اثر ۱۴ میلیارد تومانی حسین زندهرودی در حراج بیست و سوم تهران
هنر
98150

بیست و سومین دوره «حراج تهران» ویژه هنر مدرن و معاصر ایران خردادماه برگزار میشود و اثر «اندام» حسین زندهرودی با برآورد قیمت ۱۲ تا ۱۴ میلیارد تومان گرانترین اثر این حراج است.
ایران آنلاین: بیست و سومین دوره «حراج تهران» ویژه هنر مدرن و معاصر ایران با ارایه یکصد اثر نقاشی، نقاشیخط، حجم و عکس خردادماه امسال برگزار میشود. نمایشگاه این رویداد هنری سهشنبه (۳۰ اردیبهشت) ساعت ۱۷ تا ۲۱ در هتل پارسیان آزادی تهران افتتاح میشود و تا چهارشنبه (۳۱ اردیبهشت) ساعت ۱۱ تا ۲۱ برپاست.
انتهای پیام/
به گزارش ایرنا، مزایده بیست و سومین دوره حراج تهران، پنجشنبه (یکم خرداد) ساعت ۱۸ در هتل پارسیان آزادی تهران برگزار میشود.
در این رویداد آثار هنرمندان بنامی همچون علیرضا آستانه، آیدین آغداشلو، محمد احصایی، شیرین اتحادیه، فرح ابوالقاسم، نصرالله افجهای، ناصر اویسی، صادق تبریزی، پرویز تناولی، آنهمحمد تاتاری، کاظم چلیپا، کامبیز درمبخش، حسن روحالامین، حسین زندهرودی، محمود زندهرودی، گیزلاوارگا سینایی، جلال شباهنگی، مسعود عربشاهی، منیر فرمانفرماییان، منصور قندریز، پرویز کلانتری، رضا کیانیان، سیراک ملکونیان، منوچهر نیازی، منوچهر یکتایی و آرمان یعقوبپور ارائه شده است.
گرانترین آثار حراج بیست و سوم
تابلو «اندام» اکریلیک روی بوم اثر حسین زندهرودی با کمینه ۱۲ میلیارد و بیشینه ۱۴ میلیارد تومان گرانترین اثر بیست و سومین دوره حراج تهران است، این اثر در اندازه ۹۷×۱۳۰ سانتیمتر به سال ۱۳۵۱ تعلق دارد که سال ۱۴۰۲ در هفدهمین حراج تهران و در مارچ ۲۰۱۹ در حراج کریستیز دوبی ارایه شده است.
حسین زندهرودی متولد ۱۳۱۶ از بنیانگذاران مکتب سقاخانه، پیشگامان شیوه نقاشیخط و یکی از هنرمندان تأثیرگذار در شکلگیری مدرنیسم ایرانی است که با استفاده از نمادهای هنر سنتی ایران و خوشنویسی، روشی تازه را در هنرهای تجسمی ایران به وجود آورد.
او در نقاشیهایش تلاش کرده ظرفیتهای فراموش شده بصری و زیباییشناسی خط فارسی را از چشماندازی نوین احیا کند. آنچه در «اندام» بیش از همه نمایان است بازگشت هوشمندانه هنرمند به اشکال بصری حروف ثلث و نستعلیق (ملهم از سنت هنرهای ایرانی اسلامی) و ترکیب آن با مبانی ارتباط تصویری هنر مدرن است.
زندهرودی در «اندام» به دنبال نوعی شمایلشکنی در کار نقاشی با خط است و این گرایش هنرمند در مسیر تماس موتیفها با احساسات و افکارش، ذات خط را دگرگون میکند. استفاده از رنگ سرخ بر زمینه مشکی، در کار خطنگاری ارجاعی مستقیم به بازنگری در سنتهای تصویری و نمادهای شیعی در تزیینات پرچمها و علمهای تکایا و فرهنگ بصری عاشورایی است اما آنچه در این اثر مورد توجه است، درخشش رنگی و سایهروشنهای به وجود آمده در نقاط تلاقی نقشمایههاست که با تغییر اندازه قطع قلم (با ایجاد ریتم و ضرباهنگی مدام) نوعی پویایی درونی را به کلیت فرم القا میکند.
اثر حجمی «سمت پنهان» سهند حسامیان مجسمهساز با برآورد قیمت ۹ تا ۱۰ میلیارد تومان دیگر اثر گران قیمت بیست و سومین حراج تهران است. این اثر حجمی، فولاد ضدزنگ، چسب پلیاورتان و رنگ در اندازه ۹۴×۹۴×۲۰۸ سانتیمتر متعلق به سال ۱۳۹۸ است.
در جهان مجسمههای حسامیان (متولد ۱۳۵۶) مرز میان گذشته و آینده، درون و برون، سطح و فضا، معماری و تزیین برداشته میشود و در پیامد این همه یکیانگاری، هنری شکل میگیرد که تعامل ذهن و ادراک را توأمان طلب میکند. بنمایه آثار حسامیان ریشه در معماری ایرانی-اسلامی دارد اما نوع برخورد او با این فضاسازی به گونهای است که برای مخاطب شکوه سازههای مینیمالیستی دوران معاصر را در کنار بهرهگیری از قدرت صنعتی امروز تداعی میکند.
