«ایران» از فواید نان کامل گزارش می دهد:
سبوس گیری کمتر نان سالم تر
جامعه
84412
![سبوس گیری کمتر نان سالم تر](https://cdn-news.inn.ir/photo/1403/10/15/3e1116a8cb2e0d5b7fa2f482806a5dd8-a-i-l.jpg)
نان به عنوان قوت غالب مردم اگر حاوی سبوس کافی نباشد، نمیتواند نیاز بدن را تأمین کند. سبوسی که اکنون از آردها گرفته میشود بین ۸ تا ۱۶ درصد بوده و برای داشتن نان کامل باید به سمت ۶ درصد سبوسگیری گام برداریم به طوری که زهره پوراحمد کارشناس اداره کل فرآوردههای غذایی سازمان غذا و دارو با تأکید بر اهمیت مصرف نان کامل به جای نان سفید، خواستار ترویج فرهنگ استفاده از محصولات غلات کامل برای ارتقای سلامت عمومی شد. او می گوید: «نان سفید فاقد سبوس و جوانه گندم است و به همین دلیل از نظر ویتامینهای گروه B بسیار فقیر است.
به گزارش گروه اجتماعی ایران آنلاین، مصرف این نوع نان میتواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش داده و با ایجاد سیری کوتاهمدت، منجر به گرسنگی زودرس شود. همچنین ارزش تغذیهای پایین نان سفید میتواند در افزایش وزن و چاقی نقش داشته باشد». نان کامل که با حفظ سبوس و جوانه گندم تولید میشود، سرشار از ویتامینهای گروه B و مواد مغذی است. این نان به کنترل قند خون کمک کرده، خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد و حتی میتواند از سکتههای قلبی و مغزی پیشگیری کند. مصرف نان کامل مقاومت بدن را در برابر بیماریهای مزمن، بهویژه سرطان، افزایش میدهد. نان کامل، به دلیل داشتن فیبر و مواد مغذی بیشتر، رنگی تیرهتر از نان سفید دارد.
هر ایرانی در سال 195 کیلوگرم نان مصرف میکند
دکتر عبدالرضا نوروزی متخصص تغذیه و عضوهیأت علمی و رئیس کمیته سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص نان کامل به «ایران» میگوید: کربوهیدراتها منبع اصلی تأمین انرژی افراد است و قوت غالب ایرانیها محسوب میشود، اگر افراد بالای 12 سال را معیار قرار دهیم به طور متوسط هر ایرانی در سال 195 کیلوگرم نان مصرف میکند.
این متخصص تغذیه، ویژگیهای نان سالم را چنین توصیف میکند: گندم حاوی سبوس است و برای اینکه نان خوب پخته شود و زمان نگهداری بیشتری هم داشته باشد، باید سبوسگیری شود. سبوسی که از آرد گرفته میشود بین 8 تا 16 درصد است به طوری که برای پخت نان سنگک 8 درصد سبوسگیری و برای نانهای سفید 16 درصد انجام میشود. البته در آردهایی که به نام آرد قنادی به فروش میرسد، سبوسگیری تا بالای 25 درصد هم انجام میشود، حال برای داشتن نان کامل باید میزان سبوسگیری کاهش یابد و به حدود 6 درصد برسد.
دکتر نوروزی با اشاره به اینکه برای این کاهش سبوسگیری اول باید ذائقه مردم را تغییر دهیم، میگوید: افزایش میزان سبوس مزه نان را تغییر میدهد و ممکن است برای مردم مطلوب نباشد، همچنین نان با سبوس بیشتر زودتر بیات میشود به همین دلیل ممکن است سبب افزایش دور ریز نان شود. بحث دیگر در نان سالم غنیسازی آن با ویتامینهاست که میتوانیم مواد مفیدی را که در برخی مناطق کمتر به بدن مردم میرسد در نان اضافه کنیم تا از طریق آن مواد غنی مثل آهن و ویتامین دی در بدن افراد تقویت شود.
نان سنگک سالمتر است
به گفته وی، ایران جزو بزرگترین تولیدکنندگان نان محسوب میشود چرا که حدود 650 هزار نانوایی در سطح کشور فعالیت میکنند و یکی از ملزومات داشتن نان سالم، نحوه پختن آن در نانواییهاست و از زمانی که برای ور آمدن خمیر نان باید طی شود تا حرارتی که میبیند در کیفیت و سلامت آن مؤثر است.
نوروزی با بیان اینکه در یک کار پژوهشی روی 11 نوع نان نمایه قندی آنها را مورد بررسی قراردادیم، میگوید: نمایه قندی نانها تفاوت چشمگیری با هم دارند به طوری که نان سنگک نمایه قندی پایین و نانهای فانتزی نمایه قندی بالایی دارند و نانی سالمتر است که قند کمتری داشته باشد و طی بررسیهای انجام شده نان سنگک نان سالمتری از لحاظ قند، سبوس و نوع پخت محسوب میشود.
خبرنگار: محدثه جعفری
انتهای پیام/