هوشمند سازی نظام مالیاتی در کشور؛

دیگر به ادارات مالیاتی مراجعه نکنید!

کلان

402
دیگر به ادارات مالیاتی مراجعه نکنید!

مؤدیان می­توانند با مراجعه به این درگاه در قسمت استعلام بدهی مالیاتی، بدهی‌های خود را مشاهده کرده و برای آنها قبض دریافت و به صورت برخط پرداخت نمایند.

به گزارش ایران؛ مونا توسلی، مشاهده راهروهای خلوت و سوت و کور ادارات مالیاتی دیگر چیز عجیبی نیست. علت آن هم نه عدم استقبال شهروندان بلکه پرداخت مالیات بدون مراجعه به ادارات است که به لطف توسعه فناوری‌های ارتباطی و امکانات الکترونیکی رقم خورده است.

در سال‌های اخیر رویکرد نظام مالیاتی کشور و سیاست‌گذاری‌های آن به سمت تحقق دولت الکترونیک معطوف بوده و از این حیث اقدامات درخور توجهی جهت تسهیل و تسریع در امر پرداخت مالیات صورت گرفته است که نتایج اجرای آن مؤدیان را در بسیاری از موارد از مراجعه مداوم و مکرر به ادارات بی‌نیاز ساخته است.

صدور گواهی مواد (186) و (187) قانون مالیات‌های مستقیم، مالیات نقل و انتقال سهام غیر بورسی، پرداخت مالیات سپرده‌های متوفی و پرداخت بدهی‌های مالیاتی سامانه وصول و اجرا از حوزه‌هایی هستند که امکان انجام فرایندهای آنها به صورت الکترونیکی و برخط و بدون نیاز به مراجعه به ادارات فراهم شده است.

متقاضیان دریافت تسهیلات بانکی و اشخاص حقیقی و حقوقی که به دنبال صدور، تجدید یا تمدید کارت بازرگانی و پروانه کسب‌وکار خود از سوی مراجع صلاحیت‌دار هستند لازم است استعلام و گواهی (186) قانون مالیات‌های مستقیم را دریافت نمایند. شرط دریافت این گواهی، پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده فرد متقاضی است.

بانک‌ها و مؤسسات اعتباری پیش از اعطای تسهیلات به متقاضیان، وضعیت بدهی مالیاتی آنان را از اداره امور مالیاتی مربوطه و از طریق سامانه الکترونیکی صدور گواهی (186) سازمان امور مالیاتی کشور استعلام می‌کنند. پس از ثبت الکترونیکی درخواست استعلام توسط بانک، درخواست به اداره مالیاتی مربوطه ارسال شده و پس از بررسی، پاسخ به صورت الکترونیکی برای مرجع درخواست کننده ارسال می‌شود.

میانگین دریافت استعلام‌ تا پیش از راه‌اندازی سامانه گواهی ماده (186) بین 10 الی 15 روز برآورد می‌شد که با راه‌اندازی سامانه فوق، گواهی مذکور برای مؤدیان فاقد بدهی مالیاتی به صورت برخط و برای سایر مؤدیان بلافاصله پس از پرداخت بدهی مالیاتی انجام می‌شود.

برای انجام معاملات در حوزه املاک نیاز به دریافت گواهی ماده (187) و پرداخت مالیات بر نقل و انتقال املاک و بدهی‌های مالیاتی ملک مورد معامله است. تا پیش از سال 1399 مؤدیان برای دریافت این گواهی مجبور به مراجعه به ادارات امور مالیاتی با صرف زمانی در حدود ده روز کاری بودند اما از اردیبهشت 1399 دریافت این گواهی از طریق دفاتر اسناد رسمی و به صورت برخط و با صرف میانگین زمان 15 دقیقه از طریق سامانه گواهی 187 سازمان امور مالیاتی امکان پذیر شده است.

با بهره‌گیری از خدمات سامانه مذکور، مالیات نقل و انتقال ملک موردنظر محاسبه شده و بلافاصله پس از پرداخت توسط مؤدی، گواهی مفاصا حساب مالیاتی صادر می‌شود و مؤدی قادر است پس از دریافت آن نسبت به انجام معامله ملک موردنظر در دفاتر اسناد رسمی اقدام نماید.

