سخنگوی وزارت امور خارجه؛

ایران برای غنی‌سازی از کسی اجازه نمی‌گیرد/ فعلا زمان دور بعدی مذاکرات مشخص نیست

سیاست

99404
ایران برای غنی‌سازی از کسی اجازه نمی‌گیرد/ فعلا زمان دور بعدی مذاکرات مشخص نیست

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اینکه آیا آنطور که برخی رسانه‌های غربی گزارش داده‌اند همزمان با مذاکرات عراقچی-ویتکوف، روند مذاکراتی موازی دیگری بین دو طرف وجود دارد؟ گفت: تنها روند مذاکراتی که از طرف جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، مذاکرات وزیر محترم خارجه و از طرف آمریکایی نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا  است که گفت‌وگوها را مدیریت می‌کنند.

ایران آنلاین:«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه، نشست خبری روز دوشنبه_ ۲۹ اردیبهشت_ را با یاد و نام شهید حسین امیرعبداللهیان آغاز کرد و گفت: به روح بزرگ ایشان درود می‌فرستیم و امیدواریم قدردان زحمات ایشان باشیم. ایشان در تواضع اخلاق مسئولیت‌پذیری و کاردانی بود که در دوره مدیریت ایشان اقدامات خوبی انجام شد که عضویت ایران در اسناد مهم چندجانبه ازجمله شانگهای و بریکس بود و ایشان نقش مهمی در دفاع مشروع ملت فلسطین در برابر اسرائیل داشت. یاد آیت‌الله رئیسی هم که در فاجعه سال گذشته به شهادت رسید، گرامی باد.

وی با اشاره به برگزاری مجمع گفت‌وگوی تهران گفت: دیروز و امروز شاهد مجمع گفت‌وگوی تهران بودیم که در حوزه دیپلماسی غیررسمی ایران مهم است.

بقایی با اشاره به سفر وزیر امور خارجه به قطر، عربستان و عمان گفت: در منطقه با بحران همیشگی جنگ‌طلبی اسرائیل مواجه بودیم و اتفاقات کرانه باختری و غزه دردآور است و تنها در ۲۴ ساعت گذشته ۲۰۰ انسان بی‌گناه کشته شدند که در سایه سکوت نهاد های حقوق بشری و حمایت تسلیحاتی آمریکا و انگلیس و دیگر کشورها در حال وقوع است و این جنایت علیه بشریت در تاریخ منطقه لکه تنگی است که پاک نخواهد شد.

تنها روند مذاکراتی، روند میان عراقچی و ویتکاف است 

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه آیا آنطور که برخی رسانه‌های غربی گزارش داده‌اند همزمان با مذاکرات عراقچی-ویتکوف، روند مذاکراتی موازی دیگری بین دو طرف وجود دارد؟ گفت: تنها روند مذاکراتی که از طرف جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، مذاکرات وزیر محترم خارجه و از طرف آمریکایی نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا است که گفت‌وگوها را مدیریت می‌کنند و این مسئله خیلی شفاف اعلام شده و نتایج آن تا حدی که امکان اطلاع رسانی وجود داشته به صورت شفاف انجام شده است.

شرکت ایران در مذاکرات برای اثبات جدیدت و حسن‌نیت ایران برای رسیدن به یک تفاهم معقول عادلانه و پایدار است

بقائی در پاسخ به سوال دوم ایرنا درباره تصمیم ایران با توجه به اظهارات متناقض طرف آمریکایی در مذاکرات گفت:  هر روند مذاکره‌ای برای حل یک چالش و حل یک اختلاف است لذا اینکه ما علی‌رغم شنیدن دیدگاه‌ها و اظهار نظرهای ضد و نقیض از طرف آمریکایی باز هم در مذاکرات شرکت می‌کنیم برای اثبات حقانیت و جدیدت وحسن‌نیت ایران برای رسیدن به یک تفاهم معقول عادلانه و پایدار است. اساساً صرف شرکت در یک روند مذاکراتی به معنی پذیرش دیدگاه برای پیگیری و رسیدگی به نقاط اختلاف است. از این جهت ما تا الان در این شرکت کردیم و امیدواریم که از این طریق بتوانیم نهایت به یک نتیجه معقول برسیم.

