
برخی، آموزش دانشگاهی را در معرض اداریشدن، کمّیسازی و تقلیل به مجموعهای از وظایف رسمی ارزیابی میکنند. از این رو، دکتر مقصود فراستخواه، جامعهشناس و عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی، به مناسبت هفته معلم، سخنرانی خود را به موضوع «رسالت استاد و اخلاق تدریس» اختصاص داد تا از «معلمی» بهمثابه یک رسالت فکری و اخلاقی دفاع کند؛ رسالتی که به تعبیر او «مراقبت از سرمایه انسانی و حیات ذهنی جامعه» است. فراستخواه در آیین بزرگداشت روز معلم که در مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم برگزار شد بر این نکته تأکید کرد که معلمی در دانشگاه نباید به چند ساعت کلاس هفتگی یا انجام یک وظیفه سازمانی فروکاسته شود

مقصود فراستخواه، جامعه شناس در روزنامه ایران نوشت: «دریغ است ایران که ویران شود...»(فردوسی، شاهنامه) نه گفتن به جنگ، کمترین تعهد ملی همه ما برای مراقبت از این سرزمین زخمی است.

گفتوگو با دکتر مقصود فراستخواه، کنکاشی است درباره حوادث دیماه، با محوریت این پرسشها: «چرا این گونه شد؟»، «چه وضعیتی پیش روی جامعه است؟» و «چه باید کرد؟»

حوادث دیماه چرا بهوجود آمد؟ چه وضعیتی پیش روی جامعه است؟ و چه باید کرد؟ دکتر مقصود فراستخواه معتقد است باید از جامعه دفاع کرد.

در تحلیل جامعه ایران، دو روایت افراطی به چشم میخورد: یکی روایت فروپاشی جامعه، دیگری روایت ثبات صُلب اجتماعی. اما آنچه در واقعیت جاری ایران میبینیم، نه فروپاشی است و نه ایستایی. دکتر مقصود فراستخواه معتقد است جامعه ایران در سطحی عمیقتر، در حال بازآفرینی خویش است؛ جامعهای ناتمام اما زنده که در دل بحرانها و ناپایداریها، امکانهای تازهای از معنا، کنش و عقلانیت اجتماعی را میآفریند.