به اندازه یک سوم تولید پالایشگاه ستاره خلیج فارس، سوخت غیر مجاز در بندر کلاهی دپو شده بود
عملیات ضربتی علیه قاچاقچیان سوخت
استانها
100108

تصاویر پهپادی از بندر کلاهی میناب در استان هرمزگان، آنقدر گویا هستند که راهی برای پنهانکاری قاچاقچیان سوخت باقی نگذاشتهاند.
محمدرضا عزیزی، دبیر گروه ایرانزمین: تصاویر پهپادی از بندر کلاهی میناب در استان هرمزگان، آنقدر گویا هستند که راهی برای پنهانکاری قاچاقچیان سوخت باقی نگذاشتهاند. تانکرهای غولپیکر چند ده هزار لیتری در داخل چهاردیواریهای خالی از سکنه یا حیاطهای وسیعی که با خانه مسکونی داخل حیاط فاصه دارند، ردیف در کنار هم قرار گرفتهاند و لولهها از تانکرها تا ساحل کشیده شدهاند. در خورهایی که آب دریا در کنار ساحل بندر آرام میگیرد، لولههایی که از خانهها و چهاردیواریهای دور و نزدیک به ساحل کشیده شده است، یکباره از زیر زمین سر درمیآورند و تبدیل به کلافهایی پیچیده و درهم میشوند. این لولهها هر کدام صاحبی دارند و یک سر آن به مخازن بزرگ داخل چهاردیواریها وصل است. سوخت از مخزن از طریق لوله به قایقها و لنجهای اسکله میرسد.
بندر کلاهی چندین سال است که دیگر شهرت پیشین خود را بهعنوان یکی از بنادر فعال صیادی از دست داده و آنچه که این بندر را در هرمزگان بر سر زبانها انداخته، قاچاق سوخت است. این روستا-بندر فاصلهای نزدیک با میناب دارد و قاچاقچیان سوخت، سوخت یارانهای را که از طریق فروش غیرقانونی سهمیه مشاغل، کارتهای سوخت و سرقت از خطوط انتقال به دست آوردهاند در نهایت به این بندر میرسانند تا از طریق ساحل آن، سوخت را به خارج کشور قاچاق کنند.
بندری که پایگاه قاچاق سوخت شد
بر اساس بررسیهای شورای تأمین استان هرمزگان که بر پایه تحقیقات و گزارش مأموران نیروی انتظامی به دست آمده است، قاچاقچیان سوخت بخش قابل توجهی از محیط شهر و محلههای پیرامون بندر کلاهی را تبدیل به محل دپو و قاچاق سوخت کردهاند که پیامدهای اجتماعی و امنیتی متعددی برای اهالی این بندر به دنبال داشته است.
طبق آمار، از 2 هزار واحد مسکونی و تجاری موجود در بندر کلاهی، تعداد ۳۰۳ واحد در قاچاق سوخت فعال هستند.
به گفته رئیس کل دادگستری استان هرمزگان، با توجه به تصاویر به دست آمده، در مجموع ۳ هزار و ۹۶۹ مخزن سوخت متعلق به قاچاقچیان در بندر کلاهی شناسایی شده است که این مخازن در ۱۰ تیپ دستهبندی شدهاند و از یکهزار لیتر تا ۲۵ هزار لیتر گنجایش دارند.
وی با بیان اینکه از مجموع واحدهای تجاری و مسکونی فعال در زمینه قاچاق سوخت در بندر کلاهی، تعداد 3 واحد
دارای مخازنی با ظرفیت بیش از ۳۰۰ هزار لیتر و ۲۴ واحد با ظرفیت بیش از ۲۰۰ هزار لیتر و ۷۳ واحد با ظرفیت بیش از 100 هزار لیتر گنجایش هستند، یادآور شد:«گنجایش مجموع مخازن حاوی سوخت قاچاق در بندر کلاهی ۲۱ میلیون و ۳۰۰هزار لیتر سوخت است که این عدد معادل یکسوم از تولید روزانه پالایشگاه ستاره خلیج فارس و برابر با ظرفیت ۷۰۰ دستگاه تریلر تانکردار(بونکر) و ۴۲۰جایگاه ویژه سوخت و ۱۰ هزار و 500دستگاه خودروی نیسان است.»
آغاز طرح برخورد ضربتی با قاچاقچیان سوخت
طرح برخورد ضربتی با قاچاق سوخت در هرمزگان چند روز است که آغاز شده است. تیغ بولدوزرها و بیلهای مکانیکی بر کلاف لولهها پنجه میاندازد، آنها را از خاک بیرون میکشد و در ادامه، مأموران با پشتیبانی لجستیکی به سراغ مخازن محصور پشت چهاردیواریها میروند. حالا اگر امروز به بندر کلاهی بروید، شرایط آن با هفته گذشته قابل مقایسه نیست. لولههای انتقال سوخت از زیر خاک درآمده و تخریب شدهاند و در کنار ساحل انبوهی از تانکرها و مخازن تخریب شده به چشم میخورد.
