کارکردهای موسیقی تنها به جنبه سرگرمی تقلیل یافته است
هنر
96157

مدرس مردم شناسی دانشگاه یزد گفت: در میان انواع هنرها، موسیقی از نظر دربرگیری و اثرگذاری بیش از همه هنرها بر جامعه اثرمیگذارد و همین موضوع باعث شده تا کارکرد آن محدود به رفع نیاز سرگرمی نباشد و در دوره قبل از تاریخ و دورههای مختلف تاریخی در ابعاد مختلف زندگی بشر حضور چشمگیر داشته اما در سالهای اخیر بیشتر به کارکرد سرگرمی محدود شده است.
ایران آنلاین: کاظم شاملو روز سهشنبه در نشست بررسی جایگاه موسیقی آیینی در زندگی مردم که به میزبانی انجمن علمی انسان شناسی ایران دفتر یزد و با همکاری انجمنهای علمی انسانشناسی و جمعیتشناسی دانشگاه یزد برگزار شد، افزود: تا قبل از سال ۲۰۰۰ بر اساس مطالعات باستان شناسان، نقاشی به عنوان قدیمیترین هنر انسان با پیشینهای بین ۳۵ تا ۳۷ هزار سال معرفی میشد اما در سال ۱۹۹۵ در کشور اسلونی یک فلوت با قدمت بین ۵۰ تا ۶۰ هزار سال که با استخوان ران یک خرس ساخته شده بود، کشف شد که اثبات میکرد، موسیقی قدیمیترین هنر بشر است.
وی گفت: در تاریخ ایران حضور موسیقی سابقهای بسیار دور و دراز دارد به خصوص در ارتباط با ساز تنبور، مجسمهای با قدمت ۶ هزار سال در منطقه شوش در استان خوزستان پیدا شده که مردی را در حال نواختن ساز تنبور نشان میدهد.
مدرس مردم شناسی دانشگاه یزد ادامه داد: در گذشته، موسیقی از زمان تولد تا مرگ همراه بشر و آمیخته با همه لحظههای زندگی انسانها بوده، به گونهای که انواع موسیقی مانند عزا و عروسی، حماسی و رزم، کار و عبادت شکل گرفته و در این میان گونه موسیقی «دینورزانه» در آیینهای مختلف مذهبی مشاهده میشود که نمونههایی از آن را در عزاداریها مخصوصا در نوحههای یزدی و تعزیه مشاهده میکنیم.
شاملو ادامه داد: حتی دربرخی از مذاهب، موسیقی یکی از عناصر اصلی مناسکها است و آیینهای دینی و ذکرها را به همراه موسیقی اجرا میکنند که در مناطق غرب ایران این گونه از موسیقی دینورزانه هنوز هم رواج دارد.
وی اظهار داشت: استاد یحیی رعنایی از جمله هنرمندانی است که بیش از پنج دهه برای ساز تنبور زحمات فراوانی کشیده که حاصل آن ثبت ملی این ساز و تدوین مقامهای کهن تنبور در قالب یک اثر موسیقیایی است.
دکتر «ملیحه علیمندگاری» رییس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد نیز در این آیین برگزاری نشستهای علمی و کارگاههای آموزشی در حوزههای مختلف علوم اجتماعی را از رویکردهای دانشگاه یزد برای آشنایی هرچه بیشتر دانشجویان با مباحث این حوزهها عنوان کرد.
در ادامه این نشست استاد یحیی رعنایی نوازنده پیشکسوت موسیقی نواحی ایران، مقامهای تنبور را اجرا کرد و در پایان این نشست از نیم قرن تلاش و خدمات این استاد موسیقی نواحی کشور قدردانی به عمل آمد.
انتهای پیام/