کارشناس مذهبی در گفتوگو با «ایران آنلاین»:
چرا به امام جواد (ع) «باب المراد» میگویند؟
فرهنگ
85023
حجتالاسلام محمدباقر مشکاتی گفت: امام جواد (ع) به برآورده شدن حاجات مادی و دنیوی عنایت ویژهای دارند تاجایی که ایشان به «باب المراد» معروف شدهاند.
حجتالاسلام محمدباقر مشکاتی مشاور علمی معاونت فرهنگی آستان مقدس فاطمی و کارشناس مذهبی در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایران آنلاین درباره ویژگیها و خصلتهای اخلاقی امام جواد (ع) گفت: امام محمد تقی جوادالائمه (ع)، فرزند امام رضا (ع)، نهمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت، با وجود عمر کوتاه خود، الگویی کامل از فضایل اخلاقی و کمالات انسانی هستند. عصر ایشان، عصری پر از آشوب و فتنه بود. حکومت عباسی در آن زمان دچار ضعف و فساد شده بود و اهل بیت (ع) تحت فشار و ستم قرار داشتند. امام جواد در چنین شرایط سختی به امامت رسیدند و با درایت و شجاعت، شیعیان را هدایت کردند.
وی ادامه داد: امام جواد (ع) در سنین کودکی به مقام امامت رسیدند و به اذن و عنایت الهی دارای علم و دانش گسترده در همه علوم و معارف بودند. ایشان سبک زندگی ساده و بیآلایشی داشتند و با وجود دارایی فراوان به دور از زرق و برق دنیا بودند. با شجاعت و شهامت در برابر ظلم و ستم حکام ظالم زمانه خویش با تدبیرهای خاصی ایستادگی کردند و از حق و حقیقت دفاع نمودند. ایشان در برابر مشکلات و مصائب بسیار صبور و بردبار بودند و با آرامش با آنها برخورد میکردند. مهربانی، عطوفت و شفقت امام جواد (ع) نسبت به مردم زبانزد و فراگیر بود و همواره به فکر رفع مشکلات آنها بودند. از ویژگیهای برجسته امام نهم، جود و بخشش و سخاوت فوق العاده ایشان بود تاجایی که به «جواد» یعنی بخشنده معروف گشتند.
این کارشناس مذهبی درباره اینکه چرا به امام نهم جوادالائمه گفته میشود، بیان کرد: لقب «جواد» که به امام محمد تقی (ع) اطلاق میشود، به دلیل جود و بخشش فراوان ایشان در زمان حیات ظاهری بود. این جود و سخا پس از شهادت و در حیات معنوی شان نیز، مستدام است. لقب «جواد» آن امام بزرگوار را به عنوان کسی که به طور مداوم به بندگان خدا کمک و عطا میکند، معرفی میکند. شیعیان و محبان با توسل به وجود ذی جود ایشان همواره به خواستههای دنیوی و اخروی میرسند.
حجتالاسلام محمدباقر مشکاتی افزود: البته معروف است که امام جواد (ع) به برآورده شدن حاجات مادی و دنیوی از جمله خانه دار شدن، افزایش زرق و روزی، رفع مشکلات مالی، یافتن گمشده و مانند اینها، عنایت ویژهای دارند. این امر به دلیل مشاهده کرامتها و معجزات فراوان و نیز برآورده شدن حاجات بسیاری از شیعیان در زمان حیات کوتاه و پربرکتشان است، تاجایی که ایشان به «باب المراد» معروف شدهاند.
وی عنوان کرد: نقل شده که امام رضا (ع) وقتی فرزندشان امام جواد (ع) در سن ۵ سالگی بودند به ایشان نامهای به این مضمون نوشتند که: «عدهای اصرار دارند که شما از دربهای کوچک و دربهای پشتی رفت و آمد کنید تا با شیعیان و حاجتمندان مواجه نباشید، اما آنها به سخاوت شما بخل دارند. پس شما از درب اصلی و از دروازه بزرگ رفت و آمد کنید و هرچه مردم نیاز دارند به آنها بخشش کرده، حاجاتشان را برآورده کنید.» لذا امام جواد (ع) از زمان حیات خویش باب المراد بودند و تاکنون هم همین گونه هستند. توسل به ائمه معصومین (ع) از جمله اعتقادات اصلی شیعیان است و اعتقاد راسخ دارند که با توسل به امامان میتوانند به حاجات خود برسند.
مشاور علمی معاونت فرهنگی آستان مقدس فاطمی در ادامه اظهار کرد: به طور کلی دلایل این لقبگذاری را می توان به دلیل بخشندگی بیحد و حصر امام جواد (ع)، سادگی و بیتکلّفی، علاقه به خدمت به مردم و توجه ویژه ایشان به نیازمندان دانست.
این کارشناس مذهبی خاطرنشان کرد: امام جواد (ع) هرگز در بخشش به کسی منت نمیگذاشتند و با روی گشاده به همه کمک میکردند. ایشان اغلب کمکهای خود را به صورت پنهانی انجام میدادند تا کسی از آن مطلع نشود. لذا بدون شک امام جواد (ع) از جود و بخشش ویژهای برخوردار بودند. روایات بسیاری درباره سخاوت ایشان نقل شده که نشان میدهد. علم، تقوا، شجاعت و مهربانی و وجود و سخاوت ایشان الهامبخش شیعیان در طول تاریخ بوده و خواهند بود.
انتهای پیام/