اجرای این طرح با هماهنگی وزارت نفت، قوه قضائیه و دادگستری استان هرمزگان و نیروی انتظامی از هفته گذشته آغاز شد. هرچند نقطه آغاز این طرح در بندر کلاهی هرمزگان است اما به گفته سردار قاسم رضایی، جانشین فرماندهی کل نیروی انتظامی کشور، طرح ضربتی مبارزه با قاچاق سوخت تا پاکسازی کامل در استان هرمزگان اجرا خواهد شد. جانشین فرماندهی کل نیروی انتظامی کشور گفت:«ابتدا به متخلفان در بندر کلاهی ۷۲ ساعت مهلت داده شد تا به صورت داوطلبانه تجهیزات مرتبط با قاچاق سوخت خود را تحویل دهند.»
جانشین فرماندهی کل نیروی انتظامی کشور با اشاره به حجم کشفیات در روزهای اخیر اعلام کرد:«در بندر کلاهی بالغ بر ۳۰۰ نقطه دپوی غیرمجاز شناسایی و پاکسازی شد. در برخی از این مکانها مقادیر بسیار زیادی سوخت از چند هزار تا صدها هزار لیتر در تانکرها و مخازن حرفهای انبار شده بود. لولهکشیهایی به طول ۴ تا ۵ کیلومتر، این سوختها را تا لب ساحل منتقل میکردند. اینها عملیات تصادفی نیستند بلکه برنامهریزیشده، هدفمند و دقیق هستند.»
سردار رضایی افزود:«این عملیات در قالب مصوبات قرارگاه مرکزی مقابله با قاچاق فرآوردههای نفتی انجام میشود که با تأکید رئیسجمهوری و تصویب شورایعالی، مقابله با قاچاق در حال اجراست. یکی از بندهای مصوبه، نابودی همه زیرساختهای غیرقانونی مرتبط با قاچاق است؛ از ساحل تا خشکی، از کشتیها در آب تا دپوهای روستایی. این یک اقدام همهجانبه و فرابخشی است.»
سردار رضایی با بیان اینکه بسیاری از عوامل قاچاق سازمانیافتهاند و از ساختارهای حرفهای استفاده میکنند، گفت:«برخی از این افراد سوداگرانی هستند که با پوشش معیشت، در قالب باندهای بزرگ و حرفهای فعالیت میکنند. در مواردی نیز عوامل آن سوی آبها از طریق ایادی داخلی، این قاچاق را هدایت میکنند. نمیتوان فریب این ظاهر را خورد، برخی از خانههای مجلل و زیرساختهای قاچاق در این منطقه، خود گواهی بر سود کلان این شبکههاست.»
تشکیل 303 پرونده قاچاق
مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری استان هرمزگان نیز در گفتوگو با «ایران» با اشاره به اینکه تاکنون 303 پرونده علیه سرشبکههای قاچاق سوخت صادر شده است، گفت:«قاچاق سازمانیافته و اخلال در نظام اقتصادی کشور از موارد اتهامی متهمان بوده و بدل پرونده در دادگاه اصل 49 برای شناسایی و ضبط اموال نامشروع حاصل از جرم و پولشویی تشکیل شده است.»
قهرمانی با اشاره به ارقام نجومی قاچاق سوخت در بندر کلاهی و حجم گردش مالی حاصل از قاچاق سوخت در این بندر گفت: «مخازن جاساز شده در چهاردیواریها و خانهها در این بندر ظرفیت نگهداری 21 میلیون لیتر سوخت را دارد. ما در بررسی گردش مالی فقط با یک حساب بانکی که متعلق به یک خانم سالخورده بود، با حجم گردش مالی 5 هزار و 300 میلیارد تومان مواجه شدیم که نشان میدهد قاچاقچیان با پنهانکاری و سوءاستفاده از افرادی که ارتباطی با کار قاچاق ندارند، ارقام نجومی و نامشروع حاصل از قاچاق سوخت را جابهجا میکنند.»
رئیس کل دادگستری هرمزگان در مورد پوشش تبلیغاتی منفی سایتهای فضای مجازی و شبکههای اجتماعی که ادمینهای آنها در خارج از کشور به سر میبرند و دروغها و اخبار کذبی که در این سایتها از برخورد نیروهای امنیتی با مردم عادی منتشر میشود، گفت:«قاچاقچیان سوخت که اکنون منافع مالی آنها در استان هرمزگان به خطر افتاده است این اخبار کذب را رهبری میکنند. در برخورد با سرشبکههای قاچاق سوخت، تاکنون هیچگونه دستگیریای نداشتهایم. علیه متهمان، پرونده تشکیل شده و اعلام جرم از طریق ابلاغ قضایی صورت گرفته است. همچنین نیروی انتظامی وارد هیچ منزل مسکونی در بندر کلاهی نشده و فقط وارد چهاردیواریهایی شده است که با تانکرها و مخازن نگهداری سوخت قاچاق، انباشته شدهاند.»
رئیس کل دادگستری هرمزگان با تشریح مهمترین اهداف و دستاوردهای اجرای بزرگترین عملیات مقابله با قاچاق سوخت کشور در بندر کلاهی میناب گفت:«در نتیجه اجرای این عملیات، موفق شدیم با جمعآوری کامل زیرساختهای ذخیرهسازی غیرمجاز متعلق به قاچاقچیان با ظرفیت حدود ۲۱ میلیون لیتر سوخت قاچاق و پاکسازی حدود ۳۰۰ انبار و محل دپوی غیرمجاز فرآوردههای نفتی، نسبت به کشف و ضبط بیش از ۴۰۰۰ مخزن سوخت و انهدام بیش از ۶۰۰ کیلومتر خطوط لوله انتقال گازوئیل قاچاق اقدام کنیم.»
انتهای پیام/