشکلات ایجاد نشود، باید تعامل وجود داشته باشد. امیدواریم بتوانیم جلوی چنین اتفاقاتی را بگیریم.

ضرورت گفت‌وگو  برای حل مشکلات

مازیار نوربخش رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران نیز اظهار کرد: دغدغه‌های بانک مرکزی در حال حاضر فقط کنترل نرخ ارز جاری در کشور است. بانک مرکزی کنترل اسکناس را یاد گرفته است، اما روی تتر، به دلیل اینکه کنترل ندارد، برای صف خرید تتری که روز چهارشنبه هفته گذشته ایجاد شد، بالا رفتن هزار یا 2 هزار تومان ارز را به این مسئله مربوط می‌دانند.

وی اضافه کرد: بخشنامه یا آیین نامه که صادر می‌شود باید حداقل ۱۵ روز قبل از تصمیم‌گیری اعلام شود، اما بانک مرکزی به این موضوع تمکین نمی‌کند و خب اهل گفت‌وگو هم نیست تا مسائل را با گفتمان برطرف کنند.

فرصت‌ها به تهدید تبدیل نشود

مهدی فاطمیان رئیس انجمن فین‌تک نیز در ادامه این نشست توضیح داد: قبلاً بهانه یا دلیل برخورد با صرافی‌ها، پولشویی ذکر می‌شد؛ اما اخیراً هم بالا رفتن و کنترل نرخ ارز اعلام شده است. چنانچه واقعاً چنین موضوعی وجود دارد، چرا با اینکه صرافی‌ها با بانک مرکزی در تماس هستند، تصمیمی به این مهمی از قبل به این کسب‌وکارها اعلام نشد؟

وی افزود: خواسته ما ترتیب دادن جلسه‌ای برای توضیح دادن این موضوع بود که در روز‌های آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. تمام تمرکز ما شفافیت در تعامل است. این کسب‌وکارها به رشد ناخالص ملی و GDP کمک می‌کنند؛ اما به نظر می آید با تداوم سکوت بانک مرکزی  فرصت‌های موجود در بازار رمز ارز کشورمان به تهدید تبدیل خواهد شد .

الزام موضع‌گیری رسمی و  بیان علت مسدودسازی

امین کلاهدوزان رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در این نشست خبری عنوان کرد: بانک مرکزی تنظیم‌گر بخشی است و این موضوع را نمی‌توان انکار کرد؛ اما می‌توانیم مطالبه‌گر باشیم که این حوزه تعیین تکلیف شود. حتی اگر کاری قرار است ممنوع شود باید اعلام کنند و برای آن دلیل بیاورند. بلاتکلیفی آسیب‌زا است و این موضوع ادامه دارد.

وی بیان کرد: امیدواریم این تعیین تکلیف زودتر اتفاق بیفتد و به فعالیت‌های مرکز ملی فضای مجازی امیدواریم. بانک مرکزی باید یک موضع‌گیری رسمی داشته باشد و علت خود را بیان کند. شاید مشکل قابل حل باشد اما اکنون این مسدودسازی توجیهی ندارد. ما در مرکز توسعه تجارت پیگیر هستیم که شفاف‌سازی در مورد این قضیه انجام شود.

آسیب پذیری بخش بزرگی از تجارت الکترونیک

عباس آشتیانی  رئیس کمیسیون رمزارز و بلاک‌چین سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور نیز متذکر شد: اگر اعتماد کاربران به این حوزه مخدوش شود، بخش بزرگی از تجارت الکترونیک کشور آسیب می‌بیند و ممکن است بستر استفاده از پلتفرم‌های خارجی و غیرقابل کنترل شدت پیدا کند، در آن زمان موضوع تنظیم‌گری با چالش‌های بسیاری روبه‌رو خواهد شد و نمی‌توانیم سهم مطلوبی از بازار رمزدارایی‌ها در قیاس با کشورهای منطقه داشته باشیم.

فراهم شدن مهاجرت کاربران

صالح خواجه‌دلویی نایب‌رئیس کمیسیون رمزارز انجمن فین‌تک بیان کرد: اقدامی نبوده که ما برای آن شفاف‌سازی انجام ندهیم و همیشه سعی کردیم برای رفع این دغدغه‌ها پیشنهاد ارائه کنیم. زمانی که چهار روز شریان اصلی کسب‌وکارها را می‌بندیم، آنها را می‌کشیم. شورای ملی تأمین مالی این صلاحیت را دارد که به این حوزه ورود کند و باید پاسخگو‌ باشند. نمونه تنظیم‌گری بانک مرکزی که علاقه زیادی به این کار داشت را اکنون مشاهده می‌کنیم. بانک مرکزی به صورت ناگهانی و بدون هیچ اطلاع‌رسانی درگاه‌ صرافی‌ها را بسته است. چنین اتفاقاتی فقط باعث مهاجرت کاربران می‌شود.

زیان دولت و بخش خصوصی

امیرحسین راد مدیرعامل صرافی نوبیتکس نیز خاطرنشان کرد: شرمنده کاربران‌مان هستیم به این دلیل که در این چهار روز قدرتی برای ارائه خدمات درخور به آنها نداریم. ما از تعامل با بانک مرکزی استقبال می‌کنیم. تصمیمی که با توجه به اختیارات بانک مرکزی به هر دلیلی گرفته شده، شاید اگر با کسب‌وکارها و فعالان اکوسیستم مطرح می‌شد، می‌شد راه‌حل بهتری برای آن اخذ شود، یا کیفیت تصمیمات بهتر شود. ثابت شده که نرخ تتر روی نرخ بازار آزاد اثرگذار نیست، بازار کریپتو در ایران از بازار ارز کوچک‌تر است و مسئول بالا رفتن نرخ ارز نیست.وی افزود: محدودیت واریز ۲۵ میلیون تومانی هم که دو سال پیش اعمال شد به همین دلیل بود، اما باز کنترل نرخ ارز اتفاق نیفتاد. اثرات طولانی‌مدت این روش آسیب جدی به اکوسیستم است و نابودی این کسب‌وکار فقط آسیب به بخش خصوصی نیست، به خود دولت هم آسیب خواهد زد.

مجتبی آزادیان / خبرنگار

ایران آنلاین
انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار اقتصاد