غنی‌سازی یک امر فانتزی نیست که بتوان از ایران خواست آن را متوقف یا تعلیق کند

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعاهای آمریکا برای پایان دادن به غنی سازی در ایران گفت: آقای وزیر به صراحت به موضوع غنی‌سازی اشاره کردند و من نیز فرمایشات ایشان را تکرار می‌کنم که غنی‌سازی به عنوان بخشی از چرخه طبیعی صنعت هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست.   غنی‌سازی یک امر فانتزی نیست که بتوان از ایران خواست آن را متوقف یا تعلیق کند؛ بلکه یک فناوری و نیاز اساسی است که اطمینان می‌دهد صنعت هسته‌ای ایران بدون وقفه به کار خود ادامه خواهد داد.   این موضوع نتیجه دهه‌ها تلاش، زحمت و خون‌دل دانشمندان هسته‌ای ماست.   بنابراین، هم حقی است که طبق معاهده عدم اشاعه ایران از آن برخوردار است و هم حاصل زحمات دانشمندان ایرانی که نمی‌توان به هیچ عنوان از آن چشم‌پوشی کرد. موضوع ما در این زمینه به روشنی بیان شده است.

بقائی ادامه داد: در رابطه با تغییر مواضع طرف‌های آمریکایی، یکی از کارشناسان این موضوع را به بازی مار و پله تشبیه می‌کرد. هر بار که جلسه مذاکراتی برگزار می‌شود، پیشرفت‌هایی حاصل می‌شود و حداقل دیدگاه‌های یکدیگر را درک می‌کنیم.   اما متأسفانه، به محض اینکه طرف‌های آمریکایی به واشنگتن می‌رسند، مواضع جدیدی را اعلام می‌کنند. این امر ایجاد عدم قطعیت مکرر، کار را برای هر روند مذاکراتی دشوارتر می‌کند و بیش از پیش شک و شبهه را در مورد جدیت طرف مقابل در این روند ایجاد می‌کند. این سوالی است که به طور طبیعی طرف‌های آمریکایی باید به آن پاسخ دهند.

موضوع سفر رئیس جمهور به عمان در دستور کار است 

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره سفر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور به مسقط در آینده نزدیک گفت: در رابطه با عمان، بله، سفر مقام‌های عالی‌رتبه دو کشور امری معمولی است. ما با عمان رابطه بسیار خوبی داریم. در دوره شهید رئیسی نیز ایشان سفری به عمان داشتند و همچنین سلطان عمان نیز به جمهوری اسلامی ایران سفر کردند. بنابراین، موضوع سفر رئیس‌جمهور محترم به عمان از مدتی قبل در دستور کار بوده و این سفر انجام خواهد شد. اما در مورد جزئیات آن، ترجیح می‌دهم که دفتر رئیس‌جمهور محترم اطلاع‌رسانی دقیق‌تری درباره زمان و موضوعات دستور کار انجام دهد.

آخرین انتصاب‌ها در وزارت‌خارجه

وی در مورد انتصاب سفرای جدید خاطرنشان کرد:  طبق معمول، تعدادی از سفارتخانه‌ها که دوره مأموریت رؤسای نمایندگی‌ها و سفراء خاتمه یافته، در حال بررسی هستند. مواردی که می‌توانم در حال حاضر اشاره کنم، شامل مراحل پایانی یا درخواست تأیید از سوی کشور میزبان است. برای مکزیک، آقای ابوالفضل پسندیده و آقای مجتبی بنی‌اسدی برای نیجریه و آقای مهدوی رجا منصوب شده‌اند. همچنین برای ساحل عاج، آقای میگونی در آخرین مراحل اداری قرار دارند. یکی از همکاران خانم سونا احمدی، که در حال حاضر مشاور وزیر در امور زنان هستند، نیز برای سرکنسولگری آلماتی در قزاقستان انتخاب شده‌اند. به محض اینکه این انتصابات قطعی شود یا موارد دیگری پیش بیاید، من به موقع اطلاع‌رسانی خواهم کرد.

