گام اول دولت لبنان خلع سلاح اردوگاه های فلسطینی

محمدمحسن فایضی کارشناس مسائل فلسطین در یادداشتی نوشت: پس از آتشبس میان دولت لبنان و اسرائیل و پایبندی حزبالله به این آتشبس در سایه احترام به انسجام ملی در لبنان، برخی جریانات داخلی به طمع آن افتادند که اکنون فرصت خوبی برای ضربه به مقاومت در لبنان است.
اما سرعت بازسازی و عافیت ساختاری حزبالله در کنار یک نمایش واضح و عینی میدانی یعنی پیروزی نمایندگان ائتلاف حزبالله و امل در انتخابات شهرداریها بالاخص در بیروت و جنوب، به مخالفان و دشمنان داخلی و خارجی مقاومت لبنان نشان داد که آنچه در پی آنند، چندان هم آسان و در دسترس نیست.
اما در سایه تحولات پیش آمده در لبنان بالاخص از مهرماه گذشته (ترور و شهادت سید حسن نصرالله و برخی فرماندهان) صهیونیستها و مزدوران آن در لبنان به دنبال تغییر وضعیت اردوگاههای فلسطینی در لبناناند. اردوگاهها در لبنان منبع جریانهای مختلف فلسطینی از حماس تا فتح بودهاند و کنترل و هدایت آن را برعهده داشتهاند. هفته گذشته ابومازن رئیس تشکیلات خودگردان در یک سفر کمسابقه به لبنان سفر کرد. به گزارش رسانهها، محمود عباس در این سفر بر لزوم تحویل سلاحهای فلسطینی که در اردوگاههای پناهندگان و توسط سازمانهای فلسطینی در لبنان نگهداری میشوند، به دولت لبنان تأکید کرد. ابومازن در جریان سفر خود به لبنان، آغاز این روند را در چهارچوب کمیته مشترکی با دولت لبنان که جمعه گذشته کار خود را آغاز کرد، اعلام کرد. به گفته طرف لبنانی، انتظار میرود خلع سلاح اردوگاههای پناهندگان فلسطینی از نیمه خرداد آغاز شود.
منابع لبنانی تأکید کردند که عربستان حامی و طراح این اتفاق است. عربستان سعودی از ابومازن خواسته است تا این اقدام را برای تقویت رهبری جدید در لبنان اجرا کند. ما اینجا درباره همگرایی منافع بین عربستان سعودی و تشکیلات خودگردان فلسطین صحبت میکنیم زیرا ابومازن نیز میخواهد به جایگاه حماس در لبنان آسیب برساند. با این حال، نفوذ عربستان سعودی در این رویداد بسیار زیاد است.
کانال عبری کان به نقل از یک دیپلمات عرب از یکی از کشورهای منطقه فاش کرده است که عربستان سعودی یک هدف مهم دارد: برچیدن سلاح حزبالله به منظور تضعیف نفوذ دیگر کشورهای منطقه در لبنان. از دیدگاه ریاض، برچیدن سلاحهای فلسطینیهای سنی در لبنان، دولت لبنان را تقویت میکند و همچنین روند خلع سلاح حزبالله را تسهیل میکند.
این اقدام مشترک جریان سازش رامالله و تطبیع ریاض برای لبنان، در سایه نگرانی آنها از دیگر جریانات فلسطینی سنی در لبنان غیر از حماس هم هست. اگر ریاض در یک دهه اخیر سناریو مطلوبش حذف حماس بوده است، اکنون نگران جریانهای دیگر فلسطینی در لبنان است.
پس از طوفانالاقصی جریانهایی مثل جماعه الاسلامیه که جزئی از اخوان لبناناند و در بحران سوریه در دمشق رودروی حزبالله میجنگیدند، حالا در کنار هم برای حمایت از غزه وارد میدان شدهاند. جماعهالاسلامیه در دوران طوفان همراستا و هماهنگ با حزبالله اقدام به عملیات در مرز سرزمینهای اشغالی نمود که البته رهبران پر تعدادی از این جریان هم ترور شدند.
اکنون تلآویو، ریاض و رامالله نگران تثبیت همکاری و همپیمانی جریانهای جدید سنی (غیر حماس) در لبنان با مقاومت شیعی در ضاحیهاند. واکنشی که گام اول آن به بهانه خلع سلاح در لبنان و لزوم بازگشت سلاحها در کنترل حاکمیت و دولت آغاز شده است.
انتهای پیام/