بازدید سرزده رئیس‌‌جمهوری از وزارت اقتصاد

دولت

88298
string(769) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"675","_w":"1200","_y":"62.5","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/12\/02\/f0a4b6b2cdaf03e1dc9747fa6672a2c5.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 106.667px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateY(-8.33333px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" بازدید سرزده رئیس‌‌جمهوری از وزارت اقتصاد

ساعاتی پس از اعلام وصول استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس ‌جمهوری با حضور سرزده در این وزارتخانه، این بار به دفاع از وی پرداخت.

به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، مسعود پزشکیان که روز سه‌شنبه نیز پس از حضور در مجلس شورای اسلامی، به شکل سرزده به بانک مرکزی رفته بود، به خبرنگاران گفت که «در این مکان حاضر شده است تا به شایعات برخی رسانه‌ها در مورد عزل برخی افراد، پایان دهد». رئیس ‌جمهوری اما روز گذشته از زاویه‌ای دیگر به مسأله استیضاح و تصمیم‌سازی‌های اقتصادی پرداخت و عنوان کرد که «مقصر جلوه دادن فقط یک نفر در شرایط کنونی، بی‌انصافی است.»

این اولین باری است که یکی از اعضای کابینه پزشکیان مقابل نمایندگان مجلس قرار است از خود دفاع کند. عبدالناصر همتی با سابقه حضور در بانک مرکزی، این بار در رأس وزارت اقتصاد قرار گرفته و برنامه‌های دولت را پیش می‌برد. سیاست‌های مرتبط با بانک، پول و ارز که به گفته رئیس ‌جمهوری «در جلسات سران قوا تصمیم‌گیری شده است.»

مسعود پزشکیان در این باره گفته است که در این جلسات «آقای همتی، آقای پورمحمدی، آقای فرزین، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و رئیس کمیسیون اقتصاد به همراه تعدادی کارشناس حضور داشته‌اند و تصمیم‌گیری‌ها در آنجا صورت گرفته است.» بنابراین حرف اصلی وی این است که «این مسائل اصلاً به وزیر مربوط نمی‌شود و اینکه همه تقصیرها را به یک طرف نسبت دهیم، بی‌انصافی است.»

رئیس‌ جمهوری در اظهارات جدید خود یک سؤال مهم مطرح کرده. او می‌گوید: «اگر دکتر همتی استیضاح شود، آیا مشکلات ارزی و ناترازی‌های مالی اصلاح خواهد شد؟» او پاسخ داده که «به وقت وقوع مشکلات به جای اینکه به دنبال علت و راهکار رفع مشکل باشیم، به دنبال مقصر و حذف افراد هستیم.» و این «یکی از مهم‌ترین اشکالات کشور ماست.» 

صحبت‌های رئیس‌ جمهوری در جمع مدیران و وزیر اقتصاد نشان از دفاع تمام قد وی از عملکرد این وزارتخانه است. او این وزارتخانه را «مغز متفکر اقتصاد کشور» خوانده و گفته است: «مسئولان و مدیران ارشد وزارت اقتصاد با اقدامات خود می‌توانند کشور را متحول و ساختار اقتصاد کشور را به گونه‌ای مدیریت کنند که علاوه بر رفع ناترازی‌ها، توسعه زیرساخت‌ها و رشد اقتصادی، مقوله مهم عدالت به عنوان مهم‌ترین دغدغه دولت نیز تحقق یابد.»
 
استیضاح درباره عملکرد ضعیف مدیران وزارت اقتصاد نیست

وزیر اقتصاد نیز در پایان این نشست، روبه‌روی دوربین صدا و سیما قرار گرفت و توضیحاتی درباره استیضاح خود در مجلس داد. او گفته است: «ستاد اقتصادی دولت متشکل از رئیس بانک مرکزی، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه، معاون اول رئیس‌‌جمهوری، رئیس‌جمهوری و وزیر اقتصاد است که از بین این افراد تنها وزیر اقتصاد در مجلس پاسخگو است و نوک پیکان و پیشانی این نوع اقدامات است» و البته وعده داده که «ما نیز در مجلس توضیح خواهیم داد و امیدوارم تا نمایندگان قانع شوند.»

همتی خاطرنشان کرد: «حضور آقای رئیس ‌جمهوری در وزارت اقتصاد برای حمایت از برنامه‌های پیش روی اقتصادی است و نکات بسیار مهمی را نیز در این جلسه برای پیگیری وزارت اقتصاد مطرح کردند.»