برای مشارکت و همکاری در برنامه های حفظ صلح سازمان ملل آماده هستیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران  برای حضور در یک اجلاس عالی رتبه در برلین گفت: در رابطه با مباحث مرتبط با عملیات‌های حفظ صلح سازمان ملل متحد ما از گذشته همکاری هایی داشتیم و برای مشارکت و همکاری در برنامه های حفظ صلح سازمان ملل که در اقصی نقاط جهان انجام می‌شود اعلام آمادگی کرده بودیم که نشانه ای از رویکرد مسئولانه ایران برای کمک به حفظ صلح و امنیت بین‌المللی در مناطقی که احیاناً منازعاتی وجود دارد؛ است.

بقائی ادامه داد: سازمان ملل متحد بر اساس قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل یا سایر ساز و کارها اقدام به اعزام نیروهای حافظ صلح گرفته است  که نیروهای حافظ صلح ترکیبی از نیروهای نظامی که کشورها در اختیار سازمان ملل می‌گذارند. بنابراین ما هم آمادگی خود را برای مشارکت اعلام کردیم و جزئیات را باید قاعدتا از سخنگویان نیروهای مسلح سوال کرد.

استفاده از ساز و کار ماشه هیچ مبنای قانونی و دلیل منطقی ندارد

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره امکان توسل کشورهای اروپایی عضو برجام به مکانیسم بازگرداندن خودکار تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت: ما هیچ امر ناحق و غیردوستانه و خصمانه ای را بی پاسخ نمی گذاریم؛ ما فکر می کنیم که استفاده از ساز و کار ماشه هیچ مبنای قانونی و دلیل منطقی ندارد؛ چرا که برنامه هسته ای ایران مطلقا صلح آمیز است. اگر بتوانند اثبات کنند که کوچک ترین انحرافی در ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران اتفاق افتاده، می توانند بگویند که بر این اساس موضوع را در شورای امنیت سازمان ملل مطرح می کنیم.

وی ادامه داد:  چنین چیزی مطلقا وجود ندارد، آنچه ما شاهد هستیم، اصرار برخی کشورهای اروپایی برای ابزارسازی از یک امکان در چارچوب قطعنامه 2231 شورای امنیت است؛ نوعی سواستفاده از اختیارات و مسوولیت‌هایشان طبق منشور سازمان ملل متحد بعنوان عضو دائم شورای امنیت است و به هیچ عنوان از طرف ما پذیرفته شده نیست.

بقائی خاطرنشان کرد: استفاده از ابزار اسنپ بک به این معنی است که طرف های استفاده کننده از این ابزار به هیچ عنوان قائل به رویکرد دیپلماتیک و مذاکراتی نیستند و به دنبال استفاده از ابزارهای ارعاب و تهدید علیه جمهوری اسلامی ایران هستند؛ ما متقابلا اقداماتی را انجام خواهیم داد؛ قبلا هم اعلام کرده ایم؛ این به معنی تجدیدنظر در رویکردهایی است که تا الان نسبت به این موضوع داشته ایم. بنابر این، امیدواریم کشورهای اروپایی تجدیدنظر کنند در رویکردهایی که حداقل در فضای رسانه ای در دو سه ماه گذشته در پیش گرفته اند و از این ابزار که حتما شمشیر دو لبه است برای اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران استفاده کرده‌اند. 

آمریکا به هیچ یک از قواعد متعارف یک روند دیپلماتیک پایبند نیست

بقائی در پاسخ به پرسشی درباره روند مذاکرات جاری با ایالات متحده گفت: بخشی از دشواری مذاکره با آمریکا این است که شما با طرفی  در مذاکره مواجه هستید  که  به هیچ یک از قواعد متعارف یک روند دیپلماتیک پایبند نیست. نفس اعمال تحریم در حالی که مدعی پیگیری یک روند دیپلماتیک با ایران هستند،   خود نشانگر عدم جدیت و حسن نیت است.

وی با اشاره به اینکه هر بسته تحریمی جدید در واقع بار سیاستگذاران آمریکایی را بیشتر  می کند، خاطرنشان کرد:  از این جهت که قطعا این تحریم ها مصداق جنایت علیه بشریت و نقض فاحش حقوق بشر تک تک ملت ایران است  و اثبات کننده این واقعیت که سیاست گذاران آمریکایی در رابطه با مردم ایران نگاه بسیار خصومت آمیزی دارند و به هیچ عنوان نباید  ادعاهایی که در رابطه با جدیت در رابطه با گفت و گو  و دیپلماسی مطرح می کنند را باور کرد.