مالیات نقل و انتقال سهام غیر بورسی هم از سال 1402 از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به صورت برخط و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می‌شود.

گفته می‌شود با الکترونیکی شدن مالیات نقل و انتقال سهام غیر بورسی علاوه بر کاهش زمان این فرآیند از چند روز به چند دقیقه، فعالان اقتصادی از سالانه بیش از 200 هزار تردد و مراجعه حضوری بی نیاز شدند. بر این اساس سهامداران شرکت‌ها موظف‌اند درخواست نقل و انتقال سهام مربوطه را از طریق اداره ثبت شرکت‌ها ثبت نمایند.

پس از ثبت این درخواست سهامداران می‌توانند با مراجعه به پنجره واحد خدمات مالیاتی، درخواست‌های مربوط به نقل و انتقال سهام خود را مشاهده نموده و نسبت به پرداخت مالیات و صدور برخط قبض پرداخت اقدام نمایند. پس از پرداخت مالیات، اطلاعات پرداخت از قبیل شناسه، مبلغ قبض و همچنین تاریخ پرداخت برای اداره ثبت شرکت‌ها به صورت برخط ارسال می‌گردد.

در راستای تکریم ارباب رجوع و تسهیل و تسریع بهره‌مندی مؤدیان مالیات بر ارث از سپرده‌های متوفیان نزد بانک‌ها و مؤسسات اعتباری، از ابتدای سال 1403 وراث متوفیان سال 1395 و بعد از آن می‌توانند بدون مراجعه به ادارات امور مالیاتی و تنها با مراجعه به شعبه بانک مربوطه و ارائه اسناد و مدارک مربوطه از جمله اسناد هویتی و گواهی حصر وراثت نسبت به پرداخت مالیات سپرده‌های متوفی و دریافت مابقی سپرده اقدام نمایند.

پس از درخواست وراث، بانک‌ ذی‌ربط مالیات مربوط به سپرده متوفی و سود متعلق به آن (تا تاریخ پرداخت سپرده به وراث) را محاسبه و از مبلغ سپرده و سود آن کسر نموده و مابقی را به وراث پرداخت می‌نماید.

در تازه‌ترین اقدام سازمان امور مالیاتی و در راستای سیاست توسعه خدمات الکترونیکی این سازمان و حذف مراجعات حضوری مؤدیان، امکان پرداخت بدهی‌های مالیاتی سامانه وصول و اجرا در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir فراهم شده است.

مؤدیان می­توانند با مراجعه به این درگاه در قسمت استعلام بدهی مالیاتی، بدهی‌های خود را مشاهده کرده و برای آنها قبض دریافت و به صورت برخط پرداخت نمایند. لازم به ذکر است در حال حاضر بدهی‌های عملکردی مؤدی در این بخش قابل مشاهده است اما در آینده و در مراحل بعدی اجرای این خدمت، سایر منابع بدهی نیز اضافه خواهند شد. راهنمای استفاده از این امکان الکترونیکی در سامانه intamedia.ir بخش استعلام بدهی مالیاتی قرار گرفته است.

همچنین از اردیبهشت سال جاری امکان ابلاغ الکترونیکی آرای شورای عالی مالیاتی فراهم شده و مؤدیان می‌توانند آرای صادره از طرف شورای مذکور را در کارتابل الکترونیکی خود مشاهده نمایند. به عبارت دیگر آرای شورای عالی مالیاتی در زمان ارسال پرونده مالیاتی به اداره مربوطه (پس از ثبت رأی در شعبه) به صورت خودکار در کارتابل الکترونیکی مؤدی قرارمی گیرد.

کارآمدی یک نظام مالیاتی تنها به رشد درآمدهای مالیاتی و افزایش سهم آن در بودجه و تولید ناخالص داخلی محدود نمی‌شود. لفظ کارآمد زمانی برازنده نظام مالیاتی است که توسعه فناوری‌ها و الکترونیکی کردن فرایندهای پرداخت مالیات، کاهش مراجعه حضوری به ادارات و صرفه‌جویی در وقت و هزینه‌های شهروندان را سبب شود.

امری که سازمان امور مالیاتی کشور در سال‌های اخیر به طور جدی روی آن متمرکز شده و اقدامات مؤثر و سازنده‌ای را نیز در خصوص آن به انجام رسانیده است.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار کلان