«سمت پنهان» به نیمکرهای از ماه اشاره دارد که به طور دایمی از کره زمین رویگردان است. نوع برخورد هنرمند با فرمهای هندسی سبب میشود اثر به شدت پویا و فضامدار باشند به طوری که مخاطب را به حرکت در پیرامون و تماشای زوایا و وجوه مختلف آن وامیدارد. این اثر تعاملی فضا را به چالش کشیده و در مواجهه با مخاطب از فرمی مجرد، خشک و بسته فراتر میرود. موقعیت اثر نسبت به زمین از نکات قابل توجه است؛ این مجسمه برخلاف فرم کلاسیک و آشنای مجسمه، روی پایه نصب نشده و در فضا رها شده و با زمین به تعادل میرسد. در این تغییر جایگاه از تکرار فرمالیستی یک فرم سنتی فاصله گرفته و به سمت مفهومی نو حرکت میکند.
اثر «بدون عنوان» مسعود عربشاهی (۱۳۹۸ – ۱۳۱۴) از نقاشان پیشرو و از شاخصترین هنرمندان مفهومی ایران نیز با برآورد قیمت ۸ تا ۹ میلیارد تومان در این دوره حراج تهران عرضه شده، این اثر ترکیبمواد روی بوم در اندازه ۱۷۵×۱۹۵ سانتیمتر متعلق به سال ۱۳۸۱ است که سال ۱۴۰۲ در نوزدهمین حراج تهران ارایه شده است.
«توپ آیینه» منیر (شاهرودی) فرمانفرمائیان نقاش، طراح و مجسمهساز با برآورد قیمت ۷ تا ۸ میلیارد تومان در بیست و سومین حراج تهران عرضه شده است، این اثر آیینهکاری، نقاشی پشتشیشه روی گچ با قطر ۱۸ سانتیمتر سال ۱۳۸۹ ساخته شده و در مارچ ۲۰۲۲ نیز در حراج بونامز لندن ارایه شده است.
فرمانفرمائیان (۱۳۹۸ – ۱۳۰۱) با بهرهمندی از ترکیببندی قطعات آیینهها و فرمهای هندسی موجود در هنر و معماری ایرانی - اسلامی در گستره بوم و حجم، آثار ارزشمندی را با نگاهی مدرن خلق کرد و نشان داد چگونه دنیاهای مختلف در هم میآمیزند. «توپ آیینه» یکی از مجموعه توپهای آیینهکاری است که فرمانفرمائیان از دهه پنجاه شمسی شروع به ساخت آنها کرد. این آثار نشان میدهد که هنرمند ارادت به صنایع دستی ایرانی و میراث خود را در کنار معاصران غربی، از طریق زندگی در زرق و برق ظاهری نیویورک در دهه هفتاد میلادی پیوند میدهد. این توپ آیینهای پیچیدگیهای تزیینی هنرهای سنتی ایران را با روحیه انتزاع غربی، گرد هم میآورد.
همچنین در بیست و سومین حراج تهران، از هنرمندان مسعود عربشاهی، منصور قندریز و منوچهر یکتایی، هر یک ۲ اثر ارایه شده است.
دو اثر مسعود عربشاهی «بدون عنوان» ترکیبمواد روی بوم با برآورد قیمت ۸ تا ۹ میلیارد تومان و «بدون عنوان» کلاژ و ترکیبمواد روی مقوا با برآورد قیمت یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تا ۲ میلیارد تومان، «بدون عنوان» (انتزاع) رنگروغن روی گونی با برآورد قیمت ۲ تا ۳ میلیارد تومان و «طبیعتبیجان با ساعت» رنگروغن روی بوم با برآورد قیمت یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و بیشینه ۲ میلیارد تومان از منصور قندریز و «کاسه میوه» رنگروغن روی بوم با برآورد قیمت ۶ تا ۷ میلیارد تومان و «بدون عنوان» پاستل روی مقوا با برآورد قیمت ۳ تا ۴ میلیارد تومان از منوچهر یکتایی در این رویداد هنری ارایه شده است.
گفتنی است،مجموعه حراج تهران سال ۱۳۹۱ به صورت نهادی مستقل و خصوصی شکل گرفت.
بیست و دومین دوره «حراج تهران» ویژه هنرهای سنتی، کلاسیک و مدرن ایران با ارائه یکصد اثر شامل نقاشی، خوشنویسی، کتابت، هنرهای تجسمی کاربردی و فرشهای تصویری از دوران صفویه تا عصر معاصر بهمن ماه سال گذشته با فروش ۲۲۴ میلیارد و ۷۱۹ میلیون تومان برگزار شد و «پرتره دختر نشسته» رضا عباسی با قیمت ۲۲ میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان رکورد این دوره را شکست.
انتهای پیام/