در رابطه با موضوع هسته ای هیچ چیزی برای نگرانی یا مخفی کردن نداریم

وی ادامه داد: واقعیت این است که ما روند دیپلماتیک را انتخاب کردیم بخاطر اینکه بر این باور هستیم اولا در رابطه با موضوع هسته ای هیچ چیزی برای نگرانی یا مخفی کردن نداریم، برنامه  هسته ای ایران مطلقا صلح آمیز بوده  و این را به کرات اعلام کرده ایم و در گزارش های متعدد آژانس بین المللی انرژی اتمی اثبات شده و این رویکرد ایران نشانگر جدیت ما برای حل و فصل موضوع از طریق دیپلماسی است.

جامعه بین المللی مراقب اقدام های خرابکارانه رژیم صهیونیستی باشد

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درخصوص احتمال توسل رژیم صهیونیستی به عملیات خرابکارانه برای تأثیرگذاری منفی بر روند مذاکراتی غیرمستقیم بین ایران و آمریکا گفت: رژیم صهیونیستی ثابت کرده هیج حد و مرزی در نقض قوانین وهنجارهای بین‌المللی قائل نیست، وقایعی که در غزه در حال وقوع است، اشغال خاک دو کشور سوریه و لبنان حملات مکرر به یمن، ترورهای صورت گرفته از جمله ترور دانشمندان هسته‌ای ایران، نمونه‌هایی از تخریب روندهایی است که رژیم صهیونیستی به نوعی فکر می کرده مخالف مطامع خودش است.

وی ادامه داد: هیچ کس نمی تواند این احتمال را رد کند که در آینده هم رژیم صهیونیستی متوسل به یک اقدام ایذایی نشود که انگشت اتهام به سمت ایران دراز شود تا بهانه و مبنایی برای ایجاد درگیری در منطقه پیدا کند. جامعه بین‌المللی رویکردهای مخرب رژیم صهیونیستی را به خوبی شناخته و باید مراقب باشد که این رژیم در راستای اعمال جنایات و توسعه‌طلبی‌هایش بیش از این مرتکب اقدامات خلاف صلح و ثبات بین‌المللی نشود.

انتظار ایران از کشورهای منطقه: خیر و صلاح جمعی را در نظر بگیرید

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نقش قطر و عمان در مذاکرات گفت: ایران به طور کلی با همه کشورهای حاشیه خلیج فارس رابطه خوبی دارد و در هفته گذشته وزیر امور خارجه سفری به هر چهار کشور یعنی عربستان، قطر، عمان و امارات بود و یکی از موضوعاتی که بحث شد تحولات مرتبط با مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا بود.

وی ادامه داد: طبیعی است که انتظار ما از همه کشورهای حاشیه خلیج فارس این است که خیر و صلاح منطقه و رابطه همسایگی را در نظر بگیرند و در دیدگاه‌ ها و موضع‌گیری و رویکردها و انتخاب های خود نسبت به موضوعات مختلف منطقه مبتنی  بر پیشبرد منطقه قوی با ثبات و مصون از سوء نفوذ و اعمال نفوذ سو طرف های ثالث و طرف‌های خارج از منطقه باشد.

قطر نقش سازنده در مذاکرات دارد

بقائی افزود: نقش قطر قطعاً نقش بسیار در روند مذاکرات و نقش سازنده‌ای بوده و ما قدردان این نقش هستیم. همانطور که عمان نقش بسیار مهمی داشت و این هم یکی از نشانه‌های اثرگذاری مثبت رویکرد جمهوری اسلامی ایران در نگاه به منطقه و توجه به همسایگان به عنوان شرکای مهم ایران در امر تلاش برای حفظ و صیانت منطقه در برابر هرگونه ناامنی و چالش هایی است که ممکن است از طرف دیگران تحمیل شود.

ایران از خلع سلاح پ ک. ک استقبال می‌کند

وی درباره موضع ایران درباره انحلال پ. ک.ک هم گفت: ایران از این موضوع یعنی از خلع سلاح پ ک. ک استقبال کرد و واقعا امیدواریم که این تحول، نقطه عطفی در جهت ارتقای امنیت و ثبات در منطقه پیرامونی و مشخصاً در ترکیه شود.

