گزارش خبرنگار ایران از هفتادمین زادروز استاد پرویز مشکاتیان در تالار وحدت را بخوانید.
ندا سیجانی- گروه فرهنگی روزنامه ایران: «بر سریر نغمه» در گرامیداشت هفتادمین زادروز استاد پرویز مشکاتیان در تالار وحدت به روی صحنه رفت. اجرایی با همراهی گروه موسیقی «همنوازان وداد» به سرپرستی کیارش داودی که در دو بخش با همراهی آواز مجتبی عسگری و پوریا اخواص، آثار به یاد ماندنی استاد مشکاتیان را طنینانداز کرد و استقبال مخاطبان از آن نشان داد که موسیقی اصیل ایرانی جایگاه ویژه خود را همچنان حفظ کرده است. بخش اول کنسرت به اجرای آلبوم «وطن من» با خوانندگی مجتبی عسگری اختصاص داشت. این آلبوم که از آثار شناختهشده مشکاتیان در دستگاه سهگاه است با ساز و آواز آغاز شد و سپس به اوج رسید. در بخش دوم نیز پوریا اخواص خوانندگی آلبوم «افق مهر» در دستگاه همایون را بر عهده داشت. این آلبوم، از آخرین آثار ساختهشده توسط مشکاتیان است و طنین آن حال و هوایی خاص را به تالار وحدت بخشید. کیارش داودی (سرپرست و نوازنده سنتور)، محمد یوسفی (نی)، امیر محمدرضایی و فردین یوسفی (کمانچه)، علی قنبری (تار)، علی افتخاری (بمتار)، محمدرضا حسنخانی (عود)، یاسمن کوزهگر (ویلنسل)، امیر خیری (تمبک) و آرین رضایی (دف) اعضای گروه همنوازان وداد را تشکیل میدادند. محمد الهیاری فومنی مدیرعامل بنیاد رودکی، همایون شجریان، حمیدرضا نوربخش، مهدی آذرسینا، بهرام ساعد، فاطمه بسطامی، فرخ مظهری، امیرعباس ستایشگر، زیدالله طلوعی، مظفر شفیعی، آرش فرهنگفر، سید عباس سجادی و... از جمله میهمانان این رویداد بودند
مشکاتیان یکی از پایههای پررنگ موسیقی ایران است
حمید رضا نوربخش مدیرعامل انجمن موسیقی ایران در گفتوگو با «ایران» درباره نقش و جایگاه پرویز مشکاتیان در موسیقی ایران بیان کرد: «مشکاتیان جایگاه رفیعی در موسیقی ایران دارد و در نزدیک به نیم قرن گذشته یکی از استوانهها و پایههای پررنگ موسیقی ما بوده است.»
او درادامه افزود: «زنده یاد پرویزمشکاتیان در طول زندگی هنری خود آثار بسیار درخشانی چه در بخش باکلام و چه در بخش بیکلام همچون پیش درآمدها و چهارمضرابها خلق کرده و در این زمینه پایههای نوینی از خود برجای گذاشت که از ابداعات او بود و دنبالهروهای بسیاری هم پیدا کرد، به ویژه در خلق آثار با کلام. چرا که اشراف بسیاری بر شعر و ترانه داشت و این شناخت در آثار با کلامش بسیار درخشان و خاص بوده است. سالها قبل در مراسم بزرگداشت ایشان گفتم در برخی از آثار مشکاتیان احساس میشود که این هنرمند موسیقی کلام را کشف کرده است و جز آن نمیتوان موسیقی دیگری برای آن شعر متصور شد و نباید آهنگساز دیگری هم سراغ آن کار برود. اینها همه از نبوغ پرویز مشکاتیان بود و خوشبختانه آثار درخشانی برای نسلهای بعد باقی میماند.
نسل جوانی که پرویز مشکاتیان را ندیده بودند، اما با پویایی و اشتیاق آثار او را دنبال میکنند و این موضوع جای مسرت و خرسندی است. البته هنر مشکاتیان در سنتورنوازی هم منحصر به فرد بود و سبک و سیاق خاص خود را داشت و در این زمینه آثارجاودانهای از خود برجای گذاشته است.» این خواننده درباره حفظ نام و هنر بزرگانی چون پرویز مشکاتیان برای نسل امروز گفت: «از نگاه من آنچه که امروزه ضرورت دارد این است که باید تلاش شود تا آثار هنرمندانی چون پرویز مشکاتیان به گوش جامعه و نسل جوان برسد. جای تأسف است که بگویم آنچه که در حال حاضر در جامعه ما ساری و جاری است، موسیقیهایی است که به لحاظ هنری نمیتوان خیلی از آنها را هنر تلقی کرد و متأسفانه این کارها گوش جامعه و مردم و نسل جوان را خراب کرده است.
اما در مقابل برخی دیگر از موسیقیها همچون برنامهای که به یاد آقای مشکاتیان برگزار شد، مخاطبان بسیار اندکی دارد و خیلیها با این نوع موسیقیها رابطه برقرار نمیکنند و این طور کارها را نشنیدهاند بخصوص در نسل جوان. بر این اساس نیاز است این کارها حمایت مادی و معنوی شوند. به طور مثال هنرمندان جوان دربرگزاری چنین کنسرتهایی نباید دغدغه سالن یا هزینه برنامه را داشته باشند. اینها موضوعاتی است که باید نهادهای دولتی همچون بنیاد رودکی، وزارت فرهنگ و حتی شهرداری مورد توجه قرار دهند و حمایتهای لازم را نیز داشته باشند.»
نوربخش در پایان اظهار کرد: «درعرصه موسیقی هنرمندان بسیار خوبی داریم که کمتر دیده میشوند و آثارشان کمتر به گوش جامعه میرسد بویژه در نسل جوان. به طور مثال عزیزانی که در شب پرویز مشکاتیان اجرای برنامه داشتند و عاشقانه روی صحنه رفتند.اما در بسیاری از مواقع خیلی از کارها از تحمل و ظرفیت آنها خارج است و بار دیگر تأکید میکنم نیازمند حمایت است.»
ایران آنلاینانتهای پیام/