او همچنین با لحن خوش‌بینانه‌ای معتقد است که می‌تواند با صحبت‌های خود، نمایندگان مجلس را قانع کند. چنانکه می‌گوید: «بنده روز سه شنبه  در کمیسیون توضیحات کافی را دادم اما استیضاح‌کنندگان مصمم بر ادامه‌دادن هستند؛ روز استیضاح نیز به صحن مجلس خواهم رفت و به پرسش‌های نمایندگان پاسخ خواهم داد. البته بنده خوش‌بین به نتیجه مثبت آن هستم چراکه اعتقاد دارم نمایندگان در این شرایط سخت که فشارهای بین‌المللی به حداکثر خود رسیده و چنگ‌ودندان به کشور نشان می‌دهند، همچنین بخش اقتصاد از حساسیت بالایی برخوردار است، پشتیبانی و حمایت خواهند کرد تا بتوانیم فعالیت‌های خود را ادامه بدهیم.»

همتی نکته مطرح شده توسط رئیس‌جمهوری را «وجود همدلی جدی بین قوا به دستور مقام معظم رهبری» عنوان کرده و افزوده که «ما نیز در چهارچوب همین وفاق و همدلی، اقتصاد کشور را از مشکلات خارج می‌کنیم.»

نگاهی به عملکرد وزیر اقتصاد

عبدالناصر همتی وزیری که کمتر از ۵ ماه است وزارتخانه بزرگی را تحویل گرفته و از زمان تصدی وزارت اقتصاد بر ضرورت حل ناترازی‌های اقتصادی کشور تأکید کرده و در پاسخ به انتقادات، به ثبات نسبی ارز نیمایی در سال گذشته اشاره کرده است. او همچنین خاطرنشان کرده که با وجود ثبات نرخ ارز نیمایی، تورم بالای ۴۰ درصد در سال گذشته تجربه شده است.

پیش از رسمی شدن استیضاح وی نیز برخی از نمایندگان مجلس عنوان کردند که این کار در شرایط کنونی به صلاح کشور نیست و ممکن است تبعات منفی برای اقتصاد داشته باشد. از جمله حمیدرضا گودرزی نماینده مجلس که گفته بود: «در شرایط فعلی، استیضاح به صلاح کشور نیست. مسائل سیاسی را بین خودمان پاس‌کاری می‌کنیم و مردم زیر دست‌وپای ما له می‌شوند.»

نکته قابل تأمل، جریان‌سازی سیاسی علیه وزیر (و حتی دولتی) است که تازه آغاز به کار کرده و در حال آواربرداری از مشکلات ریز و درشت اقتصادی است که در میانه شدیدترین تحریم‌ها و التهابات سیاسی و بین‌المللی بیشتر هم شده است. آنهم در حالی که هر روز شایعه‌ای درباره استعفای یکی از اعضای تیم اقتصادی دولت منتشر می‌شود و حتی شایعه سازان پا را فراتر نهاده و ادعای دروغین استعفای رئیس ‌جمهوری را نیز مطرح کرده‌اند.

در چند دهه گذشته، وزرای اقتصادی به طور مکرر در مجلس شورای اسلامی حضور یافته‌اند و از میان آنها، دو نفر به استیضاح کشیده شده‌اند؛ شمس‌الدین حسینی و مسعود کرباسیان که وزرای اقتصادی دولت‌های احمدی‌نژاد و روحانی بودند. نکته جالب این که پس از هر استیضاح و برکناری، نه تنها مشکلات اقتصادی حل نشده، بلکه بر شدت آنها افزوده شده است. بنابراین به نظر می‌رسد که استیضاح جدید نیز دستاورد دیگری جز نبود آرامش و تزریق نااطمینانی به بازارها و اقتصاد ایران نداشته باشد.

به همین دلیل هم هست که برخی کارشناسان منتقد استیضاح همتی اعتقاد دارند، از منظر اقتصادی، عوامل تعیین‌کننده‌ای مانند چشم‌انداز سیاسی و اقتصادی در مسائل داخلی و بین‌المللی برای جلوگیری از کسری بودجه اهمیت دارد. چنانکه تا زمان باقی ماندن نظام ارز چند نرخی، استیضاح یک عضو دولت نمی‌تواند به‌طور مؤثر بر کاهش قیمت در بازارها تأثیر بگذارد و برعکس ممکن است به‌هم ریختگی بیشتری نیز در اقتصاد ایران رقم بزند که هزینه‌های آن حتی از همین الان نیز بیشتر باشد.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار دولت