حفظ حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی عراق برای ایران مهم است

وی ادامه داد: حفظ حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی عراق مثل هر کشور دیگر همسایه برای ما یک موضوع بسیار مهم است و ما کراراً این موضوع اصولی‌ را تکرار کردیم که در هر شرایطی تمامیت ارضی و حاکمیت ملی عراق باید محترم شمرده شود. دولت عراق و اقلیم کردستان به وظایف و مسئولیت های خود در رابطه با جلوگیری از سوءاستفاده از قلمرو خود توسط گروه های تروریستی آگاه هستند و موافقت‌نامه‌های خوبی بین ایران و عراق در این زمینه منعقد شده که در حال اجراست.   همه کشورهای همسایه باید به اهمیت احترام به تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی کشورها قائل و عامل باشند.

ایران برای غنی‌سازی از کسی اجازه نمی‌گیرد

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات مقامات آمریکایی درباره غنی سازی هم گفت: ایران برای غنی سازی  قرار نیست از کسی اجازه گیرد و آمریکا در وضعیتی نیست که بخواهد برای استفاده از حقی که طبق معاهده منع اشاعه برای کشورها شناخته شده از کسی اجازه گیرد.

بقائی با اشاره به اینکه مواضع آمریکا سفسطه آشکار است، گفت: اینکه هر کس غنی سازی انجام می دهد، پس لاجرم دنبال بمب است یا می‌تواند بمب درست کند اگر درست باشد؛ باید همه تاسیسات غنی سازی در کره جنوبی، برزیل و در بسیاری از کشورهای دیگر هم جمع شود. بنابراین سفسطه آگاهانه و کاملا همراه با سوءنیت برای انحراف افکار عمومی در مورد واقعیتی است که طرف‌های آمریکایی اصرار دارند؛ آن را بپوشانند.

وی با اشاره به اینکه واقعیت این است که به هیچ عنوان صرف غنی سازی به منزله دنبال کردن برنامه هسته‌ای غیر صلح‌آمیز نیست ، گفت: این موضوعی است که در معاهده منع اشاعه برای کشورهای عضو به رسمیت شناخته شده است و شما نمی‌توانید در منطقه‌ای که متحد شما از تسلیحات کشنده کشتار جمعی از جمله سلاح هسته‌ای برخوردار است، یک رژیم نسل‌کش متجاوز و جنایتکار که خاک کشورهای دیگر را در اشغال خود دارد؛ نادیده گرفته شده و به کشوری که عضو مسئول معاهده منع اشاعه است و مطلقاً سابقه‌ای از تعرض و تجاوز به هیچ کشوری ندارد و برنامه هسته‌ای کاملاً صلح‌آمیز داشته است، اعلام کنید که غنی‌سازی نکند. برنامه هسته‌ای ایران، عقبه‌ای به اندازه ۶۰ سال قبل دارد و نمی‌توانند انتظار داشته باشند که ایران برنامه صلح آمیز هسته‌ای خود را تعطیل کند، این درخواست یا انتظار غیر منطقی، غیر اخلاقی و غیرقانونی است.

تا این لحظه هیچ زمان و مکانی برای مذاکرات ایران و آمریکا قطعی نشده است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره زمان و مکان مذاکرات دور بعد ایران و آمریکا هم گفت: تا این لحظه هیچ زمان و مکانی برای مذاکرات ایران و آمریکا قطعی نشده است. در مورد اروپا ما همیشه آماده گفتگو و تداوم آن با طرف های اروپایی هستیم و در  این جلسه استانبول هم برای ادامه روند اعلام آمادگی شد اما در مورد زمان و مکان بعد از مشورت مذاکره نندگان ما و اروپایی اعلام خواهد شد.

حاضر به شفاف سازی درباره برنامه هسته ای ایران نیستیم

بقائی درباره پیشنهادهای ایران به اروپا هم گفت: به عنوان یک اصل کلی گفتیم که دنبال تسلیحاتی سازی برنامه هسته‌ای خود نیستیم و برای اینکه ایجاد اعتماد کنیم، به صورت شفاف حاضر به پذیرش میزان زیادی از بازرسی ها حتی فراتر از معاهده عدم اشاعه و موافقت نامه های پادمانی شدیم.

وی ادامه داد: در دوره حیات برجام ( البته برجام کماکان به عنوان یک سند منظم به قطعنامه شورای امنیت زنده است) ما بنا به حقی که طبق برجام به ما داده شده بود بعد از خروج آمریکا ناگزیر شدیم که بخشی از تعهدات را اجرا نکنیم در ادامه‌ هم گفتیم اگر هدف اگر قصد و نیت ادعای طرف مقابل صادقانه واقعاً این است که ایران به بمب دست پیدا دسترسی پیدا نکند؛ چون برنامه ایران صلح آمیز ماندن برنامه است، در این تردیدی نداریم بنابراین آماده همکاری هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت:در این زمینه حاضریم ساز و کارها و تدابیر مختلف را اتخاذ کنیم با نظارت و همکاری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای اینکه نشان دهیم برنامه هسته‌ای ما به هیچ عنوان به سمت تسلیحاتی شدن نخواهد رفت. اما اگر قصد طرف مقابل که به تدریج مدام با نشانه‌هایی که می‌بینیم روشن می شود؛ این باشد که صنعت هسته‌ای ایران را تعطیل کرده و غنی‌سازی را متوقف کند یک بحثی است که اصلا صورت مسئله را عوض می‌کند.

شاهد تناقض‌های عمیق در شعارهای حقوق بشری طرف‌های اروپایی هستیم

بقائی درباره پیگیری شرایط اتباع ایران در فرانسه خاطرنشان کرد: در خصوص وضعیت در فرانسه، ما به‌طور جدی موضوع را پیگیری کرده‌ایم. بر اساس اطلاعاتی که از سفارت‌خانه‌مان دریافت کرده‌ایم، پس از پیگیری‌های مکرر، دو نوبت ملاقات کنسولی به همکاران ما اجازه داده شد. با این حال، برای ما هنوز اتهامات وارده به هر دو نفر، به‌ویژه خانم اسفندیاری، مشخص نیست. تنها نکته‌ای که در مورد خانم اسفندیاری مطرح شده، این است که در صفحات مجازی خود از مردم مظلوم فلسطین حمایت کرده است. واقعاً این مسئله یکی از تلخ‌ترین طنزهای روزگار ماست؛ از یک‌سو، نسل‌کشی در غزه با هولناک‌ترین شکل ممکن ادامه دارد و به جای آن‌که جامعه جهانی در برابر آن واکنش نشان دهد، با افرادی که به هر نحوی با این نسل‌کشی مخالفت می‌کنند، برخورد می‌شود. این مسئله بیانگر تناقض‌های عمیق در شعارهای حقوق بشری طرف‌های اروپایی است.

کشورهای اروپایی در بازداشت شهروندان ایرانی از هم الگوبرداری می‌کنند

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه افزود: در مورد موضوع انگلیس، نمی‌خواهم مقایسه‌ای مستقیم انجام دهم، اما متأسفانه به نظر می‌رسد برخی کشورهای اروپایی از یکدیگر الگوبرداری می‌کنند. در روزهای اخیر، طی بازه‌ای حدوداً هفت تا ده روزه، چند تن از اتباع ایرانی در انگلستان بازداشت شده‌اند. از منظر حقوقی و حقوق بشری، این بازداشت‌ها تمامی شاخص‌های بازداشت خودسرانه را داراست. هنوز به‌روشنی اعلام نشده که این افراد با چه اتهامی بازداشت شده‌اند. برخی از افرادی که به اتهام نقض قوانین ضدتروریسم بازداشت شده بودند، در تاریخ ۲۷ اردیبهشت‌ماه آزاد شدند، بی‌آنکه مشخص شود اساساً دلیل بازداشت‌شان چه بوده است. با این حال، سه نفر دیگر همچنان در بازداشت هستند و متأسفانه نه دسترسی کنسولی برای ما فراهم شده و نه اتهامات آن‌ها به‌صورت شفاف اعلام شده است. در رسانه‌های انگلیسی فضاسازی گسترده‌ای صورت گرفته و ادعاهایی مطرح شده مبنی بر ارتباط این افراد با دولت جمهوری اسلامی ایران. اما باید توجه داشت که «ارتباط با دولت متبوع» یک امر کاملاً طبیعی و حتی الزامی است؛ چرا که هر تبعه‌ای برای دریافت گذرنامه یا خدمات کنسولی باید با دولت خود در ارتباط باشد. بنابراین، چنین ارتباطی نمی‌تواند به‌خودی‌خود مصداق جرم تلقی شود.

وی با اشاره به اینکه ابهامات فراوانی در این پرونده وجود دارد، گفت: در همین راستا، روز گذشته کاردار سفارت انگلیس به وزارت امور خارجه احضار شد و مراتب اعتراض صریح جمهوری اسلامی ایران به ایشان ابلاغ گردید. ما انتظار داریم مراجع ذی‌ربط انگلیسی هر چه سریع‌تر در این زمینه شفاف‌سازی کنند، توضیحات لازم را ارائه دهند و ابهاماتی که در خصوص انگیزه‌های سیاسی این اقدامات وجود دارد را برطرف کنند.

هیچ پیشنهاد مکتوبی از طرف آمریکایی تا الان دریافت نکردیم

سخنگوی وزارت امورخارجه درباره ارائه پیشنهاد مکتوب از سوی آمریکا گفت: ما هیچ پیشنهاد مکتوبی از طرف آمریکایی تا الان دریافت نکردیم و هر آنچه بوده شفاهی و در حین مذاکرات یا در فاصله بین مذاکرات از طریق واسطه عمانی به ما منتقل شده اما پیشنهاد مکتوبی دریافت نکردیم. این پیشنهادهای شفاهی هم به صورت مکرر تغییر داده می شود و هر بار طرف‌های مذاکره کننده یا سایر مراجع ذی‌ربط آمریکایی یک بحثی را طرح می‌کنند که این خود ابهام و سردرگمی شدیدی ایجاد می کند.

بقائی گفت: پیشبرد یک پروسه مذاکراتی در شرایطی که یک طرف مطلقا از ثبات قدم در بیان موضوعات و مواضع مذاکراتی برخوردار نیست و مدام تغییر می‌دهد، بسیار دشوار است. مواضعی که در میز مذاکرات مطرح شده در بسیاری از موارد با اظهارنظرهای رسانه‌ای متفاوت و در برخی موارد کاملا مغایر بوده است.  نمی دانم آیا سیاستمداران آمریکایی متوجه هستند که این اظهارات تا چه میزانی می‌تواند به جایگاه مذاکره کنندگان آن ها لطمه زند.  

ایده تشکیل کنسرسیوم هسته‌ای از سوی ایران مطرح نشده است

وی درباره طرح ایده‌ و ابتکار کنسرسیوم هسته‌ای هم گفت: ایران این موضوع را هیچ وقت مطرح نکرده اما موضوع جدیدی نیست و از دو دهه پیش طرح و بحث شده است. یک توجیه این ایده نیاز کشورهای منطقه غرب آسیا به انرژی هسته‌ای است و ایجاد کنسرسیوم ایده بدی نیست. اگر این ابتکار وجود داشته باشد ایران استقبال و مشارکت می کند اما این ایده به هیچ عنوان قرار نیست که جایگزین غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران در داخل ایران شود اما اگر نیت و قصد از طرح این موضوع این است که ایران از غنی سازی منصرف شود، چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد.

موضع گیری طرف های آمریکایی در رسانه‌ها، بر مذاکرات اثر منفی می‌گذارد

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مواضع متناقض و رسانه‌ای شده آمریکا درباره مذاکرات هم گفت: ایران آن اندازه حرفه ای است که در رسانه مذاکره نکند و این فرایند در میز مذاکره و از طریق روشن صورت گیرد و بیان این روند در رسانه مفید نیست اما این به معنای مهم نبودن مواضع آن‌ها نیست و قطعا بر روند مذاکرات اثر منفی خواهد گذاشت. ایران همانطور که به مواضع آن‌ها در پشت میز مذاکره دقت دارد، مواضع آن ها در رسانه ها را هم رصد و مدنظر قرار می‌دهد. این تناقضات در جمع بندی، تصمیم گیری و موضع‌گیری ایران تاثیر منفی خواهد داشت و نهایتا اگر این پروسه تناقضات ادامه یابد، نگرانی و شکایت خود را مطرح خواهیم کرد همانگونه که از طریق عمان منتقل کردیم.